Zobacz pełną wersję : Jak obiektyw makro wybrać ? Fotografia reklamowa
Witam wszystkich.
Chciałbym się poradzić jaki obiektyw będzie najbardziej odpowiedni do fotografii reklamowej.
Głównie chodzi o fotografie produktów czyli biżuteria, zegarki, obuwie, elektronika itp.
Chodzi mi o dobre szkło w przystępnej cenie powiedzmy że max to 2600zł.
Prosił bym o podlinkowanie do sklepu gdzie obiektyw będzie dostępny.
Pozdrawiam i dziękuje :)
marcin_G
06-11-2009, 15:23
Od fotografii reklamowej, a więc zawodowej (robionej za sporą kasę...) oczekuje się perfekcji technicznej, czyli nie unikniesz konieczności pokłonów i przesuwów - szczególnie by panować nad głębią ostrości na biżuterii i zagarkach. Czeka się zakup drogiego PC-E Nikkora, najlepiej z ogniskową 85mm. Ale nic się nie bój - ten obiektyw zarobi na siebie, Ciebie i najliższą rodzinę :)
No chyba, że wolisz po najmniejszej linii oporu, wtedy wystarczy zwykła 60-tka micro
ranbir kapoor
06-11-2009, 21:47
jezeli chcesz to robic na powaznie to tylk PC-E
BlackRoger
07-11-2009, 00:02
Ok, to przypinam się do wątku - jeśli już PC-E to jaki? 85 czy 45mm ? 24mm wydaje mi się bardziej odpowiedni do zastosowań poza studiem i do wnętrz z szeroką perspektywą (zakładamy że przypinamy go do pełnej klatki). Tutaj (http://www.swiatobrazu.pl/test_pce_micro_nikkor_85mm_f28d.html) test nikonowskiej 85mm gdzie martwi mnie stwierdzenie co do kiepskiej ostrośći na pełnej dziurze. Mario - widzę że masz to szkło - mógłbyś wrzucić swoje spostrzeżenia, na jakich przysłonach pracujesz, co z tą ostrością, czy robiłeś na innym szkle packshoty i masz jakieś porównanie?
oczywiście dziękuje za podpowiedź nie wykluczam przyszłościowo tego szkła, natomiast na razie firma sobie nie może pozwolić na taki wydatek, wiem że to jest całkiem inna jakość ale nie mam takich funduszów.
Chciałbym sie jeszcze zapytać co sądzicie o Tamronie 90mm macro ? czy to byłby dobry wybór w tej kategorii cenowej ??
I jak już pisze o fotografii reklamowej produktów gdzie mogę coś zapleść na temat fotografii 3D czy tez 360 nie chodzi mi o panoramy.
Im dłuższą ogniskową użyjesz, tym mniejsze będą zniekształcenia perspektywiczne. Przy biżuterii nie będzie problemu z odległością (i wielkością studia). Najlepszy byłby Nikkor 105, ale lekko przekracza budżet. Jeśli nie masz zamiaru przechodzić na pełną klatkę, to możesz poczekać na nowego Nikkora 85/3.5. W fotografii studyjnej i tak będziesz go przymykał co najmniej do 5.6.
Ale jak będziesz miał większe produkty, to może być ciasno. Wtedy możesz dokupić obiektywy 50mm (np. tani 50/1.8) i 30-35 (np. tani 35/1.8).
Tamron 90mm też jest uznawany za bardzo dobry, możesz go śmiało kupić.
ranbir kapoor
07-11-2009, 11:21
Mario - widzę że masz to szkło - mógłbyś wrzucić swoje spostrzeżenia, na jakich przysłonach pracujesz, co z tą ostrością, czy robiłeś na innym szkle packshoty i masz jakieś porównanie?
pracuje glownie na f8-11 i jak kazdy macro musi byc ostry i jest
mala glebia na FF ktora np w portrecie jest zbawieniem to juz w packshotach jest utrapieniem
nawet przymykajac zwykle macro do f-nascie jezeli przedmiot nie stoi na wprost to nigdy nie bedziesz mial ostrosci na calej plaszczyznie dlatego wg mnie wybor jest pomiedzy body DX + macro lub FX + PC-E
oczywiscie mozna robic serie zdjec z ronie ustawiona gleia ostrosci i potem laczyc w CSsie ale jest to czasochlonne
zwlaszcza jak ma sie do zrobienia kilkadziesiat zdjec
dlatego powtarzam,jak ktos chce to robic profesjonalnie to tylko PC-E
wszystko inne to polsrodki
Rafał_Sz
07-11-2009, 11:57
oczywiście dziękuje za podpowiedź nie wykluczam przyszłościowo tego szkła, natomiast na razie firma sobie nie może pozwolić na taki wydatek, wiem że to jest całkiem inna jakość ale nie mam takich funduszów.
Chciałbym sie jeszcze zapytać co sądzicie o Tamronie 90mm macro ? czy to byłby dobry wybór w tej kategorii cenowej ??
I jak już pisze o fotografii reklamowej produktów gdzie mogę coś zapleść na temat fotografii 3D czy tez 360 nie chodzi mi o panoramy.
Mam, polecam, żyleta. Światło od 2.8, ale i tak będziesz do makro go przymykał. Ale ja robię w DX.
marcin_G
07-11-2009, 17:21
Często jedyną metodą na uzyskanie odpowiedniej głębi ostrości jest wystarczająco silne odsunięcie się od obiektu, ale to z kolei wymusza silny crop - nie tedy droga. I tu z pomocą przychodzi właśnie pokłon - dla danej prztszłony pozwala zyskać głębię odpowiadającą sztywnemu obiektywowi przymkniętemu 2 EV mocniej. Zresztą kto działał aparatem wielkoformatowym, wie o co kaman.
Jako półśrodek polecam starą 60-tkę 2,8 micro:
- jest pod FF
- doskonała optyka
- solidna, wręc pancerna mechanika
ThomasZobl
08-11-2009, 21:24
Ja proponuje SIGMA 24-70 2.8 sam zakupiłem ostatnio i jestem bardzo zadowolony z niej.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://lh4.ggpht.com/_JD1mbPC5Bg8/SuSrJnmluDI/AAAAAAAAV0Q/vxQYCtossJc/DSC_0031.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://picasaweb.google.com/lh/photo/8ByYcFmyc9S1yZY7JbuzNw?authkey=Gv1sRgCMKXu6CpsqfhC g&feat=directlink)
Jak jesteśmy przy zoomach to proponuję wersję super ekono i pseudo macro 1:2 - Sigma 17-70 2.8-4.5 HSM Macro. No to teraz mnie zlinczują- w szkiełku ani śladu PC/E :)
eldritch
08-11-2009, 22:34
Chyba nie wiecie o czym mówicie... (Niektórzy)
Pytanie brzmi czy ta biżuteria będzie fotografowana z góry - jako leżąca np. na stole bezcieniowym, czy może z boku? I jaką skalę odwzorowanie sobie życzysz. Jak kupisz sobie Tamrona 90mm i będziesz chciał fotografować coś z góry w skali 1:2 to albo będziesz to musiał robić na podłodze albo z drabiny... No chyba że masz przypadkiem 2 metry wzrostu... albo D5000 :D
Sęk właśnie w tym, że często potrzebna skala odwzorowania wcale nie będzie 1:1, a w przy szeroko pojętej elektronice to przy 90mm pod DX trzeba się będzie "trochę" odsunąć, żeby złapać wszystko w kadr (czasami mogą się przydać mniejsze ogniskowe)
eldritch
09-11-2009, 11:15
Tokina 35mm makro... + Nikkor 60 mm - komplet jakieś 3K