PDA

Zobacz pełną wersję : problem z d5000 kolegi ... a moze to tak musi byc ? :)

onia
06-11-2009, 10:45
Mam takie pytanie .... kolega zakupił d5000. z wadliwej serii ... aparat działa, robi zdjęcia ale nie to miało być tematem pytania. W pracy mam dostęp do drugiego d5000. Problem zauważony przy zdjęciach seryjnych ...

Pracowym : włączam ustawiam serie aparat robi zdjęcia z jakaś tam prędkością aż do zapełnienia bufora
Kolegi : aparat robi 4 zdjęcia i staje .... dalej nie daje rady.

Problem sprawdzany na kilkunastu kartach pamięci. Niestety objawy są cały czas takie same przy zdjęciach seryjnych dochodzi do 4 i się zatrzymuje .... Jakieś pomysły ?

jackrabbit
06-11-2009, 10:48
ustawienia w obu aparatach te same? quality, odszumianie?

onia
06-11-2009, 10:51
tak wszystko takie samo ... były nawet przywracane do ustawień fabrycznych i ciągle taka sama różnica ...

Duder
06-11-2009, 19:53
Fabryczne nie wszystko chyba resetują.Czy zdjęcia nie są wykonywane z samowyzwalaczem?Bo tam może być ustawiona ilość klatek.
A może aku ma za mało mocy?

Jatin
06-11-2009, 21:29
onia a jak naciśniesz spust do połowy to ile pokazuje w buforze?

jackrabbit
06-11-2009, 21:33
A może aku ma za mało mocy?

no to dobra podpowiedz

a czy przypadkiem ta wada fabryczna d5000 nie ma czegos wspolnego z zasilaniem? i czy ktos na forum nie pisal ze mu aku od d5000 padlo bardzo szybko? moze tym tropem trzeba podazyc

ad2122
07-11-2009, 01:33
a czy przypadkiem ta wada fabryczna d5000 nie ma czegos wspolnego z zasilaniem? i czy ktos na forum nie pisal ze mu aku od d5000 padlo bardzo szybko? moze tym tropem trzeba podazyc
Nie sądzę. Racze jednak chodzi o inne ustawienia obu aparatów (przywracanie ustawień fabrycznych nie musi załatwiać sprawy, np. nie musi zmieniać ustawień indywidualnych-przyznaję, nie sprawdzałem) lub inne warunki wykonywania zdjęć (oświetlenie itp.). IMO w tym tkwi problem.
Ps. Co się wszyscy tak czepiają d5000, jakieś uprzedzenia, czy co?? D90 chyba zalicza więcej wpadek z błędami (err-- itp.) i jakoś nie ma przypiętej łatki awaryjnego. A tu, co się nie stanie, to wada fabryczna i totalny gniot.

Zink
07-11-2009, 18:59
Gdyby to były 3 zdjęcia, to można by podejrzewać włączony bracketing. A może jest włączony bracketing jakiejś korekcji kolorystycznej (która akurat ma 4 możliwe poziomy).

karolt
08-11-2009, 15:53
A karty pamięci identyczne?

onia
09-11-2009, 13:50
tak sprawdzane na obu aparatach te same 3 karty pamięci ...
ja uprzedzeń nie mam ... choć ja z d90 żadnych problemów nie miałam :)

ad2122
09-11-2009, 15:23
Jeśli oba są identycznie skonfigurowane i nadal jest różnica w serii, to można jeszcze je skonfrontować :) Oba ustawiamy obok siebie i klepiemy. Testowanie musi się odbywać w tych samych warunkach więc dopiero taka próba da miarodajny wynik (przy założeniu identycznych ustawień). Jeśli nadal będzie rozbieżność w fps, to chyba serwis, ale IMO to inne ustawienia obu fotopstryków.

Duder
09-11-2009, 17:05
Przecież nie o fps chodzi ,a o ilość w ogóle możliwą do wykonania.O jakie warunki Ci chodzi-w KAŻDYCH warunkach powinien robić zdj. do puszczenia spustu.
Onia - posprawdzaliście ustawienia o których mówiliśmy?Tzn. braketing,samowyzwalacz,stan akumulatora itd.?

ad2122:"Co się wszyscy tak czepiają d5000, jakieś uprzedzenia, czy co??co się nie stanie, to wada fabryczna i totalny gniot."
Nikt się nie czepia,tylko ta wada może tu mieć znaczenie.Nie wykluczone,że wada układu elektronicznego dotyczy nie tylko zablokowania aparatu w ogóle,ale może też ograniczać ilość energii potrzebną do zdjęć seryjnych.Zdaje się że chodzi o element układu zasilania.

onia
09-11-2009, 22:19
no nie macie mnie chyba za totalnego laika :) tak wszystko sprawdzone ... problemem jest tutaj to ze aparat przestaje robić fotki po 4 zdjęciu w serii ... takie same warunki takie same karty ... i ciągle jest ten problem ... Serwis ??

ad2122
09-11-2009, 22:24
Racja mea culpa. Nie chodzi w tym wypadku o FPS, ale o pamięć bufora lub "podtrzymanie serii". Nie doczytałem jednak nigdzie, aby podobne przypadki miały miejsce wśród felernej partii, co nie wyklucza takiej możliwości. Może ktoś to sprawdzi na innej sztuce - ja mam czystą i u mnie seria chodzi oki. Jeśli to zasilanie, to serwis się kłania, albo zwrot sprzętu jako niezgodnego ze specyfikacją i tyle. Ja bym próbował tej drugiej opcji.

Ps. Co do czepiania D5k, to tylko takie moje spostrzeżenie wyniesione z lektury forum, a nie tego wątku. Byle co i D5k - nowa wada i akcja serwisowa :) Oby tylko mojego te wady omijały z daleka, czego sobie i innym właścicielom D5k życzę. Sorki za OT.

Duder
10-11-2009, 01:25
No chyba nie ma wyjścia - serwis.Mnie się pomysły skończyły.Może niech kolega zadzwoni najpierw do wsparcia technicznego,albo napisze maila.Może coś doradzą?

Jatin
10-11-2009, 08:30
obawiam się że jedyne co oni potrafią doradzić to "proszę wysłać do nas aparat"

no i oczywiście spie..... go później i na koniec odesłać niesprawny z dopiskiem że wszystko ok albo że nie mogą tego naprawić na gwarancji chociaż tak naprawdę to nie wiedzą czego bo przecież wszystko jet sprawne.

gilvhs
10-11-2009, 10:24
Miałem podobny problem, nie mogłem robić więcej jak 4 fotki, ale po zakupie szybszej karty problem u mnie znikł.

onia
10-11-2009, 12:58
no widzisz tyle ze problem występuję na wszystkich dostępnych dla mnie kartach i nawet na karcie której używam w d90 i problemów ze zdjęciami seryjnymi nie ma żadnego ... a w d5000 ten problem występuje ...

leoleoleo
10-11-2009, 13:07
Sprawa jak widzę dotyczy mojego problemu, testy przeprowadzone na wszelkie możliwe sposoby wciąż dają ten sam efekt, jestem w stanie zrobić 4 fotki max i zwieszka, podejrzewam że chodzi o "buforowanie".
Spróbuje podziałać najpierw ze sklepem i że towar nie jest zgodny ze specyfikacją...
Jesli to nie podziała czeka mnie 2 tygodnie bez aparatu no i serwis, bo co jak co chociaż serii za czesto nie używam, to tak być nie powinno :) Dzięki za podpowiedzi