Zobacz pełną wersję : problem z d5000 kolegi ... a moze to tak musi byc ? :)
Mam takie pytanie .... kolega zakupił d5000. z wadliwej serii ... aparat działa, robi zdjęcia ale nie to miało być tematem pytania. W pracy mam dostęp do drugiego d5000. Problem zauważony przy zdjęciach seryjnych ...
Pracowym : włączam ustawiam serie aparat robi zdjęcia z jakaś tam prędkością aż do zapełnienia bufora
Kolegi : aparat robi 4 zdjęcia i staje .... dalej nie daje rady.
Problem sprawdzany na kilkunastu kartach pamięci. Niestety objawy są cały czas takie same przy zdjęciach seryjnych dochodzi do 4 i się zatrzymuje .... Jakieś pomysły ?
jackrabbit
06-11-2009, 10:48
ustawienia w obu aparatach te same? quality, odszumianie?
tak wszystko takie samo ... były nawet przywracane do ustawień fabrycznych i ciągle taka sama różnica ...
Fabryczne nie wszystko chyba resetują.Czy zdjęcia nie są wykonywane z samowyzwalaczem?Bo tam może być ustawiona ilość klatek.
A może aku ma za mało mocy?
onia a jak naciśniesz spust do połowy to ile pokazuje w buforze?
jackrabbit
06-11-2009, 21:33
A może aku ma za mało mocy?
no to dobra podpowiedz
a czy przypadkiem ta wada fabryczna d5000 nie ma czegos wspolnego z zasilaniem? i czy ktos na forum nie pisal ze mu aku od d5000 padlo bardzo szybko? moze tym tropem trzeba podazyc
a czy przypadkiem ta wada fabryczna d5000 nie ma czegos wspolnego z zasilaniem? i czy ktos na forum nie pisal ze mu aku od d5000 padlo bardzo szybko? moze tym tropem trzeba podazyc
Nie sądzę. Racze jednak chodzi o inne ustawienia obu aparatów (przywracanie ustawień fabrycznych nie musi załatwiać sprawy, np. nie musi zmieniać ustawień indywidualnych-przyznaję, nie sprawdzałem) lub inne warunki wykonywania zdjęć (oświetlenie itp.). IMO w tym tkwi problem.
Ps. Co się wszyscy tak czepiają d5000, jakieś uprzedzenia, czy co?? D90 chyba zalicza więcej wpadek z błędami (err-- itp.) i jakoś nie ma przypiętej łatki awaryjnego. A tu, co się nie stanie, to wada fabryczna i totalny gniot.
Gdyby to były 3 zdjęcia, to można by podejrzewać włączony bracketing. A może jest włączony bracketing jakiejś korekcji kolorystycznej (która akurat ma 4 możliwe poziomy).
A karty pamięci identyczne?
tak sprawdzane na obu aparatach te same 3 karty pamięci ...
ja uprzedzeń nie mam ... choć ja z d90 żadnych problemów nie miałam :)
Jeśli oba są identycznie skonfigurowane i nadal jest różnica w serii, to można jeszcze je skonfrontować :) Oba ustawiamy obok siebie i klepiemy. Testowanie musi się odbywać w tych samych warunkach więc dopiero taka próba da miarodajny wynik (przy założeniu identycznych ustawień). Jeśli nadal będzie rozbieżność w fps, to chyba serwis, ale IMO to inne ustawienia obu fotopstryków.
Przecież nie o fps chodzi ,a o ilość w ogóle możliwą do wykonania.O jakie warunki Ci chodzi-w KAŻDYCH warunkach powinien robić zdj. do puszczenia spustu.
Onia - posprawdzaliście ustawienia o których mówiliśmy?Tzn. braketing,samowyzwalacz,stan akumulatora itd.?
ad2122:"Co się wszyscy tak czepiają d5000, jakieś uprzedzenia, czy co??co się nie stanie, to wada fabryczna i totalny gniot."
Nikt się nie czepia,tylko ta wada może tu mieć znaczenie.Nie wykluczone,że wada układu elektronicznego dotyczy nie tylko zablokowania aparatu w ogóle,ale może też ograniczać ilość energii potrzebną do zdjęć seryjnych.Zdaje się że chodzi o element układu zasilania.
no nie macie mnie chyba za totalnego laika :) tak wszystko sprawdzone ... problemem jest tutaj to ze aparat przestaje robić fotki po 4 zdjęciu w serii ... takie same warunki takie same karty ... i ciągle jest ten problem ... Serwis ??
Racja mea culpa. Nie chodzi w tym wypadku o FPS, ale o pamięć bufora lub "podtrzymanie serii". Nie doczytałem jednak nigdzie, aby podobne przypadki miały miejsce wśród felernej partii, co nie wyklucza takiej możliwości. Może ktoś to sprawdzi na innej sztuce - ja mam czystą i u mnie seria chodzi oki. Jeśli to zasilanie, to serwis się kłania, albo zwrot sprzętu jako niezgodnego ze specyfikacją i tyle. Ja bym próbował tej drugiej opcji.
Ps. Co do czepiania D5k, to tylko takie moje spostrzeżenie wyniesione z lektury forum, a nie tego wątku. Byle co i D5k - nowa wada i akcja serwisowa :) Oby tylko mojego te wady omijały z daleka, czego sobie i innym właścicielom D5k życzę. Sorki za OT.
No chyba nie ma wyjścia - serwis.Mnie się pomysły skończyły.Może niech kolega zadzwoni najpierw do wsparcia technicznego,albo napisze maila.Może coś doradzą?
obawiam się że jedyne co oni potrafią doradzić to "proszę wysłać do nas aparat"
no i oczywiście spie..... go później i na koniec odesłać niesprawny z dopiskiem że wszystko ok albo że nie mogą tego naprawić na gwarancji chociaż tak naprawdę to nie wiedzą czego bo przecież wszystko jet sprawne.
Miałem podobny problem, nie mogłem robić więcej jak 4 fotki, ale po zakupie szybszej karty problem u mnie znikł.
no widzisz tyle ze problem występuję na wszystkich dostępnych dla mnie kartach i nawet na karcie której używam w d90 i problemów ze zdjęciami seryjnymi nie ma żadnego ... a w d5000 ten problem występuje ...
leoleoleo
10-11-2009, 13:07
Sprawa jak widzę dotyczy mojego problemu, testy przeprowadzone na wszelkie możliwe sposoby wciąż dają ten sam efekt, jestem w stanie zrobić 4 fotki max i zwieszka, podejrzewam że chodzi o "buforowanie".
Spróbuje podziałać najpierw ze sklepem i że towar nie jest zgodny ze specyfikacją...
Jesli to nie podziała czeka mnie 2 tygodnie bez aparatu no i serwis, bo co jak co chociaż serii za czesto nie używam, to tak być nie powinno :) Dzięki za podpowiedzi