PDA

Zobacz pełną wersję : Czym doświetlacie portret w plenerze?

Salleh
06-11-2009, 09:28
Jakie polecacie dyfuzowy do lampy błyskowej?
Czy parasolka rozpraszająca zdaje w takich sytuacjach egzamin?

Pozdr.

tymancjo
06-11-2009, 09:50
Parasolka przepuszczająca, lub soft box (ja uzywam reporterskiego 50x50 lub 40x40cm).

Z tego dwojga softbox poręczniejszy jest, ale parasolka daje rade świetlnie świetnie.

Pozdrawiam,
Tomek

kux
06-11-2009, 10:15
może nie do końca takie odpowiedzi uczekiwałeś, ale jak tylko się da staram się użyc blendy
sztuczne światło w ostateczności

z lampą błyskowa uzywam czasem parasolki, ale odbijającej i efekty tez są niezłe
choc na wietrze bywa to upierdliwe strasznie

Salleh
06-11-2009, 10:30
Dokladnie, tak samo jak uzywanie blendy na ostrym wietrze. Nie zawsze jest osoba do jej trzymania, wiec chcialem ten problem rozwiazac: lampa+statyw+wyzwolenie radiowe+parasolka rozpraszajaca.

Jaki statyw do lampy i parasolki? Sa jakies specjalne mocowania do tych rzeczy?

Pozdr.

Macienty
06-11-2009, 10:39
mam nadzieję, że nie naruszam punktu regulaminu, ale jeżeli tak - to najmocniej przepraszam - dobrym rozwiązaniem wydawać by się mogła chinszczyzna od fripersa - np to: http://fripers.pl/product_info.php/info/p887_Zestaw_reporterski_statyw__uchwyt__parasolka_ _zarowka_23W.html - lub też w wersji bez oprawki i żarówki. dociążasz statyw np. plecakiem i wiatr nie powinien zrobic dużej krzywdy (ale czujny zawsze bądź :) )

Salleh
06-11-2009, 11:01
O wlasnie..., o cos takiego mi chodzilo :)

stig
06-11-2009, 11:19
Jesli chcesz uzywac parasolki na zewnatrz, to przy nawet najmniejszym wiaterku (delikatnych powiewach) i tak musisz miec kogos do trzymania takiego zestawu. Parasolka lapie kazdy najmniejszy ruch powietrza jak zagiel -- nie ma sily, zeby to stalo stabilnie. Chyba, ze faktycznie trafisz taka pogode, ze powietrze wlasciwie "stoi".

marszull
06-11-2009, 13:14
mozesz jeszcze ku[ic obciazniki do statywu (chyba funsports cos takiego sprzedaje)
co do pytania:
blenda i soft na lampe w roznych konfiguracjach :-)

stig
06-11-2009, 13:35
mozesz jeszcze ku[ic obciazniki do statywu (chyba funsports cos takiego sprzedaje)Obciazniki, ktore maja trzymac podstawe statywu, musialyby wazyc chyba ze 2 tony, zeby utrzymac taki zestaw stabilnie. ;) Nie trudno sobie przeciez wyobrazic gdzie znajduje sie srodek ciezkosci takiego zestawu.

mmmak
06-11-2009, 20:35
ja uzywam sledzi do namiotu i sznurka, niestety nie zawsze jest ktos kto blende potrzyma

Salleh
06-11-2009, 21:57
Kazdy widze ma swoj sposob :) Tylko nie zawsze do asfaltu mozna wbic sledzie :)

mmmak
07-11-2009, 07:52
nie robie zdjec na asfalcie - ewentualnie w pomieszczeniach a tam nie trzeba przytrzymać statywu(wydało mi sie to dość jasne więc o tym nie wspomniałem).

możesz takze użyć woreczków z piaskiem

arturjb
07-11-2009, 09:26
ja uwam parasolki + sb. Jak nie ma osoby trzymającej to nie błyskam :(

alpine
09-11-2009, 22:14
Ja jednak zdecydowanie jeśli tylko jest naturalne światło używam blend. Zdecydowanie naturalniej to wygląda. Gdy nie mam pomocnika no to sabinka, ale to ostateczność.