Zobacz pełną wersję : Czym doświetlacie portret w plenerze?
Jakie polecacie dyfuzowy do lampy błyskowej?
Czy parasolka rozpraszająca zdaje w takich sytuacjach egzamin?
Pozdr.
tymancjo
06-11-2009, 09:50
Parasolka przepuszczająca, lub soft box (ja uzywam reporterskiego 50x50 lub 40x40cm).
Z tego dwojga softbox poręczniejszy jest, ale parasolka daje rade świetlnie świetnie.
Pozdrawiam,
Tomek
może nie do końca takie odpowiedzi uczekiwałeś, ale jak tylko się da staram się użyc blendy
sztuczne światło w ostateczności
z lampą błyskowa uzywam czasem parasolki, ale odbijającej i efekty tez są niezłe
choc na wietrze bywa to upierdliwe strasznie
Dokladnie, tak samo jak uzywanie blendy na ostrym wietrze. Nie zawsze jest osoba do jej trzymania, wiec chcialem ten problem rozwiazac: lampa+statyw+wyzwolenie radiowe+parasolka rozpraszajaca.
Jaki statyw do lampy i parasolki? Sa jakies specjalne mocowania do tych rzeczy?
Pozdr.
Macienty
06-11-2009, 10:39
mam nadzieję, że nie naruszam punktu regulaminu, ale jeżeli tak - to najmocniej przepraszam - dobrym rozwiązaniem wydawać by się mogła chinszczyzna od fripersa - np to: http://fripers.pl/product_info.php/info/p887_Zestaw_reporterski_statyw__uchwyt__parasolka_ _zarowka_23W.html - lub też w wersji bez oprawki i żarówki. dociążasz statyw np. plecakiem i wiatr nie powinien zrobic dużej krzywdy (ale czujny zawsze bądź :) )
O wlasnie..., o cos takiego mi chodzilo :)
Jesli chcesz uzywac parasolki na zewnatrz, to przy nawet najmniejszym wiaterku (delikatnych powiewach) i tak musisz miec kogos do trzymania takiego zestawu. Parasolka lapie kazdy najmniejszy ruch powietrza jak zagiel -- nie ma sily, zeby to stalo stabilnie. Chyba, ze faktycznie trafisz taka pogode, ze powietrze wlasciwie "stoi".
marszull
06-11-2009, 13:14
mozesz jeszcze ku[ic obciazniki do statywu (chyba funsports cos takiego sprzedaje)
co do pytania:
blenda i soft na lampe w roznych konfiguracjach :-)
mozesz jeszcze ku[ic obciazniki do statywu (chyba funsports cos takiego sprzedaje)Obciazniki, ktore maja trzymac podstawe statywu, musialyby wazyc chyba ze 2 tony, zeby utrzymac taki zestaw stabilnie. ;) Nie trudno sobie przeciez wyobrazic gdzie znajduje sie srodek ciezkosci takiego zestawu.
ja uzywam sledzi do namiotu i sznurka, niestety nie zawsze jest ktos kto blende potrzyma
Kazdy widze ma swoj sposob :) Tylko nie zawsze do asfaltu mozna wbic sledzie :)
nie robie zdjec na asfalcie - ewentualnie w pomieszczeniach a tam nie trzeba przytrzymać statywu(wydało mi sie to dość jasne więc o tym nie wspomniałem).
możesz takze użyć woreczków z piaskiem
ja uwam parasolki + sb. Jak nie ma osoby trzymającej to nie błyskam :(
Ja jednak zdecydowanie jeśli tylko jest naturalne światło używam blend. Zdecydowanie naturalniej to wygląda. Gdy nie mam pomocnika no to sabinka, ale to ostateczność.