PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma EF-500 DG Super do Canona + SB-800

drifter
06-11-2009, 01:07
Cześć,

kolega pożyczył mi lampę Sigma EF-500 DG Super do Canona, żebym użył jej jako dodatkowej i zdalnie wyzwolił. Ja mam SB-800 na Fuji S5 Pro. Cały wieczór dzisiaj robię testy, kombinuję, ale niestety jedyne ustawienie które mi działa poprawnie to SB-800 na aparacie w trybie M i Sigma wyzwalana w trybie Normal Slave (chyba z fotoceli jak sądzę).

A ja chciałbym użyć iTTL w Nikonie, niestety choć w trybie Master-Slave SB-800 powoduje wyzwolenie Sigmy, to wyzwala ją przedbłyskami a nie błyskiem głównym. W efekcie Sigma błyska za wcześnie i nici z zamierzonego efektu.

Zna ktoś z Was rozwiązanie tej kwestii? A może po prostu nie da się inaczej, to też będzie jakaś informacja, bo już mi sie nie chce więcej marnować czasu i baterii. Z góry dzięki za pomoc.

coroner
06-11-2009, 10:49
Możesz ustawić SB-800 w tryb SU-4, wtedy będzie błyskała tak samo, jak Sigma - przez fotocelę. Lampa wbudowana w Fuji w tryb M i powinno działać.

drifter
06-11-2009, 13:11
Zgadza się, właśnie dzisiaj to sprawdziłem i działa ta konfiguracja. Tylko, że ograniczenie jest to samo - trzeba ręcznie ustawiać moc błysku w obu lampach zewn. No ale chyba inaczej się tego nie da zrobić, pewnie iTTL i eTTL działają na innych częstotliwościach, dlatego nie gadają ze sobą.

coroner
06-11-2009, 13:44
Tak, moc ustawiasz na lampach. Inaczej nie da rady, bo Lampy pod Canona nie są zgodne z Nikonowskim CLS

JacekCz
07-11-2009, 11:31
Cześć,

kolega pożyczył mi lampę Sigma EF-500 DG Super

Pomóżcie producentowi i importerowi, do dupy to opisali: dlaczego mam kupić lampę z przydomkiem Super a nie 2x tańsza bez. Co słowo 'Super' oznacza?

Obawiam się webmaster Sigmy wkleił jednakowe teksty, oczywiście po importerach nie spodziewam się precyzyjnej wiedzy "co właściwie mają na składzie" . Daje się to angliście i tyle :P