PDA

Zobacz pełną wersję : problem z sb-600

irving
05-11-2009, 19:45
Witam wszystkich, co prawda zarejestrowałem się tu dawno temu, ale ten post jest chyba oficjalnym przywitaniem :).

Mam pewien problem. Kupiłem używaną sb-600 (za wcale nie okazyjne pieniądze, miała być mało używana) i nie działa tak jak to sobie wyobrażam.
Zapinam ją do d70 i nie błyska przy każdym zwolnieniu migawki. Ustawiona jest na ittl i czasem naświetla dobrze (tj. wykonuje przedbłyski i właściwy błysk) a czasem nie (wykonuje tylko przedbłysk albo nawet nie). Za każdym razem jednak coś się na lampie dzieje, tj. zaczyna mrugać ready, pompują się kondensatory (i pojawia się komunikat niedoświetlenia o 3ev). Rzadko kiedy da się zrobić dwa dobrze przez nią oświetlone zdjęcia pod rząd (w odstępie powiedzmy 2-3 sekund). Mówimy o trybach a,s,p,m, ustawieniach iso 200 - 1600, czasach migawki 1/60 - 1/500 i przysłonach f4-f5.6. Akumulatory są nowe i naładowane po dach 2100mAh.
Ponieważ nie miałem wcześniej do czynienia ze speedlightami chce się upewnić, że jest to wadliwe działanie a nie jakiś dziwny tryb pracy (wyłączyłem standby).
Wg mnie jest to palnik na wykończeniu a lampa wcale nie była mało używana, co wy o tym myślicie?
Miał ktoś podobne historie?

pozdrawiam,
Maciek

ADAS
05-11-2009, 19:53
Tak miałem i był to palnik.
Zobacz dokładnie jak wygląda szybka palnika.

adolfik9501
05-11-2009, 20:28
Tu (http://www.techfoto.pl/contact.htm) się zorientuj co do serwisu. Niezależny, tańszy, normalniejszy serwis. Parę osób na forum korzystało i nie narzekają.

irving
06-11-2009, 15:48
dzięki za odpowiedzi. Lampa poszła do serwisu sprzętu foto J. Gawlik (Grabowskiego 8 ) w Krakowie.
Dla potomnych i szukajki - w Krakowie na Czapskich nie zajmują się lampami.

adolfik9501
06-11-2009, 17:03
Nie zapomnij o informacji jak przebiegła naprawa no i co było i za ile ;)

irving
14-11-2009, 12:49
hej,
to faktycznie zmęczony palnik.
pan w serwisie wykluczył uszkodzenie mechaniczne.
palnik wg sprzedawcy miał 8000-10000 błysków (w opisie na allegro to 5 ślubów, hmm).
serwisant mówił, że chociaż te palniki mają wytrzymać 25000 to takie rzeczy się zdażają. parę dni temu miał sb-800 z tym samym problemem.
nowy palnik z montażem w tym punkcie kosztuje 440zł, w Warszawie (w techfoto.pl) to 320zł, natomiast lampa leci do Gdańska (http://www.okserwis.com.pl/) gdzie zrobią to za 183zł.
rozrzut cenowy dziwnie duży, jestem bardzo ciekawy jak to się skończy, nie omieszkam o tym napisać.

pozdrawiam

adolfik9501
14-11-2009, 13:01
Tym sposobem poszerza nam się "baza" serwisów dla naszych zabawek. Oby ten z Trójmiasta się spisał, tym bardziej, że cena mocno zachęcająca. Czekamy więc na opinie po naprawie.

XXL
14-11-2009, 13:44
hej,
to faktycznie zmęczony palnik.
pan w serwisie wykluczył uszkodzenie mechaniczne.
palnik wg sprzedawcy miał 8000-10000 błysków (w opisie na allegro to 5 ślubów, hmm).
serwisant mówił, że chociaż te palniki mają wytrzymać 25000 to takie rzeczy się zdażają. parę dni temu miał sb-800 z tym samym problemem.
nowy palnik z montażem w tym punkcie kosztuje 440zł, w Warszawie (w techfoto.pl) to 320zł, natomiast lampa leci do Gdańska (http://www.okserwis.com.pl/) gdzie zrobią to za 183zł.
rozrzut cenowy dziwnie duży, jestem bardzo ciekawy jak to się skończy, nie omieszkam o tym napisać.

pozdrawiam

Zaciekawiły mnie te dane o ilości błysków. Mam Sunpaka PZ 5000 kupionego jako używany od zawodowego ślubopstryka. On miał go przez 4-5 lat, ja mam go już drugi rok i u mnie zrobił pewnie z 15 tys błysków i jest OK. Czyżby Nikon miał tak słabe palniki?

irving
14-11-2009, 16:07
myślę, że jednak regułą jest długa żywotność tych lamp.
nikon sprzedał ich przez ostatnie 5 lat całą masę, więc jakikolwiek problem z
trwałością byłby już parę razy nagłośniony.

Jatin
03-12-2009, 13:48
irving dzwoniłem do tych serwisów i różnica cen wynika z tego że w Gdańsku wymieniają sam palnik a nie całą główkę dlatego jest taniej