PDA

Zobacz pełną wersję : studniówka-umowa do usługi fotograficznej

wilkolak
05-11-2009, 17:57
Witam serdecznie.
Bardzo proszę o pomoc w sprawie umowy na usługę fotograficzną dotyczącą studniówki. Potrzebuję tego bardzo pilnie (na jutro) więc nie mam bardzo czasu na szukanie w internecie a większość tego co znalazłem to tylko początek wzoru gdzie po zakupie płyty mam cały wzór. Więc pytanie: czy ma ktoś z forumowiczów taki gotowy wzór umowy i czy mógłby się niem podzielić lub ewentualnie opisać co trzeba zawrzeć w takiej umowie lub dysponuje linkiem do takowej umowy. Umowa pomiędzy firma fotograficzną a szkołą, której przedstawicielem jest przewodniczący rady rodziców. Usługa dotyczy obsługi fotograficznej na studniówce. z góry bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

limonek
05-11-2009, 18:16
Przewodniczacy rady rodzicow?
A co on ma wspolnego ze zdjeciami na studniowce? Przeciez kazda klasa moze wynajac swojego wlasnego fotografa...

wilkolak
05-11-2009, 18:33
i tak i nie, w tym przypadku to uczniowie wybrali fotografa ale za wszystkie formalności (w tym umowy) z obsługą foto-video, kateringiem itd. itp. załatwia przewodniczący rady rodziców w imieniu uczniów. a zresztą koszt obsługi foto jest wliczony w koszt studniówki więc jedna oferta obejmuje wszystkich.

arturjb
05-11-2009, 19:59
Ja mogę Ci podesłać swoją umowę, ale jest ona skonstruowana pod moją ofertę.

wilkolak
05-11-2009, 20:27
super. z góry dzięki. Ja potrzebuje zobaczyć chociaż jak to wygląda i przeredaguję to sobie pod kątem swojej oferty. Posyłam więc PW. dziękuję jeszcze raz. pozdrawiam.

KS
06-11-2009, 12:56
arturjb - masz gdzieś zdjęcia ze studniówki robione przez siebie?

Poprosił mnie kumpel z pracy, żeby klasie jej córy zrobić zdjęcia i zastanawiam się co mnie tam czeka i czy się zgodzić... impreza na sali gimnastycznej, więc z lampą będzie cieżko...

Jak możesz, to napisz (może być priv) czy zabierasz parasolki, softboxy itp. na taką sesję... Dzięki...

feuerwehrmann
06-11-2009, 19:43
jak tegoroczny maturzysta powiem tylko tyle..układy układy i jeszcze raz układy!!!
W połowie polskich szkół to rada rodziców z dyrekcją bez względu na zdanie rodziców i uczniów podejmuje deczję-sam jestem tego "ofiarą" , ponieważ chciałem dla swojej klasy bardzo dobrego fotografa -Michała Dulembe- ale te zasrane cienkie bolki postępują gorzej niz politycy, lekarze itp..
Mało jest w naszym kraju fotografów, którzy liczą się ze swoją pracą i klientami(odwalają bardzo dobrą robotę- ja na takich mówię "cyfrowcy")..
jest więcej "analogowców" którzy zakupili sobie pierwsze lustrzanki cyfrowe i oszukują klientów do dnia dzisiejszego..

P.s. Przepraszam że mnie tak poniosło, ale po tym jak mi się nie udało rozbić szkolnego układu (dyrektor, rada rodziców-fotograf) *** strzela.....

Trzeba do cholery z tym skończyć!!

arturjb
06-11-2009, 20:52
kolego Strażak, masz 200% racji! Ale pamiętaj, że jest jeszcze druga połowa szkół, w której tego problemu nie ma. Póki co mam przyjemność współpracy z uczniami z takich szkół. To oni wybierają fotografa, to z nimi (czyli osobami bezpośrednio zainteresowanymi!) podpisuję umowy. Głowa do góry !;)
No i należy pamiętać, że czynnikiem decydującym w przygniatającej większosci przypadków jest cena

Opiekun - odpisałem na PW

feuerwehrmann
07-11-2009, 11:09
kolego Strażak, masz 200% racji! Ale pamiętaj, że jest jeszcze druga połowa szkół, w której tego problemu nie ma. Póki co mam przyjemność współpracy z uczniami z takich szkół. To oni wybierają fotografa, to z nimi (czyli osobami bezpośrednio zainteresowanymi!) podpisuję umowy. Głowa do góry !;)
No i należy pamiętać, że czynnikiem decydującym w przygniatającej większosci przypadków jest cena

Opiekun - odpisałem na PW

jest tak..to widze że kolega nalezy do tych którzy nie boja się niczego i nie utrzymują się z układów tylko z dobrej roboty..
A do do ceny to troche jest w tym racji, ale jesli miałbys wybierać między fotografem który nie przedstawił swojej oferty(a ostatnio na studniówce dał plamy)- fotograf za 10 zl ,a fotografem który oferjue ci 400 zdjec na klase z innymi bajerami typu prezentacja multimedialna itp. w bardzo dobrej jakosci za 88 zl..to myslac rozsadnie wybralbys tego 2...

arturjb
07-11-2009, 14:38
Widzisz, ale my się znamy na fotografii, dla tego wybrali byśmy tego za 88. Chociaz na ch mi prezentacja zdj studniowkowych? Ja chce odbitki i powiedzmy pliki cyfrowe, nie duze, takie zeby mozna ogladac na monitorze. Ale ludzie chą 100 milionów zdjęć na płycie za jak najtaniej. Takie czasy. Dziś idę fotografowac połowinki w liceum. Oficjalnie i teoretycznie jestem fotografem tylko dla 1 klasy. Reszta nie chciała, bo nie chcą dodatkowych kosztów. Jak powiedziałem, że za przyjście nikt nic nie płaci, płacą tylko za zdjęcia, które chcą kupić i nie musza zamawiać zdjęć (wiem, że i tak zamówią) to już pojawiły się uśmiechy. Ale nie wiem. Może zarobie 200zł, może 2000. Takie jest ryzyko bycia dobrym i uczciwym.

Ale ja lubię to co robię. I atmosfera takiej imprezy... :D