Zobacz pełną wersję : Jaki odbłyśnik
Witam. Chciałabym kupić odbłyśnik do SB-900 pomimo że posiada kartę odbijającą. Czy takie odbłyśniki działają w portrecie plenerowym bo o to głównie mi chodzi? Czytałam o stosowaniu ich we wnętrzach ale nic o plenerze. Zakupiłam lampę niedawno i jeszcze jej nie testowałam na zewnątrz. Może mi doradzicie jaki wybrać do pleneru o ile to się sprawdza jeśli nie ma gdzie odbić światła?
http://www.raysfoto.pl/defaultpage.aspx?shopname=raysfoto&pageId=0&idHosta=125&idNadAlbumu=1314
Znalazłam taką stronę z tymi nasadkami, co sądzicie?
Odbłyśniki Lumiquest są bardzo dobrze wykonane, ale też trochę kosztują (cennik: http://digishop.pl//Users/56/Files/nasadki_LumiQuest_%201.pdf.pdf#page=1). Więcej o tych nasadkach, łacznie z video użytkowania tutaj: http://www.lumiquest.com/products.htm. Jeśli stać Ciebie na to, to polecam nową nasadkę Quik Bounce.
Witam. Chciałabym kupić odbłyśnik do SB-900 pomimo że posiada kartę odbijającą. Czy takie odbłyśniki działają w portrecie plenerowym bo o to głównie mi chodzi? Czytałam o stosowaniu ich we wnętrzach ale nic o plenerze. Zakupiłam lampę niedawno i jeszcze jej nie testowałam na zewnątrz. Może mi doradzicie jaki wybrać do pleneru o ile to się sprawdza jeśli nie ma gdzie odbić światła?
Tak jakbyś zamienił(a) źródło światła 2x6 cm w wysokości 18cm nad obiektywem na 15x15 cm 35 cm nad szkłem. nadal prawie punktowe i prawie w tym samym miejscu. Dawno w katalogach były nasadki o rozmiarach tacy 40x40 (ale wymarły - użyj tego na wietrze) ale to ciągle dość duży punkt nad aparatem. świecisz już "znacznie" lepiej niż w areszcie, ale ciągle d.d....
To wynalazki zdecydowanie, tak jak czujesz, do wnętrz, na zasadzie "sufit-ściany" plus "to-extra". Do dopalania może tak (ale znów siła światła spada)
Chcesz sprawdzić pomysł, zrób na próbę coś na zasadzie popularnego tu 'kubka jogurtu plus taśma klejąca' (tu konkretnie kartka z bloku technicznego - sposób zupełnie profesjonalnych reporterów - zdziwiła byś się, jak czytam), nie kosztuj się na fabryczne.
Wypowiadam się, bo czuję sie w podobnym "punkcie czasoprzestrzeni" przed podjęciem decyzji, ale jak dojdzie do decyzji będzie to coś z branży parasolek (zobaczymy jak wyposażonych). Odbłyśnik IMHO na otwartym nie może się sprawdzić.
Jeśli stać Ciebie na to, to polecam nową nasadkę Quik Bounce.
Skądinąd ciekawe, ile można zawołać za kawałek plastiku. Do wczoraj w moim rankingu pierwsze miejsce miała osłona p-słoneczna (tulipan) za 190zł.
Od dziś tu jest moja złota czcionka. ;)
To jak akcesoria do Harleya....
Polecam "Oświetlenie. Warsztaty fotograficzne" Chris Bucher (helion). Książka może nie dla top-profi, ale skorzystać można, a na pewno się 3krotnie zwróci na pierwszym odbłyśniku. Fajnie się czyta do poduszki. Potem się idzie kupić taśmę klejącą ;)
eeee.... tam, posłuchaj tego:
poszedłem któregoś razu do sigma pro centrum z zamiarem kupna mocowania statywowego do 70-200. kupowałem to szkło używane, uszkodzone za 1500zł więc cena była bardzo przyjemna. myślałem że w sigmie zapłacę max 100zł a i tak wydawało mi się to barbarzyństwem - bo to przecież tylko kawałek plastiku i metalu.
Mało nie padłem z wrażenia jak pan mi oznajmił (z uśmiechem na ustach) że taki wynalazek kosztuje 320zł !!!
podziękowałem i poszedłem do domu...
eeee.... tam, posłuchaj tego:
poszedłem któregoś razu do sigma pro centrum z zamiarem kupna mocowania statywowego do 70-200.
Jakby ci średnica spasowala (66mm) lub coś dopasować
http://www.foto-tip.pl/sklep/uchwyt_do_mocowania_na_statywie__zamiennik_canon_t ripod_mount-p-1282.html
już to odkryłem ;) ale jakoś nie chce mi się cały czas wziąć centymetra i zmierzyć średnicę mocowania.
także jeszcze chwile sobie poczekam. dzięki za linka :)
a ja powiem tak - softbox II lumiquesta kosztuje 183 zl ja zrobilem ze starego kartonu zza obrazu, 2 warstw kalki technicznej i tasmy izolacyjnej ... cena nie przekroczyla 5 zl a jedyne w czym lumiquestowi ustepuje to to ze sie nie sklada
a ja powiem tak - softbox II lumiquesta kosztuje 183 zl ja zrobilem ze starego kartonu zza obrazu, 2 warstw kalki technicznej i tasmy izolacyjnej ... cena nie przekroczyla 5 zl a jedyne w czym lumiquestowi ustepuje to to ze sie nie sklada
To gdzie znalazłeś tak drogo?
Poćwicz origami albo polskie statki (ew.samoloty) z papieru, wersja 2.0 będzie się składać. Ja też wyłącznie taką ścieżkę przewiduję (jak Metz dojedzie).
w tym (http://digishop.pl//Users/56/Files/nasadki_LumiQuest_%201.pdf.pdf#page=1) cenniku tyle wlasnie kosztuje ... narazie bede robil jeszcze jakiegos softa do makro wiec skladana wersja musi troche poczekac ... a i karton juz sie konczy
maniek750
10-12-2009, 22:19
Ja posiadam Lumiquest'a UltraSoft i jestem zadowolony :) I kazdy kto chce kupic cos z tej firmy to szczerze polecam! Jakosc wykonania 1-sza klasa :mrgreen:
Może komuś przyda się jeszcze taka wiadomość - takie odbłysniki bardzo fajnie wychodzą z materiału który nazywa się HIPS. Kupuje się biały nieprzezroczysty o grubości 0,5 mm. Jest w miarę elastyczny i sprężysty a można też go trwale zaginać na kanty. W zasadzie to jest chyba to z czego wykonana jest "biała karteczka" w lampie. No i najlepsze - cena -> 2m^2 (arkusz 2m x 1m) kosztuje 14 pln ;). Z takiej ilości materiału to można sobie już wycinanki łowickie uprawiać.