PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki odbłyśnik

Mecyja
04-11-2009, 22:29
Witam. Chciałabym kupić odbłyśnik do SB-900 pomimo że posiada kartę odbijającą. Czy takie odbłyśniki działają w portrecie plenerowym bo o to głównie mi chodzi? Czytałam o stosowaniu ich we wnętrzach ale nic o plenerze. Zakupiłam lampę niedawno i jeszcze jej nie testowałam na zewnątrz. Może mi doradzicie jaki wybrać do pleneru o ile to się sprawdza jeśli nie ma gdzie odbić światła?

Mecyja
05-11-2009, 15:14
http://www.raysfoto.pl/defaultpage.aspx?shopname=raysfoto&pageId=0&idHosta=125&idNadAlbumu=1314
Znalazłam taką stronę z tymi nasadkami, co sądzicie?

markB
05-11-2009, 16:00
Odbłyśniki Lumiquest są bardzo dobrze wykonane, ale też trochę kosztują (cennik: http://digishop.pl//Users/56/Files/nasadki_LumiQuest_%201.pdf.pdf#page=1). Więcej o tych nasadkach, łacznie z video użytkowania tutaj: http://www.lumiquest.com/products.htm. Jeśli stać Ciebie na to, to polecam nową nasadkę Quik Bounce.

JacekCz
09-11-2009, 16:55
Witam. Chciałabym kupić odbłyśnik do SB-900 pomimo że posiada kartę odbijającą. Czy takie odbłyśniki działają w portrecie plenerowym bo o to głównie mi chodzi? Czytałam o stosowaniu ich we wnętrzach ale nic o plenerze. Zakupiłam lampę niedawno i jeszcze jej nie testowałam na zewnątrz. Może mi doradzicie jaki wybrać do pleneru o ile to się sprawdza jeśli nie ma gdzie odbić światła?

Tak jakbyś zamienił(a) źródło światła 2x6 cm w wysokości 18cm nad obiektywem na 15x15 cm 35 cm nad szkłem. nadal prawie punktowe i prawie w tym samym miejscu. Dawno w katalogach były nasadki o rozmiarach tacy 40x40 (ale wymarły - użyj tego na wietrze) ale to ciągle dość duży punkt nad aparatem. świecisz już "znacznie" lepiej niż w areszcie, ale ciągle d.d....

To wynalazki zdecydowanie, tak jak czujesz, do wnętrz, na zasadzie "sufit-ściany" plus "to-extra". Do dopalania może tak (ale znów siła światła spada)
Chcesz sprawdzić pomysł, zrób na próbę coś na zasadzie popularnego tu 'kubka jogurtu plus taśma klejąca' (tu konkretnie kartka z bloku technicznego - sposób zupełnie profesjonalnych reporterów - zdziwiła byś się, jak czytam), nie kosztuj się na fabryczne.

Wypowiadam się, bo czuję sie w podobnym "punkcie czasoprzestrzeni" przed podjęciem decyzji, ale jak dojdzie do decyzji będzie to coś z branży parasolek (zobaczymy jak wyposażonych). Odbłyśnik IMHO na otwartym nie może się sprawdzić.

JacekCz
09-11-2009, 17:24
Jeśli stać Ciebie na to, to polecam nową nasadkę Quik Bounce.
Skądinąd ciekawe, ile można zawołać za kawałek plastiku. Do wczoraj w moim rankingu pierwsze miejsce miała osłona p-słoneczna (tulipan) za 190zł.
Od dziś tu jest moja złota czcionka. ;)
To jak akcesoria do Harleya....

Polecam "Oświetlenie. Warsztaty fotograficzne" Chris Bucher (helion). Książka może nie dla top-profi, ale skorzystać można, a na pewno się 3krotnie zwróci na pierwszym odbłyśniku. Fajnie się czyta do poduszki. Potem się idzie kupić taśmę klejącą ;)

ryszkut
09-11-2009, 21:18
eeee.... tam, posłuchaj tego:

poszedłem któregoś razu do sigma pro centrum z zamiarem kupna mocowania statywowego do 70-200. kupowałem to szkło używane, uszkodzone za 1500zł więc cena była bardzo przyjemna. myślałem że w sigmie zapłacę max 100zł a i tak wydawało mi się to barbarzyństwem - bo to przecież tylko kawałek plastiku i metalu.
Mało nie padłem z wrażenia jak pan mi oznajmił (z uśmiechem na ustach) że taki wynalazek kosztuje 320zł !!!
podziękowałem i poszedłem do domu...

JacekCz
10-11-2009, 19:59
eeee.... tam, posłuchaj tego:

poszedłem któregoś razu do sigma pro centrum z zamiarem kupna mocowania statywowego do 70-200.

Jakby ci średnica spasowala (66mm) lub coś dopasować
http://www.foto-tip.pl/sklep/uchwyt_do_mocowania_na_statywie__zamiennik_canon_t ripod_mount-p-1282.html

ryszkut
11-11-2009, 11:09
już to odkryłem ;) ale jakoś nie chce mi się cały czas wziąć centymetra i zmierzyć średnicę mocowania.
także jeszcze chwile sobie poczekam. dzięki za linka :)

piotrsz
11-11-2009, 12:39
a ja powiem tak - softbox II lumiquesta kosztuje 183 zl ja zrobilem ze starego kartonu zza obrazu, 2 warstw kalki technicznej i tasmy izolacyjnej ... cena nie przekroczyla 5 zl a jedyne w czym lumiquestowi ustepuje to to ze sie nie sklada

JacekCz
11-11-2009, 13:16
a ja powiem tak - softbox II lumiquesta kosztuje 183 zl ja zrobilem ze starego kartonu zza obrazu, 2 warstw kalki technicznej i tasmy izolacyjnej ... cena nie przekroczyla 5 zl a jedyne w czym lumiquestowi ustepuje to to ze sie nie sklada

To gdzie znalazłeś tak drogo?

Poćwicz origami albo polskie statki (ew.samoloty) z papieru, wersja 2.0 będzie się składać. Ja też wyłącznie taką ścieżkę przewiduję (jak Metz dojedzie).

piotrsz
11-11-2009, 13:38
w tym (http://digishop.pl//Users/56/Files/nasadki_LumiQuest_%201.pdf.pdf#page=1) cenniku tyle wlasnie kosztuje ... narazie bede robil jeszcze jakiegos softa do makro wiec skladana wersja musi troche poczekac ... a i karton juz sie konczy

maniek750
10-12-2009, 22:19
Ja posiadam Lumiquest'a UltraSoft i jestem zadowolony :) I kazdy kto chce kupic cos z tej firmy to szczerze polecam! Jakosc wykonania 1-sza klasa :mrgreen:

xekon
28-05-2010, 11:25
Może komuś przyda się jeszcze taka wiadomość - takie odbłysniki bardzo fajnie wychodzą z materiału który nazywa się HIPS. Kupuje się biały nieprzezroczysty o grubości 0,5 mm. Jest w miarę elastyczny i sprężysty a można też go trwale zaginać na kanty. W zasadzie to jest chyba to z czego wykonana jest "biała karteczka" w lampie. No i najlepsze - cena -> 2m^2 (arkusz 2m x 1m) kosztuje 14 pln ;). Z takiej ilości materiału to można sobie już wycinanki łowickie uprawiać.