PDA

Zobacz pełną wersję : KODAK PROFESSIONAL DCS 760M Monochrome

piorut
04-11-2009, 21:57
Co to jest i czemu takie ceny? Co jest tak wyjątkowego w tym korpusie, na tyle lat osiąga zawrotne ceny:

http://cgi.ebay.co.uk/Kodak-DCS-760M-Monochrome-Digital-Camera_W0QQitemZ120458495355QQ

melst
04-11-2009, 22:44
Też mnie to interesuje. Pierwszy raz słyszę o połączeniu się KODAKA z Nikonem, a przecie aparat nowy nie jest.

hedgehog
04-11-2009, 23:34
Myślę, że to wyjaśnia sprawę: "It is a great camera - one of 100 made - and one of a very few that are not in the hands of the government." Biały kruk i już.

Czornyj
04-11-2009, 23:48
Co to jest i czemu takie ceny? Co jest tak wyjątkowego w tym korpusie, na tyle lat osiąga zawrotne ceny:

http://cgi.ebay.co.uk/Kodak-DCS-760M-Monochrome-Digital-Camera_W0QQitemZ120458495355QQ

Była to pierwsza i ostatni cyfrówka z matrycą bez mozaiki bayerowskiej, do fotografii B&W. Aparat podobnie jak wszystkie, niegdysiejsze Kodaki DCS był oqrvieńczo drogi, był niedopracowany, a z racji swej monochromatyczności miał mocno ograniczony krąg odbiorców - zakupiło go raptem kilku zdrowo przykeszowanych, amerykańskich ahtystuf i dentystów. Jakby tego było mało, ukazał się u schyłku ery megacegłowatych DCS-ów, gdy korporacje Nikon i Canon wprowadziły na rynek lustrzanki o zdecydowanie mniej barbarzyńskich gabarytach, do tego w (relatywnie) cholernie przystępnej cenie. Efektem była komediancko niska sprzedaż, która oczywiście przekłada się obecnie na wysoką wartość kolekcjonerską...

piorut
05-11-2009, 00:02
Oqrvieńczo dziękuję za wyjaśnienia. Jeszcze poszukam co to za matryca, bo rozumiem, że to zaleta, że nie jest bayerowska, jak obecnie chyba (?) prawie w każdym body.

Skibek
10-11-2009, 21:50
Też mnie to interesuje. Pierwszy raz słyszę o połączeniu się KODAKA z Nikonem, a przecie aparat nowy nie jest.

A prototyp aparatu cyfrowego KODAKA w obudowie od Nikona F3? Kodak DSC 100 :)
Potem (w latach 90tych) był KODAK DSC 200 (w puszcze od Nikona F-801). Później było jeszcze kilka modelki (2 albo 3) w korpuchach Nikona (F90, F5)
Potem Nikon z FujiFilm się związał.

Jacek_Z
11-11-2009, 01:59
Pierwszy raz słyszę o połączeniu się KODAKA z Nikonem, a przecie aparat nowy nie jest.
Było wiele nikono-kodaków :-D w tym pierwsze "pełnoklatkowe".

Michał Jędrak
11-11-2009, 19:59
O mój święty graal. Czaję się na ten korpus od roku i pojawia się on na aukcji właśnie średnio raz do roku. Szkoda, że nadal taka cena. Ta matryca rządzi, bo ma 6MPX, ale prawdziwe. Matryce kolorowe mają mozaikę bayerowską, która składa się z 4 kolorów (RGBG), więc dzisiejsza matryca 12MPX ma tak naprawdę rozdzielczość równą 3MPX. A tu jest 6MPX, wow. Jakbyście kiedyś znaleźli inną aukcję z tym aparatem, ale poniżej $3000 to koniecznie dajcie znać.

Aha, dodam, że aparat ma też wartość użytkową, gdyż nie da się zrobić ładnych zdjęć czarno-białych aparatem cyfrowym, gdyż mozaika wszystko psuje...

homasha
16-07-2010, 00:25
http://www.luminous-landscape.com/reviews/cameras/kodak-760m.shtml

qbic
16-07-2010, 23:29
O mój święty graal. Czaję się na ten korpus od roku i pojawia się on na aukcji właśnie średnio raz do roku. Szkoda, że nadal taka cena. Ta matryca rządzi, bo ma 6MPX, ale prawdziwe. Matryce kolorowe mają mozaikę bayerowską, która składa się z 4 kolorów (RGBG), więc dzisiejsza matryca 12MPX ma tak naprawdę rozdzielczość równą 3MPX. A tu jest 6MPX, wow. Jakbyście kiedyś znaleźli inną aukcję z tym aparatem, ale poniżej $3000 to koniecznie dajcie znać.

Aha, dodam, że aparat ma też wartość użytkową, gdyż nie da się zrobić ładnych zdjęć czarno-białych aparatem cyfrowym, gdyż mozaika wszystko psuje...

Z matrycy 24 mpix (D3x / SonyA900) można uzyskać zbliżony jakościowo efekt (bez demozaikowania - uśrednienie 4 sąsiadujących pikseli co daje 6 mpix).