Zobacz pełną wersję : PS CS$ 64 bit tylko 3,2 GB Ram ?
Niedzwiedz
04-11-2009, 18:26
No własnie dlaczego 64 bit CS4 nie używa większej ilości Ramu ? można w ogóle zmusić PS by wykorzystywał więcej ramu ?
może MAci umieją ;) ?
pomoże ktoś ?
No własnie dlaczego 64 bit CS4 nie używa większej ilości Ramu ? można w ogóle zmusić PS by wykorzystywał więcej ramu ?
może MAci umieją ;) ?
pomoże ktoś ?
To jest coś dziwnego?
Co prawda Win 7 64bit i CS4 64bit, mam 12 GB RAM i CS korzysta z 10,9GB RAM
A jaki masz OS? 64 czy 32 bitowy?
jackrabbit
04-11-2009, 18:48
A jaki masz OS? 64 czy 32 bitowy?
a da sie 64 bitowy program odpalic na 32 bitowym systemie? :)
To błysnąłem :lol: Idę do domu, bo mi się mózg w tej robocie już lasuje :lol:
Niedzwiedz
04-11-2009, 19:03
winde 7 mam 64 bitowa
winde 7 mam 64 bitowa
Ile masz RAM na pokładzie?
Niedzwiedz
04-11-2009, 19:20
4
4
Dlatego wykorzystuje 3,2GB, reszta jest przeznaczona dla systemu i innych aplikacji.
Jeżeli chcesz mieć więcej RAM-u dla PS4, to musisz dołożyć RAM do kompa, nie wiem jaką masz płytę i jaki procek, ale myślę, że spokojnie jeszcze 4GB możesz dołożyć, wtedy PS będzie będzie widział około 6-6,5GB RAM.
Niedzwiedz
04-11-2009, 20:32
no to wszytko stalo sie jasne , mam jakiegos quada i plyte asusa do tego mysle ze pocignie jeszcze ze 4 gb , dzieki za odpowiedz
4Nie, no rozwaliles mnie... :D A system, aplikacje, bufory systemu, itd, to niby gdzie Ci sie maja podziac, skoro 3,2 GB dla Shopa, to dla Ciebie malo przy tych 4 GB? :D
Powinni w ogóle wydumać OS, który przy 4GB ramu dawałby PS 6 GB ;-) Oczywiście nie mówię o wirtualu ;-)
woytec60
05-11-2009, 13:34
Jak piszą przedmówcy, 800MB system rezerwuje chyba na swoje potrzeby i PS widzi o tyle mniej.
U nie przy 8GB dostępne jest 7200 więc podobnie jak u Ciebie przy czterech.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img23.imageshack.us/i/ramgf.jpg/)
Tak ma być.
Niedzwiedz
05-11-2009, 13:59
dobra zrozumiałem swój błąd ;) i już go naprawiałem zakupem kolejnych 4 GB :) wierze ze poczuje przyrost szybkości w PS :) bo inaczej trzeba pewnie będzie zmienić procek na tego i7 (teraz mam jakiś intel q4 2,4 Mhz i w sumie chwale sobie ale jakis zmuly mam w PSie )
Zmuly mozesz miec bo:
a) moze masz zamulaste dyski
b) malo ramu (chyba, ze juz wsadziles kolejne 4gb)
c) masz bajzel na kompie ;)
I masz 2,4Ghz, nie Mhz ;)
Oj Niedźwiedź, Niedźwiedź... ;)
Niedzwiedz
05-11-2009, 14:10
odpwoem tak
a) raid sprzętowy (3ware karta dwa WD raptory 250 GB jako systemowy razem 500GB)
b)no jeszcze nie wrzucilem ramu i licze na niego
c) na systemowym zostalo mi 6 GB miejsca , a co do bajzlu no w nocy zrobie jakies defragmentacjie, czy jeszcze cos oprocz tego ?
mishieck
05-11-2009, 14:24
Postaw system na zRAIDowanych SSD i ciesz się prędkością: http://www.youtube.com/watch?v=96dWOEa4Djs
Nieswiec, jak masz ustawione dyski magazynujace w CS? Moze tu jest problem.
I mowiac o bajzlu mowilem o ogolnej kondycji systemu ;) ale chyba nie masz takiego talentu zeby zabajzlowac na maxa 7ke w tak krotkim czasie (bo domyslam sie, ze nie masz jej od 3 lat ;) ).
I wrzucaj ta 4rke ramu, na pewno pomoze. W koncu machine masz calkiem mocna.
c) na systemowym zostalo mi 6 GB miejsca , a co do bajzlu no w nocy zrobie jakies defragmentacjie, czy jeszcze cos oprocz tego ?Na 500 GB masz 6 GB wolnego? I Ty na tym pracujesz? :D
Defragmentacja takiego smietnika zajmie pewnie kilka dni, a i tak nie sadze, zeby zrobilo to jakies wrazenie na Twoim Photoshopie. Piszac o bajzlu na kompie, to raczej miano na mysl burdel w systemie, a nie ilosc plikow czy procent zajetosci. Mam nieodparte wrazenie, ze zabijasz tego wypasionego, badz co badz, kompa -- po prostu brakiem higieny pracy... :(
O, jednak co Marciny napisza to napisza :mrgreen:
Niedzwiedz
05-11-2009, 15:12
nie no mam 5 programow zainstalowanych na nim (winda 7 , cs4, c1 pro,proszoly itp i podstawowe przegladarki antywirusa nod total commandera , the bat ) nic wiecej tam nie ma
dysk zapchany rawami tylko ,system nowy
dysk zapchany rawami tylko ,system nowyI tak sobie spokojnie te RAWy trzymasz na dysku? Kopie oczywiscie masz na innych nosnikach?
Niedzwiedz
05-11-2009, 15:44
mam 3 dyski 1 TB, 1TB i1,5 TB wsytkie osiagnely poziomy krytyczne tzn koncza sie i to tylko z tego roku ale kopie sa (plus laptop) :)
mam 3 dyski 1 TB, 1TB i1,5 TB wsytkie osiagnely poziomy krytyczne tzn koncza sie i to tylko z tego rokuZakladajac, ze masz zajete tylko 3 TB, a RAW wazy srednio 15 MB, chcesz powiedziec, ze przez 10 miesiecy zrobiles 200 tysiecy zdjec? :D
Niedzwiedz
05-11-2009, 15:55
plus jpg ,prezentacjie i jakies swoje bibeloty ,no na niektorych jakies kopie z poprzednich lat jpg ale nie o tym rozmowa byla :D