PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Gosia - jesienny spacer

tomnow:
19-10-2006, 19:29
Witam wszystkich!
Na forum to trafiłem tak jak pewnie wielu jego użytkowników szukając opinii o konkretnym aparacie jaki chciałem kupić. Od dłuższego czasu szkukałem cyfrowego zamiennika dla swojego wysłużonego analoga konkurencyjnej do Nikona firmy.
Od początku byłem zdecydowany na D50 i w końcu stało się - kupiłem mój wymarzony sprzęt
Dotychczas tylko przeglądałem to forum, teraz po zakupie sprzętu stwierdziłem, że warto kiedyś poddać się krytyce :) Żonka bez problemu zgodziła sie na umieszczenie tutaj zdjęć :)

Tak więc oceniajcie proszę :) wszelkie konstruktywne uwagi mile widziane :)

1.

2.

pozdrawiam,
tomnow:

swiatlo
19-10-2006, 19:37
Podoba mi się zdjęcie drugie. Ma przyjemną atmosferę. Jednak ja bym trochę oszukał i PS-em wygładził czoło.

tomnow:
19-10-2006, 20:13
Podoba mi się zdjęcie drugie. Ma przyjemną atmosferę. Jednak ja bym trochę oszukał i PS-em wygładził czoło.

swiatlo - chodziło o coś takiego?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.tomnow.webd.pl/nikonforum/DSC_0048.jpg)

swiatlo
19-10-2006, 20:14
swiatlo - chodziło o coś takiego?

O tak! Absolutnie!!
:)

Tylko szkoda że nie zachowałeś linku do oryginała, bo może innym by się on bardziej podobał.

tomnow:
19-10-2006, 20:31
Tylko szkoda że nie zachowałeś linku do oryginała, bo może innym by się on bardziej podobał.

Żonka wolała żebym zamienił :) mi zresztą "oszukane" też bardziej się podoba :)
dzieki za opinie! :)

PADI
19-10-2006, 22:47
Oba zdjęcia bardzo fajne, przyjemne i sympatyczne :D

Magnum43
20-10-2006, 17:34
a foty gdzie?

mOSAd
20-10-2006, 17:57
W pracy widze tylko 2. (skopany DNS) i mi się podoba. Ładne światło, czyste ostre i bardzo sympatyczne zdjęcie. Są emocje, brak sztuczności, oddanie charakteru modelki - bardzo dobry portret moim zdaniem. Mała uwaga jedynie do skośnego kadru - trochę przeszkadza w odbiorze, choć zd rugiej strony oczywiście ułatwia kompozycję bez pustych miejsc w planie.

tomnow:
20-10-2006, 18:36
W pracy widze tylko 2. (skopany DNS)
hmmm sprawdzałem na moim drugim kompie, i na kompie w pracy i działa... obie fotki są na tym samym serwerze więc wszystko powinno być ok. ale jeśli coś nie tak to ma ktoś może pomysł jak to naprawić?

Mała uwaga jedynie do skośnego kadru - trochę przeszkadza w odbiorze, choć zd rugiej strony oczywiście ułatwia kompozycję bez pustych miejsc w planie.

skośny kadr był jak najbardziej zamierzony... mam jeszcze wersję pionową i w obu przypadkach taki kadr mi się podoba - jak dla mnie ma coś w sobie.

mOSAd
20-10-2006, 19:06
Sorki może nie wyraziłem się jasno - to u nas w pracy coś szwankuje i niektóre foty mimo, że na tym samym serwerze nie otwierają się. W domu oceniam te pominięte, jeśli warto coś dodać.

tomnow:
20-10-2006, 19:17
Sorki może nie wyraziłem się jasno - to u nas w pracy coś szwankuje i niektóre foty mimo, że na tym samym serwerze nie otwierają się. W domu oceniam te pominięte, jeśli warto coś dodać.
ok teraz rozumiem :)
chętnie przeczytam co myślisz o 1... :)

mOSAd
20-10-2006, 19:32
Ha! Zobaczyłem numer 1. Humorystyczna, zabawna i przy takim kadrze dość niekonwencjonalna. Ładne światełko (równomiernie oświetlona twarz na plus). Niestety odbiór psuje ta perspektywa i kadr. Zdjęcie nie jest naturalne bo forma przesłania jego urok.
Podpytam o światełko - jakie były warunki i jaki ew. osprzęt użyty (blenda? którą stroną?). Podoba mi się takie światło.

tomnow:
20-10-2006, 20:00
Ha! Zobaczyłem numer 1. Humorystyczna, zabawna i przy takim kadrze dość niekonwencjonalna. Ładne światełko (równomiernie oświetlona twarz na plus). Niestety odbiór psuje ta perspektywa i kadr. Zdjęcie nie jest naturalne bo forma przesłania jego urok.
Podpytam o światełko - jakie były warunki i jaki ew. osprzęt użyty (blenda? którą stroną?). Podoba mi się takie światło.

mógłbyś napisać jakie ujęcię w tym przypadku (widok z góry) byłoby wg Ciebie lepsze? ciekawi mnie to bo ja stojąc na murku od razu wiedziałem jak ma to zdjęcie wyglądać. ale może warto spróbować z innym spojrzeniem?

a co do oświetlenia - nie używałem niczego - ani blendy (bo jak narazie takowej nie mam) ani lampy. dzień był pochmurny, zero słonka. a tak oświetlona twarz to zasługa tego, że Gosia miała głowę skierowaną do góry.

mOSAd
20-10-2006, 22:00
mógłbyś napisać jakie ujęcię w tym przypadku (widok z góry) byłoby wg Ciebie lepsze? ciekawi mnie to bo ja stojąc na murku od razu wiedziałem jak ma to zdjęcie wyglądać. ale może warto spróbować z innym spojrzeniem?

a co do oświetlenia - nie używałem niczego - ani blendy (bo jak narazie takowej nie mam) ani lampy. dzień był pochmurny, zero słonka. a tak oświetlona twarz to zasługa tego, że Gosia miała głowę skierowaną do góry.

Tak to widziałeś i tak wykonałeś - mnie nie odpowiada, ale to nie znaczy, że innym się na szalenie nie spodoba. Kadry są wyjątkowo subiektywnym tematem. Pytasz co zrobiłbym inaczej? Mnie chyba nie pasuje przede wszystkim obrót. Modelka niemalże "leży" w kadrze, czyli ja bym prawdopodobnie zrobił to zdjęcie po obrocie obiektywu o jakieś 20-40 stopni w lewo. Aby aktualnie zobaczyć twarz w normalnej pozycji, trzeba wykonać karkołomny obrót głowy. Nie jestem też pewny czy tego dziwnego efektu nie dopełnia szalik przesłaniający talię i trochę "oszukujący" perspektywę. Możliwe też, że zamiast tak wykrzywiać kadr poprosiłbym modelkę o skręcenie głowy. Golf czy szalik mogłyby w tym przypadku ukryć pojawiające się w takim przypadku fałdki na szyi.

No nic, tak sobie dywaguję, ale nie kierowałbym się moimi (amatorskimi) uwagami zbytnio. :D

gregoire7
21-10-2006, 10:56
fajne kadry i ciepła lekko pastelowa kolorystyka, bardzo fajne zdjęcia

tomnow:
21-10-2006, 11:37
Dziękuję wszystkim za opinie :)

poniżej jeszcze dwa z tej samej serii.

3.

4.

komentarze mile widziane :)

pozdrawiam,
tomnow