Zobacz pełną wersję : Kto posiada D70s i D80 jako drugie body? :)
SKRYTOBOJCA
19-10-2006, 18:11
Jezeli ktos posiada to czy moglby zrobic dla mnie z 4 zdjecia?
Interesuja mnie zdjecia ISO800 i ISO1600 w RAWie z wylaczonym odszumianiem.
Najlepiej tego samego motywu bym mogl porownac jaki szum generuje D70s vs. D80.
Oczywiscie fotka w jakims zaciemnionym miejscu, bo zdjecia w sloneczny ladny dzien na takich czulosciach ukrywaja dobrze szum :)
Na forum przeczytalem, ze D80 bardziej szumi, a chcialbym zobaczyc RAWy zeby sam ocenic i cos o nie doprosic sie nie moge. Dlatego zalozylem nowy watek :)
Mysle ze innym osobom tez pewnie sie przyda takie zdjecia.
Pawel Pawlak
19-10-2006, 18:37
ja też nie mogłem się doprosić o rawy :) Ale jpgi z NR OFF które były na forum pokazują że D80 szumi bardziej :|
Na pocieszenie powiem, że D80 szumi pewnie podobnie do D200, a ja wywoływałem nefy z d200 iso800-1600 w formacie A4 i jest bardzo ok :) co więcej, d2X szumi jeszcze bardziej (na iso1600) niż d200 i nadal (choć trzeba poswięcić temu trochę wiecej czasu ;) )jego nefy nadają się do wywołania odbitki a4 wygladającej bardzo fajnie :)
Luuudzie naprawdę wystarczy robienia zdjęć deklom i swieczkom w ciemnym pokoju.
Jeśli jedynym wyznacznikiem dzisiejszej jakości aparatu ma być szum na ISO 1600 to ja wysiadam.
Róbcie zdjęcia nie szumy :)
A jeśli sprawa szumów na iso 1600 jest dla Was tak ważna, to radzę dobrze przeszukać forum.
O ile pamiętam wątków o szumach gdy tylko D80 się pojawił było aż nadto.
Pomyślcie, ale to tak głęboko pomyślcie jak wiele zdjęć takich prawdziwych i dobrych zdjęć robicie w tak skrajnych warunkach ????
SKRYTOBOJCA
19-10-2006, 19:06
Luuudzie naprawdę wystarczy robienia zdjęć deklom i swieczkom w ciemnym pokoju.
Jeśli jedynym wyznacznikiem dzisiejszej jakości aparatu ma być szum na ISO 1600 to ja wysiadam.
Róbcie zdjęcia nie szumy :)
A jeśli sprawa szumów na iso 1600 jest dla Was tak ważna, to radzę dobrze przeszukać forum.
O ile pamiętam wątków o szumach gdy tylko D80 się pojawił było aż nadto.
Pomyślcie, ale to tak głęboko pomyślcie jak wiele zdjęć takich prawdziwych i dobrych zdjęć robicie w tak skrajnych warunkach ????
Ale naprawde to nie jest watek aby zarzucac mi czy innym osobom ktore to interesuje, ze jestesmy sprzetowymi onanistami czy szumofobami. Jest to subforum o sprzecie i mialem nadzieje na rzeczowa dyskuje.
Wiadomo, ze wszystkich zdjec nie robi sie na ISO1600 ale czasem wypadnie cos, ze trzeba takiej czulosci uzywac i interesuje mnie jak wyglada ta sprawa dla D70s i D80.
Watki o szumach byly, ale pojawia sie w nich duzo OT, tak samo jak Twoj post nie wnoszacy nic do dyskusji, tylko krytykujacy osoby ktore chca sie czegos dowiedziec. Poza tym ja prosze o RAWy, nie przetworzone przez aparat JPG z co widac, cudownie wygladzajacym filtrem w D80.
Jakbym mial byc szumofobem to bym wybral Canona z CMOSem ;P
Zbigniew
19-10-2006, 19:48
Mały teścik: http://strony.aster.pl/ufolek/test/iso/
Kiedyś jeszcze widziałem fajne porównanie D80, A100 i czegoś jeszcze (na serio było fajne - mogę poszukać :) ). Wiem, że to mały OT, ale chciałem być trochę pomocny.
Pozdrawiam.
SKRYTOBOJCA
19-10-2006, 23:04
Dzieki za linka Zbigniew, ale juz kiedys ten tescik ogladalem.
A po prostu chcialem dostac pare RAWow, aby moc sie troche nimi pobawic i zobaczyc jakie efekty mozna uzyskac dzieki obrobce na kompie.
Ktos pisal o tym ze D70 nie ma opcji do wylaczania redukcji szumu (ale usunal post?), moze w mniejszym stopniu takie prownanie bedzie miarodajne z D80 ale dla mnie to zawsze cos.
Ale widze ze o RAWa ciezko sie tutaj doprosic, a na forum Pentaxa zostalem zasypany zdjeciami :>
http://raw.fotosite.pl/
Tu masz RAWY z różnych aparatów także z D80
SKRYTOBOJCA
19-10-2006, 23:27
Dziekuje znam, ale zalezy mi na tych samych kadrach, wiec dlatego prosilem osoby ktore maja obydwie puchy :)
SKRYTOBOJCA
21-10-2006, 17:55
Ciezko sie na tym forum o cos doprosic :/
Chętnie bym Cie uraczył takimi Nefami, ale niestety D70 jeszcze w serwisie;-(