Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Pole
calyptratus
03-11-2009, 14:29
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img264.imageshack.us/img264/261/poleweb.jpg)
Na poczatek zapisuj pliki w sRGB!
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/11/fultax-1.jpg
źródło (http://i38.tinypic.com/fultax.jpg)
To jest twoje zdjecie nie przeprabiane......
Widzę jakieś lekkie aureolki wokół drzew.
Ogólnie to ok zdjęcie, bez szaleństw, klasyczny kadr i widok ;)
calyptratus
03-11-2009, 16:07
Co masz na myśli Greg z RGB?
Co masz na myśli Greg z RGB?
Zdjecie ktore wystawiles bylo blade i bez kolorow w przegladarce, bylo zapisane w przestrzeni roboczej AdobeRGB a powinno byc w sRGB do wystawienia w sieci.....
Chcialem poprawic ten obrazek i po otwarciu w PSie pokazaly mi sie zywe kolory (troche za zywe).....okazalo sie ze nie ma co poprawiac.....zapisalem to konwertujac do sRGB i chyba widzisz roznice!
calyptratus
03-11-2009, 17:36
Widzę. Dzięki za wyjaśnienie.
borregaard
03-11-2009, 17:37
Nie wiem o co kaman.. bo pierwsze ma zdecydowanie lepszy kolor...i nie jest przesaturowane.:-D
calyptratus
03-11-2009, 17:43
Working Spaces mam ustawione jako sRGB. Czy to o to chodzi Greg?
calyptratus
03-11-2009, 17:45
Na moim mońku też mnie się wydaje że zdjęcie Grega ma zbyt nasycone kolory.
Nie wiem o co kaman.. bo pierwsze ma zdecydowanie lepszy kolor...i nie jest przesaturowane.:-D
Zgadzam sie co do przesaturowania!
Na moim mońku też mnie się wydaje że zdjęcie Grega ma zbyt nasycone kolory.
Otworzylem to zdjecie w PSie w adobeRGB i pokazalo sie tak mocno podsaturowane......moze to wlasnie moj blad bo zdjecie w sRGB otworzylem w przestrzeni AdobeRGB.....z tym ze w pierwszym jest bez zycia i dlatego to zrobilem.....
Choc dziwne bo zapisujac to do sieci zostalo tak nasycone.....
Moze ktos sprobowac?? Czy ja sie myle?
Wystawione przez calyptratus"a zdjęcie nie ma osadzonego żadnego profilu RGB. Najprawdopodobniej było optymalizowane przy pomocy polecenia "zapisz do internetu...", ale niekoniecznie. Kolory ma zdecydowanie lepsze niż to "poprawione".
Wystawione przez calyptratus"a zdjęcie nie ma osadzonego żadnego profilu RGB. Najprawdopodobniej było optymalizowane przy pomocy polecenia "zapisz do internetu...", ale niekoniecznie. Kolory ma zdecydowanie lepsze niż to "poprawione".
Ale ja go nie poprawialem.....otworzylem w PSie i zapisalem jako "zapisz dla internetu"!
Dobra moze sie myle ale tak mi sie wyswietlilo w PSie!
Zapisuje pliki do wystawienia jako "zapisz dla internetu" po czym otwieram ponownie w PSie i wyglada normalnie.....wiec nie rozumiem bledu ktory tutaj wystapil?!
calyptratus
03-11-2009, 18:20
Zdjęcie zapisałem za pomocą polecenia "zapisz do internetu...".
Przepraszam wszystkich za OT, ale kończąc ten temat, dodam tylko że jak się zrobi tak jak to podał wyżej Greg to właśnie takie przesaturowane wychodzi (i co ciekawsze dalej nie ma osadzonego profilu RGB) - widocznie coś się nakłada.
Wart jednak włączyć w PS-ie ostrzeżenie o niezgodności przestrzeni barwnej.
Przepraszam wszystkich za OT, ale kończąc ten temat, dodam tylko że jak się zrobi tak jak to podał wyżej Greg to właśnie takie przesaturowane wychodzi (i co ciekawsze dalej nie ma osadzonego profilu RGB) - widocznie coś się nakłada.
Wart jednak włączyć w PS-ie ostrzeżenie o niezgodności przestrzeni barwnej.
Ja tez przepraszam za OT ale poprzez "zapisz do internetu" usuwamy exif a nie przestrzen barwna.....jak BYK jest napisane "konwertuj do sRGB"!
Jak napisales "widocznie coś się nakłada", wiec sam nie wiesz co? Mialem kiedys dokladnie takie same problemy.....ale skoro autor pisze ze zapisal to prawidlowo....to pozostaje pytanie jakie ustawienia przy opcji "zapisz dla int..." ma autor?
Napisales tez ze "Wart jednak włączyć w PS-ie ostrzeżenie o niezgodności przestrzeni barwnej" ale skoro zdjecie nie ma przestrzeni barwnej to skad ostrzezenie?;)
Niestety siedze juz w pracy i nie mam jak tego sprawdzic w PSie......ale zrobie to zaraz po powrocie:)
Wracajac do zdjecia prezentowanego......wersja pierwsza nie podchodzi mi bo brak w niej zycia....ale brakuje czegos minimalnie...moze kontrast!
Wersja ktora wyplul moj PS jest przesaturowana!
"Napisales tez ze "Wart jednak włączyć w PS-ie ostrzeżenie o niezgodności przestrzeni barwnej" ale skoro zdjecie nie ma przestrzeni barwnej to skad ostrzezenie?"
Ano stąd, że jak w ustawieniach koloru zaznaczysz opcje:
- "niezgodność profilów" - pytaj przy otwieraniu
- "brak profilu" - pytaj przy otwieraniu
to już przy otwieraniu fotki wiesz co jest. Opcja wygodna, zwłaszcza jak trzeba coś zrobić na powierzonym materiale.
"Napisales tez ze "Wart jednak włączyć w PS-ie ostrzeżenie o niezgodności przestrzeni barwnej" ale skoro zdjecie nie ma przestrzeni barwnej to skad ostrzezenie?"
Ano stąd, że jak w ustawieniach koloru zaznaczysz opcje:
- "niezgodność profilów" - pytaj przy otwieraniu
- "brak profilu" - pytaj przy otwieraniu
to już przy otwieraniu fotki wiesz co jest. Opcja wygodna, zwłaszcza jak trzeba coś zrobić na powierzonym materiale.
No tak, tutaj przyznam tobie racje!;)