PDA

Zobacz pełną wersję : D 5000 - wszystko o filmowaniu

Jacek_Z
03-11-2009, 14:12
Nie, ja nie podam tych informacji z tytułu wątku. Ja mam pytania, wieeeeele pytań :-D
Jakie są ograniczenia filmowania? Jaka jest maksymalna długość ujęcia (ile minut) w max rozdzielczości 1280x720 ? Jaki duży plik wtedy powstaje? (wiem, że może być to różne, zależnie od sceny). Orientacyjnie 1 minuta to ile MB ?
Jak ze zmianą parametrów w trakcie filmowania? Da się? Jest płynne, czy jest jakiś skok w obrazie?

Ze specyfikacji jaka dorwałem to o filmowaniu jest malutko:
• 1280 x 720 pix (16:9) z szybkością 24 kl./s,
• 640 x 424 pix (3:2) z szybkością 24 kl./s,
• 320 x 216 pix (3:2) z szybkością 24 kl./s

Znalazłem takie coś jeśli chodzi o ustawienia aparatu:
http://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/27506/p/19%2C736/c/241/r_id/127724
czyli nie da się zmienić przysłony w trakcie filmowania?
ISO na sztywno tez nie ustawię?

Możecie linkować tez tu filmiki, ale to tak przy okazji.

Psychotrop
03-11-2009, 14:19
a nie interesuje cie D90 ? :D
mam i sprawdzić mogę :)

Jacek_Z
03-11-2009, 14:22
nie, kamera D90 :-D jest za droga to raz, dwa - sądzę, że w D5000 dopracowano filmy, trzy - D5000 ma odchylany ekranik. Plusem d90 jest za to duży ekranik.

shaolin
03-11-2009, 14:29
Czy ja wiem czy dopracowano - dalej maja ten sam czerstwy kodek Mjpeg ;) Reszta to to samo co w D90

a) sam dobiera ekspozycje na podstawie dobranych parametrow (przyslona itp)
b) przyslone wybierasz przed kreceniem, bo potem nie mozesz jej zmieniac (mowie o szklach z CPU bo bez CPU nic nie nakrecisz)
c) 5min w 720p, 20min w innych rozdzialkach
d) rollingshutter atakuje z kazdej strony
e) w slabych warunkach bedzie ziarno atakowalo.
O i tyle. Reszta to Premiere Pro, After Effects itp, albo FinalCut na Jablku ;)

EDIT: A rozmiar pliku = w 720p ~2.3 MB/sek.

Jacek_Z
03-11-2009, 14:36
czyli reasumując - max 5 minut, plik ma 1 min - 138 MB, 5 minut - 690 MB.

w takim razie poszukam filmików na 1280x720 i porównam je z 640x424 - to jednak 20 minut
chodzi mi o zapis z kamery na statywie - np filmowanie prelekcji na kursie - potrzebne dłuższe ujęcia.

shaolin
03-11-2009, 14:45
czyli reasumując - max 5 minut, plik ma 1 min - 138 MB, 5 minut - 690 MB.

Tak jest ;) oczywiscie rozmiar pliku zalezy od ilosci informacji bo jak bedziesz krecil czarna sciane to pewno bedzie mniejszy ;) ale ogolnie trzeba przyjmowac te wartosci jako podstawe.

w takim razie poszukam filmików na 1280x720 i porównam je z 640x424 - to jednak 20 minut
chodzi mi o zapis z kamery na statywie - np filmowanie prelekcji na kursie - potrzebne dłuższe ujęcia.

Mysle, ze 640px w zupelnosci Ci wystarczy. Zawsze mozna kupic kompakcik, ktory dlugosc filmu ma ograniczona pojemnoscia karty pamieci ;) a pelno takich ;)

EDIT: chociaz czesc moze miec ograniczenia do np 45min, ale lepsze to niz 20 - np Canon SX20.

Jacek_Z
03-11-2009, 14:55
Chyba lustrzanka będzie miała lepsze wysokie ISO, a te filmy by były kręcone przy sztucznym świetle (żarówka na sali)
Zastanawiam sie nad zmianą body zapasowego - D200 bym zamienił na D5000 (finansowo to dość rónowazne). W studiu jednak ciągle czasem robie na D200 (ISO 100), a D5000 jako aparat średnio mi sie usmiecha. Body zapasowe jednak miec trzeba.
Może się doczekam D800 i wtedy by było po problemie :), ale kiedy on będzie?

shaolin
03-11-2009, 15:01
Kiedy bedzie D800 tego nie wiem ;) Wysokie iso na pewno bedzie lepsze w D90/D5000 niz w kompakcie, ale oczywiscie najlepiej byloby gdybys zrobil test jezeli masz dostep do gadzetow. A jak nie to sie mozna ustawic i zdobedziemy kompakt i D90/D5000 i sie zrobi jakis material ;)

BBall_Freaker
03-11-2009, 16:34
shaolin jak rozumiem sprawdzałeś te wszystkie parametry na D5000? ;>

Jacek_Z
03-11-2009, 16:49
jak widzę ty masz D5000, napisz coś z praktycznego punktu widzenia.

shaolin
03-11-2009, 16:53
Nie sprawdzalem bo i po co - wystarczy mi internet ;) Skoro w D3s jest bieda filmowa, to tu lepiej nie bedzie ;)

EDIT: Jacku jeszcze jedno - jezeli bedziesz duzo krecil to nagrzeje Ci sie matryca i okolica ;) a D5000 tak jak D90 ma swoj ultrawyziebiajacy ;) tryb czyli jak mu bedzie za cieplo to pokaze Ci na LCD 30s i zacznie odliczac w dol - po tym czasie wylaczy LV. To znak, ze trzeba dac mu odpoczac ;)

Fatman
03-11-2009, 17:17
Nie sprawdzalem bo i po co - wystarczy mi internet ;) Skoro w D3s jest bieda filmowa, to tu lepiej nie bedzie ;)

Dokładnie -a i tak w D300s i D3s znacznie lepiej bo "stair step bug" wyeliminowali, i ekspozycja się zmienia w miarę płynnie a nie skokowo -do tego przynajmniej na moje oko kompresja jest mniej koszmarna. Aaaa i w D3s jest jakiś bajerek do eliminowania problemu przy filmowaniu w sztucznym świetle (synchro z miganiem lampek ;) ).

No ale pytanie było o D5000 a ja OT robię :-(

shaolin
03-11-2009, 17:33
Dokładnie -a i tak w D300s i D3s znacznie lepiej bo "stair step bug" wyeliminowali, i ekspozycja się zmienia w miarę płynnie a nie skokowo -do tego przynajmniej na moje oko kompresja jest mniej koszmarna. Aaaa i w D3s jest jakiś bajerek do eliminowania problemu przy filmowaniu w sztucznym świetle (synchro z miganiem lampek ;) ).

No ale pytanie było o D5000 a ja OT robię :-(

Czyli cos sie rusza ale to jeszcze nie Canon ;) ;)

BBall_Freaker
03-11-2009, 17:42
jak widzę ty masz D5000, napisz coś z praktycznego punktu widzenia.

Niestety jestem w pracy, ale jutro do południa postaram się coś napisać wcześniej sprawdzając. Generalnie chodziło mi o te sekwencje 5-o minutowe. Mi się wydawało, że film można nagrać do zapełnienia pamięci, ale tego nie sprawdzałem więc, tak jak napisałem, jutro postaram się sprawdzić.

shaolin
03-11-2009, 17:58
A co tu sprawdzac? ->

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://iv.pl/images/euc7nwj0am3htdrw33wj.jpg)

;)

BBall_Freaker
03-11-2009, 18:13
No to sprawdzać nie będę :-P

Troit
03-11-2009, 23:34
Z tym szumem większym niż w kompaktach trudno przewidzieć: w małpkach canona, których używałem do filmowania np. A630, nawet w kiepskim oświetleniu filmy wychodziły lepiej niż zdjęcia (ttzn. nieźle). To właśnie jest magia kompaktu :) są tam perły, trzeba je tylko znaleźć.

mpwt
03-11-2009, 23:57
To właśnie jest magia kompaktu :)

Albo kompresji ;)

Jacek_Z
04-11-2009, 00:44
zaraz zmodyfikuje temat na: jaki tani kompakt ma akceptowane filmiki w słabym swietle i może kręcic długie ujęcia :mrgreen:

pawel
04-11-2009, 03:25
dalej maja ten sam czerstwy kodek Mjpeg
Super kodek, jeśli coś jest nie tak, to wina leży po stronie Nikona :)

zaraz zmodyfikuje temat na: jaki tani kompakt ma akceptowane filmiki w słabym swietle i może kręcic długie ujęcia :mrgreen:
Canon G10. Co prawda napisałeś że tani, ale nie sprecyzowałeś co to dla Ciebie oznacza...

Jacek_Z
04-11-2009, 13:02
parę stów, może być używka.

ad2122
04-11-2009, 13:27
parę stów...
to kupisz nówkę kamerę - nie lepiej ?

shaolin
04-11-2009, 13:43
Jacku, a bardzo Ci zalezy na 720p? Czy styknie 640x480, bo jezeli styknie to wystarczy ze kupisz byle jakiego Canona malpiszona (seria A, tylko trzeba sprawdzac ktore maja 30fps, a nie np 20/15 przy 640x480) albo cos w stylu S3/S5IS. Zawsze mozna kupic jakas tania kamerke i potem zrzucac material na grata i sobie robic z tego filmik kursowy.

Jacek_Z
04-11-2009, 14:00
to kupisz nówkę kamerę - nie lepiej ?Ba, ja mam kamerkę i to niezłą, ale zgrywanie materiału doprowadza mnie do szału. Np po 40 minutach zrzucania pokazuje sie komunikat o błędzie i .. wszystko od nowa. Bez żadnej gwarancji, że w następnym przelocie się uda. Bo często się nie udaje. Bywało, że traciłem kilka godzin by zrzucic głupie 30 minut materiału. A bywało, że po kilku godzinach byłem w punkcie wyjścia - nie miałem na komputerze nic. Niby nie są polecane kamery z twardym dyskiem, a te z miniDV. A ja juz nie chcę kamery miniDv.

ad2122
04-11-2009, 15:07
Pisząc to, miałem na myśli kamerkę na karty. Nagrywasz, wyjmujesz kartę, wtykasz w czytnik na PC i po problemie.
Co do formatu miniDV, to fajna sprawa, ale zgranie i obróbka na PC - koszmar. 60 min filmu = 12GB na dysku. Sensowną jakość zgranego materiału uzyskuje się dopiero poprzez IEEE1394, USB odpada.

Jacek_Z
04-11-2009, 15:41
60 min filmu = 12GB na dysku.
To nie az taki problem, mam dysk 1 T, po kompresji materiał ma mniej.

Sensowną jakość zgranego materiału uzyskuje się dopiero poprzez IEEE1394, USB odpada.Tak, na stacjonarnym PC mam Fire Wire, ale rezygnuje z rozbudowy PC, na lapku Fire Wire nie mam, więc to tez działą przeciwko kamerze na miniDV. A kamerę mam naprawde fajną, ma komplet wyjść i wejść!

ovation
04-11-2009, 15:48
Jacku, ja też szukam taniego kompakta z kamerą, bo obecnie używany już odmawia posłuszeństwa.

Chyba najtańsza sensowna nowa małpka z filmami to Praktica Dpix 1100z - ok. 290 zł, oprócz filmów są też fotograiczne tryby manualne i ISO3200 tu (http://www.e-cyfrowe.pl/praktica-dpix-1100z-granatowy-p-13227.html?action=parametry_techniczne_1#parametry _techniczne) jest pełna specyfikacja.

Nie widziałem filmów, jakie z siebie wypluwa, ale podejrzewam, że podobne do tego, co prezentują wszystkie tanie kompakty - a ten model jest nową konstrukcją i wszedł na rynek we wrześniu tego roku.

Jest też tańszy model o podobnych parametrach: Praktica Luxmedia 10-TS, ale on ma dedykowany akumulator, a 1100z na bardziej praktyczne paluszki 2xAA.

Pozdrawiam

ovation
04-11-2009, 15:58
Jeszcze kwestia ilości światła podczas kręcenia - w tych tanich małpkach w trybie filmowym nie mozna ustawić czułości ISO, przynajmniej tak było w tanich Samsungach Digimax, z którymi miałem do czynienia, możliwy do ustawienia był tylko balans bieli.

Przy świetle sztucznym oświetlonym żarówkami dawał radę, ale w przyciemnionym świetle już było słabo - ale tu chyba żaden kompakt nie dorówna nawet najtańszej normalnej kamerze.

ad2122
04-11-2009, 16:17
na lapku Fire Wire nie mam, więc to tez działą przeciwko kamerze na miniDV
W tym lapku, co co to go aktualnie molestuję też nie mam w standardzie, ale dokupiłem Kontroler FireWire IEEE-1394a na PCMCIA i po problemie. Ale na dzień dzisiejszy wybrałbym kamerkę na karty. IMO foto do filmów, to pomyłka. Dziesięcioletnie dvi (w moim wypadku sony) daje o niebo lepszy komfort pracy i nieporównywalną jakość obrazu, niż dobry fotopstryk. Wnerwiam się tylko, jak oglądam filmiki z aparacików, a obraz mizernej jakości (nawet te niby HD) się rwie i skacze, dźwięk - bez komentarza. Oczywiście nie mówię, o jakichś tam Hi-Techach.
Prawdę powiedziawszy, to w swoim D5k nawet nie sprawdzałem, czy kręcenie działa, hihihi

Kolekcjoner
04-11-2009, 18:29
IMO foto do filmów, to pomyłka. Dziesięcioletnie dvi (w moim wypadku sony) daje o niebo lepszy komfort pracy i nieporównywalną jakość obrazu, niż dobry fotopstryk. Wnerwiam się tylko, jak oglądam filmiki z aparacików, a obraz mizernej jakości (nawet te niby HD) się rwie i skacze, dźwięk - bez komentarza. Oczywiście nie mówię, o jakichś tam Hi-Techach.

Ale pisząc to oczywiście nie masz na myśli dslr-ów kręcących filmy 8).

Jacku napisz jeszcze raz konkretnie co potrzebujesz: jak długie (bez przerwy) mają być ujęcia, ile tego materiału ma być jednorazowo, jakie światło (co znaczy słabe), jaka jakość (w znaczeniu jakie jest przeznaczenie materiału końcowego), co z tym materiałem dalej (chodzi o archiwizację), jak dużo będziesz tego robił (jak często z jakim nasileniem).
Póki co wychodzi mi, że nic lepszego niż kamera z wewnętrzną pamięcią lub HDD nie będzie.

Co do zgrywania materiału na DV masz prawdopodobnie jakiś problem ze sterownikiem FW lub kiepską karta FW - kup lepszą (koszt pomijalny) i po problemie. Ja do zgrywania filmów z taśm używam dość słabego i archaicznego kompa i nie mam z tym żadnych problemów (jak się zgrywa to robię co innego na innym kompie) - tu ważna uwaga na kompie na którym się zgrywa film lepiej nie robić nic innego - to może być przyczyną rwania.

dko
04-11-2009, 22:22
Ba, ja mam kamerkę i to niezłą, ale zgrywanie materiału doprowadza mnie do szału. Np po 40 minutach zrzucania pokazuje sie komunikat o błędzie i .. wszystko od nowa. Bez żadnej gwarancji, że w następnym przelocie się uda. Bo często się nie udaje. Bywało, że traciłem kilka godzin by zrzucic głupie 30 minut materiału. A bywało, że po kilku godzinach byłem w punkcie wyjścia - nie miałem na komputerze nic. Niby nie są polecane kamery z twardym dyskiem, a te z miniDV. A ja juz nie chcę kamery miniDv.

do zgrywania z kamery miniDV TYLKO WinDV !!!!!! (darmowy)

kielbach
05-11-2009, 23:17
Czy ja wiem czy dopracowano - dalej maja ten sam czerstwy kodek Mjpeg ;) Reszta to to samo co w D90

a) sam dobiera ekspozycje na podstawie dobranych parametrow (przyslona itp)
b) przyslone wybierasz przed kreceniem, bo potem nie mozesz jej zmieniac (mowie o szklach z CPU bo bez CPU nic nie nakrecisz)
c) 5min w 720p, 20min w innych rozdzialkach
d) rollingshutter atakuje z kazdej strony
e) w slabych warunkach bedzie ziarno atakowalo.
O i tyle. Reszta to Premiere Pro, After Effects itp, albo FinalCut na Jablku ;)

EDIT: A rozmiar pliku = w 720p ~2.3 MB/sek.

Jesteś tego pewien? Widziałem sporo filmów wykonanych D5000 z podpietym Samyangiem a on przecież CPU nie posiada.

lesiuc
06-11-2009, 00:09
Nie prościej podpiąć kamerę, którą posiadasz do stacjonarnej nagrywarki DVD? Podpinasz, REC, wyjmujesz gotową płytę... Bez męki z PC.

matyjasz
06-11-2009, 09:04
A jakiś camcorder Jacku? HD można kupić za 100-parę funciaków, w Polsce prawdopodobnie w zbliżonej cenie, a to jednak dedykowane do robienia filmów.

pzdr
mati

shaolin
06-11-2009, 09:44
Jesteś tego pewien? Widziałem sporo filmów wykonanych D5000 z podpietym Samyangiem a on przecież CPU nie posiada.

W sumie - na M da rade pewno jak w D90 ;) sorry, za wprowadzenie w blad - wymazac trzeba nawias i to co w srodku ;) Ale reszta zostaje ta sama ;)

Ogolnie rzecz ujmujac - jezeli to ma byc sprzet do bekstejdzy i kursow to taniej i szybciej bedzie kupic kompakcik z dobrymi filmami ;) chyba, ze to maja byc jakies eloprodukcje ;) to mala GO nie zaszkodzi czasem :D

Jacek_Z
07-11-2009, 23:35
Zrobiłem sobie małe testy praktyczne, ale na body D300s (dzieki Tadziu :) )
Pliki 20 minut (640x424) miały 525 i 811 MB
Pliki 5 minut (1280x720) miały 484 i 611 MB
Filmując na studyjnych pilotach jako źródłu światła trzeba było dawac ISO 3200 i dość otwartą przysłonę, inaczej było kiepsko (ciemny obraz)
Generalnie jakość jest raczej słaba, ale to pewnie ze względu na małą ilość światła.
Niestety brak stabilizcji obrazu robi swoje i ciężko zrobic coś dobrze "z ręki" nie mając w tym wprawy. Raczej tylko statyw (u mnie statyw i tak by był podstawą).

Umbra
08-11-2010, 19:43
Jak się chce, to się da. Obczajcie: http://vimeo.com/14852606

Fatman
08-11-2010, 20:32
Filmując na studyjnych pilotach jako źródłu światła trzeba było dawac ISO 3200 i dość otwartą przysłonę, inaczej było kiepsko (ciemny obraz)

Niestety ale D300s sam dobiera ISO i to co pokazuje na LCD niekoniecznie odpowiada temu jakie sobie sam nastawił..... raczej podbił ISO na maxa czyli na 6400.

Vinci
09-11-2010, 08:29
Jak się chce, to się da. Obczajcie: http://vimeo.com/14852606

Fajny filmik. "Ruski potrafi"

A ja mam problem z d90: w ciemnych scenach przy filmowaniu pojawia się efekt falowania obrazu (poziome pasy - fale idące z dołu do góry) - początkowo myślałem ze to wina świetlówek, ale przy świetle żarowym też efekt występuje. Nie wiecie jak sobie poradzić z tym zjawiskiem (oprócz kupowania nowej zabawki :) )

Fatman
09-11-2010, 11:08
Vinci, bo to jest spowodowane sztucznym światłem niestety. D90 nie ma pełnego manuala, nie możesz w nim zmienić czasu otwarcia migawki podczas filmowania (a wystarczyło by ustawienie 1/50s). Jedyne co możesz robić to obserwując LCD aparatu, w odpowiednim momencie (kiedy widzisz, że pasy po ekranie nie latają) zablokować ekspozycję. Jest to jednak trudne, w pewnych sytuacjach wręcz niemożliwe.

velaskez
09-11-2010, 11:25
Fatman, odpowiedziałeś Jackowi na dylemat sprzed roku :D A już myślałem, że shao się pojawił, i lipa.
Patrzcie na daty.

Fatman
09-11-2010, 11:57
Nie odpowiadałem Jackowi -uświadamiałem nieświadomych (a na datę zerknąłem przed napisaniem posta, spoko) ;-)

Vinci
09-11-2010, 12:54
Dzięki Fatman, blokuję ekspozycję przy kręceniu, ale faktycznie spróbuję innego tricku: ustawię na inne światło, zablokuję i przeniosę aparat do sztucznego. Poeksperymentuję w wolnej chwili.

Fatman
09-11-2010, 12:58
O właśnie o to chodzi :-) Cała zabawa wymaga sporego refleksu niestety. Staraj się łapać odpowiedni moment nakierowując obiektyw na ciemniejsze obszary, bo wtedy aparat wydłuża czas otwarcia migawki (niestety wtedy łatwiej o przepały w światłach, jak już zablokujesz ekspozycję).