Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Cmentarnie - moje pierwsze foto ever
W życiu nie zrobiłem zdjęcia na cmentarzu, chociaż mieszkałem obok jednego ponad 20 lat. Tutaj nie mogłem się oprzeć rytmom krzyży, przeszywającej ciszy (było późno), mgle, która mnie urzekła i majaczącej w tle sylwetce kościoła ;-)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://adrianwozniak.com/blog/upload/2009/11/cmentarz-goczalkowice01.jpg)
(dla mnie to Krajobraz)
Sebastianito
03-11-2009, 00:21
Przykro mi ale zupełnie nieudane....
ostrytux
03-11-2009, 00:25
Przykro mi ale zupełnie nieudane....
Niestety ale muszę się z tym zgodzić.
cypherdid
03-11-2009, 00:27
Trochę kaszana :)
Słabe...szumi...itd
pewnie nie miales statywu i podbiles iso , strasznie zaszumione
Szumu dodałem sam i to sporo ;-)
z szumem czy bez- niestety słabo , robi wrażenie jak by tu wogóle nie było kadrowania ot pójdziesz na środek cmentarza zrobisz obrót na nodzę w którymkolwiek kierunku i zrobisz zbliżone foto ...
ale nie przejmuj się każdemu gniotek się trafia :)
To chyba nie jest dobra fota. Zastanawiam się czy można o nią walczyć? Może można? O czego my zaczynał ? W PS poprawić ją technicznie - między innymi odszumić, zmienić rozkład światła i wydobyć białą figurę z PG.
Hmm... no rozumiem uwagi, chociaż się z nimi nie zgadzam ;-)
Co do walczenia o fotę, to nie chcę odszumiać, zmieniac jakichkolwiek rozkładów świateł i wyciągać figur, chociaż wiem jak wy, krajobrazowcy, na takie fotki patrzycie :)
zrobiłeś słuszne załozenie do tej fotki - pokazac rytm krzyży - którego nie zrealizowałeś.
Włąsnie te majaczące we mgle krzyze plus figurka powinny stanowić sedno ujęcia
Kadrowo może i nie jest tragicznie, jednak ww szumy rażą, przez co fotografia traci na wartości...
Starałem się "zrozumieć ten kadr" - niestety, poległem...
Szumu dodałem sam i to sporo ;-)
A można spytać w jakim celu ?
Piotr_ek
03-11-2009, 12:05
To nie jest temat pod kolor. Zrób b/w, szum może zostać. Kadr nie jest zły. Ogólnie nekropolie są ciężkim tematem.
A można spytać w jakim celu ?
Bo lubię jak szumi, nie przepadam za gładkimi zdjęciami, szczególnie przy takich motywach. Odnośnie koloru - moim zdaniem w bw zdjęcie mocno by straciło na efekcie.
Dzięki za opinie ;-)
"Włąsnie te majaczące we mgle krzyze plus figurka powinny stanowić sedno ujęcia"
O! Takie bylo moje pierwsze wrazenie.
Bez 1/3 dolnej części zdjęcia wydaje mi się ono lepsze ;)
A dla mnie fota ma klimat. Szum to element techniczny i mi nie przeszkadza. Podoba mi się kolor mgły i biała figurka na prawo.
Może podoba mi się bo brakuje mi tych zaduszkowych klimatów.
Cieszę się, że klimat został zauważony ;-) Potrafię zrobić zdjęcie dobre technicznie, z książkową kompozycją i bez szumu, ale po co? Mnie bawią lekko inne fotki ;-)