PDA

Zobacz pełną wersję : N 17-55 2.8 polska dystrybucja

chillout
02-11-2009, 22:16
Witam!

pozwoliłem sobie założyć nowy post w sprawie Nikona 17-55. interesują mnie informacje na temat polskiej dystrybucji a mianiowicie:

1) jak wygląda jakość w porównaniu do rodzimej dystrybucji
2) dlaczego cena nowego obiektywu jest mniejsza
3) sprawa gwarancji
4) inne ważne informacje, które powinienem wiedzieć w tym temacie.

link do takiego obiektywu
http://www.allegro.pl/item802230503_nikkor_17_55_f_2_8_gwar12mcy_fv_wysy lka_gratis.html

dziękuję z góry za odpowiedź.
pozdrawiam

ekonet
02-11-2009, 22:20
jakoś i "dystrybujca". :)
No dobrze, już poprawię tytuł. :)

A w temacie - nie sądzę, aby była jakaś różnica jak w legendarnych niemieckich proszkach do prania.

sztender
02-11-2009, 23:23
niestety roznica w proszkach jest (tak twierdzi zona) :mrgreen:

chillout
02-11-2009, 23:57
niestety roznica w proszkach jest (tak twierdzi zona) :mrgreen:

panowie. fraza 'obiektyw wyprodukowany w polsce' brzmi co najmniej podejrzanie..

szkło to znane jest z mydlenia w ok. 30% egzemplarzy. podejrzewam, że polskie egzemplarze mogą być znaczną większością przynależących do tej grupy. ale to tylko moje podejrzenia.

a 4000zł piechotką nie chodzi więc nie chciałbym się lekko zirytować zaraz po zakupie ;]

czy może lepiej walić w bezpieczny wariant - obiektyw używany? bo dać 5200 za nowy to moim zdaniem mija się z celem..

co sądzicie?

dem
03-11-2009, 00:11
Kupując nowy przez net, masz 10 dni na zwrot towaru. Więc jeśli trafisz na mydlany, to pakujesz do pudełka i odsyłasz. A do tyłu jesteś tylko o koszty wysyłki.

andrew.foska
03-11-2009, 16:08
Dystrybucja polska czyli obiektyw został najpierw sprowadzony przez polskiego Nikona i wypuszczony do obiegu no i masz polską gwarancję.
Jeśli obiektyw kupisz bezpośrednio z czy w USA to nie masz polskiej/europejskiej gwarancji - musisz go wtedy odsyłać do naprawy za ocean.
Wystarczy, że zadzwonisz lub zamajlujesz do Nikon Polska i wszystko po kolei wytłumaczą.
Obiektyw nie jest nowy tylko używany - tak jest napisane na aukcji.
Nie podbita gwarancja - i bardzo dobrze, to sie często stosuje u zaprzyjaźnionych dystrybutorów, kupujesz, sprawdzasz towar i dopiero jak jest ok to podbijaja gwarancję, gdybys chciał wymienić z podbitą gwarancją to niestety ale cały zestaw obiektyw + gwarancja jedzie najpierw do Nikon Polska itd.

Co do niemieckich proszków moja też się zgadza, że niestety jest różnica ale nie zgłębiłem tematu bo jest to dla mnie ciężko pomierzalne : ))) Ten zasłyszany marketing jak widać jest najlepszy : ))

maciey75
04-11-2009, 00:47
Jeśli obiektyw kupisz bezpośrednio z czy w USA to nie masz polskiej/europejskiej gwarancji - musisz go wtedy odsyłać do naprawy za ocean.

To sie tyczy puszek, obiektywy serwisujesz bez problemu.

Co do niemieckich proszków moja też się zgadza, że niestety jest różnica ale nie zgłębiłem tematu bo jest to dla mnie ciężko pomierzalne : ))) Ten zasłyszany marketing jak widać jest najlepszy : ))

Widze ze u kolegi tez to samo. Moja to kupuje tylko niemieckie plyny bo podobne rozlewane w pl sa be ;)

Funghi
04-11-2009, 01:45
Moja to kupuje tylko niemieckie plyny bo podobne rozlewane w pl sa be ;)

Tak niestety jest w krajach trzeciego świata.. Na potwierdzenie link:

http://www.przeglad-tygodnik.pl/index.php?site=kraj&name=3143

Taki mały OT

J51
04-11-2009, 15:59
panowie. fraza 'obiektyw wyprodukowany w polsce' brzmi co najmniej podejrzanie..

szkło to znane jest z mydlenia w ok. 30% egzemplarzy. podejrzewam, że polskie egzemplarze mogą być znaczną większością przynależących do tej grupy. ale to tylko moje podejrzenia.

a 4000zł piechotką nie chodzi więc nie chciałbym się lekko zirytować zaraz po zakupie ;]

czy może lepiej walić w bezpieczny wariant - obiektyw używany? bo dać 5200 za nowy to moim zdaniem mija się z celem..

co sądzicie?
Kupiłem w Polsce N 17-55 i na 2.8 żadnego mydlenia nie mogę się dopatrzyć :-P może mój jest jakiś wadliwy :)

chillout
06-11-2009, 22:16
moje wątpliwości zostały rozwiane ;]

dziękuję Panowie!

pozdrawiam

joda
19-11-2009, 01:36
Panowie taki obiektyw w UK nowy w sklepie kosztuje 869 funtów, to po teraźniejszym kursie jest nieco ponad 4000 zł. Ja w weekend jadę na zakupy. Sieć sklepów w całym państwie i dają 2 lata gwarancji na towary kupione w UK i ROI. W razie czego pomogę.

http://www.jessops.com/online.store/categories/Accessories/Camera%20Accessories/Lenses/products/Nikon/17-55mm%20AF-S%20f2.8G%20IF-ED%20Dx-27900/Show.html

dar_wro
19-11-2009, 21:50
Ja też mam z polskiej dystrybucji i chyba też jest wadliwy ........................ bo nie mydli :-)