PDA

Zobacz pełną wersję : Mini atelier na studniówkę

arturjb
02-11-2009, 21:37
Panowie, czy mogli byście mi doradzić ustawienie świateł w atelier. Chcę w tym atelier fotografować pary na studniówce. W ubiegłym roku używałem 2 lamp przez parasole dyfuzyjne ustawione ~45 stopni na lewo i prawo w stosunku do modeli. W tym roku wymyśliłem coś takiego:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://jocz-borowski.com/swiatlo.jpg)

Bonzo
02-11-2009, 23:14
Według mnie jeżeli dajesz kontre i główne po tej samej stronie mija się to z celem bo kontra będzie mało widoczna no chyba że dopalisz nia tak mocno że przygasi główne ;) Dlatego czarne parasolki dałbym odwrotnie.

arturjb
02-11-2009, 23:23
mądrze prawisz, masz moze jeszcze jakieś sugestie? w temacie studia i oświetlenia studyjnego jestem zupełnym laikiem

Luźna gumka
03-11-2009, 10:14
Ja osobiście bym zlikwidował lewe źródło światła (0 EV). Z prawego (-1 EV) zrobiłbym główne źródło, czyli wg Twojego schematu 0 EV. Kontra jest ok. Strzał na tło jest ok.

W Twoim pierwotnym układzie wyszłaby z tego fotografia bezcieniowa, a ponadto ryzykowałbyś tym, że człowiek siedzący po lewej (na schemacie) rzucałby cień na osobę po prawej. Ponadto nawet jakbyś opanował ustawienie osób na planie, aby zlikwidować niepotrzebne cienie od lampy, to dwa źródła światła spowodują spłaszczenie twarzy na zdjęciach, a co za tym idzie optyczne "przytycie". Panie na zdjęciach po tej studniówce albo rzucą się z mostu, bo kiepsko na zdjęciu wyglądają, albo Ciebie ukrzyżują za te zdjecia.

Wg mojego schematu jest szansa, że pojawi się ciekawa gra światła i cienia, co za tym idzie zdjęcia nie będą płaskie. Dzięki temu twarze zrobią się smuklejsze, uwydatnisz kości policzkowe i zamiast Ciebie ukrzyżować, będą Ciebie nosić na rękach :-P

Wyślij mi wieczorem PW, to Ci postaram się przesłać zdjęcie ukazujące to o czym piszę.

tymancjo
03-11-2009, 16:38
Witam,

Spróbował bym kontry na gołych lampach (bez parasolek) - zasadniczo tak to robie w studio i plenerze i sie sprawsza a zawsze mniej stuffu ze sobą trzeba mieć i rozkładać.

Co do głównego źródła światła, to ja ostatnimi czasy lubie efekt z tzw "clam shell" (setup 4 - www (http://www.davidjameswilliams.com/photography-tutorials/friday-freebie-10-example-studio-lighting-setups-with-photos/) bądź tutaj (http://lightingmods.blogspot.com/2008/01/wonder-of-strobist-clamshell-light.html) )

Może pomoże.
Pozdrawiam,
Tomek

koper_dg
04-11-2009, 12:46
główne ok dostosujesz nastawienia po zrobieniu kilku próbnych fotek nie ma reguły że ma być 0 i -1
do tego kontra jak tymancjo wspomniał jedną lampą od tyłu bez parasola a na pewno bez czarnego parasola ! bez sensu
jak maż wyższy statyw do lamp to zamiast drugiej kontry oświetl włosy dziewczyny bo na studniowce mają wybujane fryzy i będzie z tego efekt
powodzenia

arturjb
04-11-2009, 20:48
dlaczego czarny (odbijający) parasol jest bez sensu? Boję się, że światło z gołej lampy będzie zbyt ostre

koper_dg
04-11-2009, 22:59
czarny więcej pochłania niż odbija
dostosujesz siłę błysku potencjometrem
proponuję wymodelować światło kontrujące plastrem miodu

arturjb
04-11-2009, 23:07
haa... błyskam sabinkami w CLSie;)

własnie... plaster miodu, 'z czym to sie je'?

Bonzo
04-11-2009, 23:15
hmmm jak czarny parasol z srebrno/białym wnętrzem może pochłaniać światło na tyle żeby nie mógł robić za kontre :) do zdjęć ze studniówki raczej nie stosował bym świecenia na ostro ala erotic glamour ;) plaster miodu wypunktuje światło więc do kilku postaci ma się to nijak według mnie oczywiście ;) :)

arturjb
05-11-2009, 00:33
no to jak zrobić ładną kontrę na kilka postaci? Panowie! Kto ma to wiedzieć jak nie Wy?

marszull
05-11-2009, 00:47
wiekszy soft, okta albo duzy parasol odbijajacy na srebrno
soft i okta bardziej kierunkowo (ale bez przesady) a parasol mocniej rozbije na boki
to zalezy jaka chcesz miec ta kontre
i czy ma byc lekka czy slabsza

kruszyna
21-11-2009, 18:45
Dlatego właśnie Arturze chciałem zorganizować swego czasu jak pamiętasz takie warsztaty kilkudniowe połączone z wypoczynkiem. Aby sobie popróbować, poćwiczyć.
Ja bym zupełnie inaczej oświetlił ale nie będę pisał że wszyscy jadą po klasycznemu:) wcale tego nie napisałem:D

arturjb
22-11-2009, 13:00
inaczej - czyli jak?

kruszyna
22-11-2009, 15:07
inaczej - czyli jak?

No własnie i tu dochodzimy do momentu gdzie jest naprawdę wiele możliwości. Jak masz ochotę to możesz wpaść do mnie i się pobawić światłami i różnymi rozpraszaczami etc.
Tak powoli dochodzę do wniosku że studniówka to różnego rodzaju ludzie i nie zawsze nasz wkład w artyzm może się podobać dla wszystkich. I w tym, miejscu chciałbym się jednak zgodzić z przedmówcami:D

A jeśli chodzi o ustawienie z twego pierwszego posta to mam przykład z takiego ustawienia i wcale ono złe nie jest. Kontrę widać dobrze, choć główne światło jest też po tej samej stronie.
Zależy co się chce uzyskać. Fotka stara (robiona jeszcze nikkorem 28-100:)) ale ustawienie świateł identyczne. Zamiast tej twojej lampy z -1EV była wielka blenda no i oczywiście tak jak by odbicie lustrzane wszystkich lamp.
Zamiast parasoli były kontra octa 80cm przód soft 120x80cm na tło filtr z wrotami i z lewej w tym wypadku blenda 180x120cm

źródło (http://img687.imageshack.us/img687/2379/aniacolorsesion3.jpg)

Jeśli chodzi o studniówkę to wiadomo parka, a co się z tym wiąże trzeba pokombinować.
Można pojechać z kontrą na środku troszkę z tyłu ale tu by się przydał jakiś boom. A światło może być prosto z palnika bez żadnej końcówki. Wtedy jak by się parka nie skleiła do zdjęcia zawsze będzie coś widać na głowie i ramionach. Przód bym doświetlił jedną parasolką z boku 45 stopni i troszkę wyżej a z drugiej albo tez parasol o te -1EV lub jakaś blenda. Tak by chyba było najlepiej jeżeli chodzi o poprawność. Spróbował bym na pewno ustawienia dwóch lamp z przodu z boku jakieś 30 - 40 stopni jedna nad druga. Ewentualnie z jednej strony parasol z drugiej ostre światło. Zrównoważone tak aby ukazać tylko delikatny cień z lampy bez parasola. Tak bym uzyskał dobrze doświetlone ale nie płaskie.
Nie wiem ja zawsze staram się na miejscu coś kombinować a jak już nic nie wychodzi jadę setupem który gdzieś kiedyś ustawiałem i mi się podobał, sprawdzał w podobnej sytuacji.
Jak by co daj znać to zorganizujemy jakiś coś aby na studniówce wyszło tak jak trzeba.
Tak na marginesie kiedy te studniówki?

arturjb
22-11-2009, 18:18
Studniówki są w styczniu;) Wszytko co opisałeś jest fajne, ale ja mam jedno ograniczenie - sprzęt. Jedyne czym dysponuje to nikonowski CLS, kilka parasoli. Chociaż nawet gdybym miał cały garaż sprzetu studyjnego to tez zabrał bym tylko to co małe i lekkie. przy parze jest jezcze ten problem, że jedna osoba może zasłonić drugą i powstają brzydkie cienie, których nikt nie chce;) Sczerze mówiąc to czuję się przytłoczony. Powiedzcie mi, czy tak to jest źle, już sam nie wiem:( :

źródło (http://www.jocz-borowski.com/tla/Kopia%200763DT_2.jpg)
to są dwie lampy górno-przednio-bocznie plus trzecia za modelami, z boku w sufit. Już mam mętlik w głowie i najgorsze jest to, że nie mam gdzie się z tymi swoimi gratami rozstawić żeby przećwiczyć ustawienia.

kruszyna
23-11-2009, 01:28
Nie wiem czego można jeszcze chcieć. Jak byłem ostatni raz na studniówce chłop walił nowiuśkim nikonem d70 bez S i świetną SB-800 na wprost z gołym palnikiem i było super:) Ale nie wiem jakie są teraz standardy. Szczerze to bym wolał mieć zdjęcie na tle jakiejś dekoracji z sali balowej (teraz to pewno wszystkie w knajpkach). Można by je podświetlić jakąś lampą z filtrem kolorowym. Jak tak teraz patrze to myślę że bym zepsuł te zdjęcia jak się patrzy:D Najgorsze jest to że nie wiadomo jak do tego dobrze podejść. No bo zrób zdjęcia artystycznie to nie wszystkim się spodoba. A jak zrobisz normalnie to jak zwykle ktoś powie - przyszedł pstrykną i wziął tylko kasę:D Ech nie wiem co napisać. Mogę jedynie zaproponować jakiś wspólny dzień w którym się weźmie jakąś parkę i na wszystkie sposoby przetestuje:) Oczywiście ustawienia lamp:) Mam dwie 900 na stanie i sporo parasolek z uchwytami i statywami jak by co. To chyba najlżejszy sprzęt z oświetlenia.
Ciekawi mnie jak by tu jeszcze się sprawdził ring flash lub np 4szt sb-r200 plus kontra. Może troszkę za płasko.

marszull
23-11-2009, 11:32
ring mogly byc ok i do tego np czerwone tlo
tylko na ringa trzeba by sporo wydac :-(

kruszyna
23-11-2009, 11:44
ring mogly byc ok i do tego np czerwone tlo
tylko na ringa trzeba by sporo wydac :-(

No niestety konstrukcja kosztowna. Ale jaka wygoda. Stawiasz jedną lampkę na tło i ew jedna na kontrę i masa sprzętu to tylko kilka elementów.

marszull
23-11-2009, 14:15
wygoda to wiem bo czasami korzystam :-)
tylko te ceny ;-(

arturjb
23-11-2009, 16:57
hmm... dekoracja na sali... no tak, niektóre sale są ładne, inne mniej. Teraz już pokazałem w prezentacji zdjęcia na tle więc tło zostaje (jakie to już inna kwestia). Jedna studniówka jest na sali przeronionej z zakładu uboju zwierząt. Były tam też warsztaty samochodowe. Wzdłuż wszytkich ścian tego lokalu idzie kratka ściekowa ;)
Tło być musi!
Co do światełka to właśnie chętnie bym skorzystał z propozycji. Jeżeli miałbyś któryś adwentowy weekend wolnyc, chętnie bym wziął jakąś parkę i podskoczył z nimi do Bielska, chyba, że chcesz z gratami przyjechać do mnie. Od biedy znalazł bym kilka m. kw. na rozrzucenie zabawek. 4 sabinki powinny wystarczyć

kruszyna
24-11-2009, 09:30
Osobiście będę w Łapach a raczej powinienem być u Znajomej wiec może wtedy. Mogę oczywiście zabrać sabinki lub jak chcesz troszkę poważniejszego sprzętu w celach badawczych:) Odezwę się jeszcze to się ustawimy. Jak ma być weekend to będę tak kombinował. A i wycieczkę zrobię przy okazji pod wasz podwójny most w celach np. HDRowych:)

arturjb
24-11-2009, 11:56
zapraszam ;)