PDA

Zobacz pełną wersję : BC-700 jak ładowac nowe aku ?

barto28
02-11-2009, 18:02
Witam
Własnie zostałem posiadaczem ładowarki BC-700 i mam takie pytanko :
jak ładowac nowe aku - chodzi mi o tryb ładowania
Czy mam ładowac normalnie czyli funkcja CHARGE
Czy moze funkcja DISCHARGE ? Czy moze refresh?
Co mi dadzą poszczegulne funkcje dla nowych akumulatorów?
Bardzo prosze o posiadaczy tej ładowarki zeby mi to wyoślili prostymi słowami :)
Z góry dzięki.
POZDRAWIAM

DarekD80
02-11-2009, 18:47
DISCHARGE służy do rozładowania :) Refresh zdaje się do "przywrócenia" energii po częstych ładowaniach i rozładowaniach nie w pełni naładowanych akumulatorów (ale to tylko mój domysł). Zajrzyj do instrukcji! RTFM ;)

Nowe akumulatory ładuje się do oporu, teoretycznie aż zgaśnie lampka ładowania. Procesorowa ładowarka dostosowuje krzywą ładowania do stanu akumulatora. Więc po prostu włóż i ładuj, a później rozładuj je do zera (w lampie, aparacie, etc.) i tak trzy razy. Trzeba zdaje się wykonać trzy takie cykle. Choć nie wiem o jakie akumulatory ci chodzi i jaką ładowarkę (nie znam BC-700).

malibu
02-11-2009, 18:51
najporsiej jest użyć funkcji DISCHARGE rozładuje akumulatory i zacznie je ładować , jeśli Ci się nie spieszy to najlepiej rozładowac - naładować najmniejszym prądem , instrukcja ładowarki wszystko wyjaśnia

barto28
02-11-2009, 18:54
Ładowarka taka jak w tytule czyli BC-700
A aku to GP 2700 mAh i Eneloop 2000 mAh

Me_how
03-11-2009, 14:05
Jak napisałeś Eneloop`y są nowe i naładowane, w związku z tym nie wymagają ładowania. Po "zużyciu" użyj oczywiście opcji ładowania (CHARGE) ustawiając prąd ładowania na:
200mA - jeżeli masz czas
500mA - jeżeli Ci się spieszy

Odnośnie GP, zapewne trzeba je naładować. Nie wiem jaki jest zalecany prąd ładowania, ale jeżeli ustawisz 500mA, to pewnie będzie dobrze.

Opcji odświeżania możesz użyć, jeżeli po naładowaniu uzyskana pojemność będzie znacznie odbiegać od normy.

Pozdrawiam
Me_how

Rafał_Sz
03-11-2009, 14:35
Ja ładuję Eneloop na 700 mA i maja się już trzeci sezon dobrze. Czasem pogonię jes na DISCHARGE.

barto28
03-11-2009, 15:44
Jak napisałeś Eneloop`y są nowe i naładowane, w związku z tym nie wymagają ładowania. Po "zużyciu" użyj oczywiście opcji ładowania (CHARGE) ustawiając prąd ładowania na:
200mA - jeżeli masz czas
500mA - jeżeli Ci się spieszy

Odnośnie GP, zapewne trzeba je naładować. Nie wiem jaki jest zalecany prąd ładowania, ale jeżeli ustawisz 500mA, to pewnie będzie dobrze.

Opcji odświeżania możesz użyć, jeżeli po naładowaniu uzyskana pojemność będzie znacznie odbiegać od normy.

Pozdrawiam
Me_how

a takie pytanie : jezeli laduje funkcja charge discharge refresh i jak juz bedzie naladowany aku i bedzie pisac full to jak nacisne na przycisk display ( tam beda rozne dane miedzy innymi czas ladowania , napiecie ,prad ladowania i pojemnosc) to czy wskazywana pojemnosc przez ladowarke jest pojemnoscia zeczywista i aktualna tego akumulatorka??

Me_how
04-11-2009, 11:17
W instrukcji stoi, że jest to zakumulowana pojemność. Czy rzeczywiście akumulatorek jest w stanie tyle oddać - szczerze mówiąc nie wiem. Teoretycznie pewnie tak, w praktyce należałoby uwzględnić straty.
Pozdrawiam

J51
04-11-2009, 11:33
Ja ładuję Eneloop na 700 mA i maja się już trzeci sezon dobrze. Czasem pogonię jes na DISCHARGE.
700 mA to troche za dużo,bezpieczniej dla aku jest 500 mA i przed ładowaniem dać rozładowanie,wtedy mam pewność że akumulatory są w pełni naładowane :) no ale każdy robi jak uważa.

barto28
04-11-2009, 13:44
Wiec tak : GP rozladowalem i naladowalem najmniejszym pradem - zobaczymy jak dlugo wytrzymaja :)
A eneloopy jak sie rozladuja to naladuje opcja change i po zakunczeniu gdy bedzie napis Full to popatrze jaka jest pojemnosc zakumulowana :)

dko
04-11-2009, 16:39
700 mA to troche za dużo,bezpieczniej dla aku jest 500 mA i przed ładowaniem dać rozładowanie,wtedy mam pewność że akumulatory są w pełni naładowane :) no ale każdy robi jak uważa.

z tego co pamiętam ładować ogniwa można bezpiecznie pradem do 1C czyli w przypadku tego enelopa do 2A !!!! (oczywiście ogniwo będzie się nagrzewać baaaaardzo solidnie, większość ładowarek przy "szybkim" ładowaniu daje ok C/3 i to jest baaardzo bezpieczne, więc śmiało możesz ładować 700mA)

rotor
04-11-2009, 23:06
zrób sobie "charge test", ładowarka wykona kilka cyklów na.. i rozładowania, poznasz faktyczną pojemność i przy okazji uformujesz akku, wada -> trwa to nawet kilkanaście godzin, a nawet dłużej :D

dorjan
04-11-2009, 23:11
a takie pytanie : czy wskazywana pojemnosc przez ladowarke jest pojemnoscia zeczywista i aktualna tego akumulatorka??

Informacja taka ma niewiele wspólnego z pojemnością akumulatora. Ładowarka informuje jedynie ile prądu wysłała i przy nowym i sprawnym akumulatorku wynik należy podzielić przez współczynnik sprawności NiMH wynoszący co najmniej 1,2. Ta brakująca część energii została zamieniona w ciepło wydzielane przez aku podczas ładowania. Dla nowego aku NiCd współczynnik wynosi 1,4.

Zupełnie inaczej wygląda to przy starych zużytych ogniwach, gdzie różnice pomiędzy prądem pobieranym, a oddawanym mogą sięgać nawet 3:1. Istnieją ładowarki informujące zarówno o prądzie wysyłanym do akumulatora i oddawanym przez to ogniwo. Eneloopy charakteryzują się bardzo wysokim współczynnikiem sprawności i najczęściej przyjmują 2250-2350mAh, a oddają 1900-1950mAh prądu.

Od lat ładuję wszystkie aku >2000mAh, nie wyłączając Enelopów, prądem o wartości 1-1,5A, a czasami informuję ładowarkę, że ma „przyjemność” z ogniwami powyżej 2200mAh i wówczas prąd ładowania wynosi pełne 2A. Nie zauważyłem by miało to jakikolwiek wpływ na ich trwałość, a dysponuję kompletem Eneloopów z okresu, gdy tylko pojawiły się na rynku jako „nowość”. Eneloop to najlepsze ogniwo tylko dla osób sporadycznie korzystających z lamp błyskowych, bo do pojemności i wydajności tradycyjnego NiMH jest im daleko.

Dobrym i wydajnym akumulatorkiem jest zielono-czarny Duracell 2650mAh. Ten aku potrafi oddać 2500mAh prądu, chociaż przyjmuje powyżej 2700mAh. Ładuje lampę szybciej o 1s w porównaniu do Eneloopa. Oczywiście będzie on na przegranej pozycji w przypadku gdy wrzucimy go na miesiąc do szuflady i później spróbujemy znowu porównać z Eneloopem.

Pozdrawiam.

krzysztof jot
06-11-2009, 19:50
zrób sobie "charge test", ładowarka wykona kilka cyklów na.. i rozładowania, poznasz faktyczną pojemność i przy okazji uformujesz akku, wada -> trwa to nawet kilkanaście godzin, a nawet dłużej :D

nowych to niekoniecznie, a czas trwania - no raczej kilka dni czy jak fachowo "dób" :).

A moje odczucia co do BC-900 - http://logolife.wordpress.com/2009/11/06/bc-900-aaa%E2%80%A6-absolutnie-najlepsza-ladowarka/ - generalnie - niezła, ale...

ThomasVoland
09-11-2009, 14:58

Po co formować akumulatory tego typu? Oryginalna ładowarka Sanyo eneloop ładuje prądem 750mA

grzegorzant
19-11-2009, 14:58
Koledzy podpowiedzcie, ile cykli przy opcji DISCHARGE-REFRESCH robi BC-700 i jak długo to mw trwa.
pozdro

grzegorzant
19-11-2009, 15:41
a jeszcze jedno, czy po zakonczeniu wyświetla się FULL ?

piwkoo
19-11-2009, 16:25
Koledzy podpowiedzcie, ile cykli przy opcji DISCHARGE-REFRESCH robi BC-700 i jak długo to mw trwa.
pozdro
hmmm...a nawet nie wiem, nie pamiętam więc tu nie pomogę

a jeszcze jedno, czy po zakonczeniu wyświetla się FULL ?

tak, wyskakuje FULL :)

grzegorzant
19-11-2009, 18:15
tak, wyskakuje FULL :)
Thx :)

ThomasVoland
20-11-2009, 13:31
pozdro

Tyle, po ilu przestanie rosnąć pojemność

Jendrek.gd
27-11-2009, 10:54
Przynajmniej 1,5 doby będzie się z tym bawił przy małym prądzie ładowania. Jest to najbardziej bezpieczne dla wszystkich rodzajów akumulatorków. Szybkie ładowanie akumulatorków, powoli, acz systematycznie je niszczy. Zalecane jest co pewien czas uzywanie funkcji "refresch", szczególnie starszych nieuzywanych akumulatorków, które tracą nawet swoje wartości kiedy są nieużywane. Funkcja "refresch" moze nam czasem przywrócic akumulatorki do ich prawie pierwotnej pojemności. Nigdy nie nalezy rozładowywać akumulatorków do "zera" może to je zniszczyć. Czasem ładowarki typu BC-700 nie chcą podjąć ładowania takiego akumulatorka, nalezy wtedy włożyc do zwykłej ładowarki na chwilę, żeby lekko podładowac a dokończyć w BC-700