PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D90 i AF-S 35/1.8G - problemy z AF

Weelkoo_FPC
02-11-2009, 15:11
Witam serdecznie,

część tej historii opisałem w wątku o 35'tce, dalszy jej rozwój jednak zmobilizował mnie do zawarcia całości w odrębnym temacie. Więc od początku:

ponad miesiąc temu zmieniłem barwy na N i w pierwszej kolejności zakupiłem Nikona D90, do tego obiektyw AF-S 35/1.8G i lampę SB-900. Radość z zakupu nie trwała zbyt długo - po kilku dniach okazało się bowiem, że tandem D90 + 35'tka ma problemy z celnością, więcej niż 2/3 zdjęć nadawała się do kosza ze względu na ostrość ustawioną wyraźnie przed obiektem. Wada oczywiście najbardziej widoczna była na większych odległościach, zdjęcia wykonywane w różnych warunkach, głównie w trybie AF-S, ostrość ustawiana na środkowy (a więc w teorii najdokładniejszy) punkt AF. Zdjęcia wykonywane oczywiście po potwierdzeniu ostrości, zgodnie z radami z forum sprawdzałem również jak wygląda ostrzenia via Life-View (z wykorzystaniem detekcji kontrastu a nie sensora AF). Kilka efektów tych prób:

na pięć zdjęć jedno wygląda tak:

http://img62.imageshack.us/img62/7263/dsc0102a.jpg

cztery pozostałe mają ostrość przed obiektem, czasem wręcz poza kadrem.

http://img194.imageshack.us/img194/464/dsc0103g.jpg

Life-View przeważnie trafia bez problemów, przykładowe porównanie środkowych wycinków serii kadrów z wykorzystaniem zwykłego AF jak i AF w trybie Life-View:

http://img197.imageshack.us/img197/6912/afvslv1.png
(http://img197.imageshack.us/img197/6912/afvslv1.png)

http://img269.imageshack.us/img269/4326/afvslv3.png

Wszystkie próby potwierdziły tylko problem - wybrałem się więc do sklepu w którym sprzęt został zakupiony. Tam po "nieudolnych" próbach wykonanych przez sprzedawcę otrzymałem informację, że problem jest faktycznie i pozostaje wysyłka do serwisu. Cóż, bywa - pomyślałem. Zanim jednak zdecydowałem się na wysyłkę chciałem zweryfikować z czego problem ten wynika. Wśród znajomych nikt dSLR Nikona nie posiada niestety, pomocne jednak okazało się forum. Na spotkaniu z użytkownikiem Valdek_Tychy sprawdziliśmy moją 35'tkę na jego D90 i do tego jego Tamrona na moim D90 - FF na moim obiektywie występował na drugim korpusie, Tamron na moim korpusie również nie trafiał jak należy. Stwierdziliśmy, że wina z pewnością jest po stronie AF-S 35/1.8G ale korpus warto by było również sprawdzić. Wybrałem się więc do Fotojokera i podpiąłem inną 35'tkę - ponownie na zdjęciach widoczny był front focus. Podjąłem więc decyzję o wysyłce do serwisu Nikona korpusu i obiektywu, nie ukrywam - wysyłce pełnej obaw po przeczytaniu historii z Postępu. Przebieg naprawy zaskoczył mnie jednak pozytywnie, nie miałem problemów z kontaktem, całość operacji trwała (łącznie z wysyłkami) 8 dni. Gorzej jednak z efektem tych działań...

Po powrocie z serwisu z adnotacją o "Regulacji systemu autofocus zgodnie ze specyfikacją producenta" dla każdego z reklamowanych elementów problem występował nadal - i nadal był losowy (czasem FF był mniejszy, czasem większy, 1~2 na 10 zdjęć było akceptowalne). Jako, że sprzęt wykorzystuję do pracy i kolejny tydzień bez sprzętu był by bardzo problematyczny podjąłem się innych kroków. Podjechałem do Fotojokera i zakupiłem inny egzemplarz 35'tki (rozbieżność w numerach seryjnych znaczna, pierwszy 2157xxx, drugi z FJ to 2152xxx). Po powrocie do domu przykra niespodzianka - nadal FF na większości zdjęć! Zakup ponownie osobisty, zwrot nie wchodzi w grę - wymiana również, nie mają bowiem innego egzemplarza na stanie. Ręce opadają, proszę jednak o możliwość podpięcia 50'tki 1.8 - podpinam, kilka zdjęć i ręce mi opadają, ponownie na zdjęciach widać front-focus, już bliżej połowy zdjęć jest nietrafionych ale problem jest widoczny. Ocenia Pani zza lady, sama wykonuje kilka zdjęć (sprawdzając ustawienia), stwierdza że faktycznie problem widać.

Tu przykładowa seria zdjęć wykonana po powrocie z serwisu (a było ich wiele, w domu i na zewnątrz, z mniejszych i większych odległości, zdjęcia synka, przedmiotów, tablicy).

http://img39.imageshack.us/slideshow/webplayer.php?id=dsc0504q.jpg

Po powrocie do domu za namową małżonki, która już również sił do całej sytuacji nie ma decyduje się na krok desperacji - zadłużam się jeszcze bardziej i zamawiam online drugi korpus D90. Przyjeżdża, na spokojnie weryfikuję jak sytuacja wygląda. Nowy korpus, nowy obiektyw - front focus ponownie! Zrezygnowany podpinam stary obiektyw (ten po kalibracji w serwisie) i... w punkt. Zdarzyło się kilka małych pomyłem ale to pojedyncze przypadki - akceptowalne. To jednak test w domu - wszystko z niewielkich odległości, wychodzę więc na świeże powietrze by sprawdzić jak zachowuje się przy większych odległościach - i tu ponownie problem. Wyraźny front focus, trafialność AF bliska 0 przy odległościach większych niż kilka metrów przy czym po raz kolejny nic powtarzalnego, tzn. raz jest 2m przed obiektem, raz 5m przed, zaraz ponownie 2m przed.

Ostatni epizod całej historii miał miejsce w zeszłym tygodniu. Na forum jeden z użytkowników Grupy SILESIA poszukiwał kogoś z obiektywem 10~35mm do wypożyczenia, udostępniłem więc mu 35'tkę z Fotojokera informując o ewentualnych problemach. Obiektyw podpięty pod D300 nie sprawiał jednak podobno najmniejszych problemów - bez korekty trafiał za każdym razem w punkt. Przy zwrocie sprzętu sprawdziliśmy jeszcze raz całość na parkingu - podpinamy 35'tkę do D300, seria zdjęć - wszystkie trafione. Podpinamy do mojego nowego korpusu, seria zdjęć - większość pudło, każde z nich z ostrością przed obiektem.

I tu się kończy dotychczasowa część historii - jestem bezradny co dalej począć. Bo tak szczerze to sam nie wiem gdzie leży problem - wielce wątpliwe dla mnie jest, by oba korpusy miały tą samą wadę (to IMO wręcz skandaliczne by było, choć wątków o problemach D90 z FF znalazłem kilka). Z drugiej strony jednak obie 35'tki nie trafiają u mnie (i to w obu przypadkach jest front focus), jedna z nich trafia zaś bez problemu (i bez mikroregulacji AF) na D300. Panowie, podpowiedzcie co począć? Zakup D300 w grę nie wchodzi, przynajmniej przez najbliższych kilka miesięcy z powodów finansowych - spłacić muszę pierwsze resztę sprzętu. Mógłbym w teorii zakupić np. 50'tkę 1.8 ale obawiam się, że znów będzie problem a to kolejny wydatek, który aktualnie nie jest łatwo mi przełknąć.

Pozdrawiam,
Weelkoo

AsKier
02-11-2009, 15:20
aż z ciekawości wieczorem sprawdzę mój egzemplarz d90 i 35mm

Zibi1970
02-11-2009, 15:42
Posiadam d90 i d300 jak również 35/1,8 i wręcz przeciwnie uważałem że z d90 ta stałka pewniej trafiała. Jak się w praktyce okazało raczej na obu korpusach jest tak że w większości wypadków trafiają z ostrością i raz na jakiś czas potrafi spudłować.

Może zastanów się nad sprzedaniem obu d90 w atrakcyjnej cenie i zainwestowaniu w d300 z tym że zdecydowanie zalecam przed kupnem osobiste testy zgrania aparatów z obiektywami.
Ewentualnie sprzedanie 35/1,8 i kupienie innej 35/2

Weelkoo_FPC
02-11-2009, 15:50
Zibi1970 - jak pisałem wymiana na D300 nie wchodzi w grę z powodów finansowych. No i u mnie raz na jakiś czas to jeden egzemplarz potrafi jako tako trafić, w większości wypadków jest pudło.

rychu_lhotse
02-11-2009, 16:00
Zibi1970 - jak pisałem wymiana na D300 nie wchodzi w grę z powodów finansowych. No i u mnie raz na jakiś czas to jeden egzemplarz potrafi jako tako trafić, w większości wypadków jest pudło.

Dla mnie jest dziwne ze wogóle kupiłeś kolejną 35 i D90.Znaczy masz teraz dwa takie same body i dwa takie same szkła?Sprzedaj to w cholerę i kup D300 + 35...kwotowo będzie to chyba tańsza opcja.

pawelpiotrm
02-11-2009, 16:07
Coś nie tak jest z tą wpółpracą. Też mam D90 i między innymi 35 1,8 U mnie 2/3 zdjęc jest akceptowalnych ale autofokus nie jest stabilny szczególnie przy mniejszym świetle. Też mam wrażenie, że powinni to jeszcze poprawić w D90. Ale generalnie moja przypadłość jest niczym z tym co opisujesz.
Pozdr

Weelkoo_FPC
02-11-2009, 16:07
korpus mam już jeden, szkła nadal dwa. D300 nie wchodzi w grę jak pisałem - na chwilę obecną mnie po prostu nie stać, poza tym nawet jeśli to interesował by mnie wówczas D300s. A by tego kupić musiałbym się pozbyć całości jaką mam (czyli D90, obu 35'tek i SB-900) - tyle, że wtedy stać by mnie było na sam korpus. A sam korpus to sobie może na półce poleżeć.

AsKier
02-11-2009, 18:05
no więc tak - u mnie nie ma tego problemu co u Ciebie..jednak jakiś tam różnic mógłbym się czepiać czasami pudłuje ale nie w takim stopniu jak u Ciebie...

współczuję

ToM78
02-11-2009, 18:37
No to jesteś pechowiec straszny - D5000 (nr.ser. ten felerny lecz 4200 klapnieć i działa ) + zakup na ślepo 35mm 1.8 i ostrzy jak igiełka

Pierre
03-11-2009, 23:09
Przerażająca jest ta historia i daje do zastanowienia nad tym, co dzieje się z kontrolą jakości w Nikonie. Dziś przeczytałem na jednym z portali, że Nikon postanowił się wreszcie zająć swoim polskim serwisem.
Ale wracając do tematu... dlaczego się tak uparłeś na tą 35-tkę ? Czy nie lepiej kupić sobie kita np. 18-105 za niecałe 1K PLN i mieć problem z głowy ? Jeśli kit Ci nie wystarcza, to po sprzedaży jednego D90 i tych dwóch 35-tek powinno Ci wystarczyć na Nikkora 17-55, w którym AF działa perfekcyjnie.

Weelkoo_FPC
03-11-2009, 23:50
@Pierre
Zależy mi na świetle - więc w teorii opcje mam jeszcze w postaci N 35/2 i Sigmy 30/1.4, 50'tka to już za wąsko jak dla mnie na jedyny obiektyw jak na razie. Pozostaje pytanie czy to na pewno wina obiektywu, bo jeśli tak to mogę zacząć szukać używanych szkieł. Jednego korpusu już nie mam - jak pisałem, drugi korpus brany był za nie moje fundusze, pieniądze ze sprzedaży jednego idą więc na spłatę tej kwoty. Większość kwoty jaką wydałem zresztą mam jeszcze do spłaty stąd też wymiana na D300 nie wchodzi w grę, przynajmniej na razie. Chcę po prostu dojść do ładu z tym co mam - tylko po takich perypetiach nie wiem czy to D90 niedomaga czy tak po prostu niektóre 35'tki 1.8G mają.

Pierre
04-11-2009, 00:11
Przymierzałem kiedyś ten obiektyw w sklepie z moim D80 i na ok. 20 zrobionych zdjęć z różnych odległości, również z dużych (w galerii handlowej) były 2 nie trafione, czyli jak na pierwszy raz to chyba nieźle. Sigmy 30 1.4 osobiście nie próbowałem, ale krążą o niej legendy odnośnie źle trafiającego AF.

pioter m
04-11-2009, 00:33
Ja mialem sigme 30/1.4 - pudlowala czesto. Trzeba do niej cierpliwosci.
Mam nikkora 35/1.8 - AF najszybszy i najcelniejszy nie jest, ale lepiej niz z sigma.
Dziwie sie, ze Marcin poprostu nie wzial swojego body i nie przetestowal szkla w sklepie przed zakupem.
Mam d90 i taki obiektyw, ale FF czy BF juz nie.
Powodzenia Weelkoo.

Bienias
05-11-2009, 13:23
A moja 30/1,4 wręcz odwrotnie AF działa jak należy (ok. 5 nietrafionych na 100) , ale to na D40 i na centralnym. Z bardziej skomplikowanymi puszkami trudno powiedzieć :)

Karolek
07-11-2009, 16:11
Aparat do reklamacji, tym razem z tytułu niezgodności towaru z umową. Pani zza lady potwierdziła, że nie jest dobrze, więc do dzieła.

Jatin
07-11-2009, 22:04
moja 35 działa ok z D300s i z D60 może miałem fart

blackside
08-11-2009, 23:07
Mam to samo . Niestety muszę chyba wysłać 35'ę po raz trzeci do wawy.
Mmie nie satać na dokupowywanie szkieł/body.
Niestety mi też napisali że skalibrowali a za drugim razem że all jest ok a szkło jak ma FF to ma.
Też występuje to na większych odległościach tylko u mnie powyżej 50cm.
Jak ręcznie wyostrze nawet na f,18 to jest super a AF-s to nawet na f4,0 nie daje rady.
Żednada i nikon schodzi na psy. A najgorsze to to że wmawiają że wszystko jest dobrze - kpina jakaś !!!

Weelkoo_FPC
19-11-2009, 17:24
odkopuje temat - pojechałem dziś zakupić używanego 16-85 VR bo mam w poniedziałek wyjazd służbowy do Rzymu i przydało by się coś szerszego niż 35mm a że moja 35'tka na większych dystansach nie trafia więc zakup jest wręcz konieczny. Zmobilizowałem środki, wybrałem się po obiektyw - pojechałem przygotowany na solidne testy, z korpusem i laptopem w plecaku. Testy nie trwały długo, podpięcie obiektywu, na początek 16mm - 4 zdjęcia, wszystkie z gigantycznym FF. Trzy kolejne zdjęcia - jedno trafione odrobinę przed - dwa znowu z gigantycznym FF. Trzy zdjęcia synka z może 1m - ostrość OK. Obiektyw pracował na D80 i D300, na obu w punkt trafiał niezależnie od odległości - u mnie to samo co z 35'tką. Niech mi ktoś teraz wytłumaczy co jest grane - czy Nikon ma tak tragiczną kontrolę jakości? A może jakieś czary trzeba odprawiać aby trafić z ostrością z większej odległości? Bo już nie mam sił... wygląda na to, że to z D90 problem - ale żeby oba korpusy które miałem miały tą samą wadę (różnica w SN to kilka tysięcy egzemplarzy)!?!? Bo w to, że to wina obiektywu zaczynam powoli wątpić...

Dla zainteresowanych:

zdjęcia z 16mm po resize o 50%:

http://img412.imageshack.us/slideshow/webplayer.php?id=af1p.jpg

cropy 100% z centrum kadru :

http://img25.imageshack.us/slideshow/webplayer.php?id=cropy1.jpg

przykładowy crop do podglądu bez klikania:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img25.imageshack.us/img25/2041/cropy1.jpg)

smmarek
19-11-2009, 17:56
Po przeczytaniu wątku włos się jeży. Moim zdaniem opisane korpusy są wadliwe. Mój D80 z dotychczas podpinanymi obiektywami (Nikkory, Tamron) trafia w punkt.

pastrana
19-11-2009, 18:22
Współczuje. Znam jedna osobe ktora ma problemy ze stałkami zapietymi do D90 na wszystkich wystepuje ff ale nie takie cuda jak u ciebie.

Zibi1970
19-11-2009, 20:03
Weelkoo_FPC,

napisz jak masz ustawiony AF. Na jeden punkt czy na wszystkie ?

Weelkoo_FPC
19-11-2009, 20:09
jak pisałem wyżej - na jeden. Na wszystkich zamieszczonych zdjęciach jeden punkt - centralny, AF-S, zdjęcia robione po potwierdzeniu ostrości.

Mariusz888
19-11-2009, 21:02
Weelkoo_FPC - taki BF/FF jak pokazałeś to myślałem że w ogóle w przyrodzie nie występuje... ja widywałem już analizy kartek testowych gdzie były milimetry, centymetry ale u Ciebie to już nawet metry nie są - to jest 101% bokehu.... :shock:

matteo_
19-11-2009, 21:34
Jeśli chodzi o problem BF/FF to ja mam to samo z moim d90 i N 70-300 VR. Raz mi wychodzi, że to wina puszki, a po podpięciu innego obiektywu jest wszystko OK. A z drugiej strony ten sam obiektyw współpracował z moim d80 jak złoto. Tylko problem jest z tym, że boje sie oddac na Postepu szkło do rozkręcenia bo chol... wie co oni tam wymłodzą:)

Duder
23-11-2009, 02:32
Straszna historia,szczere wyrazy współczucia.Żadnej w tym wszystkim logiki.A w takich przypadkach moje podejrzenia kierują się na ....elektronikę.I chyba jednak w body.

mister
25-11-2009, 09:18
Weelkoo_FPC - jak Ci sie już sprawa rozwiąże to napisz co to było bo strasznie jestem ciekaw (inni koledzy chyba też)

rg2000
25-11-2009, 11:31
U mnie ten sam problem, tylko że mam d40 i z 35 1.8 mam front focusa. I to mnie dziwi, bo podpinałem kilka różnych szkieł i problemu nie było a tu taki klops. Zastanawiam się tylko, czy dobra współpraca z innymi obiektywami wynika z faktu, że są ciemniejsze i głębia ostrości zżera frontfocusa. Musiałbym przetestować 50 afs 1.4 i zobaczyć wtedy.

wicher123
27-11-2009, 15:21
Co to się dzieje,człwiek wydaje swoje ciężko odkładane pieniądze,wydaje tysiące zł i nie może się cieszyć... a najgorsze jest to,że na prawdę nie ma gdzie się z tym udać :(
Serwis wiemy jak pracuje,oddać całkiem chyba nie można(trzebaby było poczytać gwarancje)
Współczuje tylko,sam mam D80 i T17-50/2.8 i takich klocków nie miałem,może właśnie to co nowe jest do du..... :/

drab
03-12-2009, 13:59
W możecie mi podpowiedzieć co będzie przyczyną złego ostrzenia (D90 + 35 1.8).
Przy ostrzeniu przez wizjer mam FF a przy pomocy LV BF. Podpiąłem 35 do innego korpusu i było tak samo przy ostrzeniu przez wizjer (LV nie sprawdzałem). Czy dobrze wnioskuję, że szkiełko nadaje się do kalibracji czy trzeba będzie jeszcze puszkę (już po gwarancji) też wysłać.

Weelkoo_FPC
03-12-2009, 15:28
dra - w przypadku moich 35'tek było to samo, przy LV minimalny BF, normalnie spory FF. Na D300 w punkt, na D80 zaś BF - ręce opadają. A obiektyw po kalibracji niby...

drab
04-12-2009, 11:27
czyli nie ma szans na poprawę nawet po kalibracji?

A.R
05-12-2009, 23:22
Czy próbowałeś ze statywem?

drab
06-12-2009, 13:52
ze statywem i bez, wszystko przećwiczone i odchyły są

pppppp
07-12-2009, 21:37
powiem tak: za dużo tych FF z tą 35 tką - miałem/mam do czynienia z trzema sztukami, pierwsza była taka z FF ze mi nawet w MM od ręki wymienili na drugą po 4 dniach od zakupu; wymienili na lepszą, dużo lepszą ale i tak czasem nie trafiała, niestety pilnie potrzebowałem kasy i sprzedałem swoje najtańsze szkło z nadzieją ze szybko odkupię i tak się stało, miesiąc temu zakupiłem trzecią i niestety nie jest taka jak ta co pogoniłem ma wyraźny FF ale narazie nie mam czasu na zabawę z wymianą czy reklamacją, przymykam ją do 2,8-4 i fotki są ok ale na pełnej dziurze to loteria
wszystkie podpinane do D60 z którym np tamron 90 2,8 działa ok nie mówiąc o N18-200 ale to zupełnie inne ciemne szkło

Wojciech Komosiński
05-01-2010, 12:15
Ja z niedawno kupionym 35 1.8 mam też spory FF pod D90 ale jak podpinam do D5000 to jest idealnie. Co ciekawe pod D90 kiedy ustawiam ostrość na centralnym punkcie FF jest o wiele mniejszy niż kiedy ustawiam na któryś z bocznych :)

_sam_
06-01-2010, 08:38
Wczoraj postanowiłem kupić 35 1,8 po sprzedazy 50 1,4D. Myślalem że bedzie lepiej niż z dotychczasowymi szkłami ale jest dalej tak jak było tzn. nadal 75% zdjęć ląduje w koszu z mojej D90-tki ze względu na brak ostrości. Miałem 80-200 - cała masa nietrafionych. Miałem 50 1,4D i ta sama sytuacja. Teraz mam 35 1,8 i znów. U mnie kicha a u kolegi cud miód i orzeszki. Po przeczytaniu tego wątku jestem na 99% pewny że to już tylko wina mojego body. Trochę to irytujące bo człowiek cały czas zwala winę na zwoje umiejętności a tu okazuje się że jednak wina leży gdzie indziej.

Myślałem o nieco późniejszym przejściu na D700 ale widzę że chyba sobie je sprawię wcześniej i wtedy wyślę D90 do serwisu - jak wrócą i będzie dalej źle to znów i wyśle aż nie będzie tak jak powinno być i za co zapłaciłem.

Funghi
06-01-2010, 17:58
Zrób jeszcze rzetelnie test AF, ale innym sposobem, niż zwyczajowo przyjętym.

Ustaw np. pudełko, tak, żeby jego strona była prostopadła do osi obiektywu (jakieś 50 cm od aparatu). Zrób zdjęcie ze zwykłym AF (przede wszystkim punkt centralny AF) i co ważne zdjęcie z AF w trybie Live View. Jeśli zdjęcia będą miały różną ostrość (np. AF zwykły objawi się FF, natomiast AF Live View wysotrzy w punkt), to będzie znaczyło, że wina leży w korpusie. Jeśli ostrość będzie na nich taka sama, to wina będzie leżała w szkle. Przerobiłeś jednak kilka różnych szkieł i w większości było źle, więc raczej kłopot sprawia puszka.

Sam miałem jakiś czas temu palpitacje serca wywołane podejrzeniem o FF mojej 35 z D90. Plułem sobie w twarz, że za mało przyłożyłem się do testu w sklepie ("trzeba było spędzić w sklepie nie godzinę, a 10"). Zamiast cieszyć się szkłem nerwowo robiłem kolejne testy. Faktycznie wychodził mi FF ale wynikło to na szczęście z przesunięcia rzeczywistych punktów AF względem tych wyświetlanych na matówce - muszę celować nie środkiem a dołem pola AF namalowanego na matówce.

Tu jest temat omawiający zjawisko przesunięcia punktów AF (może to dotyczyć wszystkich puszek):

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=84964

Może u Ciebie jest coś takiego.

Dlatego wszystkie testy FF / BF robione tylko na kartce testowej ustawionej pod kątem 45' bez używania prostopadłej do osi obiektywu tabliczki do ostrzenia są mało miarodajne i mogą wprowadzić w błąd.

A tu zdjęcie jak powinna wyglądać profesjonalnie wykonana matryca do sprawdzania FF / BF. Oczywiście domowym sposobem można zrobić sobie równie sprawny sprzęt za darmo (wykorzystując zwykła linijkę lub tą z tablicy testowej Focus Test Chart):

http://www.lensalign.com/products.html

Pozdrawiam

nokinnikon
06-01-2010, 20:04
1 Wysłać body do serwisu opisując problem
2 Zastrzec odbiór osobisty po naprawie (niestety wycieczka do Warszawy)
3 Przed dokonaniem odbioru wykonać test w obecności serwismena.
4 Jak coś nie wyjdzie jest duża szansa na dogłębne omówienie problemu.
Kiedyś był temat o BF/FF coś mi świta, że odpowiedzialne za taki stan jest jakieś lustro od AF - może o to chodzi

Demonek
10-01-2010, 22:20
Dlatego wszystkie testy FF / BF robione tylko na kartce testowej ustawionej pod kątem 45' bez używania prostopadłej do osi obiektywu tabliczki do ostrzenia są mało miarodajne i mogą wprowadzić w błąd.

A tu zdjęcie jak powinna wyglądać profesjonalnie wykonana matryca do sprawdzania FF / BF. Oczywiście domowym sposobem można zrobić sobie równie sprawny sprzęt za darmo (wykorzystując zwykła linijkę lub tą z tablicy testowej Focus Test Chart):

http://www.lensalign.com/products.html

Pozdrawiam

U mnie też były różne przeboje z 35ką, ale bardziej polegało to na ogólnej nieostrości na pełnej dziurze. Trafiał zwykle w miarę ok (jest lekki frontfocus).

A co do testów, to polecam starą wersję tradycyjnego Focus Charta, ale wersję 1.2. Sami zobaczcie dlaczego (dodatkowa kartka testowa, pudełko, ustawione pod kątem 45 stopni).
http://focustestchart.com/focus12.pdf Teraz testy robię tym i o dziwo jakość szkieł się poprawiła ;)

TT

Manfi
14-01-2010, 21:13
Ja od niespełna roku mam D40 i w końcu na wiosnę chcę kupić 35mm 1.8 AF-S.
Z D40 to inna bajka bo to amatorski kastrat. Ale oczy się cieszą w stronę D90 .. tyle że jak teraz to przeczytałem to już się tak jakoś mniej cieszą ...

pioter m
14-01-2010, 22:02
Ja od niespełna roku mam D40 i w końcu na wiosnę chcę kupić 35mm 1.8 AF-S.
Z D40 to inna bajka bo to amatorski kastrat. Ale oczy się cieszą w stronę D90 .. tyle że jak teraz to przeczytałem to już się tak jakoś mniej cieszą ...

Ja mam ten szkielek z D90 i zadnych problemow. Kupujac nie zapialem do swojego korpusu, bo go ze soba nie mialem. Wszystko gra.
Wyglada na to, ze w PL zadnego sprzetu nie kupie, jesli az takie jaja sie dzieja. Mialem juz sporo szkiel, takze sigmy i zadnych problemow z AF i nawet nie testowalem przy zakupie. Ostatnio chcialem kupic 70-200 sigmy, ale odpuscilem z oczywistego wzgledu. Kupie za granica, bo widac, ze nie tylko srodki czystosci Polakom wciskaja kiepskie.

Funghi
15-01-2010, 15:28
U mnie też były różne przeboje z 35ką

Były? Wymieniłeś na inną sztukę? Kalibracja?

Mój D90 + N35 1.8 potrafi sprawić kłopoty przy zdjęciach z wbudowaną lampą (innej nie mam). Na większości jest raczej OK, ale w niektórych ostrość leci w kosmos.

Miałem ostatnio okazję popstrykać dzieciaka w bawialni i najlepsze jest to, że zdjęcia na szybko wychodzą dość dobrze (odsetek nietrafionych jest do przyjęcia), a zdjęcia chwilowo zamyślonej małżonki lub zapatrzonej w obiektyw, czyli sytuacja dla AF prawie idealna - pudło (i to kilka strzałów tego samego kadru pod rząd).

Wieczorem zrobiłem dodatkowe pstryki testowe i z kolei kilka razy z rzędu trafiał, więc sam już głupieję. Poniżej miniatury trzech sesji oraz wycinki 100%. Pierwsza sesja z bawialni - kompletna porażka AF, dwie pozostałe z domu (środkowa ostrzona na prawe oko małżonki, dolna na prawe oko córki).

Punkt ostrości pojedynczy, przesłona 1.8, czas 1/200, lampa, ISO 640 w bawialni, w domu 800, ostrość na 6:

źródło (http://img62.imageshack.us/i/sesja1.jpg/)

źródło (http://img109.imageshack.us/i/sesja2.jpg/)

źródło (http://img109.imageshack.us/i/sesja3.jpg/)

źródło (http://img109.imageshack.us/i/porownanie.jpg/)

Kłopotów z puszką (poza przesuniętymi punktami AF) raczej nie mam, za autorem tematu zrobiłem przed chwilą zdjęcia na AF i na LiveView i wyglądają identycznie (serie po pięć strzałów), AF i LV ostrzą tak samo, AF powtarzalny - przed wyostrzeniem zmieniałem odległość AF:

źródło (http://img697.imageshack.us/i/sesja4.jpg/)

źródło (http://img16.imageshack.us/i/kolafo.jpg/)

Merc nie jest mój, gdyby był, sprzedałbym i zakupił kilka szkieł :D

Przypuszczam, że winę za pudłowanie ponosi słaby AF (gubienie się AF puszki w ciemniejszym pomieszczeniu ze względu na mniejszy kontrast). Najczęściej korzystam z bocznych pól AF, dlatego do dziś wyrzekam sobie, że przed rokiem nie dopłaciłem 1,5 tys do D300 - 15 punktów krzyżowych mogłoby zniwelować liczbę wpadek AF'a. Ale wtedy to ja zielony byłem kompletnie.

Najważniejsze, że wyleczyłem się z podejrzeń o złe działanie mojego sprzętu, tak po prostu musi być. Szkło na 99,999 % jest OK, więc może w końcu zacznę delektować się robieniem zdjęć. Bo mimo wszystko, jestem zadowolony:

źródło (http://img163.imageshack.us/i/tosiap.jpg/)

źródło (http://img62.imageshack.us/i/iwo.jpg/)

.

Manfi
15-01-2010, 17:27
Najważniejsze, że wyleczyłem się z podejrzeń o złe działanie mojego sprzętu, tak po prostu musi być. Szkło na 99,999 % jest OK, więc może w końcu zacznę delektować się robieniem zdjęć.
.

Właśnie takie wpadki mogą odebrać całą przyjemność fotografowania.
Wydajesz dużo pieniędzy bo chcesz się więcej nauczyć , chcesz lepszego sprzętu, chcesz się pochwalić umiejętnościami. A tu klops... Tylko nerwy i stres.

Byłem dzisiaj we Fotojokerze zapytać jak wygląda zakup szkła.
Pani bardzo serdecznie zapraszała do przyjścia z własnym body i do testowania szkiełek.
Wiadomo, że nie da się tak od razu w sklepie wybadać, bo może akurat polecieć seria ok.
No ale zawsze to coś więcej, niż zamówienie przez neta i totalna loteria.

Funghi
15-01-2010, 18:22
totalna loteria

Myślę, że trochę niepotrzebnie demonizujemy problemy N35 + D90 i tym samym niesłusznie odstraszamy ludzi od szkła, które w 99% przypadków będzie sprawowało się świetnie. Raczej nie jest to loteria jak w przypadku Sigm (choć tak naprawdę, to o tym się słyszy, nie widziałem statystyk, po prostu często ludzie piszą "miałem, ale wydałem albo kalibrowałem bo łapało FF).

Problemem jest to, że w razie kłopotów jak u autora wątku, sprzęt wraca z serwisu z adnotacją "wyregulowano w zakresie norm producenta". To jest dramat.

Pozdrawiam

Demonek
16-01-2010, 01:00
Były? Wymieniłeś na inną sztukę? Kalibracja?

Po prostu na razie pogodziłem się z tym. Jak będę miał okazję kupić inny egzemplarz, który będzie wyraźnie lepszy, to mojego sprzedam. A na razie będę robił nim zdjęcia.
FF występuje w zależności od rodzaju testu. Na płaskiej powierzchni parę milimetrów, na teście z FocusChart1.2 go nie ma, na bateryjkowym też nie ma. Więc to pewnie zależy od AF - muszę dokładniej wybadać, którą częścią pola mam ostrzyć.

greenman
21-04-2010, 21:12
Nie chcę zakładać nowego tematu więc odświeżę ten:
Jakiś czas temu po wielu świetnych opiniach na forum kupiłem 35mm, zrobiłem to osobiście w FJ, nawet pytałem czy jest jakiś nieruszany obiektyw, czy tylko ten z wystawy, okazało się, że jest parę sztuk na zapleczu, więc jedną z nich spokojnie przymierzyłem, na jakiejś kartce z napisami wypróbowałem czy nie ma FF/BF, stwierdziłem że nie ma i zapłaciłem :/ a trzeba było chwilę dłużej potestować, zobaczyć inne. Przez ostatnie dwa tygodnie aparatu dotykałem sporadycznie, coś tylko wydało mi się nie tak, jak musiałem 5 razy łapać jeden kadr bo AF nie mógł wyrobić. Postanowiłem zrobić test:

okazuje się że chyba mam FF na: bateryjkach, monetach, linijce, karcie do sprawdzania - robiąc przez wizjer. Kiedy używam LV okazuje się że aparat ostrzy perfekcyjnie, za każdym razem.
Wcześniej używałem 18-105, zawsze wszystko było OK, więc to raczej nie wina body, ponownie podłączyłem 18-105 i tak jak podejrzewałem, ostrzy on dobrze z wizjera jak i z LV.

Wychodzi na to, że chyba czeka mnie wycieczka do sklepu albo serwisu. Najpierw zgłosić się do sklepu? Czy od razu do jakiegoś punktu ustawiającego obiektyw pod konkretne body? Teraz matura więc przynajmniej będzie więcej czasu na naukę jak sprzętu nie będzie :D

Jutro jeszcze wybiorę się do kolegi z D90 i kitem, zobaczymy jak będzie u niego i zaraz strzelę testy ze statywu, pionowej tablicy,bo jeśli fotografuję modela albo przedmiot oddalony o parę metrów to potrafi on się już nie "załapać" w ostre pole.

P.S: mam nadzieję że obudzę się jutro i okaże się że to ja coś przestawiłem, albo najwyżej, zabierze się body kolegi jak z nim będzie w porządku ;)

lisekluk1
23-04-2010, 17:46
Witam
Też miałem podobny problem tyle że chodziło o D80 i 50mm 1.8. Cztery razy w serwisie trzy sztuki 50 i dalej kicha.
Nie wiem co robić ale już boję się nikonów, nie chcę inwestować jak na loterii w sprzęt.

Thades
26-04-2010, 21:23
mam taki zestaw - d90 i n35 i ostrzy jak nalezy. chce nos - jest nos, chce klamke w drzwiach, jest klamka.
wymien swoj egzemplarz.

HN70
16-11-2010, 16:21
Wiadomo, że nie da się tak od razu w sklepie wybadać, bo może akurat polecieć seria ok.
No ale zawsze to coś więcej, niż zamówienie przez neta i totalna loteria.

A ja się tak zastanawiam, czy nie lepiej kupić sprzęt właśnie przez net-a.
Przetestować go przez 7 dni w domowym zaciszu i jeśli trafi się na słabą puszkę, lub trafione szkło to odesłać z powrotem do sprzedawcy z 100% gwarancją zwrotu gotówki ?

Są jakieś problemy ze zwrotami w ciągu ustawowych 7 dni?

marciing
16-11-2010, 16:26
Przetestować go przez 7 dni w domowym zaciszu i jeśli trafi się na słabą puszkę, lub trafione szkło to odesłać z powrotem do sprzedawcy z 100% gwarancją zwrotu gotówki ?

10 kolego. Masz 10 dni na zrezygnowanie z zakupu

tomek67
16-11-2010, 16:43
Przypuszczam, że winę za pudłowanie ponosi słaby AF (gubienie się AF puszki w ciemniejszym pomieszczeniu ze względu na mniejszy kontrast). Najczęściej korzystam z bocznych pól AF, dlatego do dziś wyrzekam sobie, że przed rokiem nie dopłaciłem 1,5 tys do D300 - 15 punktów krzyżowych mogłoby zniwelować liczbę wpadek AF'a. Ale wtedy to ja zielony byłem kompletnie.

D300 i D700 niby mają 15 punktów krzyżowych, ale wszystkie tylko w centrum :(
A to chyba nie wymaga kosmicznych technologii, zwykły Pentax K-x ma wszystkie.

burz
16-11-2010, 19:48
Pentax K-x: 11-punktowy TTL (9 punktów krzyżowych) ... to chyba gorzej niż w d300/700?

pioter m
17-11-2010, 08:18
Bo nie chodzi o ilosc tylko o jakosc. Bo dlaczego pentaksiarze tak skarza sie na slaby AF?

tomek67
17-11-2010, 09:13
Pentax K-x: 11-punktowy TTL (9 punktów krzyżowych) ... to chyba gorzej niż w d300/700?
Tylko, że te punkty krzyżowe Pentaxa są rozrzucone po większości wizjera.
W D300 obejmują tylko centrum, w D700 jest jeszcze gorzej bo AF jest ten sam a matryca większa.
Nie twierdzę, że Pentax ma lepszy AF, tylko trochę mi się wydaje dziwne, że Nikon nie może dać kilku punktów krzyżowych nieco poza centrum.

piterdm
18-11-2010, 10:26

Co do puszki to może być problem, bo sprzęt możesz oddać, ale wtakim stanie jakim otrzymałeś, a jak natrzaskasz 1000 fotek to wątpię aby zwrócili.

marcin_03
18-11-2010, 10:35
Co do puszki to może być problem, bo sprzęt możesz oddać, ale wtakim stanie jakim otrzymałeś, a jak natrzaskasz 1000 fotek to wątpię aby zwrócili.
Nie zwrócą nawet jak zrobisz kilka, sprawdzają przebieg puszki.

Kobi
12-01-2011, 13:08
Witam,
a próbowałeś/liście sprawdzać AF z wyłączonym w menu " śledzeniem 3D"?
Przed testem pierwsza rzecz jaką wyłączył Pan spredawca.

Strzeliłem pierwsze testowe w sklepie z i bz, na pierwszy rzut oka kupowany egzemplarz nie miał ze sobą problemów w obu trybach z D90, na dzystansie 40 cm i 5-7 m. Nie usłyszałem również głośnych dźwięków ( odczucie ze sklepu FJ w Galerii).
Jak coś wzbudzi moje wątpliwości to się podzielę ( mam nadzieje, że będą to tylko fotki i nie w tym wątku ;D).

pozdrawiam, powodzenia, się nie załamujcie w walce bądź co bądź "O SWOJE! ".

PS No to straciłem dziewictwo "na forum" :)))))))))))))

krzysiozboj
05-08-2011, 19:21
Odkopałem temat, może ktoś coś sensownego dopisze. Zestaw jak w temacie, z małych odległości większość trafia, z większych (2+m) tylko nieliczne, zazwyczaj przestrzeli sporo za obiekt. Mam możliwość oddania, ewentualnie zamiany na inny, warto podjechać 100km (tyle niestety muszę) do sklepu i pobawić się czy jakoś inaczej to rozwiązać? Inne szkło czy może wysyłka do kalibracji?
Nie widzę też praktycznie żadnej różnicy w ostrości między ową 35tką a kitem 18-105, kit ustawiony na 35 a 35tka przymknięta do f4.5 - coś tutaj też nie tak czy 35tka to tylko lepsze światło?

edit
chyba że któraś 50tka jest zauważalnie ostrzejsza i lepiej trafia? Coś jasnego chciałbym jako uzupełnienie kita, czasem komuś portrecik strzelić, w ciemnych pomieszczeniach zazwyczaj mogę się iso i lampą wspomóc

lucas79
13-08-2011, 10:10
N 18 - 105 jest faktycznie ostry. Sprzedałem go jednak i kupiłem n 35. Jak dla mnie nie o ostrość tu chodzi, bo ona jest bardzo dobra ale akurat ten kit też był ostry, chodzi o światło, które daje niesamowite możliwości, poza tym w kicie trochę wkurzała dystorsja.

krzysiozboj
13-08-2011, 11:08
mam już drugą 35tkę i nieco inna jest, jak trafi to mniej ostra niż ta pierwsza ale wydaje mi się że nie ma już takiego ff, nie zawsze trafia ale to zwalam już na niedoskonałości swoje i D90. Poprzednia była cholernie powtarzalna w ostrości "za obiekt", ta często trafia choć z powtarzalnością już średnio. Zostawię, pobawię sie czasem, jak się nie spodoba to pójdzie "do ludzi".
18-105 sprzedawać nie mam zamiaru, bardzo fajne szkło, może jak nikon wypuści fajny jaśniejszy zoom w cenie do 2k zł.

Expel
15-08-2011, 23:36
Miałem zamiar kupić tą 35 bo wszyscy mówili że świetny obiektyw i ze to oczywisty wybór na początek. Ale skoro są z nim takie problemy z D90 to nie wiem czy jest sens. Co jak co ale od stałki oczekuje perfekcyjnego AF.

lucas79
16-08-2011, 09:50
Zacznij od tego, że w D 90 nie masz perfekcyjnego AF-u.

maciey75
16-08-2011, 10:44
Miałem zamiar kupić tą 35 bo wszyscy mówili że świetny obiektyw i ze to oczywisty wybór na początek. Ale skoro są z nim takie problemy z D90 to nie wiem czy jest sens. Co jak co ale od stałki oczekuje perfekcyjnego AF.

Zamiast szukac dziury w calym idz do sklepu i sprawdz. Jak jeden Ci nie bedzie pasowc sprawdz drugi. Jakis kupisz ;)

Expel
16-08-2011, 12:14
Ale z tego co tutaj czytam to bardzo ciężko znaleźć taki który będzie dobrze trafiał na odległość i z bliska.

krzysiozboj
16-08-2011, 12:27
Ale z tego co tutaj czytam to bardzo ciężko znaleźć taki który będzie dobrze trafiał na odległość i z bliska.

Nie wiem czy trudno, szkło bardzo popularne a tu trafiają głównie pechowcy. Moje drugie zdaje się trafiać dobrze.

maciey75
16-08-2011, 12:32
Jesli szukasz proporcji przeczytaj watek dedykowany 35 tam znajdziesz wiecej zadowolonych ;)

Expel
16-08-2011, 12:39
Owszem są ale z D90 jest ich zaledwie garstka :)

maciey75
16-08-2011, 12:43
Przestaje Cie rozumiec. Jesli jestes z gory nastawiony na "nie" to po co ta dyskusja? :/

Expel
16-08-2011, 12:53
Jestem nastawiony jak najbardziej na kupno ale porostu przeraza mnie skala problemów z tym obiektywem.

coach_lodz
16-08-2011, 13:37
a ja kupiłem, moja sztuka miała zdecydowany problem z celnością... na targach w Łodzi oddałem ją do regulacji (bez body) i jak wróciła jest dobrze :)

morfeus
16-08-2011, 13:48
czytam czytam i widzę że jednak jest to problem tego zestawu lub czegoś...? w te wakacje miałem omawianą 35 i faktycznie foty z bliska ideał a już po wyżej 2m na 10 jedno trafione. Sądziłem że to wina szekiełka gdyz było pożyczone a że zamierzam kupić nowe z fj gdzie obecnie jest w promo to sądziłem że znajdę sobie idelane ale teraz to cholera wie co tu robić...

krzysiozboj
16-08-2011, 14:06
Ja postawiłem w sklepie gdzie wcześniej kupowałem body otwarcie ze będę sprawdzał i jesli trafię źle to będę odsyłał (w zasadzie przy zakupie pzrez net nawet nie jest to konieczne bo można oddać), pierwsze z dalszej odległości trafiało za obiekt, drugie zdaje mi sie trafiać dobrze, czasem nie trafi ale zwalam to już na niedoskonałości swoje i D90. Koszty dwóch przesyłek wyszły mnie 30 zł.
A jak popatrzeć po podpisach to sporo użytkowników ma D90 z 35tką, to chyba najpopularniejsze body i szkło pozakitowe.

morfeus
16-08-2011, 14:09
też jestem tego zdania gdyz fotki trafione są rewelacyjne:) , no cóż trzeba liczyć na wyrozumiałego sprzedawce że pozwoli potestować i mieć bardziej wyczulone oko na uzywki aby nie wpakowac się w g....

krzysiozboj
16-08-2011, 14:20
przymknięty do poziomu kita jakoś tak nie powala mnie osobiście (może się nie znam :D), kit chyba za dobry jest. Ale otwarty pozwala na coś co kitem raczej nieosiągalne.

morfeus
16-08-2011, 14:37
może tez sie nie znam:) ale nie o jakości i wyższości tu już mowa

KubaM
16-08-2011, 18:45
Mnie dziwią te problemy ludzkie d90 + 35mm . Ja swego d90 , czy 35mm osobiście nie kupowałem , bo nie mam sposobności godzinowej by to zrobić ,a wszystko jest cacy. Nietrafione fotki to w 95% moje błędy i tyle ;)
Ten zestaw jest mega na początek zamiast jakiś "kit" zoomowy

krzysiozboj
16-08-2011, 18:58
A mnie dziwi podejście ludzi którzy uważają że "jak u mnie dobrze to u każdego musi być dobrze".

kanias
16-08-2011, 23:53
Widzę, że temat który zapoczątkowałem wcześniej, http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=185237 chodź trochę odmienny rozwinął się bardzo. U mnie po uporaniu się jednego problemu (chodź sam pewności nie mam czy nastapiło to pernanetnie) występuję dokładnie ten o którym piszecie. Ostatnio nie miałem niestety czasu udzielać się na forum, ale miałem dośc czasu aby testować moją świeżo zakupioną N35 f/1,8 (koniec czerwca) Natrafiła mi się nawet świetna okazja do tego bo weekendowy wypad do Londynu.

Ze względu na obawę pracy AF w moim D90 body lub też N 35mm f/1,8 praktycznie nie zdejmowałem go z korpusu, gdyż chciałem poddać go maksymalnym testom. Wykonałem ok 3 tys zdjęć przez 3dni (z lekką pomocą kita 18-105 ale tylko ze względu na szerszy kąt). No i w trakcie pstrykania musiałem wykonywać wilokrotnie kolejne próby bo ostrość zdjęć była czasem poprostu nie do zaakceptowania. Pomijając to że moja żona dostawała czasem frustracji z tego powodu, gdyż musiała pozować dość długo czasem zanim udało się ostro trafić fotę.
Po powrocie znow wybrałem się z rodzinką na spacer i znów ten sam obiektyw, bo przecie jeden z lepszych na rynku pod DX. I tu znów patrząc na zdjęcia nawet na wyświetlaczu aparatu i po ich zbliżeniach widać że ostrość mogłaby by zdecydowanie lepsza. wg mnie to nawet porównuje czasem moje fotki do fotek z kita 18-105 gdzie ewidentnie widać mydło przy pewnych ogniskowych i przysłonach.

Sam nie wiem co mam myśleć na temat tego problemu bo czasem trafi mi się strzelić ostro tym setem ale zdecydowanie jest tego mniej niż bym sobie tego życzył. Wygląda na to że jest to chyba tak jak piszecie sprawa body. Niestety nie mogę wysłac sprzętu na serwis bo mi powiedzieli że potzrebują co najmniej 3-4 tyg na kalibrację a ja niestety za 2tyg mam kolejny urlop tym razem dłuższy i sprzet muszę mieć.

Pytanie do Was.

Wybieram się za wielką wodę, tj, USA, Nowy Jork, sprzęt kupiłem w PL (body w kwiecień 2010, obiektyw czerwiec 2011),
1) Czy warto szukać gdzieś tam jakiegoś serwisu i nawet za opłatą dokonać kalibracji body z obiektywami.
2) Jak myslicie ile takie cos może kosztować.

Zamierzam tam kupić "wide angle lens" i chyba to będzie Sigma 10-20 f/4-5,6. Będę się temu szkle mocno przyglądał gdyż moje 2 poprzednie N50 f/1,8 i N35 f/1,8 kupiłem przez neta. Zakupy zamierzam robić w ADORAMA lub B&H, więc myślę że na profesjonalną pomoc mogę liczyć.

Serwis NIKON PL (Wa-wa) powiedział mi że sprzęt mogę reklamować bez kłopotu bo jeden z przedmiotów jest na gwarancji np. 35mm f/1,8 kupiony kilka tygodni temu. Nie wiem jednak czy jest sens czekać do mojego powrotu i wtedy wysyłać sprzęt ryzykując tym, tak jak pisaliście, że poprawy może nie być ze względu na serwisowe możliwości czy jakość usługi czy powierzyć sprzęt do kalibracji amerykanom :) za jakąś opłatą. i jeżeli to naprawią cieszyć się ostrymi fotkami z Ameryki :).

PS. Błyskanie lampą SB-900 nie pomaga w celu uzyskania ostrości, postaram się wysłać jakieś sample.

pozdro

kanias

D90, N18-105, N50 f/1,8, N35 f/1,8, SB-900

morfeus
17-08-2011, 07:45
Mnie dziwią te problemy ludzkie d90 + 35mm . Ja swego d90 , czy 35mm osobiście nie kupowałem , bo nie mam sposobności godzinowej by to zrobić ,a wszystko jest cacy. Nietrafione fotki to w 95% moje błędy i tyle ;)
Ten zestaw jest mega na początek zamiast jakiś "kit" zoomowy

To że jest mega wiele osób to tu potwierdziło. Chciałbym zapytac kolegę co to tez jest błąd ludzki w zestawie 90+35? gdyz nie do końca rozumiem?
Mówie tu o sobie, fotografią zajmuję sie od kołyski i praktycznie fot nietrafionych również na innych puszkach i szkłach to zalewdwie promil a w tym zestawie promil to trafione to proszę o radę co tez takiego zle robię bo w posiadanych innych szkłach z d90 tego problemu nie mam. Chętnie wysłucham rady. Skoro 5% to Twoje błędy i wiesz o nich to dlaczego ich nie skorygujesz do 0%?:)

KubaM
17-08-2011, 18:06
morfeus , a po co mam poprawiać robiąc serie fotek ? Lipe z AF miewam , jeśli np patrze przez wizjer nie widząc obiektu (który zwyczajowo jest w ruchu) to wtedy mam 50% szans ,że fotka się uda lub też nie (reflex + szczęście) jak się pojawi.
Zresztą nie jestem takim "profi" fotografem jak większość , dla mnie to zabawa , zrobię 100 fotek , wyjdzie 50 to będzie fajnie , nie wyjdzie to nie będę płakać bo z dnia focenia z pozostałych napewno się coś fajnego trafi do pochwalenia ;)
A te 95% błędów (nie 5% jak pisze morfeus) to moje błędy w/w (np strzał nie widząc obiektu = AF może nie wyrobić) , albo zabawy z ustawieniami (czas,iso,przysłona) bądź też poruszenie aparatem przy dłuższych czasach , itd. Ale przecież każdy to wie.
Tak się zastanawiam czy może to ja mam szczęście , czy może inni nieszczęście trafiać na jakieś "regenerowane niby nowe" obiektywy z allegro.

PS: nie rozumiem jak może nowy obiektyw,aparat nie działać dobrze ,a co dziwniejsze średnio 50% jest taka "popsuta" sądząc po postach na tym forum :D Oj nikon ma sporo roboty z poprawkami

morfeus
17-08-2011, 22:15
też tego nie rozumiem ale jak widzisz tak jest. ja całe szczęście miałem pożyczoną 35 ale opisy powyżej dają wiele do myslenia i dogłebnego testowania przy zakupie, ot tyle!
Sory za niedoczytanie tych procentów:)

wlods
18-08-2011, 09:41
Używam 35/1.8 z d700-kupiona w lutym tego roku w FJ.Bez najmniejszych problemów,ostrzy z bliska i z daleka.Wczesniej uzywałem innej 35 z d90.Wszystko dobrze ale tylko z bliska.Z dalszych odleglosci mydło.

marrek
24-08-2011, 12:32
moją 35/1.8 kupowałem trochę z duszą na ramieniu, głównie za sprawą opinii na forum, wziąłem body do sklepu i od razu pytam ile mają sztuk i czy będzie z czego wybierać :), sprawdziłem dwie sztuki i obie były ostre bez problemów z AF więc dalej nie testowałem i teraz jestem szczęśliwym posiadaczem N 35/1.8 , i mam nadzieję że tak pozostanie

zyrafal
26-08-2011, 13:23
moją 35/1.8 kupowałem trochę z duszą na ramieniu, głównie za sprawą opinii na forum, wziąłem body do sklepu i od razu pytam ile mają sztuk i czy będzie z czego wybierać :), sprawdziłem dwie sztuki i obie były ostre bez problemów z AF więc dalej nie testowałem i teraz jestem szczęśliwym posiadaczem N 35/1.8 , i mam nadzieję że tak pozostanie

zrobiłem podobnie, tylko że po podpięciu 1wszej sztuki drugiej już nie testowałem:) po prostu przez to co zobaczyłem nie mogłem już jej odpiąć od aparatu:P

lem77
04-11-2011, 20:20
Zachęcony opiniami o obrazku jakie daje 35 1,8 udałem sie do sklepu celem jego zakupu do mojego D90. Na miejscu po podpięciu zrobiłem kilkanaście pstryknięć (wszystkie na centralnym punkcie) z czego tylko jedno było nietrafione, więc zapłaciłem i wyszedłem zadowolony. Po powrocie do domu zabrałem żonę, dziecko i aparat w plener. Już w trakcie robienia zdjęć na wyświetlaczu zauważyłem straszne mydło na większości zdjęć. Po powrocie do domu obraz na monitorze kompa tylko to potwierdził. Po dokładnej analizie okazało się, że obiektyw w centralnym punkcie ostrzy w prawie 100% strzałów. Na pozostałych punktach odwrotnie- praktycznie w 100% masakryczny BF, z czego w najbardziej wysunietym w górę punkcie dokładnie 100% pudło.

W związku z powyższym mam pytanie do osób które "przeszły" przez ten problem, czy wysyłka do serwisu razem z body coś dała? Dodam, co może być tu najistotniejsze, że wcześniej wysyłałem body z T17-50 do serwisu Tamrona i po kalibracji z tym obiektywem jest ok. Na forum spotkałem się z informacją, że Nikon kalibruje do tzw. wzorca. Tylko co body czy szkło? Bo jeśli kręcą w body, to po tej kalibracji będę miał znów problem z T17-50, który teraz ostrzy idealnie.

krzysiozboj
04-11-2011, 20:59
Nie kalibrowałem swojego, kupowałem przez net i druga sztuka była poprawna ale z tego co piszą inni to kalibrowane jest szkło i za darmo o ile na gwarancji.

D90 ma tylko centralny krzyżowy (o ile się nie mylę) i reszta będzie gorzej działała, druga rzecz to jeśli Twoje "obiekty" były w ruchu to ze swoich doświadczeń wiem że nie łatwo to trafić tym zestawem, "statyczne dzieciaki" udało mi się opanować.

Jak przeglądałem tematy gdy sam ten problem miałem to widziałem podzielone opinie, w większości wypadków kalibracja rozwiązywała problem, w niektórych była jednak odpowiedź iż szkło mieści się w normie.

ps
z tym szkłem jest jeszcze taki numer że z bliskich odległosci lubi (nie tylko u mnie tak było) dobrze trafiać a z dalszych już za cholerę, u mnie do ok 0.5-1m trafiało idealnie a powyżej 2 m za obiekt, im dalej tym gorzej. Nie wiem jak testowałeś w sklepie.

lem77
04-11-2011, 21:42
statyczne czy w ruchu, z bliska czy z daleka nie ma różnicy- centralny punkt trafia w przytłaczającej większości, pozostałe w przytłaczającej większości masakryczny i nieakceptowalny BF!

morfeus
02-03-2012, 23:44
i to już jakaś informacja jest

mac87
03-03-2012, 11:25
A co jesli obiektyw jest na gwarancji a puszka juz nie? Wysyłać obiektyw z puszka? Skalibruja odpłatnie nawet jak sie okaże, że to wina body? A jak nie to ile to kosztuje?

morfeus
06-03-2012, 13:55
ale skoro z innymi szkiełkami jest oki to wina body chyba nie jest - rozumując łopatologicznie.

hadwao
06-03-2012, 15:01
Niekoniecznie. Z tego co czytałem o tym zagadnieniu, to każdy sprzęt jest obarczony jakimś błędem. Powiedzmy, że ideał to jest 0. Twoja puszka może mieć +2 a obiektyw np. -2 i razem dostajesz ideał bo błędy się niwelują. Potem możesz kupić obiekty 0 (czyli ideał), ale z Twoją puszką będziesz miał +2. Jak kupisz obiektyw z błędem +2 to już masz pecha bo masz błąd +4 itd.

Oczywiście to jest duże uproszczenie tematu, bo to nie do końca tak działa jak opisałem, ale ogólnie poglądowo wyjaśnia dlaczego dwa teoretycznie wadliwe sprzęty w zestawie mogą być sprawne i tym podobne kwestie.

Sam błąd jest testowany z przyjęciem jakiejś tolerancji - trudno jest za każdym razem trafić idealnie w to 0. Także nawet dwa sprzęty mieszczące się w granicach tolerancji mogą wspólnie dać bf/ff jeśli oba są na granicy tej tolerancji z tej samej strony.

morfeus
09-03-2012, 08:30
Zgadzam się ale skoro mam się np 2 słoiki oki to puszkę uznaje jako 0 :) inaczej można by zgłupieć i regulować w nieskończoność.

Piter89
09-06-2012, 22:32
To podepnę się pod temat . Otóż posiadam nikona d90 oraz d300s, większość szkiełek a raczej stałek przeznaczam do D300s , a D90 używam do makro wraz z nikkorem 85mm micro.
I tak było z zakupem 35tki , w sklepie sprawdzałem stałkę z body D300s , ostrzy ładnie , nie pudłuje , jednak po jakimś czasie podpiąłem ową stałkę pod D90 . Z bliska nie jest tak
tragicznie ale nie idealnie , ale im dalej tym większe pudło za obiekt . Czy warto oddawać obiektyw do kalibracji czy jednak podpinać ją tylko do D300s ? dziękuję za poradę i wyrozumiałość :)

Dogi77
15-06-2012, 10:22
Piter89 u mnie to samo z D60 wczoraj zaniosłem do FJ z tytułu niezgodności towaru z umową i czekam na nowy "wolny od wad" :-) zobaczymy co zrobią

efmk
03-03-2014, 11:58
Pozwólcie, że odkopię temat. W ostatnim czasie wzięło mnie na zakup tej 35-ki. Posiadam D90 i o ile na minimalne BF/FF mnie nie zrażają (tzn. wkurzają, owszem, ale są one tak nieznaczne, że potrafię zacisną zęby i zdjęcie zaakceptować) to po przeczytaniu tego i innych wątków rodzi się pytanie, czy problem leży jednoznacznie po stronie body czy też może szkieł (powiedzmy że nr. seryjny czy też może wersja softu). Jedni z Was są zadowoleni 'od kopa' (tutaj niekwestionowana większość to modele inne niż D90), inni 'zadowoleni po kalibracji' a jeszcze inni 'całkowicie odradzają'. Wiadomo, najlepszym sposobem byłoby pójście do sklepu, zapięcie obiektywu i zrobienie kilku testowych zdjęć jednak na chwilę obecną nie bardzo mam takową możliwość. Cena szkła aktualnie zachęca, jednak jeśli problem trwa nadal, nie wiem czy jest sens sprawiać sobie nową zabawkę. Nie chcę odsyłać aparatu do serwisu. Szkła też nie.
Posiadam 50/1.8 jednak w pomieszczeniach jest dla mnie za wąsko, toteż 35 myślę, że byłaby bardzo trafionym rozwiązaniem.

nikoniarz
03-03-2014, 12:28
Ale o co konkretnie pytasz? O to czy sa z tym szklem problemy? Jak sam zauwazyles sa, ale nie ma na to reguly. Ja kupilem 2 miesiace temu bez sprawdzania pomimo tego ze bralem w sklepie stacjonarnym. U mnie problem nie wystepuje (D3100). Jedyny problem jaki czasem wystepuje to po prostu zdarza sie ze nie trafia tam gdzie chce. Ale to raczej urok super hiper autofocusa w D3100 bo to samo dzieje sie na N18-105. Powiedzmy ze odsetek spudlowanych strzalow to okolo 5%

Edit: zapomnialem napisac ze po zakupie testowalem szklo pod katem bf/ff parokrotnie.

siwyozzman
03-03-2014, 12:39
Pozwólcie, że odkopię temat. W ostatnim czasie wzięło mnie na zakup tej 35-ki. Posiadam D90 i o ile na minimalne BF/FF mnie nie zrażają (tzn. wkurzają, owszem, ale są one tak nieznaczne, że potrafię zacisną zęby i zdjęcie zaakceptować) to po przeczytaniu tego i innych wątków rodzi się pytanie, czy problem leży jednoznacznie po stronie body czy też może szkieł (powiedzmy że nr. seryjny czy też może wersja softu). Jedni z Was są zadowoleni 'od kopa' (tutaj niekwestionowana większość to modele inne niż D90), inni 'zadowoleni po kalibracji' a jeszcze inni 'całkowicie odradzają'. Wiadomo, najlepszym sposobem byłoby pójście do sklepu, zapięcie obiektywu i zrobienie kilku testowych zdjęć jednak na chwilę obecną nie bardzo mam takową możliwość. Cena szkła aktualnie zachęca, jednak jeśli problem trwa nadal, nie wiem czy jest sens sprawiać sobie nową zabawkę. Nie chcę odsyłać aparatu do serwisu. Szkła też nie.
Posiadam 50/1.8 jednak w pomieszczeniach jest dla mnie za wąsko, toteż 35 myślę, że byłaby bardzo trafionym rozwiązaniem.
Wg mnie ryzyko jest spore że tym sposobem sprawisz sobie kłopoty... albo sprawdź w sklepie na większe odległości albo zawsze możesz kupić przez net i odesłać do 10 dni odstępując od umowy skoro nie chcesz kalibrować... U mnie na D90 nie dało się tym szkłem zdjęć robić a na D70s było rewelacja... W każdym razie na pewno do DX to szkło obowiązkowe! To chyba najlepszy obiektyw w relacji cena-jakość obrazu ze wszystkich systemów...

boeing
03-03-2014, 18:50
@efmk

BF/FF to problem albo body albo szkła albo jednego i drugiego.. Obiektyw A na body X będzie działał poprawnie a na body Y może okazać BF/FF (pomimo że to body nie ma takiego problemu z innymi szkłami).

Jeśli chcesz budżetowy zakup to bierz 35kę, a jeśli możesz dołożyć i chcesz jeszcze troszkę szerzej to zastanów się nad Sigmą 30 1.4. W obu przypadkach jednak musisz założyć ewentualność że konieczna będzie kalibracja szkła do body (w nikonie może potrwać to troszkę dłużej).

e-oley
03-03-2014, 22:22
Ja kupiłem 35 1.8 do D90 i śmigało 1.5 roku bez skazy potem nagle pojawił się BF. Wg. mnie tylko z 35 po wysłaniu obiektywu do serwisu diagnoza, że obiektyw jest poprawnie skalibrowany. Dosłałem body i stwierdzili, że body ma BF, choć ja tego na 85 1.8 nie stwierdziłem. Ale sprzęt wrócił i już prawie rok działa jak malina. Nie żałuję zakupu 35 do D90, choć ostatnio raczej korzystam z Tokiny 11-16 w domu.

efmk
03-03-2014, 23:15
@boeing - tak, zdecydowanie takowy budżet mnie interesuje. To i tak max, co mogę 'sam ze sobą' wynegocjować (nie mówiąc już o negocjacjach... no wiecie ;-) ) Jak działają te 'front i back - focusy' wiem, ale dziękuję za informacje :-)
Kolega ma taką 35-kę. Zobaczę jak to u mnie będzie działać - może wezmę ze sobą do sklepu i porównam? I jeszcze jedna rzecz - wypływa wniosek, że szkło trzeba testować szczególnie na większych odległościach (im dalej tym lepiej?)

@nikoniarzd3100 - tak, pytam o konkretne body, bo czarno na białym widać było, ze przypadek D90 jest tutaj jakiś szczególny.
Inna sprawa, - ale to chyba mały offtop - że jest starsza 35-ka. Jak ona się sprawuje w zestawie z D90, wie ktoś?

@e-oley - dzięki. Powiew nadziei się pojawił ;-)

macem
24-04-2014, 10:51
mam D90(uzywane) i D3100(nowe) kilka skiełek 17-55 VR, 70-210AF i postanowilem zakupic szkielko 35 1.8G, niestety szkiełko zachowuje się dziwnie, w 80% jest ok i trafia, ale czasami jest BF lub FF loteria normalnie. TO JEST NA OBU BODY :).
https://plus.google.com/photos/101840172268825666582/albums/6005773867533403937?banner=pwa

Pan Jan
24-04-2014, 13:04
mam D90(uzywane) i D3100(nowe) kilka skiełek 17-55 VR, 70-210AF i postanowilem zakupic szkielko 35 1.8G, niestety szkiełko zachowuje się dziwnie, w 80% jest ok i trafia, ale czasami jest BF lub FF loteria normalnie. TO JEST NA OBU BODY :).
https://plus.google.com/photos/101840172268825666582/albums/6005773867533403937?banner=pwa
Ten typ tak ma. U mnie N35 w połączeniu z D60 działał wyśmienicie. Po zmianie na d90 to już nie ten sam obiektyw - nawet kalibracja w serwisie nie pomogła. Sprawdzałem go również z D3200 i efekt taki sam jak na d90 (losowy i niepewny AF) - może to kwestia tego samego modułu AF zastosowanego w obu body...

macem
24-04-2014, 13:24
to mnie zmartwiłeś, ale wyśle do serwisu szkło, zobaczymy co zrobią, ew napiszę reklamację i niezgodność towaru z opisem.

Ned Stark
24-04-2014, 13:30
Masz dobre szkło. Nie wymyślaj ;-) A już na pewno nie rób testów z bateriami. Rób prawdziwe zdjęcia. To, że ci czasem nie trafi na pełnej dziurze to nic szczególnego.

macem
24-04-2014, 13:47
masz racje, porobie foty, w razie jak procentowo bedzie duzo do wurzucenia to wtedy zareklamuje - podsumowujac bardzo ostre, lepsze w 1.8 niz Helios 44m4 na f2

Ned Stark
24-04-2014, 13:50
Mogą być problemy z af na pełnej dziurze przy słabym świetle, nie ma co panikować.

nikoniarz
24-04-2014, 14:54
U mnie N35/1.8 na D300 oraz D3100 działa bez zarzutu.

macem
24-04-2014, 15:37
U mnie N35/1.8 na D300 oraz D3100 działa bez zarzutu.

a na jakich ustawieniach focisz, jakie warunki ?

slaweko
24-04-2014, 20:54
Mam to zacne szkło. Robiłem "testy" w pomieszczeniu. Odniosłem wrażenie, że f/1.8 mam lekki bf. Na f.2.0 na 6 strzałów 1 nietrafiony. Wyszedłem w plener. 14 strzałów na 1.8 manualne ostrzenie na oko modelki, portret, 100% skuteczności. Nie rozumiem jak za 700 zł można sprzedawać taką perełkę heheh. Puszka D7100... Chyba mój najlepszy zakup ������

nikoniarz
25-04-2014, 08:40
a na jakich ustawieniach focisz, jakie warunki ?

Kiedys jak mialem jedno body to uzywalem trzydziestkipiatki bardzo czesto- nie chcialo mi sie zmieniac szkiel. Takze pstrykalem fotki od kiepskich warunkow i f/1.8 do krajobrazow przy ladnej pogodzie przymykajac do f/8. W kazdym razie najwiecej byla uzywana przy naturalnym swietle. Przy sztucznym sporadycznie. Bez wzgledu na warunki nie mialem zadnych problemow. Odkad mam dwa body to uzywam tego szkla raczej w warunkach gdzie potrzebuje f/2.8 i mniej. Czesto uzywam go przy f/1.8 gdzie ostrosc wtedy nie jest najlepsza, ale lekkie podostrzenie przy wywolaniu zalatwia sprawe.

l3on
23-01-2015, 22:28
Padło na mnie. Niezadowolony z ostrości Tamrona 17-55 2.8 opchnąłem go i zakupiłem 35ke. Szkło fantastyczne ale niestety z AF jest to samo albo jeszcze gorzej - 9/10 zdjęć nietrafionych, zrobiłem testy na planszy i tak: przy małych odległościach fotografowania (ok. 0,5m) głębia zaczyna się (!) w punkcie ostrzenia, im większa odległość tym przesuwa się dalej za obiekt. Sprawdziłem też kita i doszedłem do wniosku że BF też występuje ale wyraźnie mniejszy, dlatego nigdy wcześniej nie zauważyłem wady (widocznie puszka i szkło były fabrycznie tak dobrane że wady się częściowo znoszą - jeśli to prawda to takie praktyki uważam za zwykłe chamstwo producenta). Zamierzam jeszcze sprawdzić inny egzemplarz 35ki ale cudów się nie spodziewam, wygląda na wadę puszki. I teraz pytanie co robić? D90 dawno po gwarancji a sprzedawać trochę szkoda bo stan idealny, przebieg niewiele ponad 10k. Można odesłać do serwisu na kalibrację ale pytanie czy się opłaca? Czy ktoś kalibrował puszkę po gwarancji i może się podzielić informacją o kosztach (orientacyjnie)? Pisałem do nich ale nie chcieli podać kwoty, najpierw ekspertyza i kosztorys (30zł).

matomi
23-01-2015, 23:00
Kalibracja body prawdopodobnie ~100 PLN.

piurek
31-01-2015, 00:18
Ostatnio usuwałem w moim d90 lekki FF , który dotyczył wszystkich moich szkieł, jakimś softem znalezionym w sieci. Niestety nie mam teraz dostępu do komputera. Informacje znalazłem gzieś tu na forum. Kiedyś w d70 robiłem to imbusem (dziś na samą myśl o tym przechodzą mnie dreszcze)