PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Stodoła w Czterech Porach Roku - Jesień

Błażej
02-11-2009, 11:50
Było lato, teraz jesień.

Proszę o ocenę kadru (reszty też), ponieważ ostatnio staram się poprawić właśnie kadrowanie.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img263.imageshack.us/img263/7721/dsc7123resizer800f01322.jpg)

Greg77
02-11-2009, 13:50
chmmmm.......mysle ze okolice masz bogata w ciekawe miejsca i kadry......wystarczy poszukac!
To miejsce takie nie jest i to niezaleznie od kadrowania!

erde
02-11-2009, 16:17
spodziewałem się starej, rozpadającej się i opuszczonej stodoły malowniczo usytuowanej gdzieś wśród pól. Twoja wizja zupełnie do mnie nie trafia. pardon

stock
02-11-2009, 16:21
no to w tym przypadku kadrowanie połozyłes. Znajdź sobie cos łatwiejszego do nauki kadrowana niz zarośnięta stodoła.

PABLOOK
02-11-2009, 17:03
Nic dodać, nic ująć. J/w.

jchyra
02-11-2009, 21:42
Rozumiem, że dążąc do niebanalnego kadru umieściłeś w PG krzaki a stodołę przesunąłeś w przeciwległy górny róg. Każdy kij ma dwa końce. Efektem ubocznym twojego zabiegu jest pusta i nudna przestrzeń w LD. Ale to tak na prawdę szczegół. Przed zrobieniem zdjęcia dobrze jest zmrużyć oczy i zobaczyć świat w niewyraźnych plamach światła i cienia. Mało kto potrafi poprawnie rozpoznać rozłożenie i "skok" tonalny plam. (Ja na przykład i to przy wnętrzach szczególnie stosuję do tego celu telefon komórkowy lub inną prymitywną cyfrówkę). Gdybyś zastosował taki zabieg, to jak na dłoni widziałbyś, że krzak z pierwszego planu miesza się i całkowicie gubi w planach dalszych. Gałęzie z bliska i daleka oraz trawa mieszają się w jedność. Jest to chaos, przez który oko nie ma zielonego pojęcia co znajduje się bliżej a co dalej. A to już najbardziej niekomfortowa sytuacja przy "czytaniu" obrazu. Obraz powinien być jednoznaczny i emanować takimi środkami wyrazu, aby jednoznacznie wiadomo było, co jest blisko a co daleko. (Wyjątkiem jest oczywiście zastosowanie tego zjawiska świadomie w konkretnym celu).

Już idę do konkretów.
Moim zdaniem
na pierwszym planie
powinieneś umieścić coś bardziej konkretnego :-)
w kształcie, kolorze lub fakturze
coś co odróżni się w naturze
od pozostałych plam
które są gdzieś daleko tam

PS
Człowiek nawet nie czuje kiedy mu się rymuje.

zaza67
02-11-2009, 21:46
Rozumiem, że dążąc do niebanalnego kadru umieściłeś w PG krzaki a stodołę przesunąłeś w przeciwległy górny róg. Każdy kij ma dwa końce. Efektem ubocznym twojego zabiegu jest pusta i nudna przestrzeń w LD. Ale to tak na prawdę szczegół. Przed zrobieniem zdjęcia dobrze jest zmrużyć oczy i zobaczyć świat w niewyraźnych plamach światła i cienia. Mało kto potrafi poprawnie rozpoznać rozłożenie i "skok" tonalny plam. (Ja na przykład i to przy wnętrzach szczególnie stosuję do tego celu telefon komórkowy lub inną prymitywną cyfrówkę). Gdybyś zastosował taki zabieg, to jak na dłoni widziałbyś, że krzak z pierwszego planu miesza się i całkowicie gubi w planach dalszych. Gałęzie z bliska i daleka oraz trawa mieszają się w jedność. Jest to chaos, przez który oko nie ma zielonego pojęcia co znajduje się bliżej a co dalej. A to już najbardziej niekomfortowa sytuacja przy "czytaniu" obrazu. Obraz powinien być jednoznaczny i emanować takimi środkami wyrazu, aby jednoznacznie wiadomo było, co jest blisko a co daleko. (Wyjątkiem jest oczywiście zastosowanie tego zjawiska świadomie w konkretnym celu).

Już idę do konkretów.
Moim zdaniem
na pierwszym planie
powinieneś umieścić coś bardziej konkretnego :-)
w kształcie, kolorze lub fakturze
coś co odróżni się w naturze
od pozostałych plam
które są gdzieś daleko tam

PS
Człowiek nawet nie czuje kiedy mu się rymuje.

dobrze napisane z sensem i logicznie

jchyra
02-11-2009, 21:48
No nie wiem :-) pod koniec już raczej... rapowałem
(sorry za OT i głupie żarty)

zaza67
02-11-2009, 21:52
ale sie udalo , fajnie wyszlo

Błażej
03-11-2009, 19:56
fajnie wyszło i dało mi do myślenia - wielkie dzięki