Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Dziś wczesnym rankiem – na Ruprechtickim Szpiczaku
ostrytux
01-11-2009, 21:08
Dziś rano wypad na jedną z ulubionych górek w okolicach mojego miasta, ale już po czeskiej stronie Ruprechtický Špičák 880 m n.p.m. Plan był prosty spróbować złapać inwersję, pobudka o 3:15, szybki dojazd po Guancho i kierunek Andrzejówka. 4:20 na miejscu, czołówki na czachy i w drogę, widoczność na 2m mgła, niezły mróz ale nic próbujemy co ma być to będzie. O 5:20 jesteśmy na szczycie Špičáka pogoda dalej beznadziejna nic nie widać. Wchodzimy na 32 metrową wieże i dalej nic chwilowo rezygnujemy i schodzimy z wieży, łyk ciepłej herbaty z termosa, chwila zastanowienia co robimy. Wniosek jeden nie po to wstaliśmy i szliśmy po ciemku kilka kilometrów, wbijaliśmy się stromym podejściem na szczyt by wrócić z niczym, :) włazimy drugi raz na wieżę – zaczyna wiać silny wiatr i otwiera się niebo prezentują takie coś …
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img99.imageshack.us/img99/328/spicak01m.jpg)
2.
źródło (http://img337.imageshack.us/img337/95/spicak02m.jpg)
3.
źródło (http://img142.imageshack.us/img142/3751/spicak03m.jpg)
4.
źródło (http://img689.imageshack.us/img689/2345/spicak04m.jpg)
3 i 4 - cudne, och ach, palce lizać :)
Pumexior
01-11-2009, 21:12
Szczerze mówić to brak mi słów :o
martinez
01-11-2009, 21:13
przecudne zdjęcia! 3 i 4 wymiatają :twisted::-D
Sebastianito
01-11-2009, 21:16
Do Špičáka mam z Tlumaczowa jakies 40 min drogi... i bylem tam tylko raz. Przepiekne zdjecia zaprezentowales! jedne z lepszych na tym forum...
Przepiekne!!! Numer 3 i 4 to cuda!!!! Z mala uwaga, numer 3 bym ciachnął lekko gore. Ale to tylko moja wizja:-) Szczere gratulacje za te fotki, jedne z lepszych na forum od dawna. Piekne miejsce, chwila, dobry fotograf i efekt niesamowity!!!
Pozamiatałeś tymi zdjęciami.... Dawno nie widziałem tak świetnych ujęć.
P.S. Szczęściarz :p
Łooo... pozamiatałeś. REWELKA :mrgreen:
Master95
01-11-2009, 21:23
Świetne obrazy!!
Ban jak nic! :twisted:
PIEKNE! chociaz w paru przycialbym gore ;) ;)
Magia światła, cud natury, wrażliwość i umiejętności fotografa, łut szczęścia by złapać tę chwilę............
Ślicznie jest proszę Pana:-D
piekne seria ...przepiekna !!!! zamurowalo mnie!
Bedzie dzis na dobry sen :)
Nie ma co rzeźbić. Miodnie jest i tyle. Piękne kolory i kadry.
Ja pier.... ale EXTRAKLASA!!!!
sprocket
01-11-2009, 21:27
Przypomniala mi sie 3 czesc Matrixa, kto ogladal wie o co chodzi :)
doje****ś do pieca ;]
miażdżące...szczerze gratuluje, bo foty są pro...
Piękne zdjęcia!
Jednym słowem - warto było rwać z łóżka o tak wczesnej porze :mrgreen:.
Gratulacje!
Piękne fotki. Gratulacje :)
borregaard
01-11-2009, 21:50
Świetne...brawo.!
wszystkie niesamowite... gartulacje!!!
Gratuluję, warto było wstać wcześnie i się trochę pomęczyć...
Niesamowite zdjęcia.
o ku.... !
To żeś przycedził fotami. Krajobraz mnie nigdy nie pociągał - aż do dziś. Gratulacje !!
Jaka temperaturka na szczycie ?
mrpawcio
01-11-2009, 22:04
bajeczne :-)
I wrzuć tu po czymś takim dzisiaj jakąś fotę... Po co - się pytam?!
malasana
01-11-2009, 22:06
Bajeczne zdjecia, 3 wymiata niesamowicie.
ostrytux
01-11-2009, 22:08
Jaka temperaturka na szczycie ?
Na mojego czuja to tak około -5 ale była duża wilgotność, filtry zamarzały, obiektywy się zacinały, kula w statywie się nie chciała obracać ale daliśmy radę :twisted:
:O moja szczęka spadła do piwnicy. 3 i 4ką pozamiatałeś konkretnie. respekt
Łoooozesz ty! Nawet przypomnialem sobie o polskich znakach na klawiaturze!
Znakomite zdjecia!
trucker2005
01-11-2009, 22:23
heh....
I ja się wpiszę w tej księdze kondolencyjnej...
Foty są ch**owe. Kolory nie te, kadry nie te... Tragedia. Zero klimatu. I mam prawo to powiedzieć bo po prostu widziałem to dziś rano na własne oczy. Przeżycie nie do odtworzenia. Mam nadzieje że uda mi się jeszcze kiedyś coś takiego zobaczyć.
Przypomina mi się tylko stopka Czornego. Jedyną rzeczą która przeszkadza mi w robieniu zdjęć jest p***** aparat fotograficzny...
Dzięki ziom!
Pablo 77
01-11-2009, 22:42
3i 4 miodne bardzo:)
Fantastyczne 2 i 3. Ale na mnie robi wrazenie i 1. Pieknie. Gratuluje samozaparcia.
ostrytux
01-11-2009, 22:57
I ja się wpiszę w tej księdze kondolencyjnej...
Foty są ch**owe. Kolory nie te, kadry nie te... Tragedia. Zero klimatu. I mam prawo to powiedzieć bo po prostu widziałem to dziś rano na własne oczy. Przeżycie nie do odtworzenia. Mam nadzieje że uda mi się jeszcze kiedyś coś takiego zobaczyć.
Przypomina mi się tylko stopka Czornego. Jedyną rzeczą która przeszkadza mi w robieniu zdjęć jest p***** aparat fotograficzny...
Dzięki ziom!
:twisted: Daliśmy dziś radę - warto było :-D - Dzięki również za wypad i kiedy dojedziesz do Wawy to czekam na Twoje foty!!
Dziękujcie Bogu, że Wam budzik zadzwonił :-) Brawo!
--Arkadia--
01-11-2009, 23:04
genialne!
Poproszę przepis na tę herbatkę :-D
Trójka jest nieziemska
Wyobrażam sobie wrażenie kiedy taki widok wyłania się z mleka... Bardzo ładne - wysiłek został nagrodzony :)
BSKraków
01-11-2009, 23:12
To Ci powiem że warto było w takim mrozie i o tak wczesnej porze wędrować , widok niezapomniany a zdjęcia super :)
Trójka wymiata....świetny set. :)
Też chciałam napisać, że trójka wymiata, ale głupio powtarzać za innymi, to powiem tylko - jest niesamowita (mam nadzieję, że nikt nie użył tego słowa). :)
Jakub Klimczak
02-11-2009, 00:32
Wszystkie są świetne, trójka jest magiczna.
1 i 3... jedne z najlepszych zdjęć jakie widziałem na tym forum (przynajmniej nie przypominam sobie by któreś zrobiło na mnie takie wrażenie).
Gratulacje.
To pokazuje, że bez poświęcenia nie ma w krajobrazie świetnych zdjęć.
GUINNESSts
02-11-2009, 00:55
Ostry Ty tuxie jeden;););)
1 i 2 szczegolnie mi sie podoba.
Podoba mi sie rowniez jak pomagasz nam na forum opisujac szczerze nasze wyczyny.
Jak widac tutaj, wiesz co piszesz.
Fotek gratuluje a za szczerosc dziekuje:):):)
Jeszcze jedna sprawa mi się przypomniała - szkoda, że kalendarz NKP już zamknięty, bo takie zdjęcie byłoby jego ozdobą.
o maaaaaaaaasakra! wchodze sobie późnym wieczorem pooglądać zdjęcia a tu widze coś takiego.... brak mi słów, jak dla mnie 1 i 4 to mistrzostwo. Dawno nie widziałem takich fajnych zdjęć. gratulacje!
Nikonozaur
02-11-2009, 01:17
O, Kolego, wytoczyłeś najcięższe działa, ja się poddaję. Doskonała robota.
downunder
02-11-2009, 01:19
Faktycznie jest cudownie!. :D
Poświęcenie zostało wynagrodzone :)
zdjecia !!! Boskie !!! kosza ;)) 6/5
krupcia22
02-11-2009, 03:25
ladnie,podobaja mi sie kolorki
gratki
Świetnie!
Cóż tu więcej mówić.
Gratuluje
no ładnie i kolorystycznie i klimatycznie :-D
Widać że tym razem opłacało się wstać rano i chodzić po ciemku w zimnie :mrgreen:
Bardzo ładne zdjęcia
Ale moment wyczekałeś :) cała seria bdb ale najbardziej trójka
Rewelacja! :) A to to, to często u Was? ;) Chciałbym kiedyś zobaczyć coś takiego 'na żywo'. ;)
szymoire
02-11-2009, 09:51
wpierw przeczytałem opis, po którym mam ochotę zajrzeć do szklanki z herbatą - zmarzłem ;) potem obejrzałem zdjęcia - no i cóż, 2 odstaje od reszty bo jest po prostu dobra, reszta rewelacyjna :)
Rafał_Sz
02-11-2009, 13:42
Przepięknie!
Wszystkie (szczególnie jedynka) dołem są szlachetnie piękne, metafizyczne a górą... aż kiczowato piękne. Wybuchowe połączenie. Takie zdjęcia nie mają prawa się nie podobać bo każdy znajdzie tu coś miłego dla oka. Super materiał na kalendarze.
ostrytux
03-11-2009, 00:16
Rewelacja! :) A to to, to często u Was? ;) Chciałbym kiedyś zobaczyć coś takiego 'na żywo'. ;)
Powiem tak – recepty na złapanie inwersji nie ma (trzeba mieć trochę szczęścia :twisted: ), natomiast jeśli jest dość spora wilgotność powietrza, utrzymuje się wyż, łapie mrozik w nocy i jest w miarę bez chmurne niebo to istnieje duże prawdopodobieństwo że takie zjawisko wystąpi. Jednak tak dużej inwersji utrzymującej się na wysokości ok 850 m n.p.m. w Sudetach jeszcze nie widziałem.
Przy okazji - Dzięki wszystkim za komentarze.
szczęka mi wypadła i nie mogę jej znaleźć ;D
Niezła jazda Gratulacje!!!
Zazdroszczę wyprawy - piękne kolory i sceny.
Podziwiam za determinacje. Mi sie udalo zwlec najwczesniej o 4:30 na wschod slonca...latem....
Swietne kolory. 3 i 4 wymiataja
Mark Kowalczyk
03-11-2009, 14:53
3 i 4 - cudne, och ach, palce lizać :)
Dokładnie.
Jak to dobrze, że są ludzie którym chce się wstawać w nocy, męczyć się i marznąć tylko po to żebym mógł sobie w pokojowej temperaturze popijając herbatkę obejrzeć taaaakie obrazki :) Dzięki!
No chłopaki, znów podziwiam Waszą wytrwałość, ale warto było!!!
Zdjęcia są super!!!!! Gratulacje!!!
Piekne zdjęcia - warunki wymarzone :) gratki.
tormentol
03-11-2009, 18:12
Ekstra set, kolega był przygotowany i świetnie wykorzystał warunki.
Duże graty i zazdroszczę w pozytywnym sensie :)
Przyznam , że trochę zszokowały mnie zachwyty kolegów,..być może coś ze mną jest nie tak,..bo zdjęcia mnie nie zachwyciły, ale wielki szacunek za poranną wyprawę. Przepraszam, że jestem na nie,..Pozdrawiam.
december
04-11-2009, 14:16
rewelacja przez duże R. Nie mam pytań, dzięki że po mnie nie zadzwoniłeś, bo u góry padłbym na zawał o osierocił małe dziecko :)
chyba uklekne :)
jak dla mnie rewelacja
Shexbeer
08-11-2009, 02:53
w y ś m i e n i t e !
Jerzy Moryń
09-11-2009, 19:28
Pokazałeś klasę.
Ech przywaliłeś tymi widokami. Dobrze, że w Karkonoszach inwersja też jest częsta. Ale tak nawiasem mówiąc - zdjęcia zdjęciami, ale jak tam musiało być cudownie na miejscu... Ech.
velaskez
17-12-2009, 14:18
Wyje****** chane:D
wojtek6308
17-12-2009, 14:33
Bardzo dobre foty :-D .
2 i 3 przypadły mi do gustu choć intensywność kolorów mnie trochę przytłacza.
hackermuz
17-12-2009, 16:01
o w mordę, szczena mi opadła. Rewelacyjne kadry.