PDA

Zobacz pełną wersję : Światłomierz w D60

Scypi
01-11-2009, 19:27
Wie ktoś może jak wykombinowali pomiar swiatla w d60.
Takie pytanie przyszlo mi do głowy kiedy siedząc w domciu na fotelu chwyciłem do ręki aparat. Założony dekielek na obiektyw, ustawiony tryb M, a wskazania swiatłomierza wskazują prześwietloną ekspozycje. Jednocześnie aparat sugerował właczenie lampy, w swoich irytujących komentarzach. Zmieniająca pozycja aparatu zmieniala wskazania swiatlomierza.
Tak się zastanawiam czy to indywidualny defekt mojego egzemplarza, czy anomalia swiatłomierza.

Alex Paleczny
01-11-2009, 19:56
Jak się domyślam, informacje widziałeś na wyświetlaczu LCD, a nie w wizjerze? Zasłoń ręką wizjer i wszystko będzie ok.

Problemem jest światło wpadające właśnie przez wizjer. Dlatego w komplecie powinieneś mieć (przynajmniej jest w wyższych modelach) taką zaślepkę do wizjera. Stosuje się ją podczas robienia zdjęć w trybach (pół) automatycznych z samowyzwalaczem.

Scypi
01-11-2009, 20:15
ooo to po to jest ta dziwna zaślepka. Dziekuje ślicznie za odpowiedz, uspokoiła mnie.

Robsonek
02-11-2009, 15:00
Jak się domyślam, informacje widziałeś na wyświetlaczu LCD, a nie w wizjerze? Zasłoń ręką wizjer i wszystko będzie ok.

Problemem jest światło wpadające właśnie przez wizjer. Dlatego w komplecie powinieneś mieć (przynajmniej jest w wyższych modelach) taką zaślepkę do wizjera. Stosuje się ją podczas robienia zdjęć w trybach (pół) automatycznych z samowyzwalaczem.

Do D60 równierz jest dołaczona pokrywka wizjera DK-5 :)