Zobacz pełną wersję : pytanie do informatyków o grafikę
czy crosowanie kart graficznych (w moim przypadku założenie drugiej) poprawi szybkość działania przy PS i pinaclu
nie znam pinacle'a, ale przy PS nie sadze, nie wiem jaka reszte sprzetu posiadasz ale najwazniejsze do PS to procesor, pamiec i szybki dysk
W pinnaccle może coś dać, bo tam do efektów używa się obliczeń 3D, ale w PSie nie sądzę, żeby były jakiekolwiek różnice.
Z autopsji - nic na szybkości nie zyskasz.
DarekD80
02-11-2009, 10:00
W takich programach procesor (CPU) wykonuje obliczenia, a nie GPU na karcie. Zysk jest, ale w grach komputerowych :)
i właśnie o taką odpowiedź mi chodziło, czyli zaoszczędzę parę groszy i biegania za mniej typową kartą którą posiadam, a na kompie nie gram
w przypadku PS, to dopiero w CS4 będzie wykorzystywac GPU, ale jak to bedzie wygladalo tego nie wiem, juz sam musisz poszukac.
W przypadku pinacle, tak, możesz, poza tym czemu w google nie poszukales? takie to trudne?
W dokumentacji kazdego programu wyraznie jest napisane , jak to dziala - na jakiej zasadzie, i czy potrafi wykorzystac moc 2 kart graf czy tylko jednej.
Co do obrobki wideo, od dluzszego czasu wykorzystuje sie gpu, a nie jak tu ktos napisal ze tylko w grach.
Ale dopiero za jakis czas duzo innych aplikacji bedzie z tego korzystac.
w przypadku PS, to dopiero w CS4 będzie wykorzystywac GPUNie "bedzie wykorzystywac" tylko "wykorzystuje", bo przeciez CS4 juz jest jakis czas na rynku. Tyle tylko, ze GPU w CS4 jest wykorzystywane tylko do operacji "wizualnych" -- czyli zoom, pan, rotate view, itp. (a moze nawet nie "itp.", bo chyba wlasnie na tych trzech operacjach, wykorzystanie GPU w Shopie CS4 sie konczy).
racja, juz mamy cs4 ;) może w cs5 będzie z tym lepiej