Zobacz pełną wersję : D90- lamerskie pytanie
Powiedzcie mi jak zrobić zdjęcie w ciemnym pomieszczeniu w którym migają kolorowe lampy a w dodatku osoby na tej sali tańczą bądź skaczą ??
mateo912
01-11-2009, 15:04
Naciskasz spust i masz:)
A na poważnie to czego oczekujesz? Dokładnych ustawień apratu?
a jaki chcesz efekt osiągnąć ?
Aaa to trzeba spust nacisnąć uhm... Nie no chodzi mi o zdjęcie tych osób, jak mniej więcej ustawić aparat żeby było ich widać w miarę nie rozmazanych i w miarę ostrych
noraczej
01-11-2009, 15:19
zaletą aparatów cyfrowych jest m.in. to, że efekty swoich działań możesz śledzić na bieżąco i na bieżąco je zmieniać. wykorzystaj to i próbuj.
nikt Ci nie napisze 'jak mniej więcej' co ustawić :?
ps. przyda się a) bardzo jasne szkło (1.4 - 1.8 max), b) wysokie używalne iso, c) lampa
stań przy reflektorach, źródle światła by oświetlały te osoby , usta wyższą czułość i mniejszą przysłonę ew możesz pokombinować z lampą błyskową ale raczej na ustawieniu "slow" i dobrze by było gdyby ta lampa ustawiona była w sufit albo światło od ściany odbite . Nie mam wielkiego doświadczenia w robieniu zdjęć na dyskotekach w klubach ale dobrze poczekać jak widniej się robi od świateł.
mateo912
01-11-2009, 15:20
przysłonę na na jak najmniejsza(3,5 np ) ISO tak wysoko jak uznasz za stosowne czas różnie w zależności jak się szybko poruszają.
Możesz sobie dodatkowo lekko błysnąć lampą.
Pasuje?
Annihitek
01-11-2009, 15:22
Aaa to trzeba spust nacisnąć uhm... Nie no chodzi mi o zdjęcie tych osób, jak mniej więcej ustawić aparat żeby było ich widać w miarę nie rozmazanych i w miarę ostrych
To się podstawy fotografii kłaniają. Poczytaj na początek książke Scott Kelby - Ekspozycja bez tajemnic.
To się podstawy fotografii kłaniają. Poczytaj na początek książke Scott Kelby - Ekspozycja bez tajemnic.
A ja też początkujący myślałem, że tę pozycję napisał Bryan Peterson.
Grunt to podpowiedzi rzeczowe i w temacie.
Tutaj jest dużo zdjęć tego typu: klub, party. Zdjęcia raczej robią normalnie, z lampką z takim filtrem, który rozprasza światło. hehe, też jestem amatorem :]
http://www.thecobrasnake.com/partyphotos.html
http://lastnightsparty.com/
ciekawy efekt powinienes uzyskac otwierajac przysłone, ustawiając dłuższy czas ok.1/10(tak by rozmyć swiatła), podbijając iso i najważniejsze lampe na druga kurtynke.
Tańczącą pare naświetlasz lampą. Pamietaj że wtedy zaswieci skutecznie na ok. 3m
Mozliwosci jest wiele, co pozwoli na uzyskanie wielu fajnych efektow. Przede wszystkim jesli jest ciemno ISO nawet do 1600. D90 calkiem dobrze sobie radzi z szumami. Tryb A, przyslona na najmniejsza mozliwa. Jesli jest jasno i czasy masz dobre, mozna sprobowac z obnizaniem ISO. Lampa - raczej kiepsko dziala przy wiekszej ilosci ludzi. Doswietla tylko pierwszy plan. Ze stopki wnioskuje, ze raczej nie masz zewnetrzenj lampy tylko wbudowana. Jesli juz ja stosujesz kontroluj sile blysku, zeby nie bylo bialych plam na spoconych buziach. Najlepiej swiatlo zmiekczyc dyfuzorem, chociazby takim domowej roboty: http://static.photo.net/attachments/bboard/00J/00JDS8-34042284.jpg . ;) Wbrew pozorom - dziala niezle. ;)
Lampe mozesz takze odpalic na druga kurtyne - blysnie tuz przed zamknieciem migawki. Wowczas mozesz zwiekszyc przyslone. Matryca naswietli smugi poruszajacych sie ludzi, a pozniej flesz zamrozi ruch. Pokombinuj z czasami.
Aha, co wazne, uzywaj VR lub opieraj sie chociaz o sciane. Jesli na zdjeciach lataja ludzie, znaczy, ze sie bawia... Ale jak lataja sciany, to fotograf ma chyba dosc :P