Zobacz pełną wersję : AF-S 18-200 mm - CZY TO NORMALNE?
Pytanie raczej retoryczne ale może ktoś miał podobny problem.
Przy ogniskowej od 35 mm (od 18 do 35 jest ok.) jak skieruję aparat w dół do obiektyw sam mi się "wsuwa". Zwiększa się ogniskowa. Jakby były jakieś zbyt duże luzy w mechanizmie. Czy macie podobnie w obiektywach z dłuższą ogniskową?
Pozdrawiam.
GrzegorzPPP
01-11-2009, 13:20
to normalne w tym modelu, temat był już setki razy
Szukać, czytać i będzie objaśnione.
PS. To normalne w tym obiektywie.
Dzięki za odesłanie. Szukalem wcześniej ale tylko po nagłówkach wątków.
Uspokoiłem się że to niedoróbka Nikona a nie mojego egzemplarza.
Pablopoland2
02-11-2009, 00:21
W tym modelu to norma. Podobno zmieniło się w nowej konstrukcji II
Ja raz byłem świadkiem z jednym ze sklepów foto, kiedy przyszła jakaś oburzona Pani zwrócić to szkło na gwarancji do naprawy ze względu na takie właśnie zachowanie.
Wykorzystywała obiektyw do zdjęć jakichś przedmiotów z bliska (skały, czy coś takiego - w każdym bądź razie zastosowanie "makro"), obiektyw przy nachyleniu aparatu się wysunął i porysowała się przednia soczewka. :-)
No N18-200 to średnio nadaje się do makro, no ale o wysuwaniu się można poczytać, że to normalne, zresztą są domowe sposoby, żeby to ograniczyć jak komuś bardzo to przeszkadza :)
No N18-200 to średnio nadaje się do makro, no ale o wysuwaniu się można poczytać, że to normalne, zresztą są domowe sposoby, żeby to ograniczyć jak komuś bardzo to przeszkadza :)
Kropelka ? :-)
Albo zapalka przyblokowac;]
andrzej_suse10
02-11-2009, 15:01
Piachu w tubus nastypac i zapewniam, nie wysunie sie :twisted: Tylko trzeba liczyc sie z tym ze pierscien zooma bedzie tez ciezej chdozil :twisted::twisted:
Moonbeam
03-11-2009, 03:35
Wykorzystywała obiektyw do zdjęć jakichś przedmiotów z bliska (skały, czy coś takiego - w każdym bądź razie zastosowanie "makro"), obiektyw przy nachyleniu aparatu się wysunął i porysowała się przednia soczewka. )
Ciekawe w jaki sposób, skoro w tym obiektywie minimalna odległość ostrzenia to 0,5m przy każdej ogniskowej. Więc to ściema :)