PDA

Zobacz pełną wersję : D40 - dziwne efekty na zdjęciu

Pawel Kucharski
01-11-2009, 12:51
Witam. Czy ktoś z Państwa jest w stanie powiedzieć mi co jest przyczyną takiej "skórki pomarańczy" na tym zdjęciu? Zrobione podczas bardzo mocnego słońca, sprzęt to Nikon D40 + obiektyw kitowy (18-55 3,5-5,6 GII ED). Czy jest to wina sprzętu? Zdjęcie zrobione w RAWie i wywołane w Adobe Lightroom 1.0 bez żadnych zmian. Czy da się w jakiś sposób uratować to zdjęcie?
Dane z EXIF:
Przysłona: f/10
Czas migawki: 1/400s
ISO: 200
EV: -1/3
Ogniskowa 18mm
WB - światło słoneczne

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img142.imageshack.us/img142/6520/hr1d.jpg)

hallucinogen
01-11-2009, 15:52
cellulitis to nie jest wina sprzetu...

PanB
01-11-2009, 15:55
mi to wygląda na winę wszystkiego: za duże wyostrzenie , źle złapana ostrość , za duże F ,
to fragment zdjęcia ?

arturmsi
01-11-2009, 16:00
ja bym się tego nie czepiał..

Pawel Kucharski
01-11-2009, 16:10
cellulitis to nie jest wina sprzetu...
Nie wiedziałem że silnik zaburtowy może mieć cellulitis, tak więc daruj sobie tego typu komentarze...

PanB
Tak jest to fragment zdjęcia. W całości wygląda to bardzo dziwnie, tzn tak jak by ludzie byli wklejeni w paincie z innego zdjęcia a tło zrobione aparatem w telefonie komórkowym.

Na przyszłość żeby uniknąć tego zalecacie niższą wartość przysłony? (np, zamiast 10 to np. 6?) Zapomniałem napisać, choć nie wiem czy to ma znaczenie - zdjęcie robione ze statywu.

Robsonek
02-11-2009, 15:13
A mozesz zapodac zdjecie w calosci, najlepiej w jakims linku zeby bylo w pelnym rozmiarze bo tutaj to wyglada jak by bylo cropowane.

Pawel Kucharski
02-11-2009, 15:55
Znalazłem rozwiązanie :) Wszedłem w LR 1.0 zmniejszyłem wyostrzenie i problem zniknął ;) PanB dzięki za podpowiedź.

hallucinogen
03-11-2009, 02:38
Nie wiedziałem że silnik zaburtowy może mieć cellulitis, tak więc daruj sobie tego typu komentarze...

PanB
Tak jest to fragment zdjęcia. W całości wygląda to bardzo dziwnie, tzn tak jak by ludzie byli wklejeni w paincie z innego zdjęcia a tło zrobione aparatem w telefonie komórkowym.

Na przyszłość żeby uniknąć tego zalecacie niższą wartość przysłony? (np, zamiast 10 to np. 6?) Zapomniałem napisać, choć nie wiem czy to ma znaczenie - zdjęcie robione ze statywu.

wklejasz chlopie skrawek zdjecia,placzesz o skorke pomaranczy gdzie tak naprawde nie wiadomo o co ci chodzi to czego sie spodziewasz? finalowo dowiadujemy sie ze mowisz o silniku...