Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] jesienne drogi
semyazza
01-11-2009, 09:58
zapraszam do komentowania :)
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img689.imageshack.us/img689/6901/7000203.jpg)
2.
źródło (http://img142.imageshack.us/img142/451/7000205.jpg)
3.
źródło (http://img406.imageshack.us/img406/4280/7000252.jpg)
Dziękuję i pozdrawiam
Michal
mrpawcio
01-11-2009, 10:33
1 najlepsza z całej serii, chociaż wydaje mi się troszkę za zielona, ale oglądam zdjęcia na lapku, więc mogę się mylić. 2 mi nie podchodzi, a 3 jest ok.
Jedyneczka. Za kadr i klimat. Może rzeczywiście ciut za zielono ale mnie to nie przeszkadza
borregaard
01-11-2009, 11:06
Świetna jedynka (gdzie tu zielono..:shock: ?) i ....awatar..:mrgreen:
...ramki ...ohyda...
semyazza
01-11-2009, 11:11
Świetna jedynka (gdzie tu zielono..:shock: ?)
tez mi sie wydawalo, ze nie jest, ale jak to w powiedzonku - "jak ci jedna osoba mowi ze jestes wielbladem, to sie nie przejmuj, ja dwie - to zacznij szukac garba"
i ....awatar..:mrgreen:
czyli jak zawsze - telefon, kawa, brakuje fajek
...ramki ...ohyda...
przerzuc na biale forum (ja mam takie) i od razu zyskuja
dzieki :)
Najbardziej podchodzi mi jedynka.
Zaraz za nią maszeruje trójka.
Ładne kolorki :).
borregaard
01-11-2009, 11:33
tez mi sie wydawalo, ze nie jest, ale jak to w powiedzonku - "jak ci jedna osoba mowi ze jestes wielbladem, to sie nie przejmuj, ja dwie - to zacznij szukac garba"
czyli jak zawsze - telefon, kawa, brakuje fajek
przerzuc na biale forum (ja mam takie) i od razu zyskuja
dzieki :)
Toż,kurnia ,na "białym" jestem.....:mrgreen:
1. najlepsze, za kolory, klimat jesiennego parku, pozostałe mz odstają, kompozycja siadła.
borregaard
01-11-2009, 11:44
1. najlepsze, za kolory, klimat jesiennego parku, pozostałe mz odstają, kompozycja siadła.
I tu bym polemizował....popatrz jeszcze....:-D
Jedynka bardzo fajna , cały set całkiem udany . ;)
Jedynka najfajniejsza, trójka też się podoba.
Przyłączę się do narzekania na ramki... na czarnym forum wyglądają jakbyś cytował kogoś innego :) A serio, to chyba są niepotrzebne, takie zdjęcia nie potrzebują specjalnej oprawy.
Mam kilka pytań, korzystając z pojawienia się ładnych jesiennych zdjęć.
Proszę nie bić za naiwne, amatorskie pytania, ja się dopiero uczę... :)
A więc tak. Wydaje mi się, że w zastanych warunkach (tj. pora około południa, słońce ładnie świeci, chmur brak lub małe baranki - ogólnie światła dużo) zawsze (przynajmniej w okolicach Krakowa, gdzie aktualnie mieszkam) w powietrzu unosi się takie "zamglenie" które trochę mi psuje odbiór moich zdjęć. Pierwszy plan może i jest ostry, ale całość jest jakby rozmyta, blada i brak tu GO. Jakby zdjęcie namalował na płótnie artysta, kiepski artysta.
W zdjęciach z tematu tego zamglenia prawie nie ma (lub jest gdzieś, hen w oddali). Do tego błękit nieba na 2. jest po prostu piękny.
U mnie włączyłam "vivid" żeby lekko podkreślić te piękne barwy, no i czerwony jest czerwony, żółty wali po oczach jak żółtko, zieleń trawy jakby irlandzka.. A niebo ciągle bladziuchne żeby nie rzec - białawe (i nadal to zamglenie!).
Czy w takich warunkach zdjęcie z aparatu zawsze takie wyjdzie i trzeba to poprawiać na kompie, czy (co bardziej prawdopodobne) popełniam jakieś kardynalne błędy?
Boli mnie najbardziej to, że nie potrafię w kadrze uchwycić tych promyczków jesiennego słońca skaczących po żółtych liściach, wychodzi mi raczej zamglenie porankowe ;-)
Proszę o porady a jeśli pytanie jest nie na miejscu, proszę o usunięcie.
Dziękuję :)
Najlepiej byłoby robić takie zdjęcia z filtrem połówkowym (jeżeli chodzi o niebo), inaczej ciężko uchwycić taki błękit. Jeśli nie masz, można się pobawić warstwami w PS/Gimpie. Robisz nową warstwę z maską kryjącą od połowy, później podciągasz kontrast i balans kolorów.
Wracając do tematu, mój faworyt to 3-ka, fajny kadr i jesienne kolory.
semyazza
01-11-2009, 18:33
Mam kilka pytań, korzystając z pojawienia się ładnych jesiennych zdjęć.
Proszę nie bić za naiwne, amatorskie pytania, ja się dopiero uczę... :)
A więc tak. Wydaje mi się, że w zastanych warunkach (tj. pora około południa, słońce ładnie świeci, chmur brak lub małe baranki - ogólnie światła dużo) zawsze (przynajmniej w okolicach Krakowa, gdzie aktualnie mieszkam) w powietrzu unosi się takie "zamglenie" które trochę mi psuje odbiór moich zdjęć. Pierwszy plan może i jest ostry, ale całość jest jakby rozmyta, blada i brak tu GO. Jakby zdjęcie namalował na płótnie artysta, kiepski artysta.
W zdjęciach z tematu tego zamglenia prawie nie ma (lub jest gdzieś, hen w oddali). Do tego błękit nieba na 2. jest po prostu piękny.
U mnie włączyłam "vivid" żeby lekko podkreślić te piękne barwy, no i czerwony jest czerwony, żółty wali po oczach jak żółtko, zieleń trawy jakby irlandzka.. A niebo ciągle bladziuchne żeby nie rzec - białawe (i nadal to zamglenie!).
Czy w takich warunkach zdjęcie z aparatu zawsze takie wyjdzie i trzeba to poprawiać na kompie, czy (co bardziej prawdopodobne) popełniam jakieś kardynalne błędy?
Boli mnie najbardziej to, że nie potrafię w kadrze uchwycić tych promyczków jesiennego słońca skaczących po żółtych liściach, wychodzi mi raczej zamglenie porankowe ;-)
Proszę o porady a jeśli pytanie jest nie na miejscu, proszę o usunięcie.
Dziękuję :)
Nie chce sie autorytatywnie wypowiadac jak to powinno byc robione - moge co najwyzej powiedziec jak ja to robie
Po pierwsze - zawsze w NEFach - nigdy w jpg. JPG zawsze moge stworzyc z nefa, a posiadanie naefa daje mi jakies szanse na mniejsza, badz wieksza obrobke. Ty zapodajesz vivid na poziomie puszki, ja landscape na poziomie kompa - vivid wydaje mi sie troche przesaturowany.
Po drugie, jesli wychodze z domu majac zamiar robic krajobraziki - zawsze mam ze soba filtr polaryzacyjny i jesli akurat to mozliwe filty polowkowe. Tu akurat polowek nie mialem, bo obiektyw (stary 28-80g) to szmelc, wiec dokupowanie przejsciowki do cokina jest bez sensu. Jak juz wreszcie zdecyduje sie na jakiesz szklo "krajobrazowe" to wtedy dokupie.
Po trzecie - juz w plenerze tak staram sie lapac kadry, aby miec slonce pod katem 90 stopni w stosunku do osi optycznej obiektywu, gdyz wtedy polaryzacja jest najwieksza i mozna wyciagnac najmocniejsze kolry na przyklad z zolto-czerwocych lisci.
przyslona rzedu 8-11 i tyle
Dziękuję za szybkie i konkretne wskazówki.
Dzięki takim poradom może się kiedys ośmielę wkleić tu swoje zdjęcia i może się nawet komuś spodobają!
Pozdrawiam
trójeczka :) ładne kolorki