Zobacz pełną wersję : Znow o katalogowaniu zdjec i plikow :)
Prorok78
01-11-2009, 00:29
Krotki temat - czy znacie jakis darmowy (lub niedrogi) program ktory umozliwi mi nastepujace rzeczy:
- skatalogowanie zdjec cyfrowych - mam mase plyt z jpg'ami, do tego jeszcze wiecej z rawami (te same nazwy co jpg'ow - chcialbym w programie miec miniaturke - powiedzmy o boku 200-300 px i informacja na jakiej plycie i jakim folderze jest orginal a na jakiej plycie raw, do tego opis zdjecia tagi itd. Najlepiej z mozliwoscia wyszukiwania po tagach, slowach kluczach itd..
- skatalogowanie slajdow i negatywow - ostatnio biore sie za zeskanowanie wgladowek z calego zbioru analogowego a wciaz tego przybywa.. tak wiec numer segregatora, odpowiedniej strony gdzie jest klisza z ta konkretna klatka, opis, tagi itd a do tego wgladowka/miniaturka...
Probowalem triala 'where is it', ale albo ja jestem tepy albo ten soft do mnie nie przemawia jakos :) a na fotostation chyba sie nie szarpne :)
macie jakies podpowiedzi moze ?? Jak Wy to robicie ?? Nie bardzo chce tworzyc bazy typu Bridga bo potem nie bardzo wiadomo gdzie cos jest jesli przyjdzie znalesc nie poprzez program tylko na zywca na dysku :)
Ja uzywam wlasnie WhereIsIt?. Mam w nim skatalogowane kilkaset plyt ze zdjeciami, projektami, i wszelkimi innymi danymi. Co miales na mysli piszac, ze ten soft do Ciebie nie przemawia? :)
Prorok78
01-11-2009, 11:11
ehh sam nie wiem :) jakis taki jest 'zakrecony' ten program :). nie bardzo umiem sie z nim obchodzic chyba pomimo prob :)
Wiem ze Ty uzywasz - pisales juz kiedys o tym :) Ja nie bardzo rozumiem chyba koncepcje jego dzialania - w sensie nie bardzo wiem co i jak on robi :)
ehh sam nie wiem :) jakis taki jest 'zakrecony' ten program :). nie bardzo umiem sie z nim obchodzic chyba pomimo prob :)
Wiem ze Ty uzywasz - pisales juz kiedys o tym :) Ja nie bardzo rozumiem chyba koncepcje jego dzialania - w sensie nie bardzo wiem co i jak on robi :)Przeca proste jak budowa cepa. :D Tworzysz katalog -- dajmy na to ze swoimi zdjeciami. W tymze tworzysz obraz CD, DVD czy innego nosnika (menu kontekstowe po zaznaczeniu katalogu "dodaj obraz nowego dysku"). Program skanuje nosnik, analizujac wszystkie cechy plikow (nazwe, rozszerzenie, rozmiar, date, lokalizacje, etc. -- w przypadku zdjec dodatkowo EXIF, XMP/IPTC, rozmiar w pikselach, glebie kolorow, tworzy miniaturke, itd.). Wyciagasz nosnik, zapisujesz, pozniej (w opcjach) podpinasz katalog do automatycznego ladowania go do programu przy jego starcie, i to wszystko. Jesli informacji zawartych w XMP/IPTC jest za malo, mozesz sobie dodatkowo w samym programie opisac skatalogowane dane, przydzielic kategorie, znaczniki, etc. Wyszukiwanie -- albo w konkretnym katalogu dyskow (z menu kontekstowego opcja: "znajdz w tym katalogu") albo po prostu po wcisnieciu F3.
Mozliwosci wyszukiwania sa naprawde ogromne. Albo pliki, albo katalogi, albo jedno i drugie -- po nazwie, po dacie (jej zakresie), po parametrach plikow, czy nawet nazwie, ktorej dokladnie nie pamietasz, ale fonetycznie brzmiala podobnie do tego co wpiszesz. :) Mozesz tez wykorzystywac wyrazenia regularne, i wyszukiwanie z wykorzystaniem operatorow logicznych (np. znajdz pliki z rozszerzeniem TIFF, or PSD and o wielkosci miedzy 50 a 80 MB, and rozmiarze obrazu >4000 pikseli, and ze slowami kluczowymi "plakat, koncert", and o dacie utworzenia miedzy 20 stycznia, a 14 lutego not 2007).
Reasumujac, filozofia programu jest banalnie prosta, a mozliwosci potezne. I najwazniejsze -- nie dosc, ze doskonale radzi sobie z katalogowaniem zdjec, to jednoczesnie nadaje sie do katalogowania wszystkich pozostalych danych, jakie skladuje sie w archiwach.
Prorok78
04-01-2010, 00:47
Hej... po przerwie wracam do tematu :)
Nie daje mi spokoju jedna rzecz .. tak jak pisalemna dysku twardym, przeznaczonym wylacznie do zdjec mam generalnie mozna powiedziec dwa katalogi... powiedzmy JPG i RAW.
Kazdy z nich ma swoje drzewko podkatalogow w srodku no i mase plikow (odpowiednio *.jpg i *.nef lub *.raf) . Wszystko razem zajmuje duuuuzo gigabajtow...:)
No i teraz chcialbym tak:
1 - wpisuje sobie slowa kluczowe, znajduej zdjecie. Oprocz innych informacji program mi mowi gdzie na dysku jest *jpg a gdzie *.nef.... - mozliwe ?? tak by nie znajdowal dwa razy tego samego obrazu w postaci plikow jpg i nef tylko wyswietlil miniaturke raz z dwoma lokalizacjami??
2 - dodatkow chcialbym utworzyc archiwum danych na plytach. No i teraz jak zmusic program zeby wyswietlil mi obok miniatury dane o lokalizacji nie tylko na 'bierzacym' dyzku, alerowniez w archiwum (ktora plyta)?? To oznacza dwie rozne lokalizacje dla plikow nef, dwie dla jpg ale w sumie tylko jedna miniaturke....:( Da sie tak ??
Jak to sensownie zrobic?? Bo niewierze ze da sie pokatalogowac i poindeksowac wylacznie na przyklad archiwum a w bierzacych lokalizacjach poruszac sie po omacku??:)
No i jeszcze jedno. Czy przy opisywaniu zdjec w IPTC dane i opisy sa zaszywane do wlasciwego pliku czy tylko w programie?? Tzn czy plik otwarty w innym programie bedzie nadal prawidlowo opisany w IPTC?? Aha - i czy da sie to robic hurtowo?? Tzn powiedzmy kilkadziesiat zdjec z konkretnej imprezy opisac na raz a nie jeden po drugim??
ehh chyba tyle :) dzieki wielkie
1 - wpisuje sobie slowa kluczowe, znajduej zdjecie. Oprocz innych informacji program mi mowi gdzie na dysku jest *jpg a gdzie *.nef.... - mozliwe ??Po co tak kombinujesz? Nie lepiej trzymac to razem w jednym katalogu? Do celow archiwizacyjnych nie musisz miec nawet JPGow (bo i po co, skoro wiekszosc programow porrafi zrobic prevki z RAWow).
2 - dodatkow chcialbym utworzyc archiwum danych na plytach. No i teraz jak zmusic program zeby wyswietlil mi obok miniatury dane o lokalizacji nie tylko na 'bierzacym' dyzku, alerowniez w archiwum (ktora plyta)?? To oznacza dwie rozne lokalizacje dla plikow nef, dwie dla jpg ale w sumie tylko jedna miniaturke....:( Da sie tak ??Znowu niepotrzebne kombinowanie. Nie mozesz posegregowac sobie plikow na dysku w taki sposob w jaki bedziesz mial na plytach? Masz np. archiwum i w nim leca podkatalogi nazwane numeracja plyt, a w srodku takie same pliki, jakie masz na odpowiadajace nazwom tych katalogow plytach. Czyli:
katalog 001 -- zawiera podkatalogi/pliki, ktore sa na plycie o nazwie (numerze) 001.
No i jeszcze jedno. Czy przy opisywaniu zdjec w IPTC dane i opisy sa zaszywane do wlasciwego pliku czy tylko w programie?? Tzn czy plik otwarty w innym programie bedzie nadal prawidlowo opisany w IPTC??Oczywiscie IPTC zapisywane jest w pliku zdjecia.
Aha - i czy da sie to robic hurtowo?? Tzn powiedzmy kilkadziesiat zdjec z konkretnej imprezy opisac na raz a nie jeden po drugim??Chyba kazdy program to potrafi (chociaz glowy sobie uciac nie dam). W kazdym badz razie tych, ktore uzywalem -- potrafily. Sprobuj chociazby Nikon ViewNX.
Prorok78
04-01-2010, 01:13
dzieki za odpowiedz :)
No wlasnie nie bardzo moge tak segregowac poniewaz ma raczej 'logiczna' a nie 'chronologiczna' strukture plikow:)... mam np folder 'imprezy'. w nim 'imprezy sportowe' i w nim foldery impreza1 impreza2 itd... ale mam tez w folderze 'imprezy' folder 'imprezy motocyklowe' i w nim podkatalogi, 'imprezy samochodowe' itd... dodatkowo obok foldera 'imprezy' mam folder 'wydarzenia' z podobna struktura... oznacza to ze kazdy z tych folderow 'rosnie' niezaleznie i jak wypale na plyte dzis to jutro moze byc tam juz cos wiecej... nie chce tez usuwac z dysku po wypaleniu gdyz korzystam na codzien z dyzku a plyty chce traktowac czysto 'przeciwawaryjnie'.... wiem ze to pozakrecane ale mam wielki pytajnik nad glowa...:)
A z drugiej strony na dysku wole miec i rawa i jpg'a poniewaz zdaza mi sie czesto wracac i wolac jakies zdjecie ponownie/inaczej...
no nic... mam nadzieje ze za bardzo nie zamieszalem :)
No wlasnie nie bardzo moge tak segregowac poniewaz ma raczej 'logiczna' a nie 'chronologiczna' strukture plikow:)... mam np folder 'imprezy'. w nim 'imprezy sportowe' i w nim foldery impreza1 impreza2 itd... ale mam tez w folderze 'imprezy' folder 'imprezy motocyklowe' i w nim podkatalogi, 'imprezy samochodowe' itd... dodatkowo obok foldera 'imprezy' mam folder 'wydarzenia' z podobna struktura... oznacza to ze kazdy z tych folderow 'rosnie' niezaleznie i jak wypale na plyte dzis to jutro moze byc tam juz cos wiecej...No coz. Skoro tak sobie poscieliles i tak nadal chcesz miec poscielone, to tak sobie spij. :)
A z drugiej strony na dysku wole miec i rawa i jpg'a poniewaz zdaza mi sie czesto wracac i wolac jakies zdjecie ponownie/inaczej...No to tym bardziej JPG Ci niepotrzebny. Zawsze kiedy bedzie potrzebny, to sobie wywolasz raz jeszcze z RAWa.
Prorok78
04-01-2010, 01:22
No wlasnie chodzi o to zeby to spanie sobie hmm ulatwic i uprzyjemnic :)
No wlasnie chodzi o to zeby to spanie sobie hmm ulatwic i uprzyjemnic :)Dopoki nie zmienisz tego balaganu, dopoty nie zrealizujesz tego, czego oczekujesz. Bo jak niby chcesz zrobic sensowny mirror tego archiwum na plytach? Teoretycznie pewnie sie jakos da, ale bedziesz musial w jakims sofcie zindeksowac zarowno plyty jak i dysk, a pozniej to jakos ze soba polaczyc. Ja niestety nie spotkalem sie z takimi narzedziami. Uklad, ktory masz aktualnie w postaci struktury katalogowej ("imprezy / imprezy moto / samochodowe), mozna bez problemu odtworzyc np. w WhereIsIt, korzystajac z kategorii przypisywanych do konkretnych katalogow.
grazioso
06-01-2010, 17:23
Podepnę się do wątku
Dawno temu w odległej Galaktyce naczytałem się o WhereIs / przede wszystkim tutaj/,rzecz jasna nabyłem i korzystam.
Wszystko było cacy do momentu, gdy katalog zeskanowanych DVD przekroczył objętość 2 GB i odmówił otwarcia się i już.
Katalog zapisywałem na poprzednich etapach /tzn. kiedy miał wielkość 1,8 GB/ i cała tę żmudną robotę można uratować, poza rzecz jasna skanowaniem tych kilkunastu ostatnich DVD.
W związku z powyższym rodzi się pytanie, na które miło mi będzie otrzymać odpowiedź od mego Poprzednika:
Czy WI "widzi" pliki/katalogi tylko do 2 Gb?
Czy uwarunkowane to jest wydolnością systemu /RAM, zegar, procesor/ czy to tylko kaprys programu?
Czy - profilaktycznie - zapisywać zeskanowane dane w mniejszych objętościowo katalogach?
Z góry dzięki
Czy WI "widzi" pliki/katalogi tylko do 2 Gb?Jak sie domyslam, pracujesz na systemie 32 bit? Plik 2 GB to jest kwestia ograniczen systemu.
Czy - profilaktycznie - zapisywać zeskanowane dane w mniejszych objętościowo katalogach?Oczywiscie. Szybciej sie zapisuja po zmianach, i mniejsza szansa na uszkodzenie sobie calego archiwum.
Prorok78
06-01-2010, 17:51
ewentualnie przejsc na system z rodziny NT np vista, albo linuxa :)
ewentualnie przejsc na system z rodziny NT np vista, albo linuxa :)Taaa... "Linuks dobry na wszystko"... Nawet na problemy zwiazane z softem, ktory na Linuksie nie istnieje... ;)
grazioso
06-01-2010, 18:46
Dzięki wszystkim za szybki odzew
A system? Wstyd się przyznać... Win 7, ale taki dawali <ooops>
A system? Wstyd się przyznać... Win 7, ale taki dawali <ooops>64-bit?
grazioso
06-01-2010, 19:07
poszło PW
ewentualnie przejsc na system z rodziny NT np vista, albo linuxa :)
Jak już proponujesz tak absurdalne rozwiązanie jak zmianę systemu dla 1 programu, to pisz chociaż poprawnie jego nazwę.
Prorok78
06-01-2010, 22:59
no bez jaj panowie...:) toz to zart byl :):)
a co Ci se w mojej pisowni nie podoba ??:) NT vista czy linux ??:)
a co Ci se w mojej pisowni nie podoba ??:) NT vista czy linux ??:)Obstawiam "linux". ;)
Ten ostatni. Nie da się zmienić systemu "na linuxa". Taki system nie istnieje.
ale za to jest na nim świetny program do zarządzania - digikam - jest również w wersji na windę, ale kaprawo wygląda jakoś
albo taki: http://www.fotofoter.org/zalozenia.html
polski program
jackrabbit
14-01-2010, 12:24
prawidlowo pisze sie "na linuksa" :)
Prorok78
18-01-2010, 22:15
ehhm hmm tego.... chyba nie bardzo...:)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Linux
Nazwa linux wywodzi sie w porostej lini od Unix a chyba nikt nie pisze "uniks' albo co gorsza 'juniks' prawda ??:)
To tak samo jak keczup zamiast ketchup albo (o zgrozo) mitsubiszi :) - tak tak - widzialem w gazecie :)
Mozna spolszczac ale kurde robmy to z sensem co ??:)
ehhm hmm tego.... chyba nie bardzo...:)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Linux
Dobra, przyznaję się, że nie znałem tego "wyroku" RJP, więc posypuję głowę popiołem i przepraszam. Swoją drogą, głupia decyzja. Dupa Rada, sed Rada...
Nazwa linux wywodzi sie w porostej lini od Unix a chyba nikt nie pisze "uniks' albo co gorsza 'juniks' prawda ??:)
Oj, ale tutaj już racji nie masz, bo przed "wyrokiem" wykładnia była taka, że we wszystkich przypadkach poza mianownikiem "x" na końcu nie występowało, ale w mianowniku mogło. Więc poprawnie było: Unix, ale Uniksowi, Uniksem Uniksie itp.
co nie zmienia faktu iż digikam to jedyny słuszny program na linuksie ;)
Grabasimo
21-01-2010, 09:21
Do tego jest jeszcze F-Spot rowniez dobry program, nie wspominajac o gThumb, no i Picasa rowniez to potrafi