Zobacz pełną wersję : Coś jak Adobe Bridge - tylko darmowe
DarekD80
31-10-2009, 21:08
Szukam programu do przeglądania zdjęć wraz z wyświetlaniem (na zdjeciu lub obok) podstawowych informacji z EXIF-a. W zasadzie wystarczyłby mi taki program jak Adobe Bridge, tylko że jakiś darmowy. Pamiętam, że IrfanView ma podgląd EXIFów, ale ja chce mieć równolegle zdjęcie i podgląd podstawowych danych w jednej chwili. W pewnym sensie FastStone MaxView załatwia sprawę. Może znacie coś jeszcze ?
Paweł Kania
31-10-2009, 21:57
A FastStone ImageViewer ?
Najciemniej pod latarnia. Nikon View NX
Najciemniej pod latarnia. Nikon View NX:) Dokladnie. To moj ulubiony browser -- przynajmniej jesli chodzi o prace z NEFami. Od kiedy zainstalowalem ViewNX'a, to Bridge'a odpalam w zasadzie tylko podczas pracy przy skladzie (to chyba jedyny program z kategorii przegladarek, ktory poprawnie wyswietla CMYKowe obrazki).
dodam, że w komplecie z nikon transfer i jego możliwościami edycji nazw plików i automatem do opisywania zdjęć (XPM/IPTC) to moje podstawowe narzędzia ;)
Jeśli kiedyś jakiś Japończyk wpadnie wreszcie na pomysł zaimplementowania wyszukiwarki zdjęć wg opisu to już będę wniebowzięty :)
Jeśli kiedyś jakiś Japończyk wpadnie wreszcie na pomysł zaimplementowania wyszukiwarki zdjęć wg opisu to już będę wniebowzięty :)WhereIsIt? (http://www.whereisit-soft.com/) doskonale sobie radzi z wyszukiwaniem wg slow kluczowych, opisu i tytulu, wprowadzonych w ViewNX.
Spróbuję, ale nie o takie rozwiązanie mi chodzi ;) Skłaniam się bardziej ku rozwiązaniom podobnym do tych z Fotostation. W końcu Nikon ma puszki reporterskie, ale soft do nich jakiś taki niedorobiony ;)
Spróbuję, ale nie o takie rozwiązanie mi chodzi ;)A co konkretnie widzisz zlego w WhereIsIt?
DarekD80
01-11-2009, 23:47
A FastStone ImageViewer ?
Heh, właśnie go zainstalowałem. I spełnia moje oczekiwania. Dzieki! (Do tej pory używałem tylko MaxView i PhotoResizera).
Wstyd się przyznać, ale jeszcze nie korzystałem z softu od Nikona.
a da sie w nim filtrowac zdjecia po wpisanych slowach kluczowych (zakladka metadata)?
WhereIsIt? (http://www.whereisit-soft.com/) doskonale sobie radzi z wyszukiwaniem wg slow kluczowych, opisu i tytulu, wprowadzonych w ViewNX.
stig pracujesz dla producenta ;) ? co temat o katalogowaniu polecasz ten soft
stig pracujesz dla producenta ;) ? co temat o katalogowaniu polecasz ten softA co jest takiego dziwnego, ze kiedy temat jest o tym samym, to polecam to samo -- czyli IMO najlepszy soft do katalogowania danych? Mam sie nie odzywac, kiedy kolejny watek porusza temat katalogowania? Czy moze nie polecac WhereIsIt, bo w innym watku juz go polecilem?
nie, wszystko ok, nie twierdzę że to zły program ale w twoich wypowiedziach zauważam nutkę fanatyzmu :)
nie, wszystko ok, nie twierdzę że to zły program ale w twoich wypowiedziach zauważam nutkę fanatyzmu :)Bo trafiles na kilka moich wypowiedzi na jego temat? Nadinterpretujesz...