PDA

Zobacz pełną wersję : Jakość nagrywanego dźwieku Coolpix S710

ironandy
31-10-2009, 20:27
Witam,
Zauwazyłem ze jakość nagrywanego dźwięku jest słaba, wręcz beznadziejna (jedno wielkie charczenie), w sytuacjach kiedy nagrywane otoczenie jest bardzo głosne np. koncert rockowy.
Czy to jest normalne w tym aparacie, tzn. "ten typ tak ma", czy jest to wada sprzetowa?
Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam,
Andrzej

Jarema
02-11-2009, 13:40
Witaj.

To najprawdopodobniej nie jest żadna usterka, tylko cecha sprzętu.

Nie powiedziałbym też, że "ten typ tak ma".

Myślę, że żadne urządzenie tego typu nie jest w stanie poprawnie rejestrować tak głośnego sygnalu, jak na przyklad koncert rockowy.

Jestem muzykiem i realizatorem dzwieku, wiec nie wiem jak sprawa ma sie z kamerami, ale mysle, ze nawet one maja powazne problemy w takich sytuajach.

Po prostu wbudowany mikrofon, nie wchodząc w szczególy techniczne, jest zbyt czuły na takie sytuacje.

Jesli sobie wejdzisz na YT i poszukasz amatorskich nagran z koncertów, to bardzo często zobaczysz, ze wlasnie tak te nagrania brzmia.

Jesli chcesz mieć w miare porządny dzwiek, jak na warunki i możliwości uczestnika koncertu bez dostepu do konsoli - musisz zainwestowac w dedykowane urządzenie, posiadające na przykład dwa mikrofony pojemnościowe ustawione pod katem 90 stopni, najpewniej.

Pozdrawiam i mam nadzieje, ze pomogłem.