ironandy
31-10-2009, 20:27
Witam,
Zauwazyłem ze jakość nagrywanego dźwięku jest słaba, wręcz beznadziejna (jedno wielkie charczenie), w sytuacjach kiedy nagrywane otoczenie jest bardzo głosne np. koncert rockowy.
Czy to jest normalne w tym aparacie, tzn. "ten typ tak ma", czy jest to wada sprzetowa?
Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam,
Andrzej
Witaj.
To najprawdopodobniej nie jest żadna usterka, tylko cecha sprzętu.
Nie powiedziałbym też, że "ten typ tak ma".
Myślę, że żadne urządzenie tego typu nie jest w stanie poprawnie rejestrować tak głośnego sygnalu, jak na przyklad koncert rockowy.
Jestem muzykiem i realizatorem dzwieku, wiec nie wiem jak sprawa ma sie z kamerami, ale mysle, ze nawet one maja powazne problemy w takich sytuajach.
Po prostu wbudowany mikrofon, nie wchodząc w szczególy techniczne, jest zbyt czuły na takie sytuacje.
Jesli sobie wejdzisz na YT i poszukasz amatorskich nagran z koncertów, to bardzo często zobaczysz, ze wlasnie tak te nagrania brzmia.
Jesli chcesz mieć w miare porządny dzwiek, jak na warunki i możliwości uczestnika koncertu bez dostepu do konsoli - musisz zainwestowac w dedykowane urządzenie, posiadające na przykład dwa mikrofony pojemnościowe ustawione pod katem 90 stopni, najpewniej.
Pozdrawiam i mam nadzieje, ze pomogłem.