Zobacz pełną wersję : Którą gruszkę kupic ?
Witam ktoś wie czym te gruszki się różnią i która będzie lepsza ?
1. http://www.warehouseexpress.com/buy-...-blower/p13374
2. http://www.warehouseexpress.com/buy-...lower/p1013222
Chcę zakupic coś do czyszczenia swojej optyki czy taki LensPen się sprawdzi http://www.warehouseexpress.com/buy-...brush/p1006104 czy lepiej kupic jakąś ściereczkę ? Co polecacie ?
Alex Paleczny
31-10-2009, 20:12
Obawiam się, że linki się chyba źle wkleiły...
1. http://www.warehouseexpress.com/buy-giottos-aa1900-rocket-air-blower/p13374
2. http://www.warehouseexpress.com/buy-giottos-cl2810-q-ball-air-blower/p1013222
LensPen http://www.warehouseexpress.com/buy-nikon-lens-brush/p1006104
Czy ten LensPen jest coś warty ? No i która mam kupic z tych dwóch ?
Chcesz wydać tyle kasy na głupią gruszkę? Idź do pierwszej lepszej apteki i wołaj największą jaką mają z miękką końcówką (jeśli chcesz ją często transportować, to wielkości pięści wystarczy...)
Co do optyki - ściereczka z mikrofibry i chuch jeszcze mnie nie zawiodły (o lensPen nic nie wiem).
Alex Paleczny
31-10-2009, 20:55
Co do gruszek z apteki - warto upewnić się najpierw, czy przypadkiem gruszka nie jest talkowana, bo można mieć przykrą niespodziankę.
Natomiast jeśli chodzi o Rocket, to ma ona jedną wielką zaletę - powietrze zasysa z drugiej strony, a nie dziobem. Więc jak już jakiś kurz zostanie rozdmuchany z komory, to nie jest wciągany do gruszki, by zostać zaraz wdmuchnięty z powrotem.
Chcesz wydać tyle kasy na głupią gruszkę? Idź do pierwszej lepszej apteki i wołaj największą jaką mają z miękką końcówką (jeśli chcesz ją często transportować, to wielkości pięści wystarczy...)
Co do optyki - ściereczka z mikrofibry i chuch jeszcze mnie nie zawiodły (o lensPen nic nie wiem).
Mieszkam w Anglii , zarabiam tu i wydaje tu .. dla mnie to 10 funtów to tak jak 10 złotych w Polsce czy to jest kupa kasy ?
Alex - nadal nie wiem którą mam kupić , czy to znaczenia nie ma ?
Mieszkam w Anglii , zarabiam tu i wydaje tu .. dla mnie to 10 funtów to tak jak 10 złotych w Polsce czy to jest kupa kasy ?
skoro tak, to nie... wychodzi tak samo
temat do zamknięcia gruszka i Lens zakupione .. dziękuję za pomoc :]
o jaaaaaaaa ... to wymień mi 200 zl na 200 funtów skoro to to samo ... to żadna strata dla ciebie ....
a co do gruszki to sorry .... przyjedz do polski kupisz sobie za 6 - 8 zl < funtów > coś co ci do kona życia starczy ;P
albo pierwsza lepsza apteka w Anglii ... i na to samo ci wyjdzie ... tylko uważaj żeby nie kupić z opcja lewatywy :P
onia Ty chyba czegoś nie rozumiesz ... mieszkasz w Polsce zarabiasz w złotówkach i w nich wydajesz , ja zarabiam w funtach i je tu wydaje nie przeliczam tego na złotówki ...
Jak kupowałem gruchę w aptece to na pytanie czy aby nie jest natalkowana gość mi odpowiedział, że takich już nie ma w sprzedaży. No i za dużą gruchę zapłaciłem jakieś 5 zeta - a to nie 5 funtów tylko deczko ponad jeden funt :-)
BBall_Freaker
31-10-2009, 22:54
Toż to grosze :-)
No, masz szczęście :-) Bo już sam zgłupiałem, ale sprawdziłem. Funt po dzisiejszym kursie - 4,7 - czyli 5 zeta to 1 funt i parę pensów.
BBall_Freaker
31-10-2009, 23:01
Hehehehehe :-P
Ja uzywam mniejszej gruszki firmy Giottos, ktora kupilem z calym zestawem do czyszczenia. Na wyjazdach sprawdza sie dobrze i wydalem na to majatek ;) http://www.jr.com/giotto/pe/GIO_CL1001/#productTabReviews
bialogardzianin
02-11-2009, 09:45
Co do gruszek z apteki - warto upewnić się najpierw, czy przypadkiem gruszka nie jest talkowana, bo można mieć przykrą niespodziankę.
Natomiast jeśli chodzi o Rocket, to ma ona jedną wielką zaletę - powietrze zasysa z drugiej strony, a nie dziobem. Więc jak już jakiś kurz zostanie rozdmuchany z komory, to nie jest wciągany do gruszki, by zostać zaraz wdmuchnięty z powrotem.
Za Alexem Palecznym- Zwykła grucha z apteki umyta w środku i wysuszona (talk) spełnia swe zadanie, choć nie powiem- ten wynalazek Rocket kusi.:)
bloodcrawler
02-11-2009, 11:39
"Dzień dobry, poproszę gruszkę do lewatywy" "Jaki rozmiar?" "Największy" - mina aptekarki bezcenna :D
bialogardzianin
02-11-2009, 11:47
A po co mówić "do lewatywy", wystarczy poprosić o największa gruszkę do odciągania wydzieliny dla niemowląt i po kłopocie ;)
Alex Paleczny
02-11-2009, 12:09
Gruszki z zaworkiem do wciągania powietrza tyłem robi również Hama - więc są one, przynajmniej w Polsce, znacznie bardziej dostępne cenowo niż Rocket. Z uporem maniaka polecam je zamiast aptecznych, bo znacznie ograniczają szansę ponownego wdmuchiwania już raz rozwianych śmieci.
prosze o usuniecie - nie wiem czemu ale posty sie zdublowaly
czy to zazdrosc w ludziach siedzi czy co? koles zapytal sie o wybor gruszki to go zjechali ze chce kupic gruszke za ~50PLN, a co to do cholery kogo obchodzi, nawet jesli mialby za nia wydac 200PLN to jest tylko i wylacznie jego sprawa
zeby nie bylo OT:
ja mam aa1900 i na prawde polecam, tej drugiej nie mialem w reku
zaby bylo smieszniej kupilem ja w jessops'ie jako gruszke noname - zanosze do domu a to Giottos :)
A ja mam taką:
http://www.infoto.pl/pl/Products/813/silikonowa_gruszka_z_metalowa_koncowka/Show/
Jest naprawdę bardzo dobra.
Próbowałem już gruszkę z apteki (i to taką naprawdę wielką), ale ta zaworowa daje dużo lepsze efekty.
Duża gruszka jest niewygodna w stosowaniu.
Nie mieści się w dłoni, a przy naciskaniu "lata" w różne strony.
Ta mała gruszka jest idealna, daje równie mocny podmuch co wielkie gruchy, a jej noszenie w plecaku nie jest tak uciążliwe, bo zajmuje dużo mniej miejsca.
mini21, przy wejsciu na podana przez ciebie strone, awast mi wrzeszczy o trojanie...
heh, to dziwne. Ich link jest na górze na str. głównej.
3,99 - apteka - bez talku - dla dziecka -też działa ;)
ja mam rocketa z pierwszego linku z czerwona koncowka (teraz robia o rozmiar wieksze, ale moj jest wystarczajacy) i bardzo sobie chwale, lenspen tez mam, (poddalem sie po zakupie 14-24) i uzywam bardzo namietnie.
dzisiaj dotarła paczuszka i powiem ze i Giottos i Lenspen spełniają swoje zadania w 100 % Po LensPenie nie zostają żadne smugi a gruszka dmucha mocno :]
GeparD tak to już jest człowiek się pyta o A i B to mu mówią Z :/ Tym bardziej jak ktoś mieszka w UK czy IR to te 10 funtów to nie robi człowiekowi różnicy bo tyle to pizza kosztuje ... Pzdr
mini21, przy wejsciu na podana przez ciebie strone, awast mi wrzeszczy o trojanie...
heh, to dziwne. Ich link jest na górze na str. głównej.
Mi fsecure też wykrył trojana i faktycznie w kodzie jest jakiś odnośnik do rosyjskiej strony. Coś się w ostatnich tygodniach rozpleniło w sieci, bo nawet sam coś złapałem pod koniec października i zdążyło mi zainfekować moją własną stronę. Pomogło dopiero pozbycie się wirusa z kompa, zmiana hasła dostępu przez ftp i wymiana zawartości strony.
Już kilku stron miałem ostrzeżenia o tym trojanie, a poza tym wszystkie przeglądarki, jakich używam, w ostatnich dniach pobierały security update.
Nie wiem czy to zaleta, bo zdmu****ac pylki dalej sa one wewnatrz body. Najlepszym wyjsciem byloby wydostanie ich na zewnatrz. Zatem lepiej zeby gruszka wciagala pylki niz je tylko przemieszczala...
Nie wiem czy to zaleta, bo zdmu****ac pylki dalej sa one wewnatrz body. Najlepszym wyjsciem byloby wydostanie ich na zewnatrz. Zatem lepiej zeby gruszka wciagala pylki niz je tylko przemieszczala...
wyobrazasz sobie pozniej dmuchanie gruszka, ktora wczesniej wciagnela pylki? jakos nie ufalbym ze wczesniej wszystkie z niej usunalem
mam gruch za 4 zł z wentylem i jest świetna co noc rozmawiamy i jest mam razem świetnie ale taka za 100 zł to prawdziwa arystokracja zazdroszczę ci stary.:mrgreen:
northrop
07-11-2009, 01:49
dzisiaj dotarła paczuszka i powiem ze i Giottos i Lenspen spełniają swoje zadania w 100 % Po LensPenie nie zostają żadne smugi a gruszka dmucha mocno :]
GeparD tak to już jest człowiek się pyta o A i B to mu mówią Z :/ Tym bardziej jak ktoś mieszka w UK czy IR to te 10 funtów to nie robi człowiekowi różnicy bo tyle to pizza kosztuje ... Pzdr
i gratuluje dobrego wyboru. jak ktos chce uzywac gruszki z apteki, to prosze bardzo, wolny rynek. a giotto naprawde fajne. uzywam od ponad roku i jakos mnie nie zawiodla jeszcze.
ja mam rocketa z pierwszego linku z czerwona koncowka (teraz robia o rozmiar wieksze, ale moj jest wystarczajacy) i bardzo sobie chwale, lenspen tez mam, (poddalem sie po zakupie 14-24) i uzywam bardzo namietnie.
polecam jeszcze http://www.copperhillimages.com/
bardzo fajna selekcja tego typu sprzetu.
misie0077
24-07-2020, 15:48
A co sądzicie o pędzelkach do makijażu aby czyścić nimi lustro czy optykę? te droższe są ponoć bardzo delikatne
Wind Mill
24-07-2020, 16:57
Te droższe? Tak na dotyk to każde chyba? Sam o tym myślałem, ale zakupiony pędzel poszedł do czyszczenia frontów klocków w "wieży". ;)
misie0077
24-07-2020, 19:04
Czyli co nie przydał się :) ?
Endymion
26-01-2021, 23:51
Witam. Jakie są dobrej jakości akcesoria do czyszczenia obiektywu i matrycy. Jakie gruszki są dobre, a jakie złe?
krzysztofz24
27-01-2021, 03:39
Witam. Jakie są dobrej jakości akcesoria do czyszczenia obiektywu i matrycy. Jakie gruszki są dobre, a jakie złe?
Idziesz d oapteki i mowisz ze chcesz gruszke do czyszczenia aparatu i beda wiedziec oco chodzi:-). Powanie, ja tak zrobilem i tak byla reakcja.
Wazne zeby byla bez talku, choc teraz podobno nie ma z talkiem (zapytaj o to). W kazdym razie albo gruszka z apteki albo firmowa "fotograficzna". Efekt daja ten sam.
Do teg omiekka szmatka i ja mam jeszcze taki pdzelek a'la szminka. I nic wiecej nie potrzeba.
Kup sobie gruszkę dedykowaną do sprzętu foto. Najlepiej z zaworkiem i filtrem. Gruszki z apteki dobre są do noska niemowlęcia a nie do komory lustra (skąd gruszka bez zaworka zaciąga powietrze?). Nie zakładałbym, że tak jak kolega wyżej pisze wszyscy farmaceuci są obeznani w temacie gruszek do aparatów.
Jeśli czasem chodzi nam o usunięcie jednego, dwóch paprochów to ważne żeby gruszka nie dokładała nic od siebie (choć to i tak bardzo trudne, mi się jeszcze nie zdarzyło żeby po czyszczeniu gruszką nie pozostał na matrycy ani jeden śmieć).
Do czyszczenia matrycy na mokro płyn i szpatułki Rotin. Sama czynność prosta ale wymaga nabrania pewnej wprawy.
Do obiektywów uważaj na chemię, żeby nie uszkodzić naniesionych na szkła nie powłok. Nie mam doświadczenia z jakimiś konkretnymi akcesoriami bo używam głównie dobrej mokrofibry plus własny chuch i to mi wystarczy.