PDA

Zobacz pełną wersję : Dylemat - D5000, stare szkła M42 - jaka lampa?

Bartek Gorzkowski
31-10-2009, 12:24
Jako, że to mój pierwszy post na tym forum, witam wszystkich serdecznie:)

Czytam to forum od pewnego czasu, ale niestety nie znalazłem (może źle szukałem?) odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.

Jestem na etapie przesiadki z kompaktów (Pentax Optio mx4, Panas fz-28 ) na lustrzankę. Zakupiłem D5000 w zestawie z 18-105 VR. Czas jednak nabyć do niego lampę. I tu pojawiają się wątpliwości.

Otóż chcę, by lampa pracowała także ze starymi obiektywami M42. Pierwszym wyborem był Nissin Di622, ale właśnie dzięki lekturze forum udało mi się uniknąć wyrzucenia pieniędzy w błoto, bo jak się okazuje jego tryb M jest tylko chwytem marketingowym... Jaką lampę możecie polecić? (budżet niewysoki...)

1. Czy np. Sunpak PZ42X będzie błyskał (a jeśli tak, to jak?) w takim zestawieniu? Odpali na kablu TTL albo przez fotocelę wyzwolony przez wbudowaną lampę?

2. Czy ewentualnie taki zestaw jak wyżej (D5000+PZ42X+analogowe szkło na przejściówce N/M42) da się uzupełnić o SUNPAK RD-2000 i będzie to pracowało w sposób zgrany i bezproblemowy?

A, jeszcze zastosowanie. Jestem typowym amatorem. Głównie bawię się w makro, często też fotografuję zwierzęta (z raczej bliskiej odległości), zdarza się też jakaś pseudo-reporterka na potrzeby strony internetowej.

Z góry dziękuję za pomoc :)

coroner
31-10-2009, 18:17
Nie wiem jak w Sunpak'u, ale w Metzie 48 AF-1 Tryb manualny sprawdza się bardzo dobrze.

MYSZ
01-11-2009, 17:41
Może jednak nie kupuj żadnych "wynalazków"? Zbieraj na uzywkę SB800, będziesz miał pełny manual i automatykę.

JacekCz
01-11-2009, 19:49
Nie wiem jak w Sunpak'u, ale w Metzie 48 AF-1 Tryb manualny sprawdza się bardzo dobrze.

Piszesz manual (100%, 1/2, 1/4 id) ale jak rozumiem pytający, i ja też, szukam czegoś co zmierzy (dopasuje inteligentnie) światło. Dawniej ten tryb nazywał się thiristor i lampa pracowała niezaleznie od automatyki aparatu, nawet z Zenitem). Fizycznie lampy miały okienko, własny czujnik pomiarowy (nie fotocelę do wyzwalania).

Czy Metz to ma? Sciągnąłem z neta instrukcję i nie widzę...

coroner
01-11-2009, 20:51
Piszesz manual (100%, 1/2, 1/4 id) ale jak rozumiem pytający, i ja też, szukam czegoś co zmierzy (dopasuje inteligentnie) światło. Dawniej ten tryb nazywał się thiristor i lampa pracowała niezaleznie od automatyki aparatu, nawet z Zenitem). Fizycznie lampy miały okienko, własny czujnik pomiarowy (nie fotocelę do wyzwalania).

Czy Metz to ma? Sciągnąłem z neta instrukcję i nie widzę...

To, o czym piszesz to tryb A (automatyka tyrystorowa), który nijak nie ma się do trybu manualnego (M), w którym jak nazwa wskazuje siłę błysku ustawiasz ręcznie.
Pytający pytał o lampę, która błyśnie z manualnymi szkłami. Pisał też o trybie M w Nissinie. Z obiektywami bez pomiaru błyśnie każda lampa mająca tryb M lub A, więc mój poprzedni post nie był chybiony. Nie wiem, skąd wywnioskowałeś, że autor chce, by lampa sama ustawiała siłę błysku, ja tego nie widzę.

Jeśli ma to być lampa błyskająca w trybie A, to tutaj pole manewru nie jest za wielkie. Są używane 2cyfrowe lampy SB Nikona (np. SB-24, SB-28 ), ale nie będą one pracować w iTTL z D5000, czyli na wakacyjnych wyjazdach mogą okazać się bezużyteczne. Jest też SB-800, w pełni funkcjonalna, profesjonalna lampa, ale to już grubsza kasa (~900 za używkę)

Jeśli lampa może być w trybie M ze szkłami bez pomiaru, a za to funkcjonująca w pełni z D5000 (TTL, TTL-BL, HSS, CLS) to tutaj pole manewru poszerza się o np. Nikon SB-600, Sigma 530 DG SUPER, Metz 48 AF-1. Żadna z wymienionych nie ma trybu A.

JacekCz
01-11-2009, 22:38
To, o czym piszesz to tryb A (automatyka tyrystorowa), który nijak nie ma się do trybu manualnego (M), w którym jak nazwa wskazuje siłę błysku ustawiasz ręcznie.
Pytający pytał o lampę, która błyśnie z manualnymi szkłami. Pisał też o trybie M w Nissinie. Z obiektywami bez pomiaru błyśnie każda lampa mająca tryb M lub A, więc mój poprzedni post nie był chybiony. Nie wiem, skąd wywnioskowałeś, że autor chce, by lampa sama ustawiała siłę błysku, ja tego nie widzę.

Fakt, być może przyłożyłem swoje subiektywne okulary. Jakoś nie chciało mi sie wierzyć w sam M. Taką lampę kupi za stówkę (na starym 'młotkowym' Unomacie miałem M w 3 stopniach Full+2).

Jeśli ma to być lampa błyskająca w trybie A, to tutaj pole manewru nie jest za wielkie. Są używane 2cyfrowe lampy SB Nikona (np. SB-24, SB-28 ), ale nie będą one pracować w iTTL z D5000, czyli na wakacyjnych wyjazdach mogą okazać się bezużyteczne. Jest też SB-800, w pełni funkcjonalna, profesjonalna lampa, ale to już grubsza kasa (~900 za używkę)

Jeśli lampa może być w trybie M ze szkłami bez pomiaru, a za to funkcjonująca w pełni z D5000 (TTL, TTL-BL, HSS, CLS) to tutaj pole manewru poszerza się o np. Nikon SB-600, Sigma 530 DG SUPER, Metz 48 AF-1. Żadna z wymienionych nie ma trybu A.

Dzięki za super kompetentny wykład. Co masz na myśli że 'dwucyfrowe' SB nie są przydatne na wakacjach, czy tzn jakoś biednie mierzą TTL w ciemności (D80) ale nie dopalają w dzień? Chyba źle interpretuję....

Ale widzę, układ na rynku jest taki, że albo wymianka D80 -> D200, albo wymianka zwłaszcza co krótszych obiektywów na chipowe wersje, nie da się porządnie zrobić inaczej... długie wybaczą bardziej.

Nawiasem mówiąc, najniższym iTTL "z zawiasem" (takim zawsze do noszenia w małej kieszeni na 2 bateryjki) pomijając Tumaxy, jest chyba SB400? Coś z Sunpaka?

coroner
01-11-2009, 22:48
Fakt, być może przyłożyłem swoje subiektywne okulary. Jakoś nie chciało mi sie wierzyć w sam M. Taką lampę kupi za stówkę (na starym 'młotkowym' Unomacie miałem M w 3 stopniach Full+2).
Dokładnie tak. Lampy z samym M można kupić bardzo tanio, jednak w zdecydowanej większości nie mają one podziału mocy.

Dzięki za super kompetentny wykład. Jeśli 'dwucyfrowe' SB nie są przydatne na wakacjach, tzn mierzą TTL w ciemności (D80) ale nie dopalają w dzień? Chyba źle interpretuję....
TTL = Thtough The Lens = pomiar poprzez obiektyw. iTTL w cyforwych lustrach nie jest kompatybilny z TTL analogowym. SB-XX nie obsługuje iTTL. koniec, kropka. Z cyfrową puchą błysną jedynie w trybie A lub M, ale ani jedno, ani drugie nie jest pomiarem TTL.

Ale widzę, układ na rynku jest taki, że albo wymianka D80 -> D200, albo wymianka zwłaszcza co krótszych obiektywów na chipowe wersje, nie da się porządnie zrobić inaczej...
SB-XX działają tak samo z D80 jak z D200.

Nawiasem mówiąc, najniższym iTTL "z zawiasem" (takim zawsze do noszenia w małej kieszeni na 2 bateryjki) pomijając Tumaxy, jest chyba SB400? Coś z Sunpaka?
Zgadza się. Jest jeszcze jakiś Sunpak, wyglądający bardzo podobnie do SB-400, bodajże RD2000, ale nie mam pojęcia jak to działa. Jest też Metz 36 AF-4 (chyba) ale to już jest nieco większa lampa, zasilana 4x AA, i podobny do niej Nissin Di466. SB-400 mam, to raczej taki substytut wbudowanej, gdy maluszkowi brakuje mocy lub gdy trzeba odbić od sufitu przy pionowym kadrze. Pozostałe podobnie, może tylko Metz i Nissin są mocniejsze.

JacekCz
01-11-2009, 23:19
SB-XX działają tak samo z D80 jak z D200.

Coś innego chciałem powiedzieć.
Mam na mysli że D200 bardziej "lubi" manualne obiektywy bez chipa. Tak słyszałem, nie macałem ;)
Tu mam na myśli współczesną lampę iTTL i stare szkła (mniej więcej zgodnie z tematem wątku)

PS. Pierwszy podział mocy w manualu (i to wielostopniowy) zrobiłem w walizkowej ruskiej (chyba czajce) montując drugi kondenstator 350V ;) To tak w ramach archeologii... 1978? 1980? jakoś tak

coroner
01-11-2009, 23:28
No tutaj należy się zgodzić, zapomniałem o tym, że w puszkach Dxxx pomiar TTL mierzy body, ale lampa bez iTTL i tak chyba nie błyśnie. Ale tutaj niech zabiorą głos mądrzejsi

Edytka: Po zastanowieniu: nie błyśnie. iTTL to jak się nie mylę generowanie przedbłysków, dzięki którym lampa ocenia, czy dobrze naświetla scenę. Jeśli tego nie obsługuje, to nie błyśnie i tyle. Więc wychodzi na to, co pisałem wcześniej - lampy działają tak samo z Dxx jak Dxxx

Bartek Gorzkowski
24-11-2009, 11:24
Przepraszam za pozorny brak zainteresowania wątkiem (nagły wyjazd, brak czasu), a jednocześnie dziękuję Wam za zainteresowanie tematem.

W międzyczasie uzupełniłem trochę ukryte przed małżonką "zaskórniki" i mogę swobodniej podejść do aspektu zakupu lampy. Zacząłem poważnie zastanawiać się nad SB-900 lub Metz 58 - kto wie, czy po zakupie którejś ze wspomnianych w pierwszym poście lamp nie musiałbym w miarę szybko szukać czegoś lepszego. Z doświadczenia wiem, że paradoksalnie zakup czegoś lepszego i droższego z biegiem czasu przynosi same korzyści i oszczędności ;)

Chcę by lampa bezproblemowo współpracowała z D5000 i obiektywami systemowymi z procesorem, a w przyszłości pomogła mi rozwijać własne umiejętności i stwarzała ku temu możliwość. Jednocześnie chcę ją wykorzystywać z obiektywami manualnymi (Industar, Helios, Takumar) - czy w tym wypadku mogę liczyć na "pomoc" automatyki lampy? Czy pozostanie jedynie ręczny dobór siły błysku w trybie M?

I, korzystając z okazji, jeszcze jedno. Czy podłączenie lampy poprzez kabel SC28 TTL zachowa tę samą funkcjonalność (pomijając oczywistą zaletę modelowania światła) co umieszczenie jej na gorącej stopce (odpowiedź wydaje mi się oczywista, ale wolę się upewnić) ? Czy możecie polecić jakiś, dobry a jednocześnie tańszy, zamiennik tego kablka?

Proszę o wyrozumiałość, jeśli moje pytania okażą się dla Was infantylne. Każdy kiedyś zaczynał ;)

adolfik9501
24-11-2009, 13:01
Przepraszam za pozorny brak zainteresowania wątkiem (nagły wyjazd, brak czasu), a jednocześnie dziękuję Wam za zainteresowanie tematem.

Nic się nie stało ;)

W międzyczasie uzupełniłem trochę ukryte przed małżonką "zaskórniki" i mogę swobodniej podejść do aspektu zakupu lampy. Zacząłem poważnie zastanawiać się nad SB-900 lub Metz 58 - kto wie, czy po zakupie którejś ze wspomnianych w pierwszym poście lamp nie musiałbym w miarę szybko szukać czegoś lepszego. Z doświadczenia wiem, że paradoksalnie zakup czegoś lepszego i droższego z biegiem czasu przynosi same korzyści i oszczędności ;)

Bardzo mądre podejście do sprawy. Chwali się ;)

Chcę by lampa bezproblemowo współpracowała z D5000 i obiektywami systemowymi z procesorem, a w przyszłości pomogła mi rozwijać własne umiejętności i stwarzała ku temu możliwość. Jednocześnie chcę ją wykorzystywać z obiektywami manualnymi (Industar, Helios, Takumar) - czy w tym wypadku mogę liczyć na "pomoc" automatyki lampy? Czy pozostanie jedynie ręczny dobór siły błysku w trybie M?

Obie te (SB900 i M58AF1) posiadają tryb automatyki własnej, która to pozwala lampie dobierać odpowiednią ilość światła do zadanych parametrów. Więc będziesz miał tryby M i A.

I, korzystając z okazji, jeszcze jedno. Czy podłączenie lampy poprzez kabel SC28 TTL zachowa tę samą funkcjonalność (pomijając oczywistą zaletę modelowania światła) co umieszczenie jej na gorącej stopce (odpowiedź wydaje mi się oczywista, ale wolę się upewnić) ? Czy możecie polecić jakiś, dobry a jednocześnie tańszy, zamiennik tego kablka?

Funkcjonalność kabelek oczywiście przenosi - przeca to "przedłużenie" stopki. Co do zamienników to różnie się o nich mówi. Było trochę negatywnych opinii. Poszukaj na forum.

Proszę o wyrozumiałość, jeśli moje pytania okażą się dla Was infantylne. Każdy kiedyś zaczynał ;)

Człowiek się uczy całe życie.

Bartek Gorzkowski
24-11-2009, 15:04
Bardzo dziękuję :)

Dopijam kawę i idę się potargować do sklepu foto ;)

adolfik9501
24-11-2009, 15:08
(...)

Dopijam kawę i idę się potargować do sklepu foto ;)

Niech Moc będzie z Tobą! ;)

Bartek Gorzkowski
24-11-2009, 17:37
Niech Moc będzie z Tobą! ;)

Była ;) SB-900 już mości sobie wygodne miejsce w torbie :)