PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z matrycą???!!!

Sopel32
31-10-2009, 11:56
Witam,właśnie zauważyłem,jakąś dziwną czerwoną kropkę na zdjęciach z Nikona d300s,czy to aby nie hot piksel na matrycy??? aparat kupiłem zaledwie miesiąc temu,przeglądałem zdjęcia zrobione wczoraj i niema tam nic,dzisiaj troszkę się bawiłem i zauważyłem tą kropkę. :(

http://img687.imageshack.us/i/dsc0572.jpg/

neomarcel
31-10-2009, 12:15
hehe - widzę że to jakaś bolączka D300S. Ja dostałem tego GRATISa od razu. Pierwsza fota i pierwszy niebieski hot

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://loniow.pl/marcin/hot.jpg)

Mój wątek http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=119739

Czekam na odpowiedź od serwisu. Kiedyś miałem 2 w D60, pierwszy pojawił się zaraz na początku, następny po kilkuset fotkach. Serwis zmapował matrycę i od tamtej pory wykonałem ok. 8000 fotek i już się nic nie pojawiło.....

Najgorzej boli, że wydało się mnóstwo pieniędzy i od razu wtopa.....

Sopel32
31-10-2009, 12:23
Ale,z tego co widzę w twoim temacie i co napisał ptaszyna niema za bardzo się czym przejmować,tylko pytanie jest czy nie będą się dalej wypalać?

neomarcel
31-10-2009, 12:36
Może pytanie nie na tym forum ale mam kilku znajomych którzy mają Canony - (350D, 400D, 40D i 5D) migawki mają przepracowane po kilka tysięcy i zero hotów...... To jest jakiś problem NIKONa czy znajomi mają szczęście ???

nokinnikon
31-10-2009, 14:47
Może pytanie nie na tym forum ale mam kilku znajomych którzy mają Canony - (350D, 400D, 40D i 5D) migawki mają przepracowane po kilka tysięcy i zero hotów...... To jest jakiś problem NIKONa czy znajomi mają szczęście ???Twoi znajomi to szczęściarze.

neomarcel
01-11-2009, 18:47
jest może jakiś program który wykrywa hotpixele ??

TristisAnima
01-11-2009, 19:12
jest może jakiś program który wykrywa hotpixele ??

DeadPixelTest, ale jak się spisuje i jak się z niego korzysta to Ci nie powiem. Póki co nie odczuwam potrzeby wypróbowywania tego programiku.

grzybecki
01-11-2009, 20:26
Jeżeli chodzi o mapowanie matrycy, polecam wybrać się do serwisu osobiście to możliwe że od ręki wam zrobią. Jakiś niefart macie bo ja mam Nikona D300 przebieg około 20 000 zdjęć i żadnego takiego pixela nie miałem nigdy. Przykro mi że tak wyszło z Waszymi zakupami chłopaki, szczerze współczuję :(

messer
03-11-2009, 18:03
A tak naprawdę to wystarczy tylko drgnąć suwaczkiem od usuwania szumu kolorowego i po hotach..
Nie dajmy się zwariować.

neomarcel
03-11-2009, 22:52
Serwis się odezwał i po obejrzeniu NEFa zaprosił mnie na mapowanie..... Napisali że jeśli nie zgadzam się na mapowanie, mam prawo oddać aparat do sprzedawcy i żądać nowego korpusu........ale czy ten nowy nie będzie miał np 20 hotów to tego już nie wiedzą nawet najstarsi górale................. Dobrze że znajomy jeździ co tydz do Wa-wy......

Niesmak pozostanie już do końca ......

Rafał_Sz
04-11-2009, 14:35
Serwis się odezwał i po obejrzeniu NEFa zaprosił mnie na mapowanie..... Napisali że jeśli nie zgadzam się na mapowanie, mam prawo oddać aparat do sprzedawcy i żądać nowego korpusu........ale czy ten nowy nie będzie miał np 20 hotów to tego już nie wiedzą nawet najstarsi górale................. Dobrze że znajomy jeździ co tydz do Wa-wy......

No nie wiem z tą wymiana. Nikon wyraźnie pisze w swoich papierach, ze pokazanie się pojedynczych H/D pixeli na matrycy lub LCD jest zjawiskiem normalnym.

neomarcel
04-11-2009, 14:40
NIKON SERWIS pisze:
" Nie można określić ile gorących pikseli pokaże się z czasem użytkowania aparatu. Ilość gorących pikseli wzrasta wraz ze wzrostem czułości ISO bądź czasem naświetlania. Gorące/martwe piksele są mankamentem technologii matryc cyfrowych wszystkich producentów aparatów.
Jeżeli chciałby Pan wymienić swój egzemplarz aparatu Nikon D300s, to musiałby Pan skontaktować się bezpośrednio ze sprzedawcą".

wigi
04-11-2009, 14:47
NIKON SERWIS pisze:
Jeżeli chciałby Pan wymienić swój egzemplarz aparatu Nikon D300s, to musiałby Pan skontaktować się bezpośrednio ze sprzedawcą".

Co nie oznacza, że sprzedawca ma obowiązek wymienić aparat na nowy, no chyba, że był kupiony wysyłkowo i nie upłynęło jeszcze 10 dni. ;)

neomarcel
04-11-2009, 14:58
no to zonk....... ale i tak nie będę się kontaktował ze sklepem by wymienić korpus bo jeszcze trafie z deszczu pod rynnę

neomarcel
18-11-2009, 22:40
Powrócę jeszcze raz do tego wątku bo co niektórym użytkownikom D300s przyda się może na przyszłość....

Serwis wykonał mi mapowanie matrycy - sam osobiście zawiozłem aparat - ALE.....

pomimo iż hota na zdjęciach nie ma to na filmie w rozdzielczości 640 x 424 ten sam pixel ŚWIECI na niebiesko...

Pracownik serwisu ponownie wziął aparat - przeprowadziliśmy kilka testów - na fotach hota nie ma ale na filmie jest zawsze........ Najlepsze jest to że nie był w stanie powiedzieć dlaczego i co z tym zrobić..............

Aparatu nie zostawiłem w serwisie choćby z tego względu, że odnajduję w sieci coraz więcej złych opinii o jakości pracy polskiego serwisu...... poczekam i zobaczę co będzie dalej - koniec gwarancji przypada na 10.2010

mount
18-11-2009, 22:57

mogłeś kupić canona ........ [....]x2