Zobacz pełną wersję : Obiektywy UV
Witam
Ktore obiektywy z Nikona(moze byc sigma czy tamron) przepuszczają tylko swiatło UV (do 400nm), a nie wpuszczają swiatłą widzialnego?
Sa w ogole takie? wiem, ze sa takie filtry, ale sa bardzo drogie. O obiektywach nie slyszalem.
U Nikona takich chyba nie ma, bo Nikonowskie szkło UV 105 jest tylko zoptymizowane pod te długości fal, a i tak przepuszcza 200-900 nm. Także stara 160 FAX tylko schodzi do 350 nm, a z niezależnych 60-tka UV Coastal Optics też pokrywa szeroki zakres 315-1100 nm.
czytajac oznaczenia na klubnikona.pl zobaczyłem taka defnicje...UV..a bardzo chciałbym robic fotki w tym swietle, wiec myslałem nad szkle...
marcin_G
31-10-2009, 11:56
Każdy obiektyw, czy Nikkor, Zeiss, Sigma lub inny XingHuang, przepuszcza promieniowanie podczerwone, widzialne i ultrafiotetowe. Obiektywy UV budowane są przy użyciu specjalnych, szalenie drogich, gatunków szkła optycznego i z fluorytu. Dzięki temu obiektwy te mają szczególnie wysoką transmisję w paśmie UV. Do fotografii TYLKO w świetle UV potrzebujesz jedngo z dwóch UV-Nikkorów (55mm i 105mm) Ten drugi jest sporo tańszy i czasami pojawia się na ebayu za jakieś 5000-6000$, do tego specajalny filtr odcinający światło widzialne. Powodzenia. :D
Dobrze pamietam, ze taki filt tez jest w podobnej cenie?;]
marcin_G
31-10-2009, 22:24
Dobrze pamietam, ze taki filt tez jest w podobnej cenie?;]
O ile się nie mylę, UV-Micro-Nikkor 105/4,5 fabrycznie był dostarczany z tym filtrem, więc on jest niejako w tej cenie. Tu trochę o tym arcyciekawym obiektywie:
http://www.cameraquest.com/NFUV104.htm