Zobacz pełną wersję : zamienic d60 na d80 ?
pellaore
30-10-2009, 18:26
Witam mam pytanie, niedawno zakupiłem nikona d60 z obiektywem 18-55mm
została mi do spłacenia jeszcze jedna rata.
Chciałbym się zapytać czy opłaca się sprzedać tego d60 i kupić używanego d80?
jeżeli potrzebujesz silnika w body, to tak...jeżeli nie, to nie...
pellaore
30-10-2009, 18:34
no właśnie zależy mi na silniku w body :/ ale czy nie jest on czasem przestarzały?
Wojtek Mąka
30-10-2009, 18:37
silnik nie jest przestarzały.
a jakby ktoś mnie zapytał, czy zamieniłbym mojego rocznego, "starego" 80 na nowego 60 to powiem, że nigdy w życiu. Tyle że nie ma co rozpętywac nastepnej dyskusji na ten temat :)
no właśnie zależy mi na silniku w body :/ ale czy nie jest on czasem przestarzały?
Nie, jeszcze nie jest i nadal robi zdjęcia. :) D80 to świetny sprzęt, mimo że ma już kilka lat. O wiek konstrukcji się nie martw, ale przy kupnie zwracaj uwagę na przebieg. Do dziś jak bywam w sklepach z moim D80, to przy testowaniu obiektywów zawsze wszyscy chwalą, jaki to D80 jest udany. ;)
pellaore
30-10-2009, 18:46
czy może lepiej dołożyć i kupić d90, jak myślicie ?
marcin_K
30-10-2009, 18:54
Jak Cie stać bierz D90 ;)
BBall_Freaker
30-10-2009, 19:00
Jeśli nie liczy się kasa to oczywiście najlepszym rozwiązaniem będzie D90. Oprócz silnika jego przewaga to zdecydowanie matryca. Przypominam, w D80 jest CCD, a w D90 oczywiście CMOS. Do tego takie pierdoły jak LV czy nagwyanie filmów ;-)
D80 to bardzo dobry aparat, ale D90 jest jeszcze lepszy i dodatkowo można kupić nowy, nieużywany. Jeśli kiedyś będę wymieniał swoje D60, to tylko na D90.
pellaore
30-10-2009, 19:31
nie wiem co robić :/ bo szkoda mi kupować obiektywy z AF bo są dużo droższe... 50mm bez AF ok. 500zl a z AF 1500zl ;/
no nic, na razie chyba kupie sobie obiektyw 50mm bez AF a jak będę zmieniał to na d90..
blackside
30-10-2009, 19:46
Tak tylko ich jasność jest też różna :-)
Moonbeam
30-10-2009, 20:07
Przy małym wizjerku D60 zapomnij o robieniu zdjęć 50 mm 1.8 rzeczy ruchomych lub niecierpliwym modelkom :) Ale da się oczywiście manualnie i na przysłonach >2.8 można uzyskać świetne rezultaty.
Ja zamieniłem i gdybym miał ponownie okazję, ani chwili bym się nie zastanawiał.
Przy małym wizjerku D60 zapomnij o robieniu zdjęć 50 mm 1.8 rzeczy ruchomych lub niecierpliwym modelkom :) Ale da się oczywiście manualnie i na przysłonach >2.8 można uzyskać świetne rezultaty.
Potwierdzam w 100%. Miałem ten obiektyw z D40 ( to te same modele z D60, niewiele sie rozniace), i focenie ta 50-ka to loteria, zwykle z przegrana fotografa. Odradzam. Ja sprzedałem, dołozylem do 35AF-S, i teraz moje lusterko pokazuje co potrafi. Polecam.
Manualne ostrzenie na D40/60 to na prawdę ciężka sprawa. Jeśli masz możliwość, zmień body. To droga sprawa, ale to też może być inwestycja. Puszki od D70s w górę dają większe możliwości (silnik AF, bezprzewodowe wyzwalanie lamp, szybkość i ergonomia obsługi)
blackside
30-10-2009, 23:24
Kurcze... myślałem że jestem amatorem... Mam D60 i ostrzenie ręczne nie jest żadnym problemem o ile scena jest statyczna. Zrobiłem połowe wyjazdu i było ok. Nieostre są fakt ale tylko te z nocy, gdzie po prostu potwierdzenie wcale nie działało<gdy obiekt był ciemny> . Nie wiem ale wraz z drabinką ostrzenie D60 jest łatwe i dość szybkie... pokuszę się... że czasem szybsze niż ostrzenie D5000 w trybie LV :-)
Co nie zmienia faktu że lepiej mieć silnik /śrubokręt ;-)
pellaore
31-10-2009, 04:33
dzieki wszystkim za wypowiedzi, a jak już ktoś z was wspomniał o d70 to czy widzicie sens w zamianie na d70 z niewielkim przebiegiem?
Sorry że tak rozciągam temat ale chciałbym się doinformować ;)
Rafał_Sz
31-10-2009, 08:49
dzieki wszystkim za wypowiedzi, a jak już ktoś z was wspomniał o d70 to czy widzicie sens w zamianie na d70 z niewielkim przebiegiem?
Sorry że tak rozciągam temat ale chciałbym się doinformować ;)
Dobre rozwiązanie. D80 lepsze, D90 jeszcze lepsze. Z tym, że na D80 możesz się pobawić w IR, w D90 jest zdecydowanie gorzej. A z D70 rewelacja.
neomarcel
31-10-2009, 11:10
Jak najbardziej D60 na D80 lub co najmniej D200 - D300
Nie polecam na D90 gdyż mnie rozczarował
Osobiście zmieniłem D60 na D300S
LordRamzes
31-10-2009, 11:14
Kolego neomarcel możesz rozwinąć swą myśl odnośnie d90 iż cię rozczarował sam w przyszłym roku planuję się przesiąść ze względu na wyższe użyteczne iso :)
DarekD80
31-10-2009, 14:30
Ja bym już zamieniał na d90
Nie zamierzam zmieniać swojej D60, ale gdybym już miał to brałbym D90.
Roznica miedzy D60 a D80 to przede wszystkim ergonomia! Wszystkie opcje pod jednym guzikiem, gorny wyswietlacz, duzy wizjer... A propos wyswietlacza - bedziesz musial przestawic sie na komunikacje z body za posrednictwem gornego wyswietlacza, gdyz nie ma wyswietlanej na duzym ekraniku opcji "info". Tylko podglad zdjec i menu.
Mysle, ze jesli nie masz konkretnej potrzebt to nie ma sensu sensu szukac zamiennika np. w postaci D200 - co polecal neomarcel. Np. jesli nie uzywasz manualnych szkielek - nie montujesz starych heliosow lub nie potrzebujesz bardzo szybkostrzelnego i uszczelnionego body.
Co do D90 to znakomity aparat. Roznica miedzy D80 jest znaczna. Jak wyzej - rozwazalbym zakup pomiedzy D300 a D90. Swietny wyswietlacz 900 tys punktow. Najwazniejsze - nowa matryca - CMOS. ISO przy 1600 sa w pelni akceptowalne. Na reszte, jak filmiki raczej sie nie napalaj, a LV wolne - nie to co w Sony ;) . Jesli zatem masz srodki - zdecydowanie warto doplacic.
Roznica miedzy D60 a D80 to przede wszystkim ergonomia! Wszystkie opcje pod jednym guzikiem, gorny wyswietlacz, duzy wizjer... A propos wyswietlacza - bedziesz musial przestawic sie na komunikacje z body za posrednictwem gornego wyswietlacza, gdyz nie ma wyswietlanej na duzym ekraniku opcji "info". Tylko podglad zdjec i menu.
Na D90 przesiadłem się z D40. D90 ma przycisk "info", ale i tak nigdy z niego nie skorzystałem. Górny wyświetlacz jest genialny; umożliwia szybką kontrolę nad sprzętem.
Konieczności "przyzwyczajenia się" do korzystania tylko z górnego wyświetlacza w D80 nie uznałbym jako wady:D
A tak poza tym, polecam D90, to naprawdę świetny aparat. Miałem okazję wypróbować go z lepszą optyką Nikkora i naprawdę aparat może wiele. Teraz na pewno będę dążył do nowych szkieł, bo body wystarczy na bardzo długo.
pellaore
01-11-2009, 04:42
hehe ok dzięki :) . Teraz myślę nad zakupem d200 bądź d80, ewentualnie d70,
d200 i d80 wydaja mi się podobne, różnią się czymś istotnym?
Wykonanie - uszczelnione body, wiecej opcji pod guzikami, szybkostrzelnosc i pomiar swiatla z manualnymi obiektywami (i tymi nie-D). Matryca ta sama, zatem i zdjecia beda wygladaly bardzo podobnie. Jesli masz konkretna potrzebe - doplac, jesli nie - nie warto. A jesli masz pare zlotych wiecej - jeszcze raz pomysl nad D90. :P D70 sobie odpusc - chyba, ze chcesz sie w IR bawic. :>
spawacz1
02-11-2009, 00:05
d60 ma czyszczenie matrycy, a d80 nie, d70 jest stare i ma dużo gorszą matryce, jak zmieniać to na d90 lub coś wyżej
Jeśli możliwości finansowe pozwalają to jak najbardziej możesz zmieniać na d80 lub jeszcze lepiej na d90. O D70 raczej zapomnij. Mam obecnie D40 i pożyczone D70. Jakość zdjęć taka sama, Oczywiście w D70 śrubokręt, lepsza ergonomia, ale wyświetlacz to porażka. Jak się przyzwyczaiłeś do 2,5 " w D60 to nie zaakceptujesz tego miniaturowego z D70 (jak dla mnie to mogło by go wcale nie być, bo i tak prawie nic na nim nie widać)
SlaWasII
02-11-2009, 09:51
IMO nie zamieniać!
Inwestuj w szkiełka. D60 wytrzyma Ci ze 3 lata, a wtedy będą całkiem inne body, a D80 będzie niczym D70 dziś.
PS
Chyba, że Cię stać. Wtedy wymień na co najmniej D300.
IMO nie zamieniać!
Inwestuj w szkiełka. D60 wytrzyma Ci ze 3 lata, a wtedy będą całkiem inne body, a D80 będzie niczym D70 dziś.
PS
Chyba, że Cię stać. Wtedy wymień na co najmniej D300.
Jasne, niby to nie aparat ale fotograf robi zdjecia.. Inwestuj w szkielka, ale w przypadku braku silnika wachlarz jest kapke ograniczony lub wychodzi dosc drogo. Jesli mozna wymienic d60 na np. d80 dokladajac kilkaset zlotych wydaje mi sie ze warto. IMO srubokret jest glownym powodem dlaczego warto zmienic body. Poza tym to zulepnie inny komfort pracy. Przesiadka na D300 to spory wydatek, a do niedzielnego fotografowania takich cech jak 8kl/s czy uszczelnianego body nie potrzebujemy - zatem po co przeplacac.
SlaWasII: święta racja, obecnie 2 lata to epoka. Za 2 - 3 lata człowiek będzie żałował, że poskąpił paru złotych na D90. miałem podobnie ze swoim D40X. Najpierw po wciągnięciu się w fotografowanie zacząłem żałować że nie kupiłem D80, ale potem pojawił się D90, ja w tym czasie nauczyłem się wyciskać max z mojego body i jego trójpolowego autofocusa, dokupiłem szkła (z 50 1,4 to naprawdę fajny zestaw). Teraz waham się raczej między D90 a jakimś wynalazkiem typu panasonic GF1 (fajne bo małe, tylko te ceny). Ale D80 w moim przypadku nie wchodzi już w grę.
No właśnie, GF1...
Dla niektórych ważna jest jeszcze waga zestawu i możliwie wysoka jakość zdjęć. Wysoki komfort użytkowania pozostaje w wyższych modelach, od D90 w górę. W moim przypadku D80 jest po prostu za ciężki.
Początkowo rozważałem D60, później zdecydowałem się na D90+18-105VR w E RTV AGD(miały być raty), pojechałem kupić - brakło, ale jako początkujący znów rozważam D60(D3k)+18-105VR na początek lub to GF1.
Zależy mi bardziej na czymś mniejszym(rowerowo-wspinaczkowym) do nauki, choć nie wiem jak z tymi możliwościami GF1 jest tak naprawdę B) No i ceny tych obiektywów Leiki rozwalają...
szkła to podstawa a d60 zamien na cos ze subokretem d200 ,d80 albo cos wyzej, d70 troche stare i szumi mocno ;) pomysl tez o wspolpracy z Cls-em
SlaWasII
05-11-2009, 23:29
cygi12, to trochę IMO bez sensu. Szkła to podstawa - zgoda, jednak to kosztuje więcej niż 2500zeta. Kolega pellaore ledwie wiąże koniec z końcem, spłaca raty, a Ty mu radzisz by kupił szkła i jeszcze d200 albo wyżej!
Powtarzam: inwestować w szkła, a body wymienić za 2-3 lata, jak będzie kasa. Jak jest kasa dziś, to co najmniej d300.
Tak uważam.
To, że ktoś spłasa raty/bierze na raty, nie oznacza, że ledwo wiąże koniec z końcem B) Czasami tak jest łatwiej ;-)
Nadal czytam i poszukuję czegoś ponad hybrydą o jak najmniejszych rozmiarach, ale jednak to chyba prawda, że im więcej się czyta, tym mniej się wie ;D
mrpawcio
06-11-2009, 00:49
Krótko i na temat, zdecydowanie zamienić.
Przeglądam to forum, ale coraz bardziej odchodzi mi ochota na branie w nim udziału. To już jakaś fobia z tym D90. Kto to kupił to stanowczo odradza D80. Ale to chyba nasza cecha, która większości polaków pozwala się lepiej czuć mając coś nowszego, droższego. To dotyczy nie tylko aparatów fotograficznych, wystarczy wyjechać na drogę samochodem i zaraz się znajdzie kierowca co ma lepszy samochód (jego zdaniem) i za wszelką cenę musi nas wyprzedzić, tak dla zasady, a i tak potem przez wiele kilometrów jedzie przed nami, ale coś udowodnił. Co do aparatów to konia z rzędem temu kto odróżni zdjęcia zrobione przez D80 i D90 bez exifa.
po megapikselach :P
jak Ci potrzebny ten śrubokręt to bierz d80, d90 jeśli stać. Ja mam d80 i nie narzekam, a przed nim marzyłem o d70/d70s.
Ktoś wspomniał "nie aparat robi zdjęcia", ale wymienić chcesz, żeby pomógł Ci z ostrzeniem więc wymieniaj.