Zobacz pełną wersję : Migawka D200
lukaszD1x
30-10-2009, 12:41
Witam mam pytanie jaka jest żywotność migawki w D200?
stachmuszel
30-10-2009, 14:03
http://olegkikin.com/shutterlife/nikon_d200.htm
Część tych wpisów to fantazja. Ale generalnie do 100k nie ma się co martwić. Podobno migawka pada na końcu. D200 to twały szpej:-)
Pozdr.
Spokojna głowa. mam już 128k i nadal działa bez zarzutu
lukaszD1x
30-10-2009, 22:28
A mój ma 137k i też lata a ile może kosztować wymiana migawki?
Ktoś tu kiedyś podawał bodajże cenę około 1000PLN w przypadku D300, powinno być podobnie, ale to w serwisie oficjalnym. Ciekawe czy gdzieś można wymienić taniej w jakimś nieautoryzowanym?
Na liczniku mam prawie 248tys klepnięc,
D700 na wiosnę jak nic :)
Pozostaje pogratulować przebiegu. To teoretyczne 100 tys. przebiegu, nie jako oficjalna deklaracja przekroczone prawie 3x.
Mi przy stówie padła, wymiana i do 200 pociągła...później nie wiem..sprzedałem.
Na liczniku mam prawie 248tys klepnięc,
to mnie pocieszyłeś - przy moich 165 tyś to na jakieś pół roku jeszcze mam aparat.....
a co do D200 to przymierzałem się do wymiany na inny (nowszy model) i co raz bardziej też rozpatruję kupno znów D200, ma on swoje wady, czyli odklejające się gumy, zacierające kółko, u mnie dodatkowo szybko padła klapka trzymająca aku (co za .......wymyślił plastikową sprężynę) dokupiłem bp w którym oczywiście zaczepy się wyłamały, na gumę znalazłem metodę - czyli taśma dwustronna, na pokrętło też -- czyli silikon w sprayu, tez działa, przypominam sobie D100 w którym pokrętła i gumy były i działały do końca, myślałem o D90, ale widząc ankietę, czyli blisko 30% osób narzekających na error, z czego część się nie chwali, że wszystko jest OK, czyli przypuszczam, że ok w 10% pojawia się ta wada (dla mnie dość istotna bo pracuję głównie na stałkach, cały czas je przepinając), pojawił się pomysł D300, choć też czytam o gumach i dodatkowo o pyle w środku (a jak z pokrętłami ?), ostatni oglądałem fotki z D300 przy wyższym iso i troszkę byłem zdegustowany, bardzo mi te zdjęcia plastikowe były, fakt z D200 mam większe szumy, po zastosowaniu zewnętrznego odszumiania efekt podobny, przy niskich iso nie zauważyłem różnicy na korzyść D300 (może się mylę, ale interesuje mnie głównie JPEG) - a słyszałem opinie, że af troszkę wolniejszy niż D200, tak, że jestem teraz w kropce - to jest tak gdy człek za dużo czyta i myśli, chyba poczekam do końca D200 i jak już całkowicie zastrajkuje to zostanę zmuszony do zakupu z dnia na dzień i w tedy co będzie w sklepie, w komisie, lub na giełdzie blisko i na ile w danym dniu wystarczy taki będzie zakup
Robsonek
02-11-2009, 15:26
Osobiscie moge polecic D300. Zadnych problemow z gumami ani pylkiem w srodku. Po problemach z gumami w D200, D300 jest poprawiony pod tym wzgledem. Co do pylkow to posiada system czyszczenia matrycy gdzie D200 jest pozbawiony tego. Co do AF to napewno nie jest wolniejszy niz w D200, dodatkowo posiada o wiele wiecej pol AF, zdecydowanie lepsza matryca, wiecej fps.
pzdr
sprocket
03-11-2009, 03:41
Polemizowal bym :)
Gumy sa takie same i predzej czy pozniej i tak ci sie odkleja:mrgreen: a jesli chodzi o czystosc matrycy to nie polegal bym az tak na tej strzepywaczce tylko na wlasnym rozsadku, w moim prawie 3 letnim D200 nigdy nie byla czyszczona matryca i jest OK a zreszta byl kiedys watek w tym temacie.
moj d200 ma 167k klapniec, gumy kleilem juz pare razy, ostatnio bylem zmuszony super glue, jaks szybko odkleja mi sie pod kciukiem/ byc moze od temperatury i nacisku. w gripie połamaly mi sie jednego dnia oba zaczepy/ przy sporym mrozie, ale skleilem to distalem i dziala. d200 to fajne body, ale po przesiadce na d700/w zeszlym tygodniu/ d200 zostalo jako awaryjne.
pozdrawiam
stachmuszel
03-11-2009, 14:26
moj d200 ma 167k klapniec, gumy kleilem juz pare razy, ostatnio bylem zmuszony super glue, jaks szybko odkleja mi sie pod kciukiem/ byc moze od temperatury i nacisku. w gripie połamaly mi sie jednego dnia oba zaczepy/ przy sporym mrozie, ale skleilem to distalem i dziala. d200 to fajne body, ale po przesiadce na d700/w zeszlym tygodniu/ d200 zostalo jako awaryjne.
pozdrawiam
Oprócz gum coś jeszcze robiłeś z body D200 (naprawy, regulacje itp.)?
Pozdr.
nie raczej nie, chociaz z gripem mialem tez niezly przebój ,body kupilem go z gripem w bardzo dobrej cenie ale grip byl zapieczony i nie mozna bylo go odkrecic, po wielu próbach cos sie ukrecilo i kółko krecilo sie bez oporu, zanioslem sprzet do Tadeusza Cytulskiego/super naprawy w Bydgoszczy/i naprawil mi to. oprócz tego nigdy mi sie nic nie zwiesiło, wszystko gra do dnia dzisiejszego./ tylko te gumy;/ moze ktos wie jakim klejem najlepiej przykleic owe gumy?? ostatnio myslalem o takim jak do dętek ale nie butapren.
tyle, że D300 nie ma ISO 100, a to czasami duża wada.
lukasz_20_19
31-01-2010, 16:44
Witam, mam okazje kupienia nikona d200 za 1400zł z przebiegiem 70tyś. Może mi ktoś napisać czy to dobry pomysł.
maciek_apocaliptic
31-01-2010, 18:23
Ja niedawno trafiłem sztukę za niecałe 1700 już z przesyłką w stanie conajmniej nienagannym. Exif wykazał mniej niż 5500 klapnięć (ogólny stan body nie wskazuje na to by cokolwiek było kombinowane), więc warto poszukać i czekać na okazje. Ale to taki off top.
Pozdrawiam
Ostanio sprawdzałem kumpla = ma 140 tys. i śmiga aż miło...
Witam, mam okazje kupienia nikona d200 za 1400zł z przebiegiem 70tyś. Może mi ktoś napisać czy to dobry pomysł.
Ja niedawno trafiłem sztukę za niecałe 1700 już z przesyłką w stanie conajmniej nienagannym. Exif wykazał mniej niż 5500 klapnięć (ogólny stan body nie wskazuje na to by cokolwiek było kombinowane), więc warto poszukać i czekać na okazje. Ale to taki off top.
Pozdrawiam
1400zł to mimo wszystko dobra cena o ile body jest w dobrym stanie. Sam przebieg Ci tego nie powie - trzeba obejrzeć :-)
lukasz_20_19
31-01-2010, 19:23
ten nikon d200 jest wystawiony na allegro oto link: https://ssl.allegro.pl/item898643798_nikon_d200_nikkor_18_70_1_3_5_4_5g_b cm_polecam.html
Proszę o opinie
lukasz_20_19
31-01-2010, 19:26
A może za tą kasę kupić prawie nowego d80?
Miałem D80, teraz mam D200, niby ta sama matryca a jednak jpg z D200 jest zdecydowanie mniej szumiący i bardziej naturalny kolorystycznie. Do tego dla mnie idealna waga D200 oraz sporo funkcji wyciągniętych na wierzch. Dla mnie nie ma porównania.
A może za tą kasę kupić prawie nowego d80?
A to już powinieneś wiedzieć sam co wolisz i między czym wybierasz. Można również poszukać informacji na forum - wątków na ten temat było mnóstwo.
Jeżeli nie miałeś styczności z lustrzankami, zdjęcia robiłeś kompaktem z programami tematycznymi to pamiętaj, ze tego w D200 nie ma. W D80 jest.
Mariusz888
31-01-2010, 21:24
No nie ma jak nie ma... a tryb P + auto ISO? ;) wiele mu do Auto nie brakuje jednak ja np nie wyobrażam sobie targać ze sobą ciężkiego lustra po to żeby "jechać" na Auto ;)
No nie ma jak nie ma... a tryb P + auto ISO? ;) wiele mu do Auto nie brakuje jednak ja np nie wyobrażam sobie targać ze sobą ciężkiego lustra po to żeby "jechać" na Auto ;)
Hjehje, ale mamy wpływ na WB i na to, że nikt Ci nie podbiegnie i nie otworzy wbudowanej lampy (a na greenAUTO taki koleś czasem podbiega, podnosi lampę i ucieka).
Tak, czy siak D200 jest dla ludzi, którzy wiedzą co, jak i po kiego mają ustawić. Jak ktoś nie zna podstaw fotografii (ekspozycja, przysłona, GO, WB, ISO, EV) to może mieć problemy w "podbramkowych" sytuacjach ;)
Mariusz888
01-02-2010, 08:44
Skibek - WB też można mieć na AutoWB ;) za to z resztą się zgadzam ;)
Skibek - WB też można mieć na AutoWB ;) za to z resztą się zgadzam ;)
Ale masz na to wpływ. Możesz ocieplić, ochłodzić, zmienić na PRE, a w "greenAUTO" nie możesz ;)
AWB to automat pozwalający nam na małą korektę.
Mariusz888
01-02-2010, 15:56
Ale z AutoWB + AutoISO + tryb P aparat jest praktycznie bezobsługowy ;) nie trzeba się strasznie znać żeby go używać ;)
Ale z AutoWB + AutoISO + tryb P aparat jest praktycznie bezobsługowy ;) nie trzeba się strasznie znać żeby go używać ;)
W takim razie co komu po lustrzance?
Mylisz się kolego.
A tryby [S], [CL], [CH]. [Mup] same się ustawią?
A wyzwolenie migawki kto naciśnie?
A parametry AutoISO też trzeba jakoś ustawić (no, chyba, że na domyślnych ustawieniach będziesz robił).
Masz też wpływ AWB (pisałem wcześniej).
A lampę kto otworzy jak będzie za ciemno?
W trybie "greenAUTO" (który mają modele Dx0 i Dx000) nie masz wpływu prawie na nic. nie skorygujesz AWB, ISO, czasu, przysłony, lampa sama się otwiera jak ma na to ochotę.
Nie porównuj proszę trybu [P] z modeli Dx00/Dx do "greenAUTO", bo to głupota jakaś.
To tak jakbyś powiedział, że Porsche 911 jest takie samo jak Polonez, bo przecież ma 4 koła, kierownicę, przednią szybę... Jedyna różnica to taka, że Porche jest czerwone, a Polonez biały.
stachmuszel
01-02-2010, 17:40
Miałem D80, teraz mam D200, niby ta sama matryca a jednak jpg z D200 jest zdecydowanie mniej szumiący i bardziej naturalny kolorystycznie. Do tego dla mnie idealna waga D200 oraz sporo funkcji wyciągniętych na wierzch. Dla mnie nie ma porównania.
Sorry, moze lekko nie na temat, ale przy calym moim szacunku do D200 nie zgodze sie z tym, ze szumi ono mniej niz D80, ktore uzywa bardziej agresywnych algorytmow odszumiajacych.
Acha...I nie jest to ta sama matryca.
Pozdr.
sprocket
01-02-2010, 18:04
Szkoda toczyc wywody czy D200 szumi mocno czy slabo, setki wypowiedzi czytalem tu na forum i zawsze jest po rowno :) szkoda zaczynac kolejnych sporow, jak sie robi zdjecia w temperaturze -20 to matryca nie szumi i jest czysto jak w D3 ;)
W takim razie co komu po lustrzance?
Lustrzanka jest szybka, ma wymienne obiektywy, optyczny obraz w celowniku.....
Sam chętnie używam różne rodzaje automatyki (nie mylić z programami tematycznymi) i jest mi z tym dobrze. No ale pewnie dlatego, że nie jestem artystą, czy jak to się mówi "fotografikiem".
Tak po prawdzie tzw. manual czasem jest wygodniejszy, np. w studiu (flesze), lecz używanie go na siłę nie daje żadnych korzyści. A przecież kręcąc kółeczkiem i tak kierujemy się wskazaniami układu pomiarowego, co najwyżej wprowadzamy własne poprawki. Jeśli przy każdym zdjęciu nie musimy poprawek zmieniać, czyż nie lepiej zdać się na automatykę odpowiednio skorygowaną? (jeśli już musimy).
mam D200 od samego początku. Przeżył niejedno (fotografia przyrodnicza i ślubna) puszka bez zarzutu i ani jednej awarii. Drugie body to D700. zobaczymy. nie wiem tylko jak sprawdzić przebieg migawki. Robię 90% w RAW, a Opanda pokazuje tylko klapnięcia na JPG. Pomóżcie.Pozdrawiam
lukash996
12-03-2010, 21:49
Opanda jak i inne programy do odczytu EXIF pokazuje kłapnięcia lustrem ;)
Opanda jak i inne programy do odczytu EXIF pokazuje kłapnięcia lustrem ;)
zrob kilka zdjec w RAW i jpg i zobaczysz ze Opanda policzy tylko te z rozszerzeniem jpg...przetestowałem. pozdrawiam
lukash996
13-03-2010, 11:29
hmm dziwne, w zasadzie robię 99% w RAW i u mnie kłapnięcia liczy normalnie. Do odczytu używam IrfanView. Czyli u Ciebie jest tak, że jak robisz RAWy to licznik się nie zwiększa?
To nie OPanda liczy klapnięcia, tylko wewnętrzny procesor aparatu i suma zapisana jest w pamięci aparatu. Opanda tylko odczytuje tą wartość i wyświetla na monitorze ;)
Nie ma różnicy, czy robisz w JPG, TIFF, NEF, czy w trybie DEMO. Zliczana jest ilość cykli migawki, a nie ilość wykonanych zdjęć w konkretnym rozszerzeniu.
Może Jak robisz w NEFie to potem to wywołasz w jakimś programie, to on czyści niektóre exify.
W pracy mam najnowszą opandę, a w domu starszą. W domu pokazuje mi ilość klapnięć, a w pracy nie :( Ja robię w NEFach i Basic JPG (do szybkiego podglądu w Windzie).
Czasem sprawdzam "klatki" w JPG, alr tych wywołanych z NEFa (a nie z podglądów). ?U mnie nalicza normalnie ;)
...jak sie robi zdjecia w temperaturze -20 to matryca nie szumi i jest czysto jak w D3 ;)
Ale pod warunkiem, że robimy nieuszczelnionym aparatem, albo aparat jest na mrozie od dwóch godzin ;)
Przecież, żeby ochłodzić matrycę to musiałoby to zimne powietrze wlecieć do środka, albo magnezowy korpus musiałby przenieść temperaturę zewnętrzną wprost do... matrycy ;)
Moim zdaniem ilość i jakość szumów przy niskich temperaturach nie jest aż tak zauważalna. Co innego w lato. Jest mniejsza różnica temperatur i rzy upałach łatwiej przenieśc ciepło "w górę" do środka i wpłynąć na generowanie większych szumów.
Zrobię eksperyment. Zrobię w nocy (w zimę) kilka zdjęć na dworze, a potem w lipcu powtórzę doświadczenie na tych samych nastawach. Ciekawe, czy będzie aż taka różnica ;)
hmm dziwne, w zasadzie robię 99% w RAW i u mnie kłapnięcia liczy normalnie. Do odczytu używam IrfanView. Czyli u Ciebie jest tak, że jak robisz RAWy to licznik się nie zwiększa?
W którym miejscu w IrfanViev odczytujesz ilość zrobionych zdjęć?
pozdrawiam
lukash996
13-03-2010, 18:59
Otwierasz zdjęcie i naciskasz "E", otwiera się okienko z EXIF'em i tam gdzieś pod koniec jest wyświetlana wartość "Total pictures". aa jeszcze jedno, żeby to działało trzeba sobie doinstalować paczkę z pluginami http://www.irfanview.com/plugins.htm ;)
Otwierasz zdjęcie i naciskasz "E", otwiera się okienko z EXIF'em i tam gdzieś pod koniec jest wyświetlana wartość "Total pictures". aa jeszcze jedno, żeby to działało trzeba sobie doinstalować paczkę z pluginami http://www.irfanview.com/plugins.htm ;)
Straszne dzięki, plugin był niezbędny.
pozdrawiam
no nie wiem jak to jest. klapnąłem kilka RAW i kilka JPG...po odczytaniu z Opandy..ilość zwiększyla się tylko o jpg.
no nie wiem jak to jest. klapnąłem kilka RAW i kilka JPG...po odczytaniu z Opandy..ilość zwiększyla się tylko o jpg.
Albo masz uszkodzony aparat albo robisz sobie jaja....
Sorry ale to co mówisz tak wygląda.
Właśnie sprawdziłem :
Zrobiłem JPG potem RAW i znów JPG
licznik skoczył o trzy zdjęcia do przodu.
Pumexior
14-03-2010, 02:52
Ustawiłeś format zapisu RAW + JPG i naturalnie aparat policzył jedno klapniecie pomimo, iż na karcie masz dwa pliki :)
stachmuszel
14-03-2010, 11:33
Body zlicza każde klapnięcie lustrem nawet to przy pomiarze WB PRE, czy mirror up. Bez znaczenia, czy jpg, nef itd. W body D300 i wyżej liczy nawet te klapnięcia, które są przy Live View.
Pozdr.