Zobacz pełną wersję : D700 - punkty AF, jak ustawić ?
Mam w D700 ustawiony AUTOFOCUS w taki sposób :
- dynamiczny wybór pola ostrości - 51 punktów
- wybór punktów AF - 51 punktów
- AF-S albo AF-C (do scen bardziej dynamicznych)
I problem w tym, że kiedy wybiorę sobie któryś z bocznych punktów AF, często mam mydełko.
W tej samej scenie ustawiam na punkt środkowy i mam ostro.
Mowa o zdjęciach przedmiotów (ustawienie AF-C i AF-S), czy też innych obiektów w ruchu (najczęściej AF-C).
Jak najlepiej ustawić AF, żeby osiągać jak najlepszą ostrość, a żeby nie trzeba było przekadrowywać ze środkowego (nie zawsze jest na to czas) ?
Które ustawienie jest najbardziej optymalne ? - może jednak 11 zamiast 51 ?
Czy nie jest np. tak, że autofocus "głupieje" przy jakichś punktach w określonych przypadkach tylko ?
Myślałam, że chodzi o mój obiektyw, że źle ostrzy przy kiepskim świetle. Ale na środkowym radzi sobie w ustawieniem ostrości nawet w zupełnie ciemnym pomieszczeniu (przy pomocy światła wspomagającego z lampy).
A zatem chodzi o te punkty.
Temat był już z pewnością poruszany, ale przy tematach ogólnych, ja pytam wyłącznie o te punkty.
Dzięki za wszelkie sugestie z góry
Pozdrawiam
Może inaczej w takim razie :
czy któreś z bocznych punktów AF są bardziej "zawodne" od innych i w jakich sytuacjach ?
Mam na myśli robienie zdjęć z odległości 2-4 metrów, obiekty nieruchome lub poruszające sie w wolnym tempie ?
Gootchio
30-10-2009, 14:08
Może inaczej w takim razie :
czy któreś z bocznych punktów AF są bardziej "zawodne" od innych i w jakich sytuacjach ?
Mam na myśli robienie zdjęć z odległości 2-4 metrów, obiekty nieruchome lub poruszające sie w wolnym tempie ?
W istocie boczne są bardziej zawodne - tylko 15 środkowych (3 w poziomie x 5 w pionie) to czujniki tzw. krzyżowe, które z zasady mają wyższą czułość i precyzję. Zwykle różnica w czułości między liniowymi a krzyżowymi czujnikami to ok. 2EV. Dokładność w dobrych warunkach zależy od tego co fotografujesz: jeżeli granica kontrastu, na obiekcie będzie równoległa do czujnika liniowego to najprawdopodobniej się pogubi. Krzyżowy takiego problemu nie ma.
Właśnie to sprawdziłam i faktycznie.
Przy 11 punktach mam tylko 9 krzyżowych (nie mylę się ?) - bo te 9 ustawia ostrość jak trzeba, a dwa skrajne (po prawej i lewej) ustawiają ostrość dalej.
Ale zauważyłam, że w mojej sigmie te boczne nie radzą sobie na 24mm, natomiast na 70mm jest w miarę dobrze. Ale może tu kontarst ma własnie znaczenie.
A już podejrzewałam obiektyw.
Kiepsko trochę w takim razie.
Dzięki
Miałbyś Sony z jednym krzyżowym to byś wtedy mógł powiedzieć że "kiepsko" :P
Gootchio
30-10-2009, 16:53
Właśnie to sprawdziłam i faktycznie.
Przy 11 punktach mam tylko 9 krzyżowych (nie mylę się ?) - bo te 9 ustawia ostrość jak trzeba, a dwa skrajne (po prawej i lewej) ustawiają ostrość dalej.
Ale zauważyłam, że w mojej sigmie te boczne nie radzą sobie na 24mm, natomiast na 70mm jest w miarę dobrze. Ale może tu kontarst ma własnie znaczenie.
A już podejrzewałam obiektyw.
Kiepsko trochę w takim razie.
Dzięki
Jeśli chodzi o ten kontrast, to w praktyce rzadko zdarzają się tematy gdzie obiekt ułoży się równolegle, a poza tym czujniki liniowe ustawia się lekko obrócone, każdy o inny kąt (krzyżowe też nie krzyżują się dokładnie pod kątem prostym) i w gruncie rzeczy problem jest mało dokuczliwy. Dlatego też nie ma presji na umieszczanie w układach AF tylko czujników krzyżowych.
Największa różnica w skuteczności wynika z mniejszej czułości, ale tutaj też nie ma nieba i ziemi.
Dziwi trochę, że dostajesz potwierdzenie ostrości - jak jest ciemno aparat nie powinien po prostu ustawić.
Może masz to o czym jest Tutaj (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=84964&page=11)
no nie wiem, potwierdzenie ostrości dostaję, ale na tych ukośnych punktach AF ostrości często nie ma.
Mało tego, to samo mam na D90, tam również ten skrajny, ukośny punkt mydli.
Nie sądzę, że to jest wina obiektywu... ???
Może po prostu robię zdjęcie w kiepskich warunkach, złe oświetlenie, zły kontrast...
Zaznaczam, na max ogniskowej jest ok, problemy zdarzają sie często na szerokim kącie.
no nie wiem, potwierdzenie ostrości dostaję, ale na tych ukośnych punktach AF ostrości często nie ma.
Mało tego, to samo mam na D90, tam również ten skrajny, ukośny punkt mydli.
Nie sądzę, że to jest wina obiektywu... ???
Może po prostu robię zdjęcie w kiepskich warunkach, złe oświetlenie, zły kontrast...
Zaznaczam, na max ogniskowej jest ok, problemy zdarzają sie często na szerokim kącie.
W D90 masz tylko jeden sensor krzyżowy, reszta jest liniowa. Tak z ciekawości - dużo lepiej oceniasz AF w stosunku do 40D i 50D?
wasilewk
30-10-2009, 20:43
A wykonaj próbę na N24-70 przy 51 punktach (pożycz na moment) - chyba zmienisz zdanie.
Wasilewk, nie mam od kogo pożyczyć :).
Merde, teraz mam dużo mniej zdjęć nieostrych niż miałam w obu canonach :). Poza tym ten romb w canonach zupełnie mi nie odpowiadał.
Merde, teraz mam dużo mniej zdjęć nieostrych niż miałam w obu canonach :). Poza tym ten romb w canonach zupełnie mi nie odpowiadał.
Do D700 to nie ma co porównywać, ale D90 to chyba jednak krok wstecz?
Merde, nie powiedziałabym, że krok wstecz...
Nie polubiłam w Canonach autofocusa, guziczków... 50d miał korekcję autofocusa, ale te ustawienia jakby "pływały", w sumie tak, jakby nie miał jej wcale.
Zrobiłam kilka ślubów Canonami, często coś z ostrością miałam nie tak, mimo, że miałam zoomy eLki i jasne stałki (nie eLki).
Natomiast w D700 wszystko jest piękniej. Bardziej odpowiadają mi jakoś te kolory, a zdjęcia z ostatniego wesela, robione tą samą Sigmą, z którą dzisiaj doszukuję się problemów, mam piękne i ostre. D90 mam od kilku dni i nie wydaje mi sie, żeby pod jakimś względem był gorszy od Canona 40d czy 50d, może poza jakością wykonania, ale mnie taka nikonowska jakość z 90-tki wystarczy.
Wracając do tematu, zrobiłam wczoraj trochę nieudanych zdjęć przy pomocy punktów bocznych AF w kiepskim świetle sztucznym i to jeszcze na szerokim kącie, dostałam za głupotę mydełko i stwarzam problemy.
Ani aparat ani obiektyw nie zawiodły mnie wtedy, kiedy zawieść nie powinny, jak już wspomniałam wyżej mam ostre zdjęcia ślubne, które mnie w zupełności satysfakcjonują i chyba czas zakończyć dyskusję o punktach AF.
Dzięki za odpowiedzi
Pozdrawiam !