Zobacz pełną wersję : Błąd w CMM Firefoxa?
Spotkałem się dziś z dziwnym przypadkiem. FF w wersji 3.5 "wyłącza" moduł CMM w połączeniu z niektórymi typami profili wyświetlania i podaje materiał jak gdyby nigdy nic, bez zarządzania barwą. Co ciekawe, inne aplikacje z CMM, np PS, Safari, FF 3.0 działają zupełnie poprawnie. Jak na razie wywąchałem, że CMM w FF się wyłączy, jeśli profil monitora zawiera więcej niż jedną macierz, obok tagu adaptacji chromatycznej, dodatkowo macierze "konwersji 16-bitowej LUT PCS<->urządzenie". W innym wypadku działa normalnie. Przykład takiego profilu jest tu: http://monitory.mastiff.pl/temp/FF-kiler.icm
Jakieś pomysły?
W ogóle w wersji 3.5 spaprano częściowo profilowanie ( jest zgodne z niższą wersją profili + problemy o których piszesz ... jedyne co poprawili to prędkość). Co zrobić ? - Ja bym napisał do Mozilla że to i to nie działa a na 3.0 działa.
http://www.color.org/version4html.xalter
Mam prośbę. Drążę temat CMM w Firefoxie i po aktualizacji do 3.5.5 przestał działać CMM całkiem! Proszę użytkowników ww przeglądarki i monitorów szerokogamutowych o pomoc w testach. Poniżej są dwa przygotowane pliki:
http://monitory.mastiff.pl/temp/lokomotywa-srgb.jpg
http://monitory.mastiff.pl/temp/lokomotywa.jpg
Przy poprawnie działającym module CMM, lokomotywy powinny być różne. Plik z dopiskiem srgb powinien być widocznie mniej nasycony (niebo, trawa). Jeśli obydwa wyglądają tak samo, znaczy że nie działa. Będę wdzięczny za podanie wersji przeglądarki i systemu.
RomanZWrocławia
07-11-2009, 15:24
FF 3.5.5
Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl; rv:1.9.1.5) Gecko/20091102 Firefox/3.5.5
Win 2000 Professional PL
Obrazki różną się na moim monitorze (CRT HP) karta graficzna Matrox G450 ale nie nasyceniem , ale dominantą
lokomotywa-srgb - idzie wyraźnie w czerwono zółto i w cieniach zdaje się jaśniejsza
lokomotywa - idzie w chłodne tonacje, zdaje się ciemniejsza w cieniach
lokomotywa-srgb - idzie wyraźnie w czerwono zółto i w cieniach zdaje się jaśniejsza
Dziękuję. Generalnie chodzi o fakt różnicy, jeśli jest łatwo widoczna, znaczy CMM działa. Jaka ona jest, wynika z gamutu monitora i kalibracji, co w przedmiotowym wypadku jest drugorzędne.
Mam prośbę. Drążę temat CMM w Firefoxie i po aktualizacji do 3.5.5 przestał działać CMM całkiem! Proszę użytkowników ww przeglądarki i monitorów szerokogamutowych o pomoc w testach. Poniżej są dwa przygotowane pliki:
http://monitory.mastiff.pl/temp/lokomotywa-srgb.jpg
http://monitory.mastiff.pl/temp/lokomotywa.jpg
Przy poprawnie działającym module CMM, lokomotywy powinny być różne. Plik z dopiskiem srgb powinien być widocznie mniej nasycony (niebo, trawa). Jeśli obydwa wyglądają tak samo, znaczy że nie działa. Będę wdzięczny za podanie wersji przeglądarki i systemu.
W FireFox 3.5.5 profilowanie działa (wyświetla jak w gimp ... w IE8 jest przesycenie bo tam nie ma profilowania). Oba zdjęcia wyświetlają się tak samo (z profilowaniem oba normalnie nasycone a bez profilowania oba przesycone - i tak ma być bo oba są w przestrzeni sRGB a mój monitor to okolice aRGB)
Dziękuję. Generalnie chodzi o fakt różnicy, jeśli jest łatwo widoczna, znaczy CMM działa.
To są te same zdjęcia z tym samym profilem (sRGB) więc gdyby była jakaś różnica to byłoby coś nie teges ;)
FF 3.5.5
Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl; rv:1.9.1.5) Gecko/20091102 Firefox/3.5.5
Win 2000 Professional PL
Obrazki różną się na moim monitorze (CRT HP) karta graficzna Matrox G450 ale nie nasyceniem , ale dominantą
Albo kiedy oglądałeś te zdjęcia to były inne na serwerze niż to co Ja teraz widziałem ... albo masz bardzo nierównomierny monitor.
To są te same zdjęcia z tym samym profilem (sRGB)
Nie do końca. Oba są w skonwertowane do sRGB ale plik z dopiskiem srgb ma załączony profil, drugi nie. Dlatego w sytuacji przeglądarki z CMM musi być widoczna różnica tym większa im gamut monitora bardziej różni się od sRGB.
Nie do końca. Plik z dopiskiem srgb ma załączony profil, drugi nie.U mnie wszystkie pliki bez profilu są traktowane jako sRGB
U mnie wszystkie pliki bez profilu są traktowane jako sRGB
W jakiej aplikacji? W FF? Jak Pan to zrobił?
W jakiej aplikacji?
... powiem tak ... GIMP 2.6.7 wyświetla te dwie lokomotywy identycznie ... tak jak FireFox 3.5.5 .
Natomiast w Internet Explorer 8 oba zdjęcia tak samo wyglądają względem siebie, ale wzgl. GIMP i FireFox z przesyceniem (oba tak samo przesycone względem obu wyświetlonych w GIMP i Firefox)
... po prostu te zdjęcia są u mnie wyświetlane tak samo czy profilowanie działa czy nie.
Znaczy to samo co i u mnie, czyli nie działa poprawnie. Przykładowo podgląd w OSX czy w Safari jest, jak powinno być.
Znaczy to samo co i u mnie, czyli nie działa poprawnie. Przykładowo podgląd w OSX czy w Safari jest, jak powinno być.
Ale dla czego przy nie działającym profilowaniu mam znacznie większe nasycenie niż przy działającym (obu obrazów)?
(usunąłem tamto zdanie bo chyba źle mnie zrozumiałeś ;) )
Ale dla czego przy nie działającym profilowaniu mam znacznie większe nasycenie niż przy działającym (obu obrazów)?
(usunąłem tamto zdanie bo chyba źle mnie zrozumiałeś ;) )
To powinno działać w uproszczeniu tak:
Jeśli monitor ma szerszy gamut niż sRGB wówczas przeglądarka zwyczajowo wyświetli plik sRGB "rozciągnięty" do przestrzeni monitora, czyli przesycony. Jeśli plik zawiera profil, czyli informację, że jest sRGB, a przeglądarka ma włączony CMM, czyli wie że pracuje na szerokogamutowym monitorze, wyświetli plik wykorzystując tylko część jego gamutu, odpowiadającą sRGB.
To powinno działać w uproszczeniu tak:
Jeśli monitor ma szerszy gamut niż sRGB wówczas przeglądarka zwyczajowo wyświetli plik sRGB "rozciągnięty" do przestrzeni monitora, czyli przesycony. Jeśli plik zawiera profil, czyli informację, że jest sRGB, a przeglądarka ma włączony CMM, czyli wie że pracuje na szerokogamutowym monitorze, wyświetli plik wykorzystując tylko część jego gamutu, odpowiadającą sRGB.
... a u mnie nie rozciąga do gamutu monitora pliku sRGB nieoprofilowanego (w GIMP i FireFox ... bo w IE zawsze rozciąga )
... mogę zrobić prt. screen . jak chcesz zobaczyć .... a plik opatrzę w profil mojego monitora ;)
W FF 3.5 wzwyż można skonfigurować sposób wyświetlania nieotagowanych treści tak, by domyślnie były traktowane jako sRGB lub wyświetlone w przestrzeni monitora bez zarządzania barwą. Odpowiada za to tag gfx.color_management.mode, gdzie wartość 0 wyłącza zarządzanie barwą, 1 załącza zarządzanie barwą dla wszystkich otagowanych i nieotagowanych treści graficznych (z domyślnym traktowaniem treści nieotagowanych jako sRGB, która to przestrzeń jest standardem dla internetu wg ISO), natomiast 2 załącza zarządzanie barwą, ale tylko dla otagowanych treści.
Safari zarządza barwą wyłącznie w przypadku treści otagowanych.
Krzychu_Z
07-11-2009, 18:57
U mnie działa, 3.5.5, zdjęcia są wyraźnie różne.
W FF 3.5 wzwyż można skonfigurować sposób wyświetlania nieotagowanych treści tak, by domyślnie były traktowane jako sRGB lub wyświetlone w przestrzeni monitora bez zarządzania barwą. Odpowiada za to tag gfx.color_management.mode, gdzie wartość 0 wyłącza zarządzanie barwą, 1 załącza zarządzanie barwą dla wszystkich otagowanych i nieotagowanych treści graficznych (z domyślnym traktowaniem treści nieotagowanych jako sRGB, która to przestrzeń jest standardem dla internetu wg ISO), natomiast 2 załącza zarządzanie barwą, ale tylko dla otagowanych treści.
Safari zarządza barwą wyłącznie w przypadku treści otagowanych.
OOOOOO DZIĘKI .... ja właśnie kiedyś dałem "1" !!! ... teraz już wiem co to zmienia.
Panie Tomku ... dzięki info od Mr. Czornyja jak dałem 2 to jest różnica :) - teraz sprawdzone
Jednak trapi mnie dla czego różnic między obrazami nie ma w GIMP ? ... tak jak by traktował niotagowane zdjęcia jako sRGB
Wiem o tym, przy czym zmiany ww wartości w dwóch moich komputerach i jednego obcego, nie daje zupełnie żadnego skutku.
U mnie na FF 3.5.5 (i szerokogamutowym monitorze) nie ma różnicy pomiędzy zdjeciami, ale właśnie dlatego, ze włączony mam tryb zarządzania kolorem nr 1 czyli nieotagowane obrazki są traktowane jak sRGB.
Wiem o tym, przy czym zmiany ww wartości w dwóch moich komputerach i jednego obcego, nie daje zupełnie żadnego skutku.
Proszę wbić mu może ścieżkę do profilu monitora czyli:
gfx.color_management.display_profile;C:\profil_moj ego_swiecidla.icm
U mnie na FF 3.5.5 (i szerokogamutowym monitorze) nie ma różnicy pomiędzy zdjeciami, ale właśnie dlatego, ze włączony mam tryb zarządzania kolorem nr 1 czyli nieotagowane obrazki są traktowane jak sRGB.
Proszę celem sprawdzenia przełączyć na 2.
Proszę wbić mu może ścieżkę do profilu monitora czyli:
gfx.color_management.display_profile;C:\profil_moj ego_swiecidla.icm
Jeśli zostawi się ten tag czysty, to FF automatycznie użyje profilu zapiętego w stystemie, co jest sensowniejsze (szczególnie na stanowiskach wielomonitorowych). To raczej nie o to chodzi...
To raczej nie o to chodzi...
W wersji 3.5.3 zauważyłem wrażliwość na różne profile. Napisałem o tym w pierwszym poście. Sądziłem w międzyczasie, że chodzi o różnicę wersji v2 i v4, jednakże nie do końca, a ponadto w wersji 3.5.4 i 3.5.5 niezależnie od podpiętego profilu działa tak samo, tzn nie działa.
Proszę celem sprawdzenia przełączyć na 2.
Oczywiście wynik w pełni przewidziany - różnice wyraźne.
W wersji 3.5.3 zauważyłem wrażliwość na różne profile. Napisałem o tym w pierwszym poście. Sądziłem w międzyczasie, że chodzi o różnicę wersji v2 i v4, jednakże nie do końca, a ponadto w wersji 3.5.4 i 3.5.5 niezależnie od podpiętego profilu działa tak samo, tzn nie działa.
Z tego co mi wiadomo FireFox nie radzi sobie z niektórymi profilami monitorów (na PurePC ktoś miał problem z profilem od HP lub DELL ... nie pamiętam dokładnie). Na szczęście profile od EIZO chodzą ;)
Oczywiście wynik w pełni przewidziany - różnice wyraźne.
Dziękuję. Wygląda na to, że błąd czasem występuje czasem nie, co utrudni jego identyfikację.
Prawdopodobnie chodzi o różnice w odwzorowaniu, przy profilach ICC v4 dla syntetycznych przestrzeni edycyjnych możliwe są również inne odwzorowania poza kolorymetrycznym. Można to zmienić za pomocą tagu gfx.color_management.rendering_intent, defaultowo jest 0 (percepcyjne), -1 to odwzorowanie wskazane przez tag zdjęcia, 1 - relatywnie kolorymetryczne, 2 - nasyceniowe, 3 - absolutnie kolorymetryczne.
natomiast z tym "niedziałaniem" to nie mam pomysłu, a niestety nie używam FF.
Na szczęście profile od EIZO chodzą ;)
Tu też nie pomogę - też mam Eizo
FF 3.5.4
Win XP pro
ATI Radeon HD 2600 Pro
NEC P221w
Działa, przynajmniej ja widzę różnicę między plikami.
Ps. jak zmusić SV by widzał małpiszona?
ściągnij 1.1.03
Wywalić oprogramowanie od małpy lub zastopować usługę systemową od niej.
Problem w tym że mam tylko szpej, bez softu. Czyli co ściągnąć soft od małpy, zainstalować i wyłączyć.
Problem w tym że mam tylko szpej, bez softu. Czyli co ściągnąć soft od małpy, zainstalować i wyłączyć.
W takim wypadku jak radzi Czornyj, proszę ściągnąć najnowszą wersję.
sprawdziłem FF-a 3.5.3 i 3.5.5 - na profilu monitora ICC v4 zdaje się wyrypywać. Nie wiem po cholerę dali 4 sposoby odwzorowania, skoro v4 i tak nie działa...
Krzychu_Z
07-11-2009, 20:34
Podstawić driver od niej (jest w komplecie z SV) jak po podłączeniu małpy przez USB system próbuje ją instalować...
sprawdziłem FF-a 3.5.3 i 3.5.5 - na profilu monitora ICC v4 zdaje się wyrypywać. Nie wiem po cholerę dali 4 sposoby odwzorowania, skoro v4 i tak nie działa...
Tak też myślałem, ale podstawiam profile generyczne, tworzę własne v2 lub v4 i kupa za każdym razem. Wydaje mi się że problem tkwi gdzie indziej.
Tak też myślałem, ale podstawiam profile generyczne, tworzę własne v2 lub v4 i kupa za każdym razem. Wydaje mi się że problem tkwi gdzie indziej.
No to ciekawostka, bo u mnie v2 z i1matcha zdaje się działać...
No to ciekawostka, bo u mnie v2 z i1matcha zdaje się działać...
Problem (chyba) rozwiązany. CMM w FF działa tylko z profilem typu 2, oraz w niektórych przypadkach jest konieczne ręczne wskazanie profilu jako wartość zmiennej "gfx.color_management.display_profile". Nie zauważyłem na razie reguły, a przypadkowość bardzo mi się nie podoba.
w niektórych przypadkach jest konieczne ręczne wskazanie profilu jako wartość zmiennej "gfx.color_management.display_profile".A nie mówiłem?
Jak masz profil v2 i wskazanie w FireFox to musi działać.
Jak masz profil v2 i wskazanie w FireFox to musi działać.
To wcale nie było takie oczywiste, bo raz bierze systemowy a raz nie i świadczy o zdrowym popieprzeniu zachowania FF.
To wcale nie było takie oczywiste, bo raz bierze systemowy a raz nie i świadczy o zdrowym popieprzeniu zachowania FF.A to ja nie przeczę. NORMALNIE to on powinien działać bez wskazywania (i "z" oczywiście również) i obsługiwać też v4 ...
ps. ale by było ciekawiej to podobno w FireFox 3.6 beta nadal jest czarna d...
FF 3.5.5 NEC P221w lokomotywa.jpg jest bardziejj nasycony
jest taka wtyczka do ff Color Management 0.51 i ma rozne opcje moze to cos pomoze
jest taka wtyczka do ff Color Management 0.51 i ma rozne opcje moze to cos pomoze
"this is only a Graphical User Interface used to access the built in color management settings in about:config", więc nic więcej niż do tej pory zdziałałem nie zrobi.
PS. U Pana działa ok, ma Pan farta. :)
FF 3.5.5 NEC P221w lokomotywa.jpg jest bardziejj nasycony
Ta wtyczka niestety nic nie wnosi ... do tych opcji jest dostęp bez wtyczki ( z polecenia about:config )
ps. ... spóźniłem się ... Tom01 - Struś Pędziwiatr
Ja bym może proponował opisać problem i rozwiązanie w skrócie i przylepić.
zgadza sie to tylko gui do cmm ale imo wygodniejszy od cmd ff