PDA

Zobacz pełną wersję : Błąd w CMM Firefoxa?

Tom01
30-10-2009, 04:00
Spotkałem się dziś z dziwnym przypadkiem. FF w wersji 3.5 "wyłącza" moduł CMM w połączeniu z niektórymi typami profili wyświetlania i podaje materiał jak gdyby nigdy nic, bez zarządzania barwą. Co ciekawe, inne aplikacje z CMM, np PS, Safari, FF 3.0 działają zupełnie poprawnie. Jak na razie wywąchałem, że CMM w FF się wyłączy, jeśli profil monitora zawiera więcej niż jedną macierz, obok tagu adaptacji chromatycznej, dodatkowo macierze "konwersji 16-bitowej LUT PCS<->urządzenie". W innym wypadku działa normalnie. Przykład takiego profilu jest tu: http://monitory.mastiff.pl/temp/FF-kiler.icm

Jakieś pomysły?

Kyle
30-10-2009, 10:00
W ogóle w wersji 3.5 spaprano częściowo profilowanie ( jest zgodne z niższą wersją profili + problemy o których piszesz ... jedyne co poprawili to prędkość). Co zrobić ? - Ja bym napisał do Mozilla że to i to nie działa a na 3.0 działa.

http://www.color.org/version4html.xalter

Tom01
07-11-2009, 15:11
Mam prośbę. Drążę temat CMM w Firefoxie i po aktualizacji do 3.5.5 przestał działać CMM całkiem! Proszę użytkowników ww przeglądarki i monitorów szerokogamutowych o pomoc w testach. Poniżej są dwa przygotowane pliki:

http://monitory.mastiff.pl/temp/lokomotywa-srgb.jpg
http://monitory.mastiff.pl/temp/lokomotywa.jpg

Przy poprawnie działającym module CMM, lokomotywy powinny być różne. Plik z dopiskiem srgb powinien być widocznie mniej nasycony (niebo, trawa). Jeśli obydwa wyglądają tak samo, znaczy że nie działa. Będę wdzięczny za podanie wersji przeglądarki i systemu.

RomanZWrocławia
07-11-2009, 15:24
FF 3.5.5
Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl; rv:1.9.1.5) Gecko/20091102 Firefox/3.5.5
Win 2000 Professional PL
Obrazki różną się na moim monitorze (CRT HP) karta graficzna Matrox G450 ale nie nasyceniem , ale dominantą
lokomotywa-srgb - idzie wyraźnie w czerwono zółto i w cieniach zdaje się jaśniejsza
lokomotywa - idzie w chłodne tonacje, zdaje się ciemniejsza w cieniach

Tom01
07-11-2009, 15:28
lokomotywa-srgb - idzie wyraźnie w czerwono zółto i w cieniach zdaje się jaśniejsza

Dziękuję. Generalnie chodzi o fakt różnicy, jeśli jest łatwo widoczna, znaczy CMM działa. Jaka ona jest, wynika z gamutu monitora i kalibracji, co w przedmiotowym wypadku jest drugorzędne.

Kyle
07-11-2009, 18:10
Mam prośbę. Drążę temat CMM w Firefoxie i po aktualizacji do 3.5.5 przestał działać CMM całkiem! Proszę użytkowników ww przeglądarki i monitorów szerokogamutowych o pomoc w testach. Poniżej są dwa przygotowane pliki:

http://monitory.mastiff.pl/temp/lokomotywa-srgb.jpg
http://monitory.mastiff.pl/temp/lokomotywa.jpg

Przy poprawnie działającym module CMM, lokomotywy powinny być różne. Plik z dopiskiem srgb powinien być widocznie mniej nasycony (niebo, trawa). Jeśli obydwa wyglądają tak samo, znaczy że nie działa. Będę wdzięczny za podanie wersji przeglądarki i systemu.

W FireFox 3.5.5 profilowanie działa (wyświetla jak w gimp ... w IE8 jest przesycenie bo tam nie ma profilowania). Oba zdjęcia wyświetlają się tak samo (z profilowaniem oba normalnie nasycone a bez profilowania oba przesycone - i tak ma być bo oba są w przestrzeni sRGB a mój monitor to okolice aRGB)

Kyle
07-11-2009, 18:11
Dziękuję. Generalnie chodzi o fakt różnicy, jeśli jest łatwo widoczna, znaczy CMM działa.

To są te same zdjęcia z tym samym profilem (sRGB) więc gdyby była jakaś różnica to byłoby coś nie teges ;)

FF 3.5.5
Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl; rv:1.9.1.5) Gecko/20091102 Firefox/3.5.5
Win 2000 Professional PL
Obrazki różną się na moim monitorze (CRT HP) karta graficzna Matrox G450 ale nie nasyceniem , ale dominantą
Albo kiedy oglądałeś te zdjęcia to były inne na serwerze niż to co Ja teraz widziałem ... albo masz bardzo nierównomierny monitor.

Tom01
07-11-2009, 18:15
To są te same zdjęcia z tym samym profilem (sRGB)

Nie do końca. Oba są w skonwertowane do sRGB ale plik z dopiskiem srgb ma załączony profil, drugi nie. Dlatego w sytuacji przeglądarki z CMM musi być widoczna różnica tym większa im gamut monitora bardziej różni się od sRGB.

Kyle
07-11-2009, 18:16
Nie do końca. Plik z dopiskiem srgb ma załączony profil, drugi nie.U mnie wszystkie pliki bez profilu są traktowane jako sRGB

Tom01
07-11-2009, 18:19
U mnie wszystkie pliki bez profilu są traktowane jako sRGB

W jakiej aplikacji? W FF? Jak Pan to zrobił?

Kyle
07-11-2009, 18:21
W jakiej aplikacji?

... powiem tak ... GIMP 2.6.7 wyświetla te dwie lokomotywy identycznie ... tak jak FireFox 3.5.5 .

Natomiast w Internet Explorer 8 oba zdjęcia tak samo wyglądają względem siebie, ale wzgl. GIMP i FireFox z przesyceniem (oba tak samo przesycone względem obu wyświetlonych w GIMP i Firefox)

Tom01
07-11-2009, 18:30
... po prostu te zdjęcia są u mnie wyświetlane tak samo czy profilowanie działa czy nie.

Znaczy to samo co i u mnie, czyli nie działa poprawnie. Przykładowo podgląd w OSX czy w Safari jest, jak powinno być.

Kyle
07-11-2009, 18:38
Znaczy to samo co i u mnie, czyli nie działa poprawnie. Przykładowo podgląd w OSX czy w Safari jest, jak powinno być.

Ale dla czego przy nie działającym profilowaniu mam znacznie większe nasycenie niż przy działającym (obu obrazów)?

(usunąłem tamto zdanie bo chyba źle mnie zrozumiałeś ;) )

Tom01
07-11-2009, 18:46
Ale dla czego przy nie działającym profilowaniu mam znacznie większe nasycenie niż przy działającym (obu obrazów)?

(usunąłem tamto zdanie bo chyba źle mnie zrozumiałeś ;) )

To powinno działać w uproszczeniu tak:
Jeśli monitor ma szerszy gamut niż sRGB wówczas przeglądarka zwyczajowo wyświetli plik sRGB "rozciągnięty" do przestrzeni monitora, czyli przesycony. Jeśli plik zawiera profil, czyli informację, że jest sRGB, a przeglądarka ma włączony CMM, czyli wie że pracuje na szerokogamutowym monitorze, wyświetli plik wykorzystując tylko część jego gamutu, odpowiadającą sRGB.

Kyle
07-11-2009, 18:48
To powinno działać w uproszczeniu tak:
Jeśli monitor ma szerszy gamut niż sRGB wówczas przeglądarka zwyczajowo wyświetli plik sRGB "rozciągnięty" do przestrzeni monitora, czyli przesycony. Jeśli plik zawiera profil, czyli informację, że jest sRGB, a przeglądarka ma włączony CMM, czyli wie że pracuje na szerokogamutowym monitorze, wyświetli plik wykorzystując tylko część jego gamutu, odpowiadającą sRGB.
... a u mnie nie rozciąga do gamutu monitora pliku sRGB nieoprofilowanego (w GIMP i FireFox ... bo w IE zawsze rozciąga )

... mogę zrobić prt. screen . jak chcesz zobaczyć .... a plik opatrzę w profil mojego monitora ;)

Czornyj
07-11-2009, 18:56
W FF 3.5 wzwyż można skonfigurować sposób wyświetlania nieotagowanych treści tak, by domyślnie były traktowane jako sRGB lub wyświetlone w przestrzeni monitora bez zarządzania barwą. Odpowiada za to tag gfx.color_management.mode, gdzie wartość 0 wyłącza zarządzanie barwą, 1 załącza zarządzanie barwą dla wszystkich otagowanych i nieotagowanych treści graficznych (z domyślnym traktowaniem treści nieotagowanych jako sRGB, która to przestrzeń jest standardem dla internetu wg ISO), natomiast 2 załącza zarządzanie barwą, ale tylko dla otagowanych treści.

Safari zarządza barwą wyłącznie w przypadku treści otagowanych.

Krzychu_Z
07-11-2009, 18:57

U mnie działa, 3.5.5, zdjęcia są wyraźnie różne.

Kyle
07-11-2009, 19:02
W FF 3.5 wzwyż można skonfigurować sposób wyświetlania nieotagowanych treści tak, by domyślnie były traktowane jako sRGB lub wyświetlone w przestrzeni monitora bez zarządzania barwą. Odpowiada za to tag gfx.color_management.mode, gdzie wartość 0 wyłącza zarządzanie barwą, 1 załącza zarządzanie barwą dla wszystkich otagowanych i nieotagowanych treści graficznych (z domyślnym traktowaniem treści nieotagowanych jako sRGB, która to przestrzeń jest standardem dla internetu wg ISO), natomiast 2 załącza zarządzanie barwą, ale tylko dla otagowanych treści.

Safari zarządza barwą wyłącznie w przypadku treści otagowanych.
OOOOOO DZIĘKI .... ja właśnie kiedyś dałem "1" !!! ... teraz już wiem co to zmienia.

Panie Tomku ... dzięki info od Mr. Czornyja jak dałem 2 to jest różnica :) - teraz sprawdzone

Jednak trapi mnie dla czego różnic między obrazami nie ma w GIMP ? ... tak jak by traktował niotagowane zdjęcia jako sRGB

Tom01
07-11-2009, 19:04

Wiem o tym, przy czym zmiany ww wartości w dwóch moich komputerach i jednego obcego, nie daje zupełnie żadnego skutku.

Macro
07-11-2009, 19:06
U mnie na FF 3.5.5 (i szerokogamutowym monitorze) nie ma różnicy pomiędzy zdjeciami, ale właśnie dlatego, ze włączony mam tryb zarządzania kolorem nr 1 czyli nieotagowane obrazki są traktowane jak sRGB.

Kyle
07-11-2009, 19:10
Wiem o tym, przy czym zmiany ww wartości w dwóch moich komputerach i jednego obcego, nie daje zupełnie żadnego skutku.

Proszę wbić mu może ścieżkę do profilu monitora czyli:

gfx.color_management.display_profile;C:\profil_moj ego_swiecidla.icm

Tom01
07-11-2009, 19:12
U mnie na FF 3.5.5 (i szerokogamutowym monitorze) nie ma różnicy pomiędzy zdjeciami, ale właśnie dlatego, ze włączony mam tryb zarządzania kolorem nr 1 czyli nieotagowane obrazki są traktowane jak sRGB.

Proszę celem sprawdzenia przełączyć na 2.

Czornyj
07-11-2009, 19:19
Proszę wbić mu może ścieżkę do profilu monitora czyli:

gfx.color_management.display_profile;C:\profil_moj ego_swiecidla.icm

Jeśli zostawi się ten tag czysty, to FF automatycznie użyje profilu zapiętego w stystemie, co jest sensowniejsze (szczególnie na stanowiskach wielomonitorowych). To raczej nie o to chodzi...

Tom01
07-11-2009, 19:23
To raczej nie o to chodzi...

W wersji 3.5.3 zauważyłem wrażliwość na różne profile. Napisałem o tym w pierwszym poście. Sądziłem w międzyczasie, że chodzi o różnicę wersji v2 i v4, jednakże nie do końca, a ponadto w wersji 3.5.4 i 3.5.5 niezależnie od podpiętego profilu działa tak samo, tzn nie działa.

Macro
07-11-2009, 19:24
Proszę celem sprawdzenia przełączyć na 2.

Oczywiście wynik w pełni przewidziany - różnice wyraźne.

Kyle
07-11-2009, 19:29
W wersji 3.5.3 zauważyłem wrażliwość na różne profile. Napisałem o tym w pierwszym poście. Sądziłem w międzyczasie, że chodzi o różnicę wersji v2 i v4, jednakże nie do końca, a ponadto w wersji 3.5.4 i 3.5.5 niezależnie od podpiętego profilu działa tak samo, tzn nie działa.

Z tego co mi wiadomo FireFox nie radzi sobie z niektórymi profilami monitorów (na PurePC ktoś miał problem z profilem od HP lub DELL ... nie pamiętam dokładnie). Na szczęście profile od EIZO chodzą ;)

Tom01
07-11-2009, 19:30
Oczywiście wynik w pełni przewidziany - różnice wyraźne.

Dziękuję. Wygląda na to, że błąd czasem występuje czasem nie, co utrudni jego identyfikację.

Czornyj
07-11-2009, 19:32

Prawdopodobnie chodzi o różnice w odwzorowaniu, przy profilach ICC v4 dla syntetycznych przestrzeni edycyjnych możliwe są również inne odwzorowania poza kolorymetrycznym. Można to zmienić za pomocą tagu gfx.color_management.rendering_intent, defaultowo jest 0 (percepcyjne), -1 to odwzorowanie wskazane przez tag zdjęcia, 1 - relatywnie kolorymetryczne, 2 - nasyceniowe, 3 - absolutnie kolorymetryczne.

natomiast z tym "niedziałaniem" to nie mam pomysłu, a niestety nie używam FF.

Macro
07-11-2009, 19:57
Na szczęście profile od EIZO chodzą ;)
Tu też nie pomogę - też mam Eizo

szymony
07-11-2009, 20:08
FF 3.5.4
Win XP pro
ATI Radeon HD 2600 Pro
NEC P221w

Działa, przynajmniej ja widzę różnicę między plikami.

Ps. jak zmusić SV by widzał małpiszona?

Czornyj
07-11-2009, 20:14

ściągnij 1.1.03

Tom01
07-11-2009, 20:17

Wywalić oprogramowanie od małpy lub zastopować usługę systemową od niej.

szymony
07-11-2009, 20:19
Problem w tym że mam tylko szpej, bez softu. Czyli co ściągnąć soft od małpy, zainstalować i wyłączyć.

Tom01
07-11-2009, 20:26
Problem w tym że mam tylko szpej, bez softu. Czyli co ściągnąć soft od małpy, zainstalować i wyłączyć.

W takim wypadku jak radzi Czornyj, proszę ściągnąć najnowszą wersję.

Czornyj
07-11-2009, 20:30
sprawdziłem FF-a 3.5.3 i 3.5.5 - na profilu monitora ICC v4 zdaje się wyrypywać. Nie wiem po cholerę dali 4 sposoby odwzorowania, skoro v4 i tak nie działa...

Krzychu_Z
07-11-2009, 20:34

Podstawić driver od niej (jest w komplecie z SV) jak po podłączeniu małpy przez USB system próbuje ją instalować...

Tom01
07-11-2009, 20:44
sprawdziłem FF-a 3.5.3 i 3.5.5 - na profilu monitora ICC v4 zdaje się wyrypywać. Nie wiem po cholerę dali 4 sposoby odwzorowania, skoro v4 i tak nie działa...

Tak też myślałem, ale podstawiam profile generyczne, tworzę własne v2 lub v4 i kupa za każdym razem. Wydaje mi się że problem tkwi gdzie indziej.

Czornyj
07-11-2009, 20:47
Tak też myślałem, ale podstawiam profile generyczne, tworzę własne v2 lub v4 i kupa za każdym razem. Wydaje mi się że problem tkwi gdzie indziej.

No to ciekawostka, bo u mnie v2 z i1matcha zdaje się działać...

Tom01
07-11-2009, 21:59
No to ciekawostka, bo u mnie v2 z i1matcha zdaje się działać...

Problem (chyba) rozwiązany. CMM w FF działa tylko z profilem typu 2, oraz w niektórych przypadkach jest konieczne ręczne wskazanie profilu jako wartość zmiennej "gfx.color_management.display_profile". Nie zauważyłem na razie reguły, a przypadkowość bardzo mi się nie podoba.

Kyle
07-11-2009, 22:52
w niektórych przypadkach jest konieczne ręczne wskazanie profilu jako wartość zmiennej "gfx.color_management.display_profile".A nie mówiłem?

Jak masz profil v2 i wskazanie w FireFox to musi działać.

Tom01
07-11-2009, 22:58
Jak masz profil v2 i wskazanie w FireFox to musi działać.

To wcale nie było takie oczywiste, bo raz bierze systemowy a raz nie i świadczy o zdrowym popieprzeniu zachowania FF.

Kyle
07-11-2009, 23:02
To wcale nie było takie oczywiste, bo raz bierze systemowy a raz nie i świadczy o zdrowym popieprzeniu zachowania FF.A to ja nie przeczę. NORMALNIE to on powinien działać bez wskazywania (i "z" oczywiście również) i obsługiwać też v4 ...

ps. ale by było ciekawiej to podobno w FireFox 3.6 beta nadal jest czarna d...

conik
07-11-2009, 23:21
FF 3.5.5 NEC P221w lokomotywa.jpg jest bardziejj nasycony
jest taka wtyczka do ff Color Management 0.51 i ma rozne opcje moze to cos pomoze

Tom01
07-11-2009, 23:24
jest taka wtyczka do ff Color Management 0.51 i ma rozne opcje moze to cos pomoze

"this is only a Graphical User Interface used to access the built in color management settings in about:config", więc nic więcej niż do tej pory zdziałałem nie zrobi.

PS. U Pana działa ok, ma Pan farta. :)

Kyle
07-11-2009, 23:27
FF 3.5.5 NEC P221w lokomotywa.jpg jest bardziejj nasycony
Ta wtyczka niestety nic nie wnosi ... do tych opcji jest dostęp bez wtyczki ( z polecenia about:config )

ps. ... spóźniłem się ... Tom01 - Struś Pędziwiatr

Tom01
07-11-2009, 23:31
Ja bym może proponował opisać problem i rozwiązanie w skrócie i przylepić.

conik
07-11-2009, 23:35
zgadza sie to tylko gui do cmm ale imo wygodniejszy od cmd ff