Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Góry z góry widziane przez chmury
Witam,
"Z pewną taką nieśmiałością" debiutuję w tym dziale, jednym z najbardziej zacnych i jednocześnie obleganych.
To zdjęcie nie wymagało ode mnie tyle wysiłku, ile większość z Was wkłada w fotografowanie, mozolnego wyszukiwania lokalizacji, dotarcia na miejsce i oczekiwania na światło. Po prostu otworzyłem oczy i zobaczyłem jak poranne słońce przebija się przez chmury i mgły spowijające Alpy, tworząc wręcz bajkowe widoki. Tamten widok mnie oczarował, może spodoba się i Wam...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=vfp88r896c8d8nzv18w.jpg)
Pozdrawiam!
Nie wiem, może się nie znam, ale jakoś tak za niebiesko jest.
ostrytux
30-10-2009, 00:25
Powiem krótko - zrób z tego B&W i nie znajdę szczęki :mrgreen:
Nie jestem wielkim fanem B&W ale sie zgodze......juz sie zbieram z podlogi!
a mnie się podoba - gdzie to?
Mnie się podoba taka kolorystyka , zdjęcie rewelacja :)
Amadeusz
30-10-2009, 00:50
B/W to zdjęcie mogłoby tylko zabić... W tej konwencji jest pięknie pokazana surowość gór i delikatność mgieł. Cudownie.
BW uwazam w tym przypadku za nieporozumienie. Przeciez tutaj wlasnie kolor robi zdjecie.
Mozna go lekko modyfikowac, ale w ogolnosci jest bardzo dobrze.
borregaard
30-10-2009, 00:56
Piękna fota..:-D
Nic nie powiem o wrażliwości proponującym B&W....
semyazza
30-10-2009, 01:02
super jest
jak zrobisz z tego b/w. to sobie mozesz pojsc na canon board....
Niesamowity widok... piękne zdjęcie - gratuluję :) (Taka mała dygresja do tytułu wątku / zdjęcia - niewielu przywiązuje wagę do tego co i jak pisze, Ty dobrałeś go idealnie :))
Pozdrawiam.
a ja rozszyfrowałem co widać :-D od lewej Panie i Panowie Dom najwyższy szczyt Szwajcarii, Taschhorn pieruńsko krucu, taka wypłaszczona górka na prawo od nich Alhubel przed nimi Weisshorn ( taka piramida ) od Alphubla na prawo takie dwa to Strahlton ten pochyły Rimpfichhorn, najpotężniejszy masyw na zdęciu to Monte Rosa z jej kilkunastoma szczytami powyżej 4000, na planie wcześniejszym takie piramidki to o ile się nie myle od lewej Dent Balnche, Matterhorn i Dent dHerens a zdjęcie wykonane najprawdpodobniej z okolic Monte Bianco , dodam pochwaląc się że piszę z pamięci a zdjęcie jest PIĘKNE.
Nikonozaur
30-10-2009, 01:18
Kapitalna fota, nic bym nie ruszał. 5*.
Nie wiem, może się nie znam, ale jakoś tak za niebiesko jest.
Bo tam było niebiesko :) Ale coś jest w Twojej uwadze, bo nie pierwszy raz słyszę taką opinię o mojej obróbce. Chociaż akurat tutaj sprawdziłem na dwóch monitorach (bo swojemu laptopowi do końca nie ufam) i tam tak było.
Przyznam szczerze, że również nie widzę tego w B&W. Ale mimo wszystko spróbowałem z innym kadrem, którego nie udało mi się utrzymać w jednolitej kolorystyce (lekcja dla wszystkich - uwaga na fotele lotnicze odbijające się w oknie samolotu i całkowicie psujące zdjęcia). Oto moje pierwsze B&W (nie bijcie za mocno!) (na wszelki wypadek malutkie... i tylko po to aby przekonać Was że tą drogą nie ma po co iść... aha, na CB na razie się nie wybieram :) )
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=lovtenm68o240x08t04.jpg)
Dziękuję Wam za bardzo budujące komentarze!
PS. Darsedz - to jest gdzieś nad Alpami, granica Austria/Szwajcaria (chyba). Nie mogę zweryfikować nazw podanych przez Tomka, pewne jest że samolot leciał raczej na północ od Alp, więc widok był w kierunku potencjalnych Włoch ale raczej Szwajcarii, a Monte Bianco (Mont Blanc?) widziałem jakieś dziesięć minut później (strzelam że to był MB bo była to najwyższa góra na całej trasie:) )
Proac150
30-10-2009, 01:33
Jedynka bardzo mnie się podoba. Dwójka, hmmm... nie żebym nie lubił bw, ale to nieszczególnie mnie porywa.
dobra zmieniam zdanie.....kolor lepiej!
może się nie znam na fotografii ale na górach to znam się napewno - pogranicze włosko - francusko - szwajcarskie jest tam poprostu pięknie
tak ten pomysł moze wypalić :-D
Kasandra
30-10-2009, 08:28
A ja wolę kolor
jest pięknie
Takimi widokami proszę mnie budzić codziennie rano - bardzo elegancko :)
cypherdid
30-10-2009, 09:10
#1 jest rewelka...nie dopicowywałeś nic?? :)
może się nie znam na fotografii ale na górach to znam się napewno - pogranicze włosko - francusko - szwajcarskie jest tam poprostu pięknie
Wiesz, ja się tylko mogłem domyślać co widzę, ale to Ty, jak widzę po Twoich zdjęciach, na górach znasz się lepiej, więc tym fajniej jest dowiedzieć się co sfotografowałem... W samolotach pasażerskich powinny być opcjonalne wyświetlacze HUD w oknach, specjalnie na takie okazje ;)
nie dopicowywałeś nic?? :)
Lekkie poprawienie kolorów ale raczej w kierunku rozjaśnienia nieba i zwiększenia kontrastu, trochę odszumiania - tylko lekko podkreśliłem efekt jaki widziałem. Powiedzmy że zdjęcie jest naturalne w 95%. No i to trochę crop, porządkujący kadr.
Dziękuję wszystkim odwiedzającym i komentującym.
wpisałem się po pokazaniu tego obrazka w b/w ale taka panoramka nie bardzo do mnie trafia nie mam konkretnej koncepcji na b/w tutaj - ale taka konwersja raczej do mnie nie trafia sadzę ze trzeba by to zrobić chyba bardziej dramatycznie :-D
Kolor, tylko kolor. Taki jak na jedynce. Jest bosko.
Lekkie BW mz będzie mdłe, dramatyczne zabije nastrój
Jak lubię b/w tak tutaj kolor pełni na tyle istotną rolę, że po prostu musi to być w kolorze. Jest świetnie.
Jedyneczka w kolorze jest super.
Chociaż lubię BW to tutaj jakoś do mnie nie gada (płasko, brakuje oddechu, głębi)
Pozdrawiam
Zasypaliście mnie dzisiaj doskonałymi fotografiami. Mam dość ;-) brak słów, przez najbliższe godziny będę podziwiał w milczeniu. Co bym nie napisał to i tak nie odda energii tej fotografii, każdy sam widzi i czyje ją na swój sposób.
Sowulus12
30-10-2009, 18:38
Kolor jest super.
Marta Baranowska
30-10-2009, 19:07
super jest