Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Stara lipa - [Nemeth]
Witam
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img691.imageshack.us/img691/2811/oldlinden2.jpg)
pozdr.
Piotr_ek
29-10-2009, 23:33
Ładnie IRkowo... podoba mi się.
sabs2key
29-10-2009, 23:42
Cudeńko :)
No ladnie jest ale bez rewelacji. ja tu fajerwerkow nie widze z 2 powodow - po pierwsze nie jestem zwolenikiem IR a po drugie mam wrazenie ze gdyby nie to IR to bylaby to zupelnie przecietna fotka
borregaard
29-10-2009, 23:50
Jest jak jest i dlatego,że tak właśnie jest,a nie inaczej,jest b.fajnie.:)
Wyglada znajomo. Czy to ta od ND?
Fajnie uczesana podloga. Sympatyczne w odbiorze, tylko szkoda, ze prawa strona korony zlewa sie z chmurami.
Lipa jak ch... :D jestem na tak ;) I u mnie nic sie nie zlewa, nie wiem co Wy macie z tymi monitorami...
Świetnie , IR bardzo pasuje :)
PS. Syfek w PG ;)
ostrytux
30-10-2009, 00:11
Bardzo dobry IR - podoba mi się.
To pewnie ta zima co to u wszystkich była tylko nie u mnie :D
Bardzo fajne, tylko szkoda, że już nie bardzo jest pogoda na IR bo sam bym spróbowal..
Sebastianito
30-10-2009, 00:53
Nie ma (czegos tam) we wsi! musze kupic spowrotem IR i wziasc pare lekcji od Ciebie! Swietna robota. Uwielbiam Irenki. Tesciowa ma tak na imie :)
Maćku kapitalnie kadrowane.
Przyznam, że zobaczyłbym to zdjęcie w pięknych pastelach - jak to potrafisz.
Nie ma (czegos tam) we wsi! musze kupic spowrotem IR i wziasc pare lekcji od Ciebie! Swietna robota. Uwielbiam Irenki. Tesciowa ma tak na imie :)
Wez tez pare lekcji polskiego (wziac, nie wziasc) od ekoneta (albo nawet ode mnie :D).
Czyzby znowu boom na IR sie robil?;)
Sebastianito
30-10-2009, 01:10
Kolejna wtopa... przepraszam :(
Nikonozaur
30-10-2009, 01:26
Widok znajomy, czy czasami już tego drzewa nie pokazywałeś? Na długim czasie coś kojarzę...
Super.
Bardzo się podoba IR lipa
No ladnie jest ale bez rewelacji. ja tu fajerwerkow nie widze z 2 powodow - po pierwsze nie jestem zwolenikiem IR a po drugie mam wrazenie ze gdyby nie to IR to bylaby to zupelnie przecietna fotka
Prawdę powiedziawszy to odnoszę wrażenie, że większość zdjęć IR (nie tylko moich ale ogólnie), które wykonano by w "normalnej" technice byłoby zupełnie przeciętne w odbiorze. Ale właśnie na tym polega urok podczerwieni, że z pozornie bezbarwnego i nie atrakcyjnego widoku potrafi uczynić coś co zatrzymuje wzrok na dłużej.
Widok znajomy, czy czasami już tego drzewa nie pokazywałeś? Na długim czasie coś kojarzę...
Na pustym polu w promieniu kilku km był to jedyny wyróżniający się element krajobrazu. Gdy się już do niego dosapałem, wykorzystałem miejscówkę maksymalnie (no, na drzewo tylko nie wlazłem;) ). Zatem przyznaję Ci rację.
Nie ma (czegos tam) we wsi! musze kupic spowrotem IR i wziasc pare lekcji od Ciebie! Swietna robota. (...)
Lekcja pierwsza ;) Dzięki posiadanemu filtrowi IR (czy to na obiektyw czy to na matrycy) będziesz mógł uwolnić się od dyktatu zasady "złotych godzin". BA! Najlepiej się fotografuje w samo południe z pełnym Słońcem w plecy :D Zatem korzyści są oczywiste - można się oddać swojej pasji przez calutki dzień ;) :D
Dziękuję wszystkim za opinie.
A syfek chyba faktycznie jest - ja go ledwo na tym niebie widzę ;)
Nie no lipaaaaaaaaa po całości...........................
ale za to jaka lipa :mrgreen: Ładnie podane.
Ps. Trzymam za Ciebie kciuki w konkursie na DFV - należy Ci się.
cypherdid
30-10-2009, 09:57
Fajny IR. Dawno nie było podczerwieni na forum...Bajka...
no slicznie - bardzo ładne zdjecie i bardzo ładna tonacja :-D
(...)
Ps. Trzymam za Ciebie kciuki w konkursie na DFV - należy Ci się.
Dzięki. Zobaczymy. Jakoś oczyma wyobraźni widzę na wysokim miejscu jakiś zakichany photomatoxowy hdr ;)
gdasteve
30-10-2009, 10:45
Swietna Lipa :)
Bardzo sie podoba i przykuwa wzrok na dluzej.
Postarałeś się - bez dwóch zdań... Podoba mi się, nawet bardzo ;)
bardzo przyjemnie się ogląda tego irka
Dzięki. Zobaczymy. Jakoś oczyma wyobraźni widzę na wysokim miejscu jakiś zakichany photomatoxowy hdr ;)
Może nie będzie tak źle - czasami wygrywają całkiem sensowne zdjęcia.
Bardzo ładna praca. Te IR-ki mają coś w sobie.
Trzeba będzie kiedyś spróbować (choć z moją puszką nie jest to ponoć takie proste :???:).
Smakowita, a najsmaczniejsze są listki na ciemnym tle pnia. I to, że się tak romantycznie pochyla, zaczesana jak pomnik Chopina ;-)
nie ma bata, wchodzę w IR-a ! Ciekawe jak kosodrzewina w samo południe będzie się prezentować...? ;-)
Nie kombinuj, rano bedzie w takim kolorze bez IR ;)
Widząc niektóre prace z IR innych, nie podobał mi się ten sposób fotografowania. Oglądam kolejną Twoją pracę, w której IR bardzo pasuje. Bardzo mi się ta praca podoba, może przez te wkomponowane tonalne przejścia niebieskiego.
Świetna robota! Lubię IRenki a ta szczególnie mi się podoba:) Gratuluję:)
czy mozna wiedziec Macku jakiego IR uzywasz? i Czy miales do tego zdjecia ND jakiegos zakreconego? poniewaz jestem na kupnie obu i mam zagwozdke co wybrac. bede wdzieczny za pomoc
GUINNESSts
31-10-2009, 01:07
Hmm...mam zaleglosci widze. Bardzo oki:):):)
czy mozna wiedziec Macku jakiego IR uzywasz? i Czy miales do tego zdjecia ND jakiegos zakreconego? poniewaz jestem na kupnie obu i mam zagwozdke co wybrac. bede wdzieczny za pomoc
Nie miałem nakręconego filtra ND. Czas ekspozycji: 1/500 s.
Wymieniłem filtr AA na matrycy na ekwiwalent Hoya R72/Kodak Wratten 89b/ 720nm. Filtr zamówiłem tutaj (http://www.lifepixel.com/).