Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ostrzenie przy użyciu Live view D700

matyjasz
29-10-2009, 19:38
Witam,

Nie mam tego aparatu, ale będzie. Mam jednak pytanie o możliwoś ostrzenia manualnego ( w sumie niekoniecznie, ale to też mnie interesuje) przy użyciu liveview. Czy to tak działa? Czy da się ostrzyć, mieć podgląd GO, a być może zrobić zoom fragmentu kadru na wyświetlaczu i wtedy wyostrzyć szczegół podglądając lv ?
Szperając na forum trafiłem na jakieś wzmianki, jednak enigmatyczne, co mnie nie dziwi, bo spodziewam się, że posiadacze D700 nie rozczulają się zbytnio nad tym, skoro każdy wie o czym mowa - ja jednak nie trzymałem nawet D700 w ręku, stąd takie pytanie, będę wdzięczny za krótką żołnierską odpowiedź.

pzd
mati

wasilewk
29-10-2009, 19:46
Tak jak piszesz: wybierasz kadr, naciskasz przycisk i masz obraz, który powiększasz przyciskiem, ustawiasz ostrość i ... naciskasz przycisk, żeby zrobić zdjęcie.

Głębi ostrości, nestety mieć nie będziesz - chyba, że będziesz robił na przysłonie roboczej, co na AF50 i podobnych nie jest możliwe.

Pzdr.

matyjasz
29-10-2009, 19:51
O to chodziło, dziekuję bardzo :)

pzdr
mati

Siupes
03-11-2009, 23:03
dodam ze robilem elementy drzewne w nocy i w sumie to byl jedyny sposob zeby trafic fokusem.

Moonbeam
04-11-2009, 00:32
Ja sobie nie wyobrażam innego ostrzenia manualnymi obiektywami na standardowej matówce niż właśnie przez Live View. Non stop się przełączam do tego trybu i wyostrzam dokładnie na to, na co potrzebuję. Kropka na przysłonach <2.8 niestety zupełnie sobie nie radzi - jedno ostre zdjęcie na 5.

GO masz identyczną, gdybyś robił zdjęcie na maksymalnie otwartej przysłonie. Szkoda tylko, że zrzut z matrycy nie jest najdokładniejszy - to znaczy ilość detali na max powiększeniu jest mniejsza niż po zrobieniu zdjęcia w tym samym fragmencie.