Zobacz pełną wersję : Jaka lampa na początek
Zaczynam coraz częściej interesować się lampami gdyż od czasu do czasu pasuje coś doświetlić pomimo iż zdjęcia zazwyczaj wykonuje w dobrych warunkach oświetleniowych.
Ale do rzeczy: co polecalibyście na początek zabawy z lampami?? Od pierwszej lampy wymagam aby była tania, nie musi mieć niewiadomo jakich fajerwerków, dobrze jakby była obrotowa. Tyle jest możliwości, że nie wiem ku której się kierować. Aha i raczej SB-400 odpada...Poprostu poszukuje lampy dobrej do nauki fotografowania z lampą dla osoby która nigdy nie miała do czynienia z lampami...poza tymi wbudowanymi:-D
A jaką kasę chcesz przeznaczyć na lampę i z jakim sprzętem ma być używana ??
faktycznie z rozpedu nie podałem, sprzet to D200 a kasa to w sumie nie wiem bo nie jestem jeszcze na etapie kupna faktycznego tylko narazie poszukuje co moznaby kupic i może jakby trafiła się okazja to kupiłbym. Ale myślę, że nie chce wydawać więcej jak 400-500 zł. o ile wogole za to mozna dostać coś sensownego...
W tym przedziale to tylko Nissin Di622.
Jestem posiadaczem tej lampy i jak na razie jestem zadowolony.
Szakall1
29-10-2009, 18:09
w tej cenie to tylko Nissin Di622 :)
A czasem w tych cenach mozna spotkać SB-25,Sb-28. Co o nich sadzicie...??
mrpawcio
29-10-2009, 18:54
Dozbieraj do SB-600.
Wiem, że wszyscy zawsze tak mówią, ale jest w tym trochę prawdy.
slanting_eye
29-10-2009, 19:27
Dozbieraj do SB-600.
Wiem, że wszyscy zawsze tak mówią, ale jest w tym trochę prawdy.
popieram.warto troche dozbierac
Jak ma zbierać do sb-600 to szybciej dozbiera do nissina Di 866 pro, a ma chociaż by wiekszą moc. (przynajmniej jeśli chodzi o nowe lampy)
Ja proponuję dozbiarać do sb800 albo sb900, oczywiście w zależności jaką puszkę masz. Jak zaczniesz naukę na tym poziomie nie pożałujesz.
Hehe dozbierać to do każdej lampy muszę, bo narazie mam uzbierane 0 zł. ale skoro lepiej zaczac z wyższego pułapu to ok.
ja zaczynałem od di622 i uważam, że na początek lampa jest wystarczająca.
SB 900 to 3 x tyle co Nissin ale fakt faktem że zupełnie inna klasa.
o sb-900 nawet nie mysle bo tyle kasy nie bede miał a i jej mozliwosci nie wykorzystam, mysle ze narazie na dłuzszy czas cos na poziomie sb-600 powinno mi wystarczyc..
A czasem w tych cenach mozna spotkać SB-25,Sb-28. Co o nich sadzicie...??
Ja ze swoim D200 używam na razie SB-24. Efekty może nie powalają ale na początek może być.
Tutaj (http://www.flickr.com/photos/42681072@N06/tags/kat) kilka przykładowych fotek.
wicher123
29-10-2009, 21:06
Ja w tej cenie polecam Nissina Di622,mam,polecam,za naprawdę niewielkie pieniądze można mieć w miarę fajną lampę..ja jestem bardzo zadowolony.
Fajnie się czyta... dozbieraj, dozbieraj, dozbieraj....
A właściwie to mógłbyś dozbierać i kupić sobie D3x ;)
ja tak już przy kupnie aparatu słyszałem dozbieraj, dozbieraj...no i dozbierałem
ale przy lampie to raczej tak nie bedzie bo domowy księgowy nie pozwoli wiecej wydac...
wicher123
29-10-2009, 21:31
Fajnie się czyta... dozbieraj, dozbieraj, dozbieraj....
A właściwie to mógłbyś dozbierać i kupić sobie D3x ;)
Dokładnie ;) a kupuje się to na co kogoś stać ;)
Ja też wolałbym jeździć nową BMW a śmigam 10 letnim scenikiem :/
Zauważyłem też że sporo osób na tym forum to osoby z potężnym portfelem i dla nich 500zł czy 5tyś to co tam... ;)
Nieraz przeglądam dział sprzdam i aż nieraz zazdroszczę.. jak patrzę co ludzie z forum naszego sprzedają,kupują i jakie padają kwoty...szok :(
Dozbieraj, dozbieraj, można tak sie windowac w wydatkach i czekac, tylko po co ? Nissin Di622 z pewnością w tej cenie to dobry wybór, sam przez dwadziescia lat używałem lampy Nissin 26T. Dzięki niej mam tysiące zdjec i mnóstwo wspomnień. Lampa nadal sprawna.
Nissin Di622 lub SB-600 na pewno nie będziesz żałował :)
Nie oszczędzaj raczej na lampie. Ja też wychodziłem z założenia "amator po co mi coś dobrego". Nie minęły 3 miesiące, i już mnie lampa zaczęła ograniczać. Co prawda była to SB-400.
Nissin Di622 to jak już gdzieś pisałem taka "zapchajdziura" pomiędzy SB-400 a prawdziwymi lampami. Szczerze - uderz w coś lepszego, typu SB-600 czy Metz 48 AF-1. Kupisz raz, a na lata.
Aha, odpuść sobie SB-XX jako jedyną lampę. Nie obsługują one iTTL z cyfrowymi body.
Jeśli nie potrzebujesz zdalnego wyzwalania radiowego (ew z błysku z innej lampy) bierz Di622 , głowica obraca się we wszystkie strony , szybko można dopasować moc, łatwa w obsłudze.
Prorok78
01-11-2009, 17:30
O jakim wyzwalaniu RADIOWYM kolega pisze ??:) Bo poki co to wszystkie sabinki zdalnie sa wyzwalane owszem ale albo poprzez CLS albo przez fotocele... radiowej sabinki nie widzialem :)
A koledze autorowi watku - nissin to na prawde proteza :( do uzywanej lekko 600ki lub 800ki juz kwotowo niedaleko a roznica ogromna... poza tym uwierz tym ktorzy to mowia - porobisz chwilke z lampa i zaczniesz sie zastanawiac 'a co by bylo jak by tak ta lampke zdjac z sanek i postawic pol metra z boku....':) Ano fajnie by bylo tyle ze z nissinem taki numer nie przejdzie... sam uzywalem d200 + sb600 / 800 w takim zestawieniu i to jest rewelacja.. na prawde warto.... nie wiem jak dla Ciebie ale dla mnie w lampie nie tylko moc sie liczy - mozliwosci tez :) a 2-cyfrowe lampy jako ta jedyna podstawowa sobie odpusc - tak jak kolega wyzej wspomnial - nie ma z nimi pomiaru ittl co oznacza wylacznie prace w manualu lampy lub jej wlasnej automatyce... duzo tracisz na takim rozwiazaniu :(
Pewnie ze mozliwości finansowe są wazne, ale moim zdaniem na lampie zewnetrznej nie warto oszczędzać.
Być może cena SB900 szokuje, są tańsze odpowiedniki. Posiadając SB800 nie zamienię jej na SB900 boo moim zdaniem przyrost jakości jest nieznaczny. Lampy za odpowiednie pieniadze są po prostu przewidywalne w tym co robią ze światłem. Kiedyś kupiłem lampę, nie pamietam juz jej nazwy i stosowałem z Nikonem. Była tania i błyskała aż do czasu jak skończyła zycie małą eksplozją :D Od tego czasu SB800 - uzytkowana intensywnie od 3 lat, żadnych problemów. Polecam :)
Autor wątku pisze o lampie za 400-500 zł a tu propozycje kupna tego co najdroższe, chyba oczywiste że co droższe to lepsze.
Prorok78 - o zwykłym wyzwalaniu radiowym czyli nie przez kabel.
Prorok78
01-11-2009, 18:13
Autor wątku pisze o lampie za 400-500 zł a tu propozycje kupna tego co najdroższe, chyba oczywiste że co droższe to lepsze.
Prorok78 - o zwykłym wyzwalaniu radiowym czyli nie przez kabel.
Wiesz.. ja wiem ze radiowo to nie przez kabel :)
Proponuje jednak troszke sie z teorii podciagnac :) ZADNA SABINKA NIE JEST WYZWALANA RADIOWO !!!!! Bezprzewodowo tak, radiowo nie !!:):)
"ZADNA SABINKA NIE JEST WYZWALANA RADIOWO !!!!!" ale o co chodzi ? ja nic nie pisałem o żadnej "Sabince" ?? Jedynie stwierdziłem że Nissin-a Di622 nie można wyzwolić za pomocą odbiornika radiowego.
Prorok78
01-11-2009, 18:38
Pisales Tak:
Jeśli nie potrzebujesz zdalnego wyzwalania radiowego (ew z błysku z innej lampy) bierz Di622 , głowica obraca się we wszystkie strony , szybko można dopasować moc, łatwa w obsłudze.
A to sugeruje ze 'lepsze' lampy (w domysle sabinki czyli SB600, SB800 SB900) mozna wyzwalac radiowo... a to nie prawda :)
Mozna wyzwalac je zdalnie - za pomoca CLS lub fotoceli.
A zeby byc scislym to kazda lampe mozesz wyzwolic radiowo - wystarczy odbiornik podlaczyc przez gniazdo lub goraca stopke... jeszcze raz prosze - jak nie wiesz to spytaj lub nic nie mow :)
Niech mu ktos to wytlumaczy bo ja lepiej nie umiem...:)
ooooo i dochodzimy do sedna !
"A zeby byc scislym to kazda lampe mozesz wyzwolic radiowo - wystarczy odbiornik podlaczyc przez gniazdo lub goraca stopke..." - właśnie że nie , Nissina Di622 się nie wyzwoli, o to cały czas mi chodziło :) (http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=86331 dyskusja o Di622)
Prorok78
01-11-2009, 19:09
tylko ze to troche niewiele zmienia :) To ze nissina nie wyzwolisz radiem czy fotocela na dodatkowej kostce to tylko podziekowac panom inzynierom z chin czy skad oni tam sa :)
nie zmienia to faktu ze twierdziles ze Sbxxx wyzwalane sa radiowo a teraz probojesz lapac za slowka zamiast powiedziec 'ok - mylilem sie'...:(
Ja watkow o sprzecie ktorego nie mam nie sledze - nie mam po co, ale na zdrowy rozum skoro podpinajac dodatkowy odbiornik (wszystko jedno radio czy fotocela) da sie wyzwolic kazda lampe, niezaleznie od systemu (ja np tak robie z poczciwym starym metzem 45cl i z vivitarem) to moglem powiedziec ze sie kazda da... do glowy mi nie przyszlo ze ktokolwiek mogl wpasc na pomysl blokowania srodkowego pinu i pozbawienia uzytkownikow tej mozliwosci.... - to zreszta dodatkowy powod, taka kropka nad i za tym zeby od tego sprzetu sie z daleka trzymac :(
Obaj mieliscie racje - tylko nie mogliście sie zrozumieć :)
PanB Słusznie twierdził, że NDi622 nie można odpalić za pomocą wyzwalacza radiowego.
Prorok78 równie słusznie twierdził, że lampy wyzwalane przez Nikonowski system CLS nie są wyzwalane falami radiowymi, ale przdbłyskami / podczerwienią.
Amen :D
Prorok78
01-11-2009, 19:22
I dokladnie o to mi chodzilo :) Ja nie mowie nic na temat nissina :) - nie mam , nie uzywam , nie bede :)
Wyprostowalem tylko (staralem sie) wypowiedz na temat wyzwalania serii SBxxx :) i nic wiecej :)
Amen rowniez :):)
Ja ze swoim D200 używam na razie SB-24. Efekty może nie powalają ale na początek może być.
Tutaj (http://www.flickr.com/photos/42681072@N06/tags/kat) kilka przykładowych fotek.
Kolego, które tryby automatyczne ci działają, SB-24 to chyba (??) do poprzedniego TTL-a?
Jak dla siebie, wykluczam sytuację, że mam tylko manual (co nie znaczy że nie umiem)
Kolego, które tryby automatyczne ci działają, SB-24 to chyba (??) do poprzedniego TTL-a
Automatyka lampy (A)
matyjasz
02-11-2009, 11:08
Powiem tak, miesiąc temu miałem ten sam dylemat, a to czy to warto 3x tyle za lampę płacić i wogóle to ja mam studyjne a ta nowa ma być tylko na spacerek, żeby doświetlić albo coś. No i kupiłem lampę firmy 'Lampa made in China'. Potem chciałem 'szybko' ustawić coś na spacerku i strzlić zdalnie - nie udało się bo mi zajęło ze 2 munuty ustawienie. Jak miałem czas to spokojnie się dało zrobić zdjęcie, ale potem mi się zamarzyło pstryknąć coś szybszego i po długim i namiętnym dopytywaniu tu na forum, zdecydowałem kupić sb900, a potem drugą - to jak ktoś pisał, wogóle bez porównania. Komfort pracy i zabawy jest nieporównywalny.
Biorąc powyższe pod uwagę, choć zwykle tego nie mówię - dozbieraj do systemowej.
pzdr
mati
Automatyka lampy (A)
A ta w Nikonach działa całkiem, całkiem, powiem wspaniale.
Prorok78
02-11-2009, 17:49
Metz tez nie jest najgorszy pod tym wzgledem :) Nadal zdaza mi sie uzywac 'mlotka' - 45CL4 w trybie wlasnej automatyki i dziala rewelacyjnie nawet z odwrocona glowka :) - a t obydle ma 2 palniki...:)
wszyscy pisza dozbieraj, nie warto oszczedzaj, jasne ze nie warto, tez bym chcial miec min d300 a najlepiej to d700 i z dwie sb900 (chociaz chyba wolalbym dwie, trzy 58ki metza)
ludziom szukajacym pierwszego aparatu z malym budzetem doradzacie d90 czy d80, koles ma max 500 na wydanie, a tu co - dozbieraj do sb900 a najlepiej jakbys mial dwie, troche opamietania sie
co do nisina sie nie wypowiem ale skoro potrzebujesz tylko podstawowej uzytecznosci, i nie chcesz bawic w zaawansowane blyskanie to dlaczego nie, nie mialem jej nie znam wiec wiecej o niej sie nie wypowiem, ja osobiscie kupilem metz'a bo i wymogi mialem wieksze a i moj budzet pozwolil na taki zakup
poczytaj watki tego forum, sa tutaj uzytkownicy jak i tego nissina, jaki sunpack'a, a i znajda sie jeszcze watki o sigmie, pojdz pozniej do sklepu, zaloz jedna, druga, blysnij i wybierz
wszyscy pisza dozbieraj, nie warto oszczedzaj, jasne ze nie warto, tez bym chcial miec min d300 a najlepiej to d700 i z dwie sb900 (chociaz chyba wolalbym dwie, trzy 58ki metza)
ludziom szukajacym pierwszego aparatu z malym budzetem doradzacie d90 czy d80, koles ma max 500 na wydanie, a tu co - dozbieraj do sb900 a najlepiej jakbys mial dwie, troche opamietania sie...
Ja doradzałem SB-900 bo też musiałem dozbierać. Oprócz SB-900 mam Eliektronike FE-27, powiem tak, jest gigantyczna różnica w lampach. A do podstawowego użytkowania, jak od lampy niczego nie oczekujesz, można za 30 PLN używać dyfuzora na lampę wbudowaną.
Może kiedyś kolega zmieni body na D-700 (czego życzę), i dopiero wtedy będzie obciach z lampą za 500 PLN ;)
Jak się z lampą spieszy, to podpisz cyrograf z bankiem ;)
Prorok78
03-11-2009, 10:57
Wiesz... tylko ze tu nie chodzi o obciach :) Bo co ?? Czy to jest obciach ze ktos ma D3 i na nim zapiety 50/1.8 za 500 zl ??? Chyba nie bo wszyscy wiemy jakie to jest szkielko i mozemy sie domyslac ze skoro ktos je uzywa to nie dlatego ze tanie tylko dlatego ze dobre....:)
Z lampa niestety jest inaczej. Wieksza funkcjonalnosc ( o wiele wieksza ), wieksza powtarzalnosc blysku, szybsza/wygodniejsza obsluga, wieksze mozliwosci, to sa rzeczy ktore z obciachem nie maja nic wspolnego... Jak robicie jak kupujecie auto?? tez pierwsze lepsze?? chyba jednak nie prawda ?? Tez najczesciej musimy 'dozbierac' w ten czy inny sposob zeby potem jezdzic szybciej, wygodniej, mniej placic za naprawy itd.... i tu jest taka sytuacja... nie kwestia obciachu tylko realnych roznic...
Na początek spokojnie wystarcza Di622.
Bez porównania inna praca jak na wbudowanej czy nawet SB400.
Wiadomo, że w miarę jedzenia apetyt wzrasta i po jakimś czasie trzeba będzie zmienić na inny, lepszy model.
Dla tego wtedy spokojnie odsprzedasz lampę z małą stratą i zainwestujesz w SB600 lub SB900.
Wtedy już będziesz wiedział dokładnie czego potrzebujesz.
Zauważcie, że autor wątku sprecyzował koszt lampy w okolicach 500zł, a Wy od razu proponujecie lampy dwu, trzy krotnie droższe. Nie ulega wątpliwości, że te lampy są lepsze, ale czy będzie to wykorzystane w praktyce?
Pozdrawiam:)
Prorok78
03-11-2009, 11:38
Mysle ze bedzie w stanie je wykorzystac :) Nie doceniasz kolegi... :)
Poza tym w tej cenie spokojnie mozna kupic uzywana sb600 a to znacznie lepiej niz takie Di622.... no i druga sprawa... nie bardzo wierze w odsprzedanie z mala strata.. nie takiej lampy :( nikt nie mowi 'kup sb900'.... ale 600ke ma w zasiegu :)
Jak już pisałem, Nissin ok, ale nie jako podstawowa lampa. Szybko okaże się, że to trochę za mało, gdy trzeba będzie np doświetlić w dzień (brak trybu FP / HSS). Dobrze też mieć bezprzewodowe wyzwalanie via CLS...
Po co coś kupować, skoro po jakimś czasie i tak trzeba będzie zmienić ?? I strata, o której piszesz, wcale nie będzie taka mała. Lepiej 500 zł zostawić od razu w sklepie a 350 na raty i wziąć Metz'a 48 lub SB-600, to już lampy z prawdziwego zdarzenia i tutaj zaczynają się możliwości (TTL BL, HSS, CLS, płynny podział mocy).
Ja popełniłem ten błąd i żałuję - kupiłem D40+18-55 w zestawie z SB-400 za 1599, podczas gdy zestaw bez lampy kosztował nieco ponad 1200. Po roku i tak musiałem kupić prawdziwą lampę (M 48 AF-1). Nie ma sensu płacić dwukrotnie.
Oczywiśie pojawią się tu głosy, że Di622 daje więcej niż SB-400. Prawda. Ale i tak brakuje jej niemało do prawdziwych lamp. Flesz jest akurat taką częścią sprzętu foto, który wymienia się rzadko, więc lepiej od razu kupić coś, z czego będzie się zadowolonym
Prorok78
03-11-2009, 11:49
Amen !!:)
Jeśli szukasz czegoś w takim przedziale cenowym to ten nissin Di622 (http://www.foto-tip.pl/sklep/nissin_speedlite_di622_nikon-p-1384.html) raczej spełni Twoje oczekiwania aczkolwiek i tak jestem zdania, że lepiej dozbierać trochę pieniędzy i dołożyć np. do SB600. Myślę, że wcale nie sprawi Ci trudności fotografowanie z nią mimo, że wcześniej nie miałeś do czynienia z lampami :) a zbiegiem czasu i tak będziesz chciał wymienić na coś lepszegp
Art Erie
03-11-2009, 16:33
Za kolegami. Nie warto stosować półśrodków, bo to tylko podwójne wydawanie pieniędzy. Swoją Sabinę kupiłem jeszcze za czasów Coolpixa, teraz jest jak znalazł ;)
Poniżej SB 600 bym nie schodził...
Dobra widzę, że dyskusja nie idzie w strone która lampę polecić tylko która jest lepsza- takie przynajmniej mam odczucie.
Żeby zakończyć ten spór. Lampę nie będę kupował teraz wiec i tak muszę na nią naskładać. Po tym temacie, jak i kilku innych przeczytanych jestem na 100% przekonany, że zdecyduję się najprawdopodobniej na SB-600 a jeżeli księgowy nie zauważy różnicy w cenie to może i na Sb-800. Nie wiem czy wykorzystam w pełni jej mozliwosci- jako totalny amator w temacie lamp- ale przynajmniej jak zauważyliście będzie to zakup na lata...
a ja dalej bede obstawial za tym ze czesc ludzi troche przesadza
dla przykladu podam siebie, nie tak dawno kupilem Metz'a 48 AF-1 bo potrzebowalem lampy a budzet mialem taki ze moglem pokusic sie na 58 tylko po co? jestem amatorem, lampe wykorzystuje na razie jedynie do tego by doswietlic zdjecia w pomieszczeniu, czasem w ciemnym parku, kupilem akurat metza bo mysle o CLS a tansza od SB600
myslac waszym tokiem rozumowania powinienem od razu kupic 58 albo SB900 bo nie zaszkodzi miec, bo ma drugi palnik, bo silniejsza a jak wiadomo mocy nigdy za wiele, bo dziala jako MASTER w cls, tyle ze sila 48ki smialo mi wystarcza - nie robie zdjec w wielkich pomieszczeniach ani na slubach, jesli bede potrzebowal wiekszej sily, spodoba mi sie zabawa w cls, to wczesniej czy pozniej kupie 58ke, na razie jednak bylby to zakup duzo na wyrost a i 100 funtow zostalo w kieszeni
konkluzja: nie wmawiajcie wszystkim na kazdym kroku by kupywali najlepsze modele jakie sa dostepne bo po cholere im sprzet za setki czy tysiace zlotych, gdzie sprzed bedzie tylko wykorzystywany jako hobby i na siebie zarabial nie bedzie, szczegolnie ze pytajacy ma konkretnie okreslony budzet, to tak jakby ktos w moim watku o 70-210/4 napisal ze nie warto isc na polsrodki tylko od razu kupic 70-200/2.8 VR II
ja bym postapil tak jak ktos tutaj sugerowal - kupic tego nissina, postrzelac troche zdjec jesli faktycznie to nie to, sprzedac dolozyc i kupic Metza 48/N SB600 czy cos innego
wicher123
04-11-2009, 07:30
dla przykladu podam siebie, nie tak dawno kupilem Metz'a 48 AF-1 bo potrzebowalem lampy a budzet mialem taki ze moglem pokusic sie na 58 tylko po co? jestem amatorem, lampe wykorzystuje na razie jedynie do tego by doswietlic zdjecia w pomieszczeniu, czasem w ciemnym parku, kupilem akurat metza bo mysle o CLS a tansza od SB600
myslac waszym tokiem rozumowania powinienem od razu kupic 58 albo SB900 bo nie zaszkodzi miec, bo ma drugi palnik, bo silniejsza a jak wiadomo mocy nigdy za wiele, bo dziala jako MASTER w cls, tyle ze sila 48ki smialo mi wystarcza - nie robie zdjec w wielkich pomieszczeniach ani na slubach, jesli bede potrzebowal wiekszej sily, spodoba mi sie zabawa w cls, to wczesniej czy pozniej kupie 58ke, na razie jednak bylby to zakup duzo na wyrost a i 100 funtow zostalo w kieszeni
konkluzja: nie wmawiajcie wszystkim na kazdym kroku by kupywali najlepsze modele jakie sa dostepne bo po cholere im sprzet za setki czy tysiace zlotych, gdzie sprzed bedzie tylko wykorzystywany jako hobby i na siebie zarabial nie bedzie, szczegolnie ze pytajacy ma konkretnie okreslony budzet, to tak jakby ktos w moim watku o 70-210/4 napisal ze nie warto isc na polsrodki tylko od razu kupic 70-200/2.8 VR II
ja bym postapil tak jak ktos tutaj sugerowal - kupic tego nissina, postrzelac troche zdjec jesli faktycznie to nie to, sprzedac dolozyc i kupic Metza 48/N SB600 czy cos innego
Dokladnie,podam siebie jako przyklad.Jestem amatorem i kupilem lampe glownie do fotografowania w malych pomieszczeniach,dom,zaden kosciol itp.nieraz cos na podworku,glownie mojego dzieciaka.I co ten nissin sie nie nadaje do tych celow?bo nie ma tego co sb600?i nie kosztuje 1tys?Panowie nie doradzajcie komus jesli nie znacie przeznaczenia lampy.Wiadomo ze sb jest lepsza ale nie kazdego na nia stac a kupowac lampe za tysiace zl by zrobic moze 30zdjec w miesiacu u cioci na imieninach to chyba lekka przesada bo akurat ten nissin do takich celow jest calkiem ok a kosztuje polowe mniej niz sb600.Kupowanie uzywanej lampy to wielkie ryzyko,kij wie jaki ma przebieg,kolega kupil uzywke sb600 i po tygodniu padla,naprawa nieoplacalna i co?zostal bez kasy i bez lampy.
dla przykladu podam siebie, nie tak dawno kupilem Metz'a 48 AF-1 bo potrzebowalem lampy a budzet mialem taki ze moglem pokusic sie na 58 tylko po co? jestem amatorem...
Dokladnie,podam siebie jako przyklad.Jestem amatorem ...
Te zdania mnie podbudowują, teraz czuję się jak profesjonalista bo mam sb-900, a wszyscy z lampami poniżej to amatorszczyzna, a może to tak mają posiadacze d80 ;)
...100 funtow zostalo w kieszeni...
100 funtów = 470 PLN (w przybliżeniu) [przeliczyłem na PLN, bo nie każdy się tu funtami zachwyca]
W Twojej kieszeni możesz teraz upchnąć około 21 butelek polskiej dobrej Żubrówki 0,5L. Ja po wypiciu dwóch jestem w stanie moją Eleiektroniką FE-27 (prawdopodobnie ta lampa jest starsza od Ciebie) robić zdjęcia w systemie CLS i synchronizować ją z czasami poniżej 1/4000. ;)
konkluzja: nie wmawiajcie wszystkim na kazdym kroku by kupywali najlepsze modele jakie sa dostepne bo po cholere im sprzet za setki czy tysiace zlotych...
Dlaczego zatem masz d80 a nie d40, zostało by Ci jeszcze więcej funtów ;)
Współczuje metody kolejnych doborów znaczy się prób i błędów w tym przypadku, biorąc pod uwagę, że kolega nie ma kasy jak lodu.
Te zdania mnie podbudowują, teraz czuję się jak profesjonalista bo mam sb-900, a wszyscy z lampami poniżej to amatorszczyzna, a może to tak mają posiadacze d80 ;)
ciesze sie ze moglem podbudowac twoje ego :)
100 funtów = 470 PLN (w przybliżeniu) [przeliczyłem na PLN, bo nie każdy się tu funtami zachwyca]
W Twojej kieszeni możesz teraz upchnąć około 21 butelek polskiej dobrej Żubrówki 0,5L. Ja po wypiciu dwóch jestem w stanie moją Eleiektroniką FE-27 (prawdopodobnie ta lampa jest starsza od Ciebie) robić zdjęcia w systemie CLS i synchronizować ją z czasami poniżej 1/4000. ;)
widzisz, nie kazdy przelicza zlotowki na butelki wodki - choc faktycznie uwielbiam zubrowke (pochodze z Bialegostoku),
chyba nie zalapales mojej aluzji, kolega ma na przeznaczenie 500zl na lampe i cytat z jego prosby: "Od pierwszej lampy wymagam aby była tania, nie musi mieć niewiadomo jakich fajerwerków, dobrze jakby była obrotowa." A ludzie proponuje mu lampe za pow 800PLN i wiecej, z synchronizacja z krotkimi czasami, z CLS z iTTL-BL itp itd.
Dlaczego zatem masz d80 a nie d40, zostało by Ci jeszcze więcej funtów ;) Jasne ze zostaloby ale tak jak przy wyboze lampy, tak przy wyborze aparatu mialem wiekszy budzet. Pewnie gdybym mial mniejszy wybralbym d40 a moze padloby na canona, sonego czy inny system.
Kazdy z nas chcialby miec sprzet z jak najwiekszej polki. Ja rowniez. Ja rowniez polecilbym koledze Metz'a 48 Af-1 bo to swietna lampa i wypada duzo lepiej w stosunku jakosc/cena ze wspomniana tutaj SB600, ma CLS, synchronizuje sie z krotkimi czasami, obrotowy palnik 120 stopni w prawo, 180 w lewo, +90 -7 w pionie, tyle tylko ze nie wspominam o tym bo kolega ma tylko 500zl, badz tylko taka kwota bedzie w przyszlosci dysponowal (ksiegowy to pewnie jego zona/dziewczyna z ktora musi liczyc sie wydajac na sprzet foto i jego rozumiem).
...
Jasne ze zostaloby ale tak jak przy wyboze lampy, tak przy wyborze aparatu mialem wiekszy budzet. Pewnie gdybym mial mniejszy wybralbym d40 a moze padloby na canona, sonego czy inny system.
...
No to było canona kupić i też by Ci trochę funtów w kieszeni zostało ;)
Przelicz sobie na co chcesz ;)
...
.... (ksiegowy to pewnie jego zona/dziewczyna z ktora musi liczyc sie wydajac na sprzet foto i jego rozumiem).
Myślę, że kolega Przemty, wyciągnie właściwe wnioski z tej dyskusji i nawet się dogada z mamą swojego "księgowego", żeby nie dogadywać się z bankiem ;)
Pozdrawiam i czekam na foty ze strobingu :mrgreen:
Myślę, że kolega Przemty, wyciągnie właściwe wnioski z tej dyskusji i nawet się dogada z mamą swojego "księgowego", żeby nie dogadywać się z bankiem ;)
myślę, że to będzie najlepsze podsumowanie całego tematu:-D
jackrabbit
04-11-2009, 11:25
sorry ze w tym temacie ale nie chcialem zakladac nowego
mam pozyczona sb-800 i staram sie ja opanowac, czy ktos moze poratowac instrukcja obslugi w pdf? tam na stronie nikona nie moge wejsc w ten odpowiedni dzial ("The configuration file config.php does not exist.") a poza tym pewnie i tak bym musial zarejestrowac produkt
ehh chodzi mi o to ze na sieci ogolnodostepne sa chyba tylkowersje EN prawda ?
Jak widać nie prawda, portal który podałem jest ogólnodostępny.
Znaczy nie mozna sobie ot tak publikowac manuali... w koncu sa prawa autorskie itd..
To, że akurat Nikon robi tak a nie inaczej z instrukcjami to jedna sprawa. Ale właśnie przez takich ludzi jak Ty, Nikon tak robi. Nie wiem czy używając słowa Nikon nie naruszam praw autorskich. :confused:
ok czepiam sie ale to prawie tak jak bym zapytal tutaj o 'seriala' to PS'a... :) ok niewazne... wasza sprawa...:)
Dzięki Tobie zamiast pomoc nieść kolegom z forum, będę reklamował google
Witki mi opadły :evil:
Prorok78
05-11-2009, 10:34
to ze portal jest ogolnodostepny nie znaczy ze mozna tam wrzucac co popadnie prawda ??
Masz racje - Nikon tak robi - a to co piszesz dowodzi ze doskonale o tym wiesz...
A co masz na mysli piszac ze przez takich ludzi jak ja ?? Znaczy ze co ?? jak ja sobie wezme czyjes zdjecie i sprzedam jako swoje to bedzie wrzask i sady.... ale instrukcje i programy mozna krasc ??
Po pierwsze nie ten wątek.
Po drugie przeczytaj cały regulamin portalu ...... (EDIT)
Po trzecie nikt tego tam nie udostępnił za pieniądze, i nikt tego tam nie sprzedaje.
Po czwarte przez takich ludzi jak ty nie będzie mozna nikomu sensownie pomóc, żeby się ktoś czegoś nie doszukał. To często widać jak na niektórych forach w odpowiedzi na pytanie jest już tylko link do wyszukiwarki, albo informacja, żeby wyszukiwarki użyć (i grzebać od nowa w tym śmietniku)
Po piąte kolega który szukał tej instrukcji, chciał dobrze, mógł zrobić inaczej:
1. w wyszukiwarce znaleźć dowolne zdjęcie lampy na którym widać serial.
2. zarejestrować się w nikonie i pobrać instrukcję.
Tylko nie wiem, czy taka sytuacja nam i nikonowi nie zaszkodzi.
adolfik9501
05-11-2009, 12:17
Nie wiem, jak inne "europejskie Nikony" ale w amerykańskim manuale są dostępne bez rejestracji, lecz oczywiście po ichniemu napisane ;) Poza tym co poniektóre zapisy licencyjne są poj....e. Równie dobrze można by zapisać sposób chodzenia po chodniku trzy płytkowym (1,5m), w zależności od kierunku i dnia tygodnia. Całkowicie nie życiowe. Idąc prosto po takim chodniku łamiesz zapisy licencji.
Przeczytałem cały watek "SB-600 a SB-800 roznice" w kilka godzin. I mam juz taki mętlik w głowie, że się gubię.
Jako że głownym wyznacznikiem przy wyborze lampy jest u mnie cena to decyduję się na SB-600 lub jej podobne (inne marki). Lecz mam pytanie. Czy uzywając tej lampy z D200 osobno tzn. z boku mozna ja wyzwolić z wbudowanej lampy a najlepiej bez błysku lampy wbudowanej- ale bez dokupywania żadnych dodatkowych elementów??
Druga sprawa, jeżeli odpala się ją z lampy wbudowanej to jak ta lampa musi być ustawiona aby odpaliła, czy jezeli np. stoje naprzeciw osoby fotografowanej a SB-600 postawie jej z boku tak ze do obiektywu bedzie pod katem 90 stopni to odpali?? A jezeli zmniejszyłbym kat tzn. lampę dam blizej siebie ze bedzie bardziej twarz oswietlac to tez odpali??
I ostatnie pytanie czy sa jeszcze inne lampy ktore moznaby odpalić tak jak SB-600 oczywiscie na poziomie cenowym SB-600??
To czy odpalisz, zależy od wielu czynników. Odległości lampa <-> aparat, natężenie słońca, scena na zewnątrz / wewnątrz itd. Czujnik lampy wyzwalanej ma pole widzenia 30stopni, i po prostu musi on widzieć błysk
Co do modeli, które obsługują bezprzewodowe wyzwalanie, konkurencyjnym do SB-600 jest na razie chyba tylko Metz 48 AF-1, poza nią jest np Nissin Di866 Pro, z tym, że na razie on ma problemy z wyzwalaniem (więcej w wątkach o tej lampie) i Sigma 530 Super, ale to droższa zabawka
Czujnik lampy wyzwalanej ma pole widzenia 30stopni, i po prostu musi on widzieć błysk
Z tego, o pamiętam, to 30 stopni dla odległości do 10 m, ok 60 stopni dla odległości max 5m. Mi się udało sb800 wyzwolic z linii aparatu kilka razy, ale tez kilka sie nie udało;) Mam na myśli kąty mierzone od aparatu.
kupuję radiowy wyzwalacz, wtedy i ściany mi nie straszne:)
DarekD80
19-11-2009, 02:48
Zgadzam się z przemty i GeparD. Nie ma wątpliwości że systemowe lampy są lepsze i być może są też warte dopłaty. Ale nie wszyscy tutaj na forum zarabiają na fotografii. Jest przecież dużo hobbystów (zwłaszcza z chudszym portfelem). I sporo też amatorów (takich jak ja). Poza tym też dużo osób okazyjnie korzysta z lampy. Więc nie każdy od razu potrzebuje SB-900 za 1500 zł, tymbardziej że jest sporo osób, które za body+kit zapłaciły nie wiele więcej !!!
Myślę że Nissin Di 622 na początek jest wystarczający, można się nim pobawić z 2-3 lata, nauczyć się i potem przejść na lepszy sprzęt (nie tylko lepszą lampę). Jest mocny (liczba przewodnia 44 dla 105 mm), nieźle wykonany, ma fotocele, no i jest to japońska konstrukcja! W tej lampie brakuje mi jednej rzeczy - odchylania palnika na bok. Poza tym jest OK i dałem za nią 515 zł, a nie 950-1000 (tyle latem kosztowała Sb-600).
adolfik9501
19-11-2009, 12:08
(...)
Myślę że Nissin Di 622 na początek jest wystarczający,(...)
W tej lampie brakuje mi jednej rzeczy - odchylania palnika na bok. (...).
Nie wiem jaką masz lampę ale to chyba nie jest Di622 który to ma odchylany palnik na boki jak i w górę, w przeciwieństwie do Di466 który tylko odchyla się w górę ;)
To, że akurat Nikon robi tak a nie inaczej z instrukcjami to jedna sprawa. Nikon Polska powoli się zmienia. Kiedys instrukcji nie było, teraz juz są. Po co linkowac do piratów skoro instrukcja jest na oficjalnej stronie nikona ???
Po trzecie nikt tego tam nie udostępnił za pieniądze, i nikt tego tam nie sprzedaje. To zupełnie nieistotne. Są firmy, które pozwalają na powielanie instrukcji, a są takie, kóre tego nie chcą. I mają do takiego ograniczenia prawo. My po prostu pilnujemy by było tak, jak można oficjalnie robić.
Mam nadzieję, że czujesz się poinformowany o zaleceniach w tym temacie.
Prorok78
11-12-2009, 12:48
Jacku ... nie warto... - kolega spongo chyba po prostu nie chce zrozumiec... - niektorym sie wydaje ze jak cos jest w sieci to mozna z tym zrobic wszystko... i nie rozumieja co to jest prawo autorski i ograniczenia z nim zwiazane...:(
Dyskusja zeszła na inny temat, powrócę więc do właściwego.
Czy ktoś może zetknął się z tą lampą http://www.bhphotovideo.com/c/product/542080-REG/Vivitar_DF400MZN_DF400MZ_Digital_TTL_Shoe.html#rev iews
Wydaje mi się że to kolejne wcielenie Tumaxa 386AFZ i Exakty DPZ38.
Co sądzić o jej przydatności z D90 do amatorskiego pstrykania.
Ps. Czy ktoś tam kupował. Jak to u nich kupić i zapłacić.
Jacku ... nie warto... - kolega spongo chyba po prostu nie chce zrozumiec... - niektorym sie wydaje ze jak cos jest w sieci to mozna z tym zrobic wszystko... i nie rozumieja co to jest prawo autorski i ograniczenia z nim zwiazane...:(
Bronić prawo autorskie do instrukcji a w zasadzie do tłumaczenia na polski język, tak trzymać panowie.
A ja dziś wszystkim w tej sprawie radzę rejestrować dowolne urządzenie nikona na ich stronie (wystarczy wygoglować tabliczkę znamionową) i pobierać dowolne instrukcje ze strony producenta. A radze tak na podstawie pisemnej odpowiedzi Nikon Polska.
Articool
14-12-2009, 21:28
Dyskusja zeszła na inny temat, powrócę więc do właściwego.
Czy ktoś może zetknął się z tą lampą http://www.bhphotovideo.com/c/product/542080-REG/Vivitar_DF400MZN_DF400MZ_Digital_TTL_Shoe.html#rev iews
Co sądzić o jej przydatności z D90 do amatorskiego pstrykania.
Ps. Czy ktoś tam kupował. Jak to u nich kupić i zapłacić.
Masz jakiś przewidziany maksymalny budżet na tą lampę? Czy nie masz, ale chcesz kupić coś dobrego dla amatora i niekoniecznie wydawać fortunę?
[...]A radze tak na podstawie pisemnej odpowiedzi Nikon Polska.
Jeśli to faktycznie prawda to mam tylko jedno: LOL
...
Jeśli to faktycznie prawda to mam tylko jedno: LOL
Fragment maila z Nikon Polska
Nikon Europe Support
Szanowny Panie ***,
Dziękujemy za zadanie pytania poprzez system wsparcia technicznego ...
Pobieranie instrukcji jest możliwe po zarejestrowaniu dowolnego aparatu firmy Nikon.A pytałem w jaki sposób mogę pobrać instrukcję do obiektywu, żeby się z nią zaznajomić przed zakupem obiektywu.
Masz jakiś przewidziany maksymalny budżet na tą lampę? Czy nie masz, ale chcesz kupić coś dobrego dla amatora i niekoniecznie wydawać fortunę?
Oczywiście że chcę kupić dobrą lampę i wydać jak najmniej. Hobby kosztuje, jeśli się na nim nie zarabia to każdy zaoszczędzony grosz można wydać na coś innego, a mam jeszcze sporo do kupienia.:)
wicher123
14-12-2009, 23:02
Jeśli chcesz wydać jak najmniej i w miare mocną chcesz lampę to chyba naprawdę Nissin Di622.W tej cenie napawdę nie kupi się nic lepszego,uwierz przerabiałem to. ;)
Articool
15-12-2009, 00:03
Oczywiście że chcę kupić dobrą lampę i wydać jak najmniej. Hobby kosztuje, jeśli się na nim nie zarabia to każdy zaoszczędzony grosz można wydać na coś innego, a mam jeszcze sporo do kupienia.:)
W takim razie proponuję Ci wybrać jedną z:
1. Nissin Di622
2. Metz 48 AF-1 lub SB 600 z naciskiem na Metz
Nissin najtańszy i nówka kosztuje około 500zł. Za Metza trzeba dać około 900zł, ale z pewnością warto, nawet do zastosowań amatorskich. Wszystko zależy również do czego będziesz używał tej lampy i jak często...
adolfik9501
15-12-2009, 00:42
(...)
(...)
Tumax jest sprzedawany pod wieloma nazwami. Vivitar i Exakta również.
Nissin najtańszy i nówka kosztuje około 500zł.
419zł w Euro AGD.
Również polecam Nissin 622, bardzo mocna lampa i świetnie błyska z TTl'u
Albert44
16-12-2009, 18:24
Również polecam Nissin 622, bardzo mocna lampa i świetnie błyska z TTl'u
I będziesz miał też o czym pisać na forum :twisted: Co tanie to drogie i najczęściej do d....
I będziesz miał też o czym pisać na forum :twisted: Co tanie to drogie i najczęściej do d.... Niekoniecznie, wprawdzie miałem krótko tą lampe to zrobiła na mnie dobre wrażenie, a co do drogocenności to może wynika bardziej z przekonania nie których osób :)
wicher123
16-12-2009, 19:18
I będziesz miał też o czym pisać na forum :twisted: Co tanie to drogie i najczęściej do d....
Miałeś ją,że masz takie zdanie?
Na święta kolega pożyczy mi swojego Sunpaka PZ42x, porobię mim i sam się przekonam co i jak. O sunpakach mam b. dobre zdanie. Mam starego, ale w świetnym stanie PZ5000AF i z Fuji S100FS spisuje się naprawdę wyśmienicie (we własnej automatyce i manualu).
Albert44
16-12-2009, 22:37
Miałeś ją,że masz takie zdanie?
Niestety tak. Piski, brak powtarzalności błysku, nierówne krycie, po zdjęciu z sanek... nieprzydatna do niczego. Te miłe doświadczenia zawdzięczam koledze, który usilnie chciał mieć tanią dobrą lampę z TTL-em.. Zmądrzał i kupił SB600.. btw: dodam, że będąca w moim posiadaniu zabytkowa lampa nikona sb22s pracuje o niebo lepiej w automatyce własnej niż w/w nissin w ttl-u
wicher123
16-12-2009, 22:43
Niestety tak. Piski, brak powtarzalności błysku, nie równe krycie,
Dziwne bo u mnie takich problemów nie ma...
Niestety troszkę nie tak napisałeś... bo jeśli chciał kupić tanią i dobrą lampę to nie mógł kupić SB600 bo SB600 jest B.Dobrą lampa ale Drogą więc.. coś kosztem czegoś...
Jesli ktoś chce coś kupić tanio i w miare dobrze to czemu sugerujesz mu kupno rzeczy Drogiej?
Niestety między SB600 a Di622 jest spora różnica w cenie-mam na myśli nowe lampy oczywiście.
Albert44
16-12-2009, 22:54
Dziwne bo u mnie takich problemów nie ma...
Niestety troszkę nie tak napisałeś... bo jeśli chciał kupić tanią i dobrą lampę to nie mógł kupić SB600 bo SB600 jest B.Dobrą lampa ale Drogą więc.. coś kosztem czegoś...
Jesli ktoś chce coś kupić tanio i w miare dobrze to czemu sugerujesz mu kupno rzeczy Drogiej?
Niestety między SB600 a Di622 jest spora różnica w cenie-mam na myśli nowe lampy oczywiście.
Tanią i "dobrą" to miał.. nissina. Kupił dobrą Sb... odkładał i kupił. Teraz odkłada na SB900.. a mógłby kupić nissina 8xx tylko zmądrzał.
odkąd sie dowiedziałem, że nissin zdjęty z body nie daje sie używać na radyjku, czyli nie daje sie praktycznie używać w strobingu, to na waszym miejscu zupełnie bym przekreślił te lampę.
wicher123
17-12-2009, 07:15
odkd sie dowiedziaBem, |e nissin zdjty z body nie daje sie u|ywa na radyjku, czyli nie daje sie praktycznie u|ywa w strobingu, to na waszym miejscu zupeBnie bym przekre[liB te lamp.
No tak,to najwiekszy minus tej lampy,tylko nie kazdy amator z tego korzysta,ja nawet nie wiem co to strobing wiec... Robie nissinem typowo amatorskie zdjecia,moze 10szt w tygodniu max,zadne wesela itp wiec wlasnie ta lampa jest glownie do tych celow,Panowie ktos pyta o lampe tania za 400-500 a wy polecacie sb600 czy 800 to troszke smieszne sie robi.
odkąd sie dowiedziałem, że nissin zdjęty z body nie daje sie używać na radyjku, czyli nie daje sie praktycznie używać w strobingu, to na waszym miejscu zupełnie bym przekreślił te lampę.
Nie bawię się jeszcze w strobing więc brak tej funkcji nie przekreśla Nissina dla mnie :) Każdemu wg. potrzeb.
Oczywiście, każde dziecko wie, że SB-600 lepsze a SB-900 to już wogóle, ale nie każdemu potrzebny CLS, nie każdy bawi się w strobing. Nie wspominając o cenie, gdzie SB-600 kosztuje dokładnie 2 x tyle do Di622 - różnica kolosalna, jeżeli ktoś nie wykorzysta możliwości drzemiących w sabince.
Zresztą dyskusja ta sama jak przy innych sprzętowych dyskusjach a każda pliszka swój ogonek chwali :D
Mariusz888
17-12-2009, 10:58
Nie bawię się jeszcze w strobing więc brak tej funkcji nie przekreśla Nissina dla mnie
Jeszcze nie... nie dziś i może nie jutro, a może i nawet nie pojutrze... a za tydzień albo miesiąc tego będziesz potrzebował i co? ;) Nie lepiej kupić raz a dobrze? ;) w końcu różnice cen nie są jak pomiędzy 70-300VR a 300/2.8VR więc.... ;)
Jeszcze nie... nie dziś i może nie jutro, a może i nawet nie pojutrze... a za tydzień albo miesiąc tego będziesz potrzebował i co? ;) Nie lepiej kupić raz a dobrze? ;) w końcu różnice cen nie są jak pomiędzy 70-300VR a 300/2.8VR więc.... ;)
A najlepiej to kupić 3, bo też nie wiadomo ;)
Mati_007
20-12-2009, 17:12
Właśnie a jak zachce mu się CLS... to co? Więc radzę tak jak kropa... kup 3 będziesz miał z głowy na przyszłość. Nie ważne, że nie użyjesz:) Przynajmniej będziesz biegał z SB-900 a nie z jakimś tam Nissinem:)
wicher123
20-12-2009, 18:58
Przynajmniej będziesz biegał z SB-900 a nie z jakimś tam Nissinem:)
No i to jest właśnie podpowiedź czyli szpan ,szpan przede wszystkim ;)
Przecież z nissinem wstyd.... nie ważne że na Sabine nie ma kasy... zastaw się a postaw się bo nic innego niż SB nie jest warte... echhhh jak coś takiego czytam to.... ;)
Ja jestem ciekaw ile osób tak narzekających na Di622 rzeczywiście je mieli w ręku,robili nią zdjęcia itp itd. Coś mnie sie wydaje ,że niewielu.. bo oczywiście SB to profi... nic innego nie istnieje :)
Prorok78
21-12-2009, 10:42
No i to jest właśnie podpowiedź czyli szpan ,szpan przede wszystkim ;)
Przecież z nissinem wstyd.... nie ważne że na Sabine nie ma kasy... zastaw się a postaw się bo nic innego niż SB nie jest warte... echhhh jak coś takiego czytam to.... ;)
Ja jestem ciekaw ile osób tak narzekających na Di622 rzeczywiście je mieli w ręku,robili nią zdjęcia itp itd. Coś mnie sie wydaje ,że niewielu.. bo oczywiście SB to profi... nic innego nie istnieje :)
wiesz...sb600 to wcale profi nie jest ale daje znacznie wiecej niz taki nissin.... i nie wygladem tylko funkcjami i jakoscia... a jesli tak bardzo przeszkadza ci ze ludzi polecaja lepszy i troszke drozszy sprzet a nie polsrodki, to czemu ty masz w stopce manfrotto 190 a nie jakiegos velbona za 100 zl?? przeciez manfrotto to tez 'profi' prawda??
Tzn. można ją użyć z wyzwalaczem radiowym, ale trzeba kupić kostkę z kablem. Więc trochę się to komplikuje.
adolfik9501
21-12-2009, 11:07
Tzn. można ją użyć z wyzwalaczem radiowym, ale trzeba kupić kostkę z kablem. Więc trochę się to komplikuje.
Przecież jak nie da się go wyzwolić ze środkowego styku to kostka z kabelkiem PC do radia nie pomoże. Nissin toleruje tylko kabelki TTL.
Mati_007
21-12-2009, 11:21
Wiem, że to głupie kupować lampę i od początku w niej grzebać ale można sobie zrobić przeróbkę, wyprowadzić gniazdo na obudowę i wtedy "hulaj duszo...":) Nie każdemu zależy na zabawie z użyciem wielu lamp. Niektórzy potrzebują po prostu lampki na body... i tyle. Zresztą zawsze można ją wyzwolić błyskiem.
Tzn. można ją użyć z wyzwalaczem radiowym, ale trzeba kupić kostkę z kablem. Więc trochę się to komplikuje.No właśnie, że nie wystarcza. I mało osób o tym wie.
Wiem, że to głupie kupować lampę i od początku w niej grzebać ale można sobie zrobić przeróbkę, wyprowadzić gniazdo na obudowę i wtedy "hulaj duszo...":) Nie każdemu zależy na zabawie z użyciem wielu lamp. Niektórzy potrzebują po prostu lampki na body... i tyle. Zresztą zawsze można ją wyzwolić błyskiem.Wiele osób nie będzie się czuło na siłę rozbierać lampę i przerabiać wg manuala dostępnego w sieci. Tym bardziej, że przez ta ingerencję utraci się wtedy gwarancję na lampę.
Fotocela czasami nie działa, szczególnie gdy lampę używamy w słoneczny dzień do rozjaśniania cieni.
Ja wiem, że to nie jest etap zupełnie początkującego fotografa. Ale to forum dla ludzi ambitnych :-D, którzy szybko zaczną tak pracować :-D. Zdecydowanie brałbym SB600 lub któregoś z Metzów.
Prorok78
21-12-2009, 15:42
Amen :)
wicher123
21-12-2009, 20:23
wiesz...sb600 to wcale profi nie jest ale daje znacznie wiecej niz taki nissin.... i nie wygladem tylko funkcjami i jakoscia... a jesli tak bardzo przeszkadza ci ze ludzi polecaja lepszy i troszke drozszy sprzet a nie polsrodki, to czemu ty masz w stopce manfrotto 190 a nie jakiegos velbona za 100 zl?? przeciez manfrotto to tez 'profi' prawda??
Przeszkadza mi, że polecacie komuś kto ma do wydania 400zł na lampę, SB600 czy 800... przecież to nie ta półka cenowa!!!
Przecież wiadomo że SB600 , 800 itd. będzie lepsza i to bez dwóch zdań i ja nie przeczę ,że nie.Prawdą jednak jest że SB600 nie KUPIMY ZA 400-500zł nowej z gwarancją i tu tkwi problem.Przecież wiadmo,że każdy z nas chciałby mieć jak najlepszy sprzęt ale nie każdego na niego stać to raz i nie każdy będzie go w 100% wykorzystywać to dwa ;)
Ja sam miałem spory dylemat i postawiłem na Di622 i ani chwili narazie nie żałuje,do zdjęć typowo amatorskich u cioci na imieninach czy do fotografowania mojego synka w 100% dla mnie jest wystarczająca więc czemu miałem dać 2x tyle za Sabinke? Oczywiście gdybym miał tyle kasy na lampe kupiłbym SB ale nie miałem i szczerze mówiąc żal mi by było dać 1tyś na lampe, takie moje zdanie w tym temacie.Wolałbym dorzucić różnice i kupić lepszą optykę.
A jeśli chodzi o Manfrotto kupiłem bo miałem na ten cel właśnie większe środki... dwa miałem zwykły statyw i zawału prawie dostałem jak mi upadł z całym sprzętem jak wiatr dmuchnął więc podziękowałem i kupiłem porządny Manfrotto ale tylko dlatego,że DUŻO z niego korzystam i jest mi potrzebny(nie zaszkodzi mojemu sprzętowi foto)
A lampa? powiem tak dla mnie największym minusem jest że nie działa z krótkimi czasami.... to dla mnie JEDYNY minus ale mogę z tym żyć.
Gdybym potrzebował lampy do częstego fotografowania,śluby,ceremonie,nawet większa zabawa itp itd to na bank zbierałbym na SB ale ja potrzebowałem mocniejszej lampy wbudowanej,w której mogę regulować moc i zmieniać kierunek(odbite od sufitu jest rewelacyjne)
Ot cała filozofia.
Ale jeśli ktoś Was pyta o tanią lampę do nie wiem 400-500zł matko nie doradzajcie mu SB600 bo to są głupie porady.
Jeśli ktoś poprosi o pomoc,będzie miał 1tyś zł wtedy raczej nie poradzicie Mu Di622 tylko właśnie któraś z SB i to chyba jest logiczne ;)
To jest podobna sprawa jak z optyką.Większość mówi że KIT są bleee ale i nimi można zrobić dobre zdjęcia... wiadomo,że nie takie jak czymś fajnym jasnym ale cena... Ja chciałbym mieć szkła z górnej półki ale mnie na nie nie stać,oznacza to że tych tańszych mam nie kupować bo.. ciemne, bo nie ostre, bo tandetnie zrobione.. bo..bo.. itp itd ?
Prorok78
21-12-2009, 20:45
wiesz... tylko ze Ty piszesz o nowej i z gwarancja (jasna sprawa) ale z drugiej strony do nissina polecacie natychmiastowa modyfikacje i ingerencje w lampe zeby dzialala z kablem synchro (co oznacza utrate gwarancji).. no i jak to wytlumaczyc ??:(
wicher123
21-12-2009, 20:50
wiesz... tylko ze Ty piszesz o nowej i z gwarancja (jasna sprawa) ale z drugiej strony do nissina polecacie natychmiastowa modyfikacje i ingerencje w lampe zeby dzialala z kablem synchro (co oznacza utrate gwarancji).. no i jak to wytlumaczyc ??:(
A tak,że ja nie będe ingerować w nic bo mi nie jest to potrzebne i 90% użytkowników Nissina też nie będzie nic kombinować.
Ale piszę to ja, jeśli ktoś potrzebuje zaawansowanej lampy to faktycznie nie ma co doradzać mu Di622 ale to są poprostu inne półki cenowe niestety i nie ma się co oszukiwać za 400zł nie można w tej chwili kupić nic lepszego od Di622, kiedyś mówiło się dużo o Tumaxach.. teraz jednak wyparł je Nissin.Nissin ma duże tradycje jeśli chodzi o lampy-to też duży plus na jego korzyśc.
Porównywałem Tumaxa do Nissina(czytałem sporo) i naprawdę Di622 wypadł dużo lepiej.Nie chcę by wyszło,że jak kupiłem Di622 to oznacza,że lepszej lampy nie ma bo to nie będzie prawdą, ale prawdą jest że "chyba" lepszej lampy nowej z gwarancją w przedziale cenowym między 400 a 500zł nie ma i tutaj chyba się wszyscy zgodzimy?
Ja nikomu nie jestem wrogiem. Ludzie, jak chcecie używać Nissin'ów, to używajcie, skoro Wam wystarczają, to ok... Ale pomyślcie jedną krótką chwilę, o świecie, gdzie lampa nie jest zamocowana na body.. to na prawdę daje piękne efekty.. ale, Wasz wybór :) Ja odkładałem na lampę cały rok, i nie żałuję ani złotówki!! Zewnętrzna lampa nie zamocowana na body to było to, co kopnęło moje foty na next level.
wicher123
21-12-2009, 21:11
Ja nikomu nie jestem wrogiem. Ludzie, jak chcecie używać Nissin'ów, to używajcie, skoro Wam wystarczają, to ok... Ale pomyślcie jedną krótką chwilę, o świecie, gdzie lampa nie jest zamocowana na body.. to na prawdę daje piękne efekty.. ale, Wasz wybór :) Ja odkładałem na lampę cały rok, i nie żałuję ani złotówki!! Zewnętrzna lampa nie zamocowana na body to było to, co kopnęło moje foty na next level.
Ale czekaj, nie znam się ... :/
Ale jak dam Nissina jako slave to mogę ją wyzwalać osobno.... idzie strzał z wbudowanej i z nissina który też nie jest zamocowany na Body więc.. w czym rzecz? Efekt inny niż u Ciebie?
Sprawdź, czy efekt będzie taki sam, gdy będziemy chcieli dopalić w pełnym słońcu... Fotocela Nissina kontra radiówka.
Inna rzecz, sterowanie CLS z poziomu body.. TTL. Nierzadko czas przygotowania do zdjęcia (ustawienie lampy na statywie, ustawienie mocy) decyduje o być / nie być zdjęcia.. bo zdążysz, albo nie zdążysz.. tutaj przykład: http://www.youtube.com/watch?v=dOa05ePzXJA Polecam przysłuchać się temu, co mówi lektorka i sam Joe
wicher123
21-12-2009, 21:55
Dla mnie to jakiś "kosmos" hehehe ;)
Nie wgłębiałem się nigdy w lampy więc pewnie dlatego...
Ja najpierw też nie. A jak już się wgłębiłem w możliwości, to nie chciałem już lampy mniej rozbudowanej niż SB-600 :)
To może ja też się przyłączę do dyskusji. Autor wątku pytał o lampę w cenie do 500 PLN. Widzę, że za taką kwotę polecacie jedynie Nissin Di622, a co powiecie o Sunpak PZ42X? Jak ta lampa się ma w porównaniu do Nissina, bo cena jest na podobnym poziomie? Która z nich jest lepsza?
wicher123
05-01-2010, 18:54
To może ja też się przyłączę do dyskusji. Autor wątku pytał o lampę w cenie do 500 PLN. Widzę, że za taką kwotę polecacie jedynie Nissin Di622, a co powiecie o Sunpak PZ42X? Jak ta lampa się ma w porównaniu do Nissina, bo cena jest na podobnym poziomie? Która z nich jest lepsza?
Ja wybrałem Nissina bo był troszkę tańszy i chyba o ile dobrze pamiętam jest mocniejszą lampą a to ma wpływ na np.odbijanie światła od sufitu.
a ja zupełnie szczerze bym powiedział żebyście sobie dozbierali i kupili używkę sb800 albo nawet sb600. jednak w lampach nikon to nikon, innych nie biorę pod uwagę.
Articool
05-01-2010, 19:09
Miałem Sunpak'a i mogę powiedzieć, że naświetla w miarę dobrze. Do zastosowania "u cioci na imieninach" w zupełności wystarczy.
...ale dopiero po zakupie SB 800 moje poszukiwania lampy dobiegły końca. :)
Antonioo
05-01-2010, 21:14
a ja od razu wolałem raz a porządnie.....
A ja odgrzebię stary wątek :)
Posiadam w domu lampę błyskową, której jeszcze "n" lat temu używałem do Zenita. Czy da radę ją podłączyć do D90? Wiem, że nie będzie bajerów, CLSów itp.
Ale czy to w ogóle ruszy? No i czy mi czegoś tam nie popsuje?
Podpowiem: FOTOCELA
A ja odgrzebię stary wątek :)
Posiadam w domu lampę błyskową, której jeszcze "n" lat temu używałem do Zenita. Czy da radę ją podłączyć do D90? Wiem, że nie będzie bajerów, CLSów itp.
Najwyżej spali Ci aparat ;)
Za kolegą wyżej - kup fotocelkę za 30 zł, zapnij na to lampę zewnętrzną, lampa wbudowana w d90 na M i błyskaj :)
(jak masz statyw, to taką fotocelkę możesz z lampą na nim postawić, albo nawet z ręki strzelać)
Podepnę się do tematu.
Mam zamiar kupić lampę codziennych zwykłych zdjęć i dlatego nie chodzi mi o jakąś wypasioną lecz taką dla amatora.
Warunek jaki stawiam to obrót w pionie i poziomie i powinna pasować do Nikona D60.
Jaką lampę polecacie?
Nissin Di622 II Ci wystarczy. Korzystałem z niej przy D60.
Nissin Di622 II Ci wystarczy. Korzystałem z niej przy D60.
Dziękuję bardzo.
Carmella
28-07-2012, 07:58
Nadszedł najwyższy czas dla mnie, żeby kupić lampę błyskową. Znajomi poprosili mnie o zrobienie im zdjęć na ślubie - nawet nie pełna ceremonia, ale parę pstryków + plenerowe. Wiedzą, że nie jestem profesjonalistą, ale na takiego ich nie znać. Ponieważ ślub ma być w drugiej połowie września boję się, że może być problemem ze słońcem. Więc chyba też przydałaby się lampa. Nie wiem czy kupić używaną SB600 (pewnie ok 500 - 600 zł), czy np. YN 560 II - nową. A może jeszcze inna?
Gdybym kupiła tę tańszą spokojnie byłoby mnie stać za zakup dodatkowym akcesoriów, jeżeli droższą nie.
Miałam niby 1000 zł przeznaczone na nowe zakupy, jednak zdecydowałam się zakupić obiektyw 35 mm, więc teraz właściwie zostało mi 450 zł na lampę ;)
adolfik9501
28-07-2012, 09:40
Nadszedł najwyższy czas dla mnie, żeby kupić lampę błyskową. Znajomi poprosili mnie o zrobienie im zdjęć na ślubie - nawet nie pełna ceremonia, ale parę pstryków + plenerowe. Wiedzą, że nie jestem profesjonalistą, ale na takiego ich nie znać. Ponieważ ślub ma być w drugiej połowie września boję się, że może być problemem ze słońcem. Więc chyba też przydałaby się lampa. Nie wiem czy kupić używaną SB600 (pewnie ok 500 - 600 zł), czy np. YN 560 II - nową. A może jeszcze inna?
Gdybym kupiła tę tańszą spokojnie byłoby mnie stać za zakup dodatkowym akcesoriów, jeżeli droższą nie.
Miałam niby 1000 zł przeznaczone na nowe zakupy, jednak zdecydowałam się zakupić obiektyw 35 mm, więc teraz właściwie zostało mi 450 zł na lampę ;)
Po pierwsze wydaje mi się, że nie za bardzo czaisz co oznacza w pełni manualna lampa...
Po drugie skoro zostaje Ci 450 PLN, to dołóż kilka dyszek do Nissina Di622 II i będziesz miała fajne szkiełko i lampę. Kup i potrenuj co by nie było wiochy na ślubie ;)
Carmella
28-07-2012, 10:30
Dziękuję za zwrócenie uwagi. Jakoś umknęło mi z opisów, że YN jest w pełni manualna.
Ale SB 600 już nie (czy znów jednak coś pomyliłam ?) Cena tego Nissina Di622 II (nowego) jest podobna do używanej SB 600. Z jednej strony co nowe to nowe, ale z drugiej co system to system. Może jednak się mylę. Chętnie przeczytam rady bardziej doświadczonych (lampa będzie raczej zawsze mocowana na korpusie).
adolfik9501
28-07-2012, 10:43
SB600 ma tryb iTTL (podobnie jak Di622 i inne), który to odpowiada za automatyczne dobieranie mocy błysku. W porównaniu do Di622 II Sabina powinna teoretycznie lepiej naświetlać (bardziej powtarzalnie), ale jest sporo słabsza, co w przypadku odbijania od ścian czy sufitu może mieć znaczenie, no i to używka, więc w zależności jak się trafi. Pożyje długo albo nie, a trochę tych przypadków z SB600 było, choć nie wiadomo jaki to procent całości ;)
Niżej masz linki do dwóch testów/recenzji (po angielskiemu) obu lampek na jednym portalu, więc można dokonać porównania, bo oceny są jak wiadomo subiektywne, ale w tym wypadku jednakowo.
http://speedlights.net/2010/12/22/nissin-di622-ii-review/
http://speedlights.net/2010/11/24/nikon-sb-600-speedlight-review/
EDYTA: Jaki masz aparat? Di622 II się gryzie z D90, choć może to D90 gryzie ;) Upierdliwe mruganie górnego LCD występuje. Można z tym, żyć ale kto wie jaki to będzie miało wpływ na psychikę w przyszłości...
Carmella
28-07-2012, 10:56
Na razie mam już wielkowego d40x. Najprawdopodobniej w przyszłym roku będę chciała zakupić nowy korpus, ale na razie nie wiem jaki (chociaż skłaniałam się cały czas ku d90 teraz myślę o 5100, moje pstrykanie jest czysto amatorskie, trochę imprez "po znajomości" - np. kynologiczne ostatnio, "u cioci na imieninach" - ale do tej pory było jak wyjdzie to wyjdzie, teraz znajomi poprosili mnie o ślub, tu już się trochę denerwuję, bo chciałabym, żeby wyszło dobrze, a poza tym to moje storczyki i róże oraz koty i psy)
adolfik9501
28-07-2012, 11:10
Na razie mam już wielkowego d40x. Najprawdopodobniej w przyszłym roku będę chciała zakupić nowy korpus, ale na razie nie wiem jaki (chociaż skłaniam się cały czas ku d90)
W przyszłym roku to wiekowy będzie D90 ;)
Wracając do tematu, to lampy systemowe (Nikon, Metz) zapewniają bezproblemową pracę, ewentualnych awarii nie liczę, znaczy to tyle, że na ogół wystarczy zrobić zdjęcie i wszystko jest OK. Lampy niezależnych producentów (Nissin, Sigma, Sunpak itp.) mogą być/są bardziej nieobliczalne, częściej wymagają jakiś poprawek, czy zachowują się dość nielogicznie. Tutaj większe znaczenie ma poznanie lampy, to znaczy czego się można spodziewać w danej sytuacji. Z lamp niezależnych producentów na plus wyróżnia się Di622 II oraz Di866 II. Tyle, i aż tyle. Jak się ma mało kaski to właśnie pojawia się problem co kupić, nówkę czy używkę. Ja jednak na Twoim miejscu kupiłbym jednak Di622 II nówkę. Prosta w obsłudze, mocna lampa. Jak kiedyś wymienisz korpus lampa będzie jak znalazł. Choć muszę zaznaczyć, że SB600, poza tym, że jest słabsza, jest jednak lepsza jako lampa od tego Nissina, no ale za 500 ciężko będzie kupić.
Carmella
28-07-2012, 11:22
Nowy d90 będzie dla mnie nowy ;) Chociaż w d5100 kusi szerszy zakres ISO i możliwość nagrywania filmików.
Ja zapewne będę w stanie na tę lampę przeznaczyć 600 zł ;), ale już też kwoty wolałabym nie przekraczać. I za taką sumę używaną SB jestem w stanie dostać z tego co widziałam.
PS. Dziękuję za te rady i pozdrawiam 'sąsiada' z Księstwa BB :)
adolfik9501
28-07-2012, 11:37
Nowy d90 będzie dla mnie nowy ;) Chociaż w d5100 kusi szerszy zakres ISO i możliwość nagrywania filmików.
Tym to się będziesz martwić jak będziesz na kupnie.
Ja zapewne będę w stanie na tę lampę przeznaczyć 600 zł ;), ale już też kwoty wolałabym nie przekraczać. I za taką sumę używaną SB jestem w stanie dostać z tego co widziałam.
Coś się powinno trafić, sądząc po tym co widzę na Alledrogo.
PS. Dziękuję za te rady i pozdrawiam 'sąsiada' z Księstwa BB :)
:)
Marioo007
28-07-2012, 13:30
Za ok 600 zl można kupić metza 44. Mam tą lampę i dopiero zaczynam przygodę z doświetlaniem. Myślę, że jak na skromne wymaganie amatora, który nie dysponuje środkami rzędu kilku tys zl a paroma stóweczkami to dobry początek. Mam i polecam:)
Carmella
31-07-2012, 11:04
...
Carmella
31-07-2012, 15:53
czy jest w ogóle sens zastanawiać się nad Yongnuo YN-465 SPEEDLITE
Dino1984
01-08-2012, 06:33
Mam takie pytanie: czy jest sens kupować lampę do D5100? Myślę o SB700, ale zaczynam się coraz bardziej zastanawiać bo: synchronizacja błysku tylko do 1/200s, z tego co wyczytałem to nie będzie błysku wypełniającego, i mnóstwa innych rzeczy, na których by mi zależało - ot będzie zwykła lampa do prostego błyskania...
Dino1984
02-08-2012, 15:57
Wspomoże ktoś swoją wiedzą?
Kartofelinder
02-08-2012, 20:43
Bzdury. Będzie lampa jak na każdym innym aparacie. Każda najlepiej sprawdza się w 'prostym błyskaniu'. Bierz i ciesz się. Limit synchronizacji jest ważny tylko kiedy chcesz fotografować w intensywnym słońcu albo jeśli chcesz zdominować światło zastane. 1/200, a 1/250 to nie jest różnica przez którą należy lamentować ;) Bierz i ciesz się błyskaniem.
LordRamzes
03-08-2012, 14:48
Wiesz lampa to jest taka wstrętna gadzina która musi byc jak najlepsza bo to wydatek na lata i kupowanie byle złomu się nie opłaca body szkło zmienisz lampa zostanie przez to na niej akurat sie nie oszczędza d40x hmmm najlepiej było by sb800/900 i ładować w sufit kościoła pełną moca i zmniejszyć iso zeby jako tako to wyszło bo przy jego używalnym iso i nawet przy f1,8 chyba ,że wyjątkowo jasny kościół to nie masz co liczyć na artyzm w postaci zastanego światła, weź kredyt kup sb 900 a minimum sb 700 o nie systemowych się nie wypowiadam bo w owe nigdy sie w materii lamp nie bawiłem .
ja tez mam dylemat czy sb 700 czy metz 58-AF2