Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Wszystko kieruje sie ku sloncu.....
Jakis czas temu pokazalem kadr (http://i38.tinypic.com/r7506b.jpg)z tego pleneru.....zrobilo sie w kolo tego glosno i wielu z was pokazalo mi wtedy co mozna z tego osiagnac......za co dziekuje bo byla to dla mnie duza dawka nauki:)
Przegladajac ten katalog stwierdzilem ze zrobilem wtedy zdjecia pod panorame.......ech szkoda ze nie mialem wtedy tej wiedzy ktora mam teraz.....
Podszedlem do tych zdjec i wyszlo mi takie cos jak ponizej.....napewno beda jakies niedociagniecia ale mysle ze sie spodoba:)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/10/6t0lqs-1.jpg
źródło (http://i33.tinypic.com/6t0lqs.jpg)
Troche za mocno sie swieca skalki po lewej, ale calosc calkiem przyjemna ;)
Troche za mocno sie swieca skalki po lewej, ale calosc calkiem przyjemna ;)
Skalka po lewej byla mokra........ze szpary pomiedzy klifami wystrzeliwala woda......
Kadrowo i kolorystycznie pięknie, ale po lewej stronie na horyzoncie widać poświatę, a nie jest ona raczej naturalna , bo w podlinkowanym zdjęciu nic takiego nie widać.
StachersDTR
29-10-2009, 17:43
ehh jak Ty wyciagasz ze zdjęc takie bajeczne kolorki:)
Albo raczej w czym, ostatnio chyba pisałeś cos o NXie?
Morze w okolicy horyzontu wydaje się trochę zbyt ciemne z porównaniem do reszty dołu.
Ale ogólnie uważam ze zdjęcie jest całkiem fajne.
Nie podoba mi się to przepalone słońce...
Zastapiłbym ten fragment kadru czymś i byłoby ok..
Skalka po lewej byla mokra........ze szpary pomiedzy klifami wystrzeliwala woda......
Mowilem o obrobce ;)
Angadil, kup sobie lepiej porzadny monitor ;)
Mowilem o obrobce ;)
Mozesz przyblizyc mi o co dokladniej tobie chodzi....znowu sie czegos naucze;)
A co do kolegi Angadila to nie skomentuje:D
Hir ju ar -> http://iv.pl/images/6e81z16e4pr5k0mpmig.jpg <- to co w czerwonym ;) reszta mi pasuje ;) ;)
Mi się ta fota bardzo widzi.
Faktycznie wszystko (jak w tytule) kieruje się ku słońcu - jak pielgrzymka do Częstochowy :mrgreen:.
Gratulejszyn.
P.S. Super te kępki zielonego mchu między skałkami rozbijają szarą, wulkaniczną strukturę skałek.
Hir ju ar -> http://iv.pl/images/6e81z16e4pr5k0mpmig.jpg <- to co w czerwonym ;) reszta mi pasuje ;) ;)
Mnie z tą poświatą o której pisałem, chodzi dokładnie o to samo miejsce . :)
Fakt......kurcze zby sie skupilem na pierwszym planie i taki blad!
Świetne... śliczne kolory, kadr jak zawsze, czyli super :)
Pozdrawiam.
Mnie tam sie podobuje choc mam wrazenie ze niebo jest jakies takies nie teges. Moze kontrastu mi tam brakuje..?
Dobrze - pod warunkiem, że zasponsorujesz mi któryś z modeli EIZO.
Jest przepał , ściaga wzrok i razi w oczy w tamtym miejscu i będę przy tym obstawał.
Jest przepał , ściaga wzrok i razi w oczy w tamtym miejscu i będę przy tym obstawał.
Angadil - dobry przepał nigdy nie jest zły, zapamiętaj :)
Proac150
29-10-2009, 22:32
Ładnie, mam wrażenie, że już widziałem identyczny kadr, bez prawej strony. (jedynie kolor spienionej wody przy skałach..,)
Oddam Ci swoje Eizo, pasuje? Sciagac moze i sciaga, ale wez pipete i przelec tam sobie sprawdzajac co pokazuje RGB ;) jak znajdziesz tam przepal to Ci nawet Spectraview postawie ;)
Bartekkw
29-10-2009, 22:51
Kadr ok, kolory miałeś juz lepsze (wciąż mam w pamięci Twoje zdjęcie z zamgloną rzeką - bodajże panorama to była). Mz poległeś tonalnie na skałkach po prawej stronie - wyskoczyły tam spore szumy
Pierwsze wrażenie - fajnie wyszło :-), ale po bliższej analizie wyszło, jak koledzy wcześniej pisali kilka niedociągnięć, ale ogólnie pozytywnie to odbieram. IMHO zbyt jasny jest dół :-)
Oddam Ci swoje Eizo, pasuje? Sciagac moze i sciaga, ale wez pipete i przelec tam sobie sprawdzajac co pokazuje RGB ;) jak znajdziesz tam przepal to Ci nawet Spectraview postawie ;)
Hehe dzieki za wsparcie.....kolegi od przepalu dawno na forum nie bylo, ale wraca w swoim stylu:D
Kadr ok, kolory miałeś juz lepsze (wciąż mam w pamięci Twoje zdjęcie z zamgloną rzeką - bodajże panorama to była). Mz poległeś tonalnie na skałkach po prawej stronie - wyskoczyły tam spore szumy
Dzieki.....no nie chcialem przesadzic z kolorami a poza tym wywala mi szumy podczas obrobki tych NEFow z D40?!?! Dlatego jest tak delikatniej:) Moze to blad.....
Nie podoba mi się to przepalone słońce...
Zastapiłbym ten fragment kadru czymś i byłoby ok..
Nie no, musze to skomentowac.......nastepnym razem zastapie ten fragment z przepalem, fragmentem lasu! Tak zeby sie tobie spodobalo......masz zle ustawiony kontrast....monitor do kalibracji!
Dobreeee. Panie jest ...zajebiste wrecz :)
Czy taki nie jest tytul zdjecia?
Z tym zdjecie to byla dziwna historia.....sa tacy ktorzy pamietaja zdjecie ktore juz pokazywalem z tego miejsca.....to jest jednak z 8 klatek...4 dolu i 4 gory w poziomie.....zrobione tak zeby osobno naswietlic niebo a co za tym idzie slonce.....
Oczywiscie teraz bym tak nie zrobil.....podszedl bym inaczej....ale wtedy to byl moj sposob na taka fotografie:D Jednak nigdy nic z tego nie zlozylem, NEFy byly krzywe i dystorsja powodowala ze nie chcialo sie pozadnie skleic:(
Dzis pobawilem sie prostowanem tych zdjec i wyszlo tak jak wyszlo.....
Fakt ze sa niedociagniecia ale to juz moj urok.....wybaczcie musze sie wyszumic zeby zaczac podchodzic do zdjec z wiekszym spokojem:D
Nie no, musze to skomentowac.......nastepnym razem zastapie ten fragment z przepalem, fragmentem lasu! Tak zeby sie tobie spodobalo......masz zle ustawiony kontrast....monitor do kalibracji!
Zastap czym chcesz byleby wyglądało normalnie ;)
A o kontrast się nie martw - żółć dostrzegam gdzieniegdzie ;] (środek słońca jest prawie że biały-dla mnie przepał i koniec.)
Zastap czym chcesz byleby wyglądało normalnie ;)
A o kontrast się nie martw - żółć dostrzegam gdzieniegdzie ;] (środek słońca jest prawie że biały-dla mnie przepał i koniec.)
Zastap??? czym?? Nie rozumiem! Tylko Ty widzisz przepal.....
A jak bialy to przepal w twoim mniemaniu....to przepraszam za kolor "bialy":D
Boże...
punk zbiegu w PS`ie i coś znajdziesz by załatać słońce.
Ja widze to co tam jest :)
Bez słodzenia i rozczulania się nad fotkami - nie pisze,że jest beznadziejne, nudne ciulowe itd - jest fajne ale (IMO) z przepałem.
I nie nerwicuj się tak - nie ma powodu.
Boże...
punk zbiegu w PS`ie i coś znajdziesz by załatać słońce.
Dobra....passss kazdy widzi co chce!
Ogladam to na monitorze w pracy na ktorym daje po oczach wszystko co jest na granicy przepalu.....a jest on mocno wysluzony....to normalne! No i na tym monitorze widze jasne plamy.....to pewnie o to chodzi.....chmmmm musze podciagnac kontrast na moim w domu zeby takie cos widziec:D
Proac150
30-10-2009, 00:51
Ładnie, mam wrażenie, że już widziałem identyczny kadr, bez prawej strony. (jedynie kolor spienionej wody przy skałach..,)
Wrażenie miałem, ale jak bym przeczytał dokładnie to co napisałeś w pierwszym poście, to bym wiedział dlaczego :D
borregaard
30-10-2009, 00:51
Greg,sporo napaskudziłeś przy tej focie,ale przepał Ci nie "wyszedł"...:mrgreen:
Słońce tu raczej pracuje w charakterze czarnej dziury...nawet swojego blasku nie zostawiło na wodzie.....:mrgreen:
Sebastianito
30-10-2009, 00:54
Swietna robota. slonce troche jak jajko sadzone ale wszystko ladnie
Nikonozaur
30-10-2009, 01:40
Otóż to, porównanie słońca do jajka (w)sadzonego bardzo trafne. Bo rzeczywiście wygląda to dość sztucznie, że tak nisko zawieszona gwiazda nie daje nawet krzty odbicia na wodzie.
Otóż to, porównanie słońca do jajka (w)sadzonego bardzo trafne. Bo rzeczywiście wygląda to dość sztucznie, że tak nisko zawieszona gwiazda nie daje nawet krzty odbicia na wodzie.
Przyznam sie....zdjecie ratowane:( W tym miejscu byl problem ze sklejeniem i spapralem to!
Za to lubie to forum, wytkniecie wszystko.....a co za tym idzie nastepnym razem bede zwracal na to uwage!
GUINNESSts
30-10-2009, 02:23
Fajnie wyszlo. Choc przyznam, ze wole tamten ciasniejszy kadr.
krupcia22
30-10-2009, 06:48
kadr bardzo mi sie podoba... dol super... ale cos mi nie pasuje kolorystyka nieba... wydaje sie taka sztuczna...
ale fota ogolnie jest super