Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Wszystko kieruje sie ku sloncu.....

Greg77
29-10-2009, 16:55
Jakis czas temu pokazalem kadr (http://i38.tinypic.com/r7506b.jpg)z tego pleneru.....zrobilo sie w kolo tego glosno i wielu z was pokazalo mi wtedy co mozna z tego osiagnac......za co dziekuje bo byla to dla mnie duza dawka nauki:)
Przegladajac ten katalog stwierdzilem ze zrobilem wtedy zdjecia pod panorame.......ech szkoda ze nie mialem wtedy tej wiedzy ktora mam teraz.....
Podszedlem do tych zdjec i wyszlo mi takie cos jak ponizej.....napewno beda jakies niedociagniecia ale mysle ze sie spodoba:)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/10/6t0lqs-1.jpg
źródło (http://i33.tinypic.com/6t0lqs.jpg)

shaolin
29-10-2009, 16:57
Troche za mocno sie swieca skalki po lewej, ale calosc calkiem przyjemna ;)

Greg77
29-10-2009, 16:58
Troche za mocno sie swieca skalki po lewej, ale calosc calkiem przyjemna ;)

Skalka po lewej byla mokra........ze szpary pomiedzy klifami wystrzeliwala woda......

rainer
29-10-2009, 17:43
Kadrowo i kolorystycznie pięknie, ale po lewej stronie na horyzoncie widać poświatę, a nie jest ona raczej naturalna , bo w podlinkowanym zdjęciu nic takiego nie widać.

StachersDTR
29-10-2009, 17:43
ehh jak Ty wyciagasz ze zdjęc takie bajeczne kolorki:)

Albo raczej w czym, ostatnio chyba pisałeś cos o NXie?

Rob123
29-10-2009, 17:44
Morze w okolicy horyzontu wydaje się trochę zbyt ciemne z porównaniem do reszty dołu.
Ale ogólnie uważam ze zdjęcie jest całkiem fajne.

Angadil
29-10-2009, 17:51
Nie podoba mi się to przepalone słońce...
Zastapiłbym ten fragment kadru czymś i byłoby ok..

shaolin
29-10-2009, 17:58
Skalka po lewej byla mokra........ze szpary pomiedzy klifami wystrzeliwala woda......

Mowilem o obrobce ;)

Angadil, kup sobie lepiej porzadny monitor ;)

Greg77
29-10-2009, 18:00
Mowilem o obrobce ;)

Mozesz przyblizyc mi o co dokladniej tobie chodzi....znowu sie czegos naucze;)
A co do kolegi Angadila to nie skomentuje:D

shaolin
29-10-2009, 18:11
Hir ju ar -> http://iv.pl/images/6e81z16e4pr5k0mpmig.jpg <- to co w czerwonym ;) reszta mi pasuje ;) ;)

PABLOOK
29-10-2009, 18:12
Mi się ta fota bardzo widzi.
Faktycznie wszystko (jak w tytule) kieruje się ku słońcu - jak pielgrzymka do Częstochowy :mrgreen:.
Gratulejszyn.
P.S. Super te kępki zielonego mchu między skałkami rozbijają szarą, wulkaniczną strukturę skałek.

rainer
29-10-2009, 18:14
Hir ju ar -> http://iv.pl/images/6e81z16e4pr5k0mpmig.jpg <- to co w czerwonym ;) reszta mi pasuje ;) ;)

Mnie z tą poświatą o której pisałem, chodzi dokładnie o to samo miejsce . :)

Locter
29-10-2009, 18:19
ładnie, ładnie ;)

Greg77
29-10-2009, 18:21

Fakt......kurcze zby sie skupilem na pierwszym planie i taki blad!

harb
29-10-2009, 19:21
dla mnie jest bdb :-D

Marrab
29-10-2009, 22:21
Świetne... śliczne kolory, kadr jak zawsze, czyli super :)

Pozdrawiam.

Strus
29-10-2009, 22:23
Mnie tam sie podobuje choc mam wrazenie ze niebo jest jakies takies nie teges. Moze kontrastu mi tam brakuje..?

Angadil
29-10-2009, 22:23

Dobrze - pod warunkiem, że zasponsorujesz mi któryś z modeli EIZO.
Jest przepał , ściaga wzrok i razi w oczy w tamtym miejscu i będę przy tym obstawał.

Locter
29-10-2009, 22:32
Jest przepał , ściaga wzrok i razi w oczy w tamtym miejscu i będę przy tym obstawał.

Angadil - dobry przepał nigdy nie jest zły, zapamiętaj :)

Proac150
29-10-2009, 22:32
Ładnie, mam wrażenie, że już widziałem identyczny kadr, bez prawej strony. (jedynie kolor spienionej wody przy skałach..,)

shaolin
29-10-2009, 22:39

Oddam Ci swoje Eizo, pasuje? Sciagac moze i sciaga, ale wez pipete i przelec tam sobie sprawdzajac co pokazuje RGB ;) jak znajdziesz tam przepal to Ci nawet Spectraview postawie ;)

Bartekkw
29-10-2009, 22:51
Kadr ok, kolory miałeś juz lepsze (wciąż mam w pamięci Twoje zdjęcie z zamgloną rzeką - bodajże panorama to była). Mz poległeś tonalnie na skałkach po prawej stronie - wyskoczyły tam spore szumy

ART69
29-10-2009, 22:59
Pierwsze wrażenie - fajnie wyszło :-), ale po bliższej analizie wyszło, jak koledzy wcześniej pisali kilka niedociągnięć, ale ogólnie pozytywnie to odbieram. IMHO zbyt jasny jest dół :-)

Greg77
29-10-2009, 23:31
Oddam Ci swoje Eizo, pasuje? Sciagac moze i sciaga, ale wez pipete i przelec tam sobie sprawdzajac co pokazuje RGB ;) jak znajdziesz tam przepal to Ci nawet Spectraview postawie ;)

Hehe dzieki za wsparcie.....kolegi od przepalu dawno na forum nie bylo, ale wraca w swoim stylu:D

Kadr ok, kolory miałeś juz lepsze (wciąż mam w pamięci Twoje zdjęcie z zamgloną rzeką - bodajże panorama to była). Mz poległeś tonalnie na skałkach po prawej stronie - wyskoczyły tam spore szumy

Dzieki.....no nie chcialem przesadzic z kolorami a poza tym wywala mi szumy podczas obrobki tych NEFow z D40?!?! Dlatego jest tak delikatniej:) Moze to blad.....

Greg77
30-10-2009, 00:16
Nie podoba mi się to przepalone słońce...
Zastapiłbym ten fragment kadru czymś i byłoby ok..

Nie no, musze to skomentowac.......nastepnym razem zastapie ten fragment z przepalem, fragmentem lasu! Tak zeby sie tobie spodobalo......masz zle ustawiony kontrast....monitor do kalibracji!

Klarens
30-10-2009, 00:17
Dobreeee. Panie jest ...zajebiste wrecz :)

Greg77
30-10-2009, 00:34

Czy taki nie jest tytul zdjecia?

Z tym zdjecie to byla dziwna historia.....sa tacy ktorzy pamietaja zdjecie ktore juz pokazywalem z tego miejsca.....to jest jednak z 8 klatek...4 dolu i 4 gory w poziomie.....zrobione tak zeby osobno naswietlic niebo a co za tym idzie slonce.....
Oczywiscie teraz bym tak nie zrobil.....podszedl bym inaczej....ale wtedy to byl moj sposob na taka fotografie:D Jednak nigdy nic z tego nie zlozylem, NEFy byly krzywe i dystorsja powodowala ze nie chcialo sie pozadnie skleic:(
Dzis pobawilem sie prostowanem tych zdjec i wyszlo tak jak wyszlo.....
Fakt ze sa niedociagniecia ale to juz moj urok.....wybaczcie musze sie wyszumic zeby zaczac podchodzic do zdjec z wiekszym spokojem:D

Angadil
30-10-2009, 00:35
Nie no, musze to skomentowac.......nastepnym razem zastapie ten fragment z przepalem, fragmentem lasu! Tak zeby sie tobie spodobalo......masz zle ustawiony kontrast....monitor do kalibracji!

Zastap czym chcesz byleby wyglądało normalnie ;)

A o kontrast się nie martw - żółć dostrzegam gdzieniegdzie ;] (środek słońca jest prawie że biały-dla mnie przepał i koniec.)

Greg77
30-10-2009, 00:37
Zastap czym chcesz byleby wyglądało normalnie ;)

A o kontrast się nie martw - żółć dostrzegam gdzieniegdzie ;] (środek słońca jest prawie że biały-dla mnie przepał i koniec.)

Zastap??? czym?? Nie rozumiem! Tylko Ty widzisz przepal.....
A jak bialy to przepal w twoim mniemaniu....to przepraszam za kolor "bialy":D

Angadil
30-10-2009, 00:40
Boże...
punk zbiegu w PS`ie i coś znajdziesz by załatać słońce.
Ja widze to co tam jest :)
Bez słodzenia i rozczulania się nad fotkami - nie pisze,że jest beznadziejne, nudne ciulowe itd - jest fajne ale (IMO) z przepałem.
I nie nerwicuj się tak - nie ma powodu.

Greg77
30-10-2009, 00:44
Boże...
punk zbiegu w PS`ie i coś znajdziesz by załatać słońce.

Dobra....passss kazdy widzi co chce!
Ogladam to na monitorze w pracy na ktorym daje po oczach wszystko co jest na granicy przepalu.....a jest on mocno wysluzony....to normalne! No i na tym monitorze widze jasne plamy.....to pewnie o to chodzi.....chmmmm musze podciagnac kontrast na moim w domu zeby takie cos widziec:D

Proac150
30-10-2009, 00:51
Ładnie, mam wrażenie, że już widziałem identyczny kadr, bez prawej strony. (jedynie kolor spienionej wody przy skałach..,)

Wrażenie miałem, ale jak bym przeczytał dokładnie to co napisałeś w pierwszym poście, to bym wiedział dlaczego :D

borregaard
30-10-2009, 00:51
Greg,sporo napaskudziłeś przy tej focie,ale przepał Ci nie "wyszedł"...:mrgreen:
Słońce tu raczej pracuje w charakterze czarnej dziury...nawet swojego blasku nie zostawiło na wodzie.....:mrgreen:

Sebastianito
30-10-2009, 00:54
Swietna robota. slonce troche jak jajko sadzone ale wszystko ladnie

Nikonozaur
30-10-2009, 01:40
Otóż to, porównanie słońca do jajka (w)sadzonego bardzo trafne. Bo rzeczywiście wygląda to dość sztucznie, że tak nisko zawieszona gwiazda nie daje nawet krzty odbicia na wodzie.

Greg77
30-10-2009, 01:42
Otóż to, porównanie słońca do jajka (w)sadzonego bardzo trafne. Bo rzeczywiście wygląda to dość sztucznie, że tak nisko zawieszona gwiazda nie daje nawet krzty odbicia na wodzie.

Przyznam sie....zdjecie ratowane:( W tym miejscu byl problem ze sklejeniem i spapralem to!

Za to lubie to forum, wytkniecie wszystko.....a co za tym idzie nastepnym razem bede zwracal na to uwage!

GUINNESSts
30-10-2009, 02:23
Fajnie wyszlo. Choc przyznam, ze wole tamten ciasniejszy kadr.

krupcia22
30-10-2009, 06:48
kadr bardzo mi sie podoba... dol super... ale cos mi nie pasuje kolorystyka nieba... wydaje sie taka sztuczna...
ale fota ogolnie jest super