Zobacz pełną wersję : Jak sprawdzić datę produkcji ?
Mam pytanko moze banalne, ale czy da sie sprawdzić date produkcji aparatów Nikona ?
Czy trzeba dochdzić po "świeżości serii"
Babeczka w sklepie powiedziała ,że mieli dwa aparaty z początku roku w promocjii - nie wiem czy to prawda ale nie chciałbym trafić na starą serię płacąc narmalne pieniądze?
Mogę to jakoś sprawdzić w sklepie na miejscu ??
BBall_Freaker
29-10-2009, 11:22
Raczej nie. Ja sprawdziłem po kontakcie z supportem. Mój numer jest świeży i zaczyna się od 62, a aparat zszedł z linii produkcyjnej we wrześniu.
Przepraszam, ale dlaczego takie znaczenie dla ciebie ma data produkcji?
też masz się czym przejmować czy sprzęt jest z maja czy sierpnia. Sprawdź czy nie masz jakiegoś powystawowego (przebieg) i jeśli nie to bierz.
Chodzi mi o to ,że może być nawet styczeń, luty.
Jaka jest w miarę świeża seria D90
Przypominasz mi mojego kolegę, który wybierając aparat patrzał na datę produkcji, czas leżenia w magazynie itp... No przecież to jest bez sensu! Obojętnie czy to najstarszy, czy najnowszy D90, one są takie same. Nikon nie wprowadza żadnych zmian konstrukcyjnych w czasie produkcji. Ewentualnie może być nowszy, lub starszy firmware, ale to to możesz sobie sam w domu zmienić. Jakby Nikon montował światłomierze selenowe to jeszcze byłbym w stanie zrozumieć, bo one sie starzeją, ale przecież tutaj nic się nie starzeje w zauważalnym stopniu. Bardzo mały, ale jednak sens miałoby oglądanie magazynów w celu sprawdzenia warunków przechowywania, bo to ma dużo większe znaczenie niż data produkcji. Stara seria to by była jakbyś kupił D90 wyprodukowany w ZSRR, ale o to się nie martw. :mrgreen: Płacisz normalne pieniądze i dostajesz normalny aparat, zdjęcia robi takie same. Naprawdę, nie zawracaj sobie głowy datą produkcji, nie ma sensu. ;)
BBall_Freaker
29-10-2009, 13:49
Chodzi mi o to ,że może być nawet styczeń, luty.
Jaka jest w miarę świeża seria D90
Jeśli aparat nie był używany (czyt. kupowany w sklepie) to nie ma to żadnego znaczenia w przypadku D90, bo od momentu ukazania się na rynku nie było wypuszczonego nowego FW.
wypuszczonego nowego FW.
Nawet jeśli był to przecież zawsze można go zainstalować, co jest zdecydowanie prostsze i mniej czasochłonne niż szukanie egzemplarza z konkretnej daty produkcji. Chyba że ze faktem tego poszukiwania ukryte jest coś jeszcze.
Tak naprawde pytanie jest proste da się sprawdzić date czy nie...
Nie chodzi mi o konkretny miesiąc czy podobne pierdoły.
Chciałem kupić nikona w Media po bardzo atrakcyjnej cenie 3450 za D90 z 18-105 !?!
Ale słyszałem ,że tam czasem na promocji łatwo się naciać można, poza tym tam jest tak ,że jak już kupisz i sprawdzasz jeszcze w sklepie na miejscu i wyjda np. martwe piksele lub jest wadliwy to masz prze..., bo jak to ostatnia sztuka to tylko serwis.
Więc bez zbędnej ideologii, szkoda ,że się nie da sprwdzić na miejscu.
BBall_Freaker
30-10-2009, 11:08
Sprawdzić możesz w jeden sposób. Poproś sprzedawcę o numer seryjny, zadzwoń do supportu Nikona, podaj numer i poproś o datę zejścia z taśmy. Innego sposobu raczej nie ma.
Tak naprawde pytanie jest proste da się sprawdzić date czy nie...
Nie chodzi mi o konkretny miesiąc czy podobne pierdoły.
Chciałem kupić nikona w Media po bardzo atrakcyjnej cenie 3450 za D90 z 18-105 !?!
Ale słyszałem ,że tam czasem na promocji łatwo się naciać można, poza tym tam jest tak ,że jak już kupisz i sprawdzasz jeszcze w sklepie na miejscu i wyjda np. martwe piksele lub jest wadliwy to masz prze..., bo jak to ostatnia sztuka to tylko serwis.
Więc bez zbędnej ideologii, szkoda ,że się nie da sprwdzić na miejscu.
Ale co do ilości sztuk w sklepie ma data produkcji? Aparaty to nie samochody - tu się nie patrzy na rok produkcji (choć przy autach jest to czasem złudne ;) )