PDA

Zobacz pełną wersję : Studyjne ... początki

AdamW77
29-10-2009, 09:45
Witam,

Ciekawi mnie, czy ktoś nie ma gdzieś wyszperanych "rodzynków" pod kątem opisania technik studyjnych?
Wiem, że jest google... ale czasem gdzieś tam... są ciekawe strony. Może ktoś się podzieli...tymi znaleziskami ?:)

POzdrawiam i z góry dziękuje,
Adam

mmmak
29-10-2009, 19:02
a o co Ci dokładnie chodzi ??:)

na forum było 100 razy o technikach swiecenia jak i linki do stron z przykładami więc poszukaj bo na wierzchu sa linki

matyjasz
29-10-2009, 20:22
Też nie wiem co to perełki... zerknij na to (http://www.youtube.com/results?search_query=prophotolife&search_type=&aq=f) może. Filmy instruktażowe na youtube.
Jeśli chcesz sciągnąć - pw, podam linki (TO NIE JEST PIRACTWO!), lub zainstaluj sobie plugin do FF, który umożliwia sciąganie filmów z YT.
Przejrzyj też wątek : Najczęściej zadawane pytania, jest tam kilka tematów, które mogą Cię zainteresować.

pzdr
mati

lopek77
06-11-2009, 22:12
a o co Ci dokładnie chodzi ??:)

na forum było 100 razy o technikach swiecenia jak i linki do stron z przykładami więc poszukaj bo na wierzchu sa linki

Co wam tak ciezko odpisac pomagajac drugiej osobie ? Po co te zlosliwe komentarze ? Wiecej sie rozpiszecie piszac bzdety niz wklejajac link z pomoca itp ....

Jestem nowy tutaj i bardzo mi sie podoba te forum ale widze ze jak bylo tak jest ze ciezko Polakowi pomoc swojemu rodakowi nawet jesli chodzi o forum internetowe.

Pozdrawiam wszystkich bez wyjatku

matyjasz
07-11-2009, 13:53
Co wam tak ciezko odpisac pomagajac drugiej osobie ? Po co te zlosliwe komentarze ? Wiecej sie rozpiszecie piszac bzdety niz wklejajac link z pomoca itp ....

A gdzie Ty tu widzisz złośliwości ? Ja podałem coś, a kolega mmmak naświetlił że temat był setki razy poruszany na forum. Pytanie jest po prostu nieprecyzyjne, to co można więcej napisać ?

pzdr
mati

mmmak
07-11-2009, 17:26

Jestem nowy tutaj i bardzo mi sie podoba te forum ale widze ze jak bylo tak jest ze ciezko Polakowi pomoc swojemu rodakowi nawet jesli chodzi o forum internetowe.

Pozdrawiam wszystkich bez wyjatku

raczej Ty wykazujesz typowe złe zachowanie negujac prawidłowośc postępowania innych .

Gdyby kolega(również Ty) uzył funkcji szukaj dostałby wszystkie potzrebne informacje.

Po pytaniu domyślam się ze nawet nie spojrzeliście troszke do góry czyli do tematu przyklejonego gdzie jest sporo przykładów ustawin świateł jak i wystarczająca ilość linków.

Nie umiejąc sprecyzować pytania nie da się uzyskać odpowiedzi chyba ze tak samo głupią i prosta jak i pytanie a raczej nie o to chodzi.

Skąd mamy wiedziec co pytajacy miał na mysli pisząc o "wyszperanych "rodzynków" pod kątem opisania technik studyjnych" - dla kazdego bedzie to cos innego.

Jeden bedzie chciał wiedziec jak oswielic ciocie Halinke na imieninach, kogoś bedzie interesować oswietlenie modowe a kogoś innego akty w grze światło cienia.
Nie da się wszystkiego opisac.
Ksiązek na ten temat dziesiątki na pisano jak i polecono je juz tutaj na forum.

Tak więc kol. lopek77 odpuść sobie takie ckliwe teksty o pomocy bo na forum każdy pomoc otrzyma - pod warunkiem zadania odpowiednio sformułowanego pytania.
Zachęcam do szukania i korzystania z kopalni wiedzy:) a nie pouczania innych.

lopek77
07-11-2009, 17:56
Mati ... Ty starales sie pomoc . Poprzedni poster "uchylal" sie od tego. Musimy pamietac ze funkcja search nie jest perfect , nie wszyscy sa tez uzdolnieni komputerowo. Poza tym kolega Adam wyraznie poprosil was/nas o linki z ciekawymi stronami ktore gdzies ktos kiedys odkopal i ktore zajmuja sie tym tematem ... Nie macie takich zapamietanych w favorites ?
Internek sklada sie z grubo powyzej 150 MILIONOW STRON w ktorych jest ponad 30 MILIARDOW podstron/pages ... jak widac Adam by musial cale zycie spedzic na ich przeszukaniu po lepkach :)
shortcourses.com , plforum.com , photoinf.com , digital-photography-school.com , katalog.onet.pl/1335,technika-fotografowania,k.html , studiolighting.net/foam-core-homemade-softbox itd itp

To wszystko co mam na tym compie godne polecenia . Jak sie dostane do mojego studia to moze cos wiecej znajde na innych ( zlamalem sobie kregoslup 5 tygodni temu wiec jestem "klockiem" ktory lezy na twardej podlodze ze swoim - ostatnio nierozlacznym - laptopem :)

Pozdrowienia dla wszystkich

lopek77
07-11-2009, 18:07
Rozumiem ze mmmak odbiera pouczanie jedynie jako negatywna jego znaczenia strone ... to przykre bo ja wlasnie "pouczylem" Adama linkami BO zrozumialem jego proste pytanie ... Nie wiem czego zawwilego sie dopatrujesz w jego prosbie .... prosi nas o "rodzynki" naszych wyszukiwan i favorites ktore pomogly Tobie badz mnie w nauce oswietlenia .... Mi mogly pomoc w oswietleniu cioci Halinki na imieninach , matyjasz nauczyl sie robic oswietlenie aktow dla jego lepszej polowki i nauczyl sie uzywac flash do uchwycenia szybko przemieszczajacych sie jaszczurow po jego miescie a Ty nauczyles sie jak zrobic dobre zdjecie w lustrze bez uzycia lampy.
Czy tylko mi tak latwo przychodzi myslenie czy to rzeczywiscie ginaca umiejetnosc w swiecie wszechobecnej elektroniki "ulatwiajacej" a czasami wrecz oglupiajacej zycie ?

Lucas

mmmak
07-11-2009, 21:40
prosi nas o "rodzynki" naszych wyszukiwan i favorites ktore pomogly Tobie badz mnie w nauce oswietlenia

ja nie znalazlem zadnych rodzynków dla siebie. wszystkiego czego sie nauczyłem okazalo sie podstawami wiec zadnymi tajnymi sztuczkami których trzeba by było gdzies tam szukac.
Sa w kazdej ksiazce o oswietleniu studyjnym i nie tylko, a to jakie lubie oswietlenie zdobyłem metoda prób i błedów i wtym zaden rodzynek by mi nie pomógł. :)

MarioJumek
08-11-2009, 21:00
może to ci pomoże http://www.modelmayhem.com/po.php?thread_id=96872&page=33 lub http://www.fotocommunity.de/pc/pc/cat/10463 pozdrawiam i miłego