Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Poza miastem
Może pod tym zdjęciem doczekam się komentarzy. Nic tak nie uczy, jak opinie bardziej doświadczonych osób. Pozdrawiam :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img246.imageshack.us/img246/4061/dsc3169u.jpg)
Ghoust1983
28-10-2009, 22:57
Nic specjalnego :) mało ostre :)))
Sowulus12
28-10-2009, 22:59
i jakiś taki nienaturalny kolor nieba
Pokuszę się ocenić to zdjęcie (zaznaczam, że zaliczam się do osób z małym doświadczeniem, przed którymi daleka droga).
Ale co tam. Spróbuję:
1. Co do kadru, to cofnąłbym się do tyłu, tak aby drzewka znalazły się w mocnym punkcie i w mniejszej skali.
2. Kadrowałbym miedzę z LD (z narożnika)
3. Niepotrzebny bałagan z lewej strony kadru
4. Zdjąłbym trochę saturacji na zieleni
5. Przyciemniłbym pas lasu w oddali
To są tylko moje subiektywne oddczucia jako amatora :-D.
Ogólnie fotka miła w odbiorze.
Pozdrawiam
kadr niestety nie przedstawia niczego na czy można zawiesić oko. Jest nudno i ponuro. Moim zdaniem powinieneś się skupić bardziej na tej wodzie po lewej niż na tym drzewie i polu :D kolory smętne i mało wyraziste . Nie traktuj tego jako wytkanie , sam nadal się uczę , ale po takich komentarzach zrobiłem postęp ogromny patrząc na moje pierwsze i ostatnie foty. Jak powiedział ktoś gdzieś i kiedyś - każdy kiedyś zaczynał ! good lock! :) i do roboty!
Dzięki za komentarze... Faktycznie po przeczytaniu Waszych opinii zaczynam dostrzegać te rzeczy, o których piszecie. A kadr? Hmm, miałem pomysł, żeby ten krajobraz przedstawić w miarę symetrycznie, dół kadru dzielony na pół zakończony poziomą linią pola. Hmm, może muszę nauczyć się inaczej postrzegać rzeczywistość, albo trochę inaczej ją przestawiać.
Nie traktuj tego jako wytkanie
Absolutnie nie traktuję, tak jak napisałeś na takich opiniach człowiek się uczy.
GUINNESSts
28-10-2009, 23:15
Pokuszę się ocenić to zdjęcie (zaznaczam, że zaliczam się do osób z małym doświadczeniem, przed którymi daleka droga).
Ale co tam. Spróbuję:
1. Co do kadru, to cofnąłbym się do tyłu, tak aby drzewka znalazły się w mocnym punkcie i w mniejszej skali.
2. Kadrowałbym miedzę z LD (z narożnika)
3. Niepotrzebny bałagan z lewej strony kadru
4. Zdjąłbym trochę saturacji na zieleni
5. Przyciemniłbym pas lasu w oddali
To są tylko moje subiektywne oddczucia jako amatora :-D.
Ogólnie fotka miła w odbiorze.
Pozdrawiam
J/W:)
moim zdaniem sam krajobraz jest słaby, ten widoczek jak dla mnie nie ma w sobie nic pociągającego, takie to trochę wszystko na siłę zrobione
szukaj dalej, podobno tylko 5% to talent reszta to ciężka praca