Zobacz pełną wersję : Nikkor 18-105 mm VR PO WYPADKU - POMOCY
Witam.
Niedawno miałam "mały" wypadek.. Aparat ze sporą siłą upadł na beton, uderzył krawędzią obiektyw... :-((
Najprawdopodobniej obluzowała się soczewka, a listki przysłony są luzem..
Jednym słowem - grzechotka :-(
Czy ktoś wie co z tym fantem zrobić? Gdzie najlepiej naprawić i czy w ogóle warto?
Proszę o radę lub konkretne namiary..
Ps. Narazie na pocieszenie nabyłam 35mm f1,8 ;-)
Nie sadze, zeby dalo sie to naprawic, ze wzgledu na to, ze to w zasadzie tylko plastik i jak popekal w srodku to nic sie z tym nie zrobi.. Jesli nawet daloby sie naprawic, to bedzie drogo(cena nowego), zwlaszcza, ze przyslona jest do wymiany.
:-( to szkoda bo bardzo polubiłam to szkiełko..
Zawsze mozesz drugi kupic, z 35/1.8 to juz fajny zestaw. Tylko tym razem ostrozniej z nim;]
mam nadzieje, że będę mogła sobie pozwolić na drugi .. tymczasem potestuje 35 ;-)
Był tu na forum kilka dni temu koleś, który wyłamał bagnet w tym obiektywie. Z waszych dwóch można złożyć jeden sprawny. Sprzedaj mu bagnet lub odkup jego złom.
Nie sadze, zeby dalo sie to naprawic, ze wzgledu na to, ze to w zasadzie tylko plastik i jak popekal w srodku to nic sie z tym nie zrobi.. Jesli nawet daloby sie naprawic, to bedzie drogo(cena nowego), zwlaszcza, ze przyslona jest do wymiany.
Przyslona jest do zlozenia, a nie do wymiany. Rozsypane listki do najmniejszy problem.
Ale i tak najprawdopodobniej serwis zaspiewa "za duzo".
Zakladajac, ze nie jest uszkodzona, tylko 'rozsypana', to tak, ale dokladnie tego nie wiadomo, przyjalem wariant pesymistyczniejszy.
No raczej trudno zeby sie uszkodzila. Raczej sie rozsypala tylko.
A co do soczewki, to luzny jest tubus czy przednia soczewka?
luźna jest soczewka w środkowej sekcji, przed przysłoną..
Ja osobiście myślę że przy cenie tego szkła zaczynającego się od 878pln to jednak lepiej kupić nowy.
Po 1. fabrycznie skalibrowany (nie znaczy że dobre :p )
po 2. nie otwierany i na gwarancji
po 3. za tą samą cenę lub taniej niż naprawa
ale to tylko moje zdanie
a tak z czystej ciekawości jaką masz puszkę i czy wyszła z upadku zupełnie bez szwanku?
D90 .. jest trochę zarysowań, ale do tej pory nie miałam żadnych problemów..
no wlasnie,jak wyglada bagnet,poniewaz moj 18-105 przezyl podobny upadek,ale chyba z mniejszej wysokosci..
w zasadzie ulamaly sie tylko 2 listki mocujace,no ale i tak nic innego mi nie pozostaje jak wymienic caly bagnet..
tak wiec jezeli rzeczywiscie nic nie da sie zrobic z Twoim 18-105 z checia odkupilbym od Ciebie sam bagnet,bo tylko tej czesci mi brakuje..a poszukuje jej juz od prawie 2 miesiecy..
Slabo szukales> Tutaj (http://cgi.ebay.co.uk/Bayonet-Nikon-AF-S-DX-18-105mm-f-3-5-5-6-G-VR-Lens-NEW_W0QQitemZ120490034752QQcmdZViewItemQQptZCamera _Lenses?hash=item1c0dc40640) mozesz kupic nowy bagnet.
A tak apropo bagnetu w 18-105 ciekaw jestem czy nie dało by się go zastąpić metalowym z jakiegoś innego nikkora ?
Slabo szukales> Tutaj mozesz kupic nowy bagnet.
w anglii to ja nie mieszkam i nie siedze dzien w dzien na ebay.co.uk,a poza tym wiekszoc uslug nie jest 'ship over uk', chociaz akutat dales mi taka over : ) szkoda,ze tak pozno sie zorientowalem.
A tak apropo bagnetu w 18-105 ciekaw jestem czy nie dało by się go zastąpić metalowym z jakiegoś innego nikkora ?
Jatin sprawa wyglada nastepujaco.
w sumie daloby sie to zrobic, ale to juz trzeba lutowac, bo styki sie nie zgadzaja. jestem z tym caly czas na biezaco, bo obiektyw jest od 2 miesiecy w serwisie i caly czas szukany jest pod niego bagnet : ) gdzies na jakims forum znalazlem temat i jeden z uzytkownikow wlasnie dzieki lutowaniu zdolal zamontowac bagnet z 18-55 do swojego 18-105.
jak znajde to, to postaram sie przeslac ; )
edit.
oto i link
wg mojego serwisanta taki zabieg jest niemozliwy
http://fotogalerie.pl/forum/mvnforum/viewthread?thread=3480
może jest jakiś chętny na ten uszkodzony obiektyw?