Zobacz pełną wersję : af-s a bf / ff
halo, jak to wlasciwie jest. czy wlasny silniczek rozwiazuje problem z trafianiem w punkt? chyba jedyne problemy z bf/ff jakie przegladalem dotyczyly szkiel bez swm i trzeba bylo cos w body przy srubokrecie kalibrowac. ale co ma do tego silniczek, chyba chodzi o af w korpusie i niewazne co kreci szklem. ktos moglby rozwiac watpliwosci?
nikt nie pomoze? czy to pytanie jest az tak bez sensu? :) moze zapytam inaczej, czy mial ktos problemy z trafianiem focusa w obiektywach af-s?
Niestety nie, mialem 18-70/3.5-4.5 w D70 i przy ogniskowych 35-70 ustawial w punkt, a przy 18-24 troche z przodu, natomiast niedawno pozyczylem 24-85/3.5-4.5 i mial w calym zakresie FF z D80. Natomiast z Tamronem 2.8/90 i Nikkorem 1.8/50 D80 ostrzy w punkt.
Przeca AF-S nia działa sprawnie we wszystkich warunkach, czy ma silniczek czy tez nie. A jakich warunkach miałeś kłopoty. Pewnie na białej ścianie.:wink:
Wrecz przeciwnie, aparat nie mial problemow z ustawieniem ostrosci, tylko silnik zatrzymywal sie gdzie indziej niz powinien. Scena, przy ktorej sprawdzalem 24-85 to drzewko na trwaniku, trawa byla najostrzejsza w polowie drogi pomiedzy drzewem a aparatem, a punkt AF (srodkowy prosto w srodek drzewka) ;-). A dzien byl pogodny, warunki dla AF idealne...
Sprawdź czy w regulacjach osobistych nie masz przypadkiem ustwienia AF-S innego niż single area.
Człowiek pyta 'czy wlasny silniczek rozwiazuje problem z trafianiem w punkt? chyba jedyne problemy z bf/ff jakie przegladalem dotyczyly szkiel bez swm' a większość mu o af-s w body... Czy ja źle zrozumiałem autora?
Silnik w obiektywie nie rozwiąże problemu bf/ff. Jednak jeden obiektyw może ustawiać się poprawnie (np. af-s) a drugi zwykły nie (np. śrubokręt). To jednak tylko taki swoisty 'przypadek', bo może być odwrotnie :)
freefly: Chyba nie uwazasz mnie za ograniczonego umyslowo? Wiem dobrze jak ustawic aparat i stwierdzam fakt niedokladnego ustawienia ostrosci przez 2 obiektywy z dwoma roznymi puszkami. I to by bylo na tyle. Podsumowujac klopoty z obiektywami AF-S zdarzaja sie, nie zawsze jest idealnie.
pebees: obiektywy na srubokret tez miewaja problemy, nie wiem co nakombinowal Nikon z ustawianiem ostrosci, ale np. z AF 1.4/50 (najstarsza wersja, bez D) tez mialem problemy z FF, 1.8/50D nie mialem problemow
czyli podsumowujac, bf/ff moze wystapic zawsze i przy losowej kombinacji szkiel i korpusow. niewazne czy obiektyw ma silnik czy nie. nawet na manualnych moze, bo wiadomo, wady wzroku, zmeczenie, alkohol, te sprawy :)