PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Jesiennie

PaulGilbert
28-10-2009, 21:36
Wczorajsza fotka.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img402.imageshack.us/i/wiolkaliciemay.jpg/)

hanibal
28-10-2009, 21:37
szczerze ??

usunal bym ja szybko...

tylko kadrowo do zaakceptowania...
pozatym tragicznie

PaulGilbert
28-10-2009, 21:43
szczerze ??

usunal bym ja szybko...

tylko kadrowo do zaakceptowania...
pozatym tragicznie

Piszesz, że tragicznie, że Ci się nie podoba, ale nie piszesz żadnych konkretów tj. co, jak i dlaczego. W taki sposób to nigdy się niczego nie nauczę. Jak masz takie komentarze pisać to lepiej sobie daruj. Wolałbym jakieś konkrety tj. co poprawić, co konkretnie jest źle, jak zrobić żeby było lepiej, w którą stronę podążać, czego się trzymać, co zmieniać. Natomiast takie komentarze jak powyżej to raczej psu na budę. Zapisałem się na to forum licząc, że coś zyskam... Liczyłbym na jakieś rady.

Rafał63
28-10-2009, 21:44
Tylko ze względu na podobne kolory, generowane w latach 80-tych przez filmy ORWO, fotografowalem w tamtym okresie wyłącznie w kolorze białym i czarnym.
Za Hanibalem, kadr, motyw OK, obróbka padła na całej linii.

Rafał63
28-10-2009, 21:46
Piszesz, że tragicznie, że Ci się nie podoba, ale nie piszesz żadnych konkretów tj. co, jak i dlaczego. W taki sposób to nigdy się niczego nie nauczę. Jak masz takie komentarze pisać to lepiej sobie daruj. Wolałbym jakieś konkrety tj. co poprawić, co konkretnie jest źle, jak zrobić żeby było lepiej, w którą stronę podążać, czego się trzymać, co zmieniać. Natomiast takie komentarze jak powyżej to raczej psu na budę. Zapisałem się na to forum licząc, że coś zyskam... Liczyłbym na jakieś rady.

Ostrość, nasycenie kolorem, wyżarta czerń, nie widać faktury włosów, to tak na szybko, co by było do poprawienia.
Nie ciekawe, wszystko płaszczące światło.

wilus
28-10-2009, 21:53
Jak masz takie komentarze pisać to lepiej sobie daruj.

daruj sobie takie odpowiedzi... zdjęcie jest marne i tyle dziwie ci się ze je wrzuciłeś bo sam brak ostrości je dyskwalifikuje żeby chociaż ciekawy kadr...

BSKraków
28-10-2009, 21:58
Kadr może i do zaakceptowania , ale brak ostrości i ta makabryczna obróbka rozkładają zdjęcie całkowicie :(
Pozdrawiam
Bogdan

hanibal
28-10-2009, 22:13

ehhh ok chcesz posluchac prosze bardzo....
zaczne od kadru.... jest do przyjecia... choc za duzo rzeczy rozprasza ja bym kadrowal podobnie ale ciasniej
i to jedyna dobra rzecz co da sie napisac o tym zdjeciu

modelka sprawia wrazenie chodzacego trupa ktorego ustrzeliles miedzy drzewami... wyglada jakby miala sie na ciebie rzucic
czyli padla praca z modelka... ??
chcesz dalej proze bardzo...
kolorystycznie jest do kitu nie tak ni siak jasnosci bija po oczach... ciemnosci pracuja jak czarna dziura
za jasna buzia niestarannie obrobiona
wlosy to porazka.. ich ciemnosc i brak szczegolow powoduje zle skojarzenia w mojej glowie
sine miejsca w okolicy oczu wrecz odpychaja...
kolorystyka tła ( jesli tak ja mozna nazwac... ) jest tragiczna

zdjecie nie przekazuje zadnych emocji ( pozytywnych ) ja na miejscu kobiety opieprzyl bym cie ze takie cos mi zrobiles
dziewczyna wyglada jak lalka... i do tego jak stara i zuzyta
walniete chyba bylo lampa.. co juz w momencie robienia zdjecia... spieprzyles sprawe...
choc niekoniecznie to musi byc to...

rada:

nie uzywaj lapmy ( jesli byla uzyta )
starajs ie zrobic OSTRE ZDJECIE
ustaw wyzsze iso w ciemnym miejscu i pomiar punktowy lub centralny
nie rob zdjec gdzie tlo masz jasniejsze od modelki...

co do reszty Twojej odpowiedzi...
nie pisalem konkrtow by Cie nie urazic...
tu nie chodzi o to ze ktos ci napisze co jest zle a ty nagle zacnziesz sie uczyc
obserwuj inne zdjecia...podgladaj kopiuj czytaj a nie czekaj ze ktos ci na forum wylozy kawe na lawe...
to nie tak pracuje ze zapisujac si ena forum sie czegos nauczysz
podsawy fotografii musisz znac... i sam je pojac a my co najwyzej mozemy ci tylko podsunac pomysly

i jestem 100% pewny ze zrobisz podobnego gniota nastepnym razem
BO NIE ZNASZ PODSTAW
masz obietyw swietny 50 1.8 jest poprostu swietna do ciemnych miesjc... nawet pod D90
ale trzeba ja poczuc
to jakz kobieta... musisz ja poznac by ja zadowolic bo kanony nie zawsze wystarczaja..
kazda sytuacja modleka czy miejsce jest inne
a juz napewno nie bedzies zmial takiego samego swiatla za kazdym razem...
musiz poczuc swoj aparat musisz czuc co robisz i byc pewnym tego co robisz...

trzymaj sie kadru,.... zmien wszystko pozatym.. a juz napewno postprodukcje...
nie uzywaj filtrow i gotowcow...
szukaj siebie na zdjeciach
pokaz osobe ktora fotografujesz tak jak ja znasz pokaz nam kogos kogo darzysz szacunkiem i pokasz " dusze " tej osoby...
jak zrobis ztakie zdjecie to wtedy powiemy Ci co jest zle i gdzie isc...
bo jak narazie to jest tragiczne

i moj komentarz nie byl psu na bude... napisalem ci odczucie...
ze wszystko zle poza jednym...
teraz to rozwinalem

zadowolony ?

pozdrawiam

PaulGilbert
28-10-2009, 22:52
ehhh ok chcesz posluchac prosze bardzo....

zadowolony ?

No teraz to i owszem :-)))
Lampy nie było, za to rozjaśniająca obróbka. W lesie było dosyć ciemno. Na razie mój podstawowy problem to jak zrobić jasne zdjęcie w trudnych warunkach bez ziarna. Co do obróbki kolorystyki zarówno tła jak i modelki to była jak najbardziej świadoma - widziałem kiedyś w gazetce zdjęcie tego typu. Podobało mi się, więc tak obrobiłem i go nie zmienię :-) Obróbka skóry - tu rzeczywiście przydałoby się co nieco nauczyć. Ciemność i kontrasty też mi nie przeszkadzają. Mam koleżankę która maluje obrazki i mają często podobnie. Wiadomo, że obrazek to niby nie zdjęcie, ale jednak coś je łączy. Ogólnie to jak na moje pierwsze zdjęcia mimo Waszej krytyki to i tak jestem zadowolony i wręcz zaskoczony co ta nowoczesna technika pozwala zrobić ze zdjęcia. Oczywiście nigdy nie zamierzam robić zdjęć dla pieniędzy i zarabiać na życie w ten sposób, ale miło by mieć w albumie domowym coś ładnego. Chociaż muszę przyznać, że większość fotografów w okolicy robi tak słabe zdjęcia, że dziwię się, że ludzie korzystają z ich usług. Ale i ludzie nie zainteresowanie glębiej fotografią nie są w ogóle wymagający.
Reasumując, dziękuję że napisałeś co nieco konkretnych rad. Myślę, że się przydadzą.

TakingMyTime
28-10-2009, 22:58
zarozumialstwem nazwalbym negatywne ocenianie umiejetnosci innych fotografow w Twojej okolicy po tym co nam pokazales...

PaulGilbert
28-10-2009, 23:03
zarozumialstwem nazwalbym negatywne ocenianie umiejetnosci innych fotografow w Twojej okolicy po tym co nam pokazales...

Wierz mi, bywa gorzej :-) Znacznie gorzej ... A co ciekawe mimo to ludzie płacą jak za zboże.

Może to będzie nieco lepsze:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img301.imageshack.us/i/12mniejsze.jpg/)

Rafał63
28-10-2009, 23:12
Już dużo lepiej. W prawdzie, teraz przepaliło troche biel, ale to nic. O niebo lepsze. Między tymi dwoma kobietami jest różnica 15 lat ciężkiej pracy na trzy zmiany. :)

hanibal
28-10-2009, 23:14
Reasumując, dziękuję że napisałeś co nieco konkretnych rad. Myślę, że się przydadzą.

ciesze sie ze moglem pomoc

hanibal
28-10-2009, 23:15
duzo lepiej to drugie zdjecie...
ale dla mnie nadal zle...

PaulGilbert
28-10-2009, 23:16
Już dużo lepiej. W prawdzie, teraz przepaliło troche biel, ale to nic. O niebo lepsze. Między tymi dwoma kobietami jest różnica 15 lat ciężkiej pracy na trzy zmiany. :)

Dzięki. Nauka nie idzie w las tylko w nas ;-)

PaulGilbert
28-10-2009, 23:18
duzo lepiej to drugie zdjecie...
ale dla mnie nadal zle...

Miejmy nadzieję, że z czasem będzie tylko lepiej.

PaulGilbert
29-10-2009, 09:27
Dzisiaj spojrzałem na te fotki na monitorze w pracy dla odmiany no i rzeczywiście cera i oczy zaczęły mi się nie podobać. Tutaj to zdjęcie wygląda trochę inaczej niż u mnie w domu. Odpaliłem z ciekawości na jeszcze innym monitorze (z szybą) i znowu wygląda inaczej. Takich rozbieżności to się nie spodziewałem.