Zobacz pełną wersję : problem z działaniem D5000
killing_machine
28-10-2009, 21:09
Hej,
Coś się stało z moim D5000 :) problem objawia się w następujący sposób:
Aparat włącza się normalnie i wszystkie pokrętła działają, natomiast po zrobieniu zdjęcia nie zapisuje sie ono na karcie pamięci, ani nawet nie wyświetla na wyświetlaczu (po zrobieniu zdjęcia widać poprzednio zrobione zdjęcie, już żadne po tym jak kartę sformatowałem).
Do tego gdy włączę tryb podglądu na żywo ("Lv") słychać jak przełącza sie pryzmat (w wizjerze robi sie ciemno), potem na wyświetlaczu jest ciemno (nic sie nie wyświetla), i znów przełącza sie pryzmat na wizjer.
Ma ktoś pomysł co się mogło zepsuć?
Z góry dzięki za sugestie i rady,
Pozdrawiam
zrob reset i napisz jaki efekt
BBall_Freaker
28-10-2009, 21:51
Dokładnie, hard powinien pomóc. A jak nie to niestety, ale chyba serwis.
killing_machine
28-10-2009, 23:10
hmm.. reset robiłem (jeśli macie na myśli ten przy slocie do karty pamięci) bez poprawy
Spróbuj z inną kartą pamięci, ten objaw stał się po formacie w/w?
Doświadczyłem podobnego zjawiska. W sklepie podpinałem dwa obiektywy Nikkora 55-200 VR i później Sigmę 70-300 z APO. Pani Kobita Sprzedawca prezentowała mi działanie Makro w Sigmie i dobrze pamiętam, że robiła 2-3 fotki. Nie pamiętam natomiast, czy ja coś tam liznąłem, czy tylko bawiłem się AF, ale Ona robiła na 100 %. Zauważyłem, że miała jakieś problemy, ale nie wnikałem - musiałem jechać. Po podpięciu swojego kita 18-55 było wszystko Oki. W domku lekko się zdziwiłem. Chciałem zerknąć na to makro, a go nie było. Zdjątka, które Robiła Pani (i ewentualnie ja) zniknęły. Spróbuj może zdjąć obiektyw i podpiąć go ponownie. Może coś tam się pokłóciło? Wydaje mi się, że powinien w takiej sytuacji wyskoczyć jakiś error, ale warto spróbować.
Ps. A przypadkiem nie zabezpieczyłeś karty suwaczkiem?
kolego ad2122 po zabezpieczeniu karty suwaczkiem nie zrobisz zdjecia i pokaze sie tobie info o tym ze karta jest zabezpieczona:)
A poza tym piszesz ze miales taki problem ale nie napisales jak sobie z nim poradziles! A poza tym co przedstawiony problem ma do obiektywu?
killing_machine nie jestem pewien na 100% ale jaki jest reset obok slotu karty?? Z tego co wiem to reset w Nikonach zawsze byl jako dwa przyciski na puszce zaznaczone zielona kropka.....trzeba je przytrzymac kilka sekund.....wtedy wszystko wraca do ustawien fabrycznych......jednak moze w D5k cos zmienili?!?!
Dziwna sprawa......sprawdz dokladnie w instrukcji jak zresetowac ten aparat i wtedy napisz co i jak!
BBall_Freaker
29-10-2009, 00:30
Greg77 w D5k i D3k jest to zmienione
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://fotoo.pl/zdjecia/files/2009-10/ee30af2f.jpg)
1. Zgadza się, suwak zabezpieczony i jest info - nie sprawdzałem tego wcześniej, stąd moja sugestia.
2. W D5000 reset (chyba hard) jest przy slocie karty. Kombinacja klawiszy Info oraz i również go wywołuje.
3. Nie wiem, jak sobie poradziłem, bo w sumie nie było z czym radzić :) Były zmieniane obiektywy, robione zdjęcia, których nie ma na karcie. Po założeniu kita wszystko jest oki. Nie wiem czym to było spowodowane - opisałem tylko podobną sytuację i sekwencję zdarzeń jaka wówczas miała miejsce.
Pytanie, czy kolega formatował kartę w aparacie, czy innym slocie? Warto również sprawdzić samą kartę, może odmówiła posłuszeństwa.
IMO warto wyeliminować w pierwszej kolejności takie pierołki, a dopiero jak nic nie pomoże, to walić do serwisu. Tym bardzie, że z tego co czytałem na Forum, SNP to ciekawy przypadek.
Greg77 w D5k i D3k jest to zmienione
A to nie wiedzialem.....nie trzymalem w dloniach tego D40 z matryca D90 i ekranikiem Canona IS3;)
Sorki za zarcik ale nie moglem sie powstrzymac;)
2. W D5000 reset (chyba hard) jest przy slocie karty. Kombinacja klawiszy Info oraz i również go wywołuje.
3. Nie wiem, jak sobie poradziłem, bo w sumie nie było a czym radzić:) Były zmieniane obiektywy, robione zdjęcia, których nie ma na karcie. Po założeniu kita wszystko jest oki. Nie wiem czym to było spowodowane - opisałem tylko podobną sytuację i sekwencję zdarzeń jaka wówczas miała miejsce.
Cha a jednak reset przy slocie i druga opcja to dwa klawisze:)
A co do tej przypadlosci to moze to kolejny problem D5000......
Szykuje sie nowa akcja serwisowa?
killing_machine
01-11-2009, 12:50
Witam!
Robiłem oba resety, zarówno ten programowy (dwa przyciski z zielonym kropkami przytrzymane na raz przez co najmniej 5 sek) jak i manualny (przycisk przy slocie do karty) i nic nie pomogło. Próbowałem również z formatowaniem karty i wymiana jej na inną, co również nie dało efektu. Wszystko wskazuje na to że czeka mnie odsyłka towaru do serwisu, planuje zająć się tym od jutra.
Osobiście ciekawi mnie co się stało, postaram się w miarę możliwości opisać co i jak działo się dalej, i jak przebiegała akcja serwisowa. Na potrzeby pogłębiania wiedzy na temat D5000 innym forumowiczom :)
Pozdrawiam
BBall_Freaker
01-11-2009, 13:34
A co do tej przypadlosci to moze to kolejny problem D5000......
Szykuje sie nowa akcja serwisowa?
Raczej chyba jest to jednostkowy problem więc kolejnej akcji serwisowej na szczęście nie będzie ;-)