PDA

Zobacz pełną wersję : Gwarancja na akumulatory - a raczej jej brak.

MOOSE
28-10-2009, 13:10
Witam

Moja krótka historia kupiłem Nikona D5000 23 lipca 2009 - po tygodniu dowiaduje się że aparat jest z usterką(znana dotycząca zasilania). Po dwóch miesiącach oryginalny akumulator odmówił posłuszeństwa. W sklepie dowiaduje się że akumulatory Nikon NIE SĄ OBJĘTE GWARANCJĄ - no jakiś obłęd, zamienniki maja rok gwarancji. Sprzedawca jednak stwierdził, że jest to zaraz po zakupie więc trzeba wysłać. Nikon zażądał gwarancje międzynarodową ale po miesiącu i tak odesłał niesprawny akumulator na dodatek zgubił moja gwarancję(twierdzi ze jej nie dostał) na szczęście sklep ma dokumenty na to ze jednak dostał.

nie będę opisywał kontaktów z serwisem n bo nikomu chyba nie muszę tego opisywać...

Więc...

1. NIKONA JUŻ NIGDY NIE KUPIĘ - I NIKOMU NIE POLECAM a raczej ODRADZAM (sklep w którym kupiłem aparat stwierdził że już nikomu nigdy nie poleci Nikona a to DUŻA sieć sklepów)
2. Najważniejsze. Co zrobić jeśli nie dostane z powrotem gwarancji??????
3. Jakim cudem taka szmaciarska firma ma prawo sprzedawać swoje wytwory - moim zdaniem to sprawa dla odpowiednich urzędów.
4. Czy jest ktoś chętny na zakup D5000, 18-105, Torba karty książka? I za jaka cenę :)
5. Czy NIKON w innych krajach świata też ma klientów daleko w d.... . Bo jak jakimś cudem odzyskam gwarancje to jak coś padnie na pewno nie wyśle do naszego(PL) serwisu.
6. DLACZEGO nie zaufałem tradycji i nie kupiłem CANON-A :((((((((

OSTRZEGAM WSZYSTKICH CHĘTNYCH DO KUPIENIA N ZASTANÓWCIE SIĘ 10 RAZY ... CZY WARTO !!!!!!!

Patio
28-10-2009, 15:03
i ?

Paweł Kania
28-10-2009, 15:04
Dam 100zł

jackrabbit
28-10-2009, 15:07
http://polishnikonservice.com/

spongo
28-10-2009, 15:55
...W sklepie dowiaduje się że akumulatory Nikon NIE SĄ OBJĘTE GWARANCJĄ
... Nikon zażądał gwarancje międzynarodową ale po miesiącu i tak odesłał niesprawny akumulator na dodatek zgubił moja gwarancję[/quote]

1. ...I NIKOMU NIE POLECAM a raczej ODRADZAM (sklep w którym kupiłem aparat stwierdził że już nikomu nigdy nie poleci Nikona a to DUŻA sieć sklepów)
Już to widzę, że nagle "DUŻA sieć" sklepów z powodu jakiegoś fra... znaczy się klienta ze złym akumulatorkiem, zrezygnuje z oferty Nikona HA HA HA

2. Najważniejsze. Co zrobić jeśli nie dostane z powrotem gwarancji??????
Gwarancje wyslales ? Jest takie urządzenie firmy XEROX :) :) :)

3. ... to sprawa dla odpowiednich urzędów.
Z tym się spóźniłeś, właśnie jest komisja śledcza w sprawie tych urzędów :)

4. Czy jest ktoś chętny na zakup D5000, 18-105, Torba karty książka? I za jaka cenę :)
JA JESTEM CHĘTNY !! , kocham firmę NIKON i przygarnę kolejny aparat, nawet bez duszy którą był jego akumulator. Co do ceny, to bez gwarancji to mogę dać 1000 PLN :)

5. ... jak jakimś cudem odzyskam gwarancje to jak coś padnie na pewno nie wyśle do naszego(PL) serwisu.
Jakimś cudem... może masz dowód zakupu ... może go nie wysłałeś ... kombinuj :)

6. ... DLACZEGO nie zaufałem tradycji i nie kupiłem CANON-A :((((((((
Gdybyś ufał tradycjii to byś kupił ZENITa

jackrabbit
28-10-2009, 16:14
mam wrazenie, ze niektore osoby z forum to marketingowcy z serwisu nikona, az smutno sie robi

niezle podejscie, wyzwac od frajerow i sprowadzic wszystko do absurdu

MOOSE
28-10-2009, 16:21
1. nie napisałem ze duża sieć nie będzie polecać ... tylko sprzedawca w dużej sieci
2. Serwis zarządzał oryginału.
3. haha
4. no właśnie kochasz :)
5. ... a jak znowu zarządzając tej gwarancji..
6. własnej tradycji :)

spongo
28-10-2009, 16:36
mam wrazenie, ze niektore osoby z forum to marketingowcy z serwisu nikona, az smutno sie robi

niezle podejscie, wyzwac od frajerow i sprowadzic wszystko do absurdu

Jeśli się tak poczułeś to potraktuj to jako nowe doświadczenie życiowe (nie nazwałem Cibie tak, chodziło mi o tą DUŻĄ sieć i jak ona klientów traktuje). Zaręczam, że nie jestem markedingowcem a tym bardziej nie pracuje dla firmy Nikon. Jestem użytkownikiem od ponad roku produktów tej firmy i znam wielu innych, którzy pracują na tym sprzęcie. Różne rzeczy dzieją się ze sprzętem, ale procedura rozwiązania błahego problemu jaki podałeś, zmusiła mnie do takiego pisania. Nie chce mi się szukać ale na forum canona przypuszczam znajdziesz też wiele podobnych wątków.

Niedawno pisał tu człowiek o przejściu do canona z poważniejszego problemu: LINK (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=118758)

Pozdrawiam

i powodzenia na nowej drodze życiowej :)

Bo pisząc tak o nikonie z powodu baterii wadliwej i niemożności załatwienia sprawy, obraziłeś całe forum.

spongo
28-10-2009, 16:38
1. nie napisałem ze duża sieć nie będzie polecać ... tylko sprzedawca w dużej sieci
Cytowałem Cię w mojej wypowiedzi.

2. Serwis zarządzał oryginału.
Rozumiem w takim razie, że posiadasz kserokopię u siebie :P

Pozdrawiam
OVER

jackrabbit
28-10-2009, 16:53
Jeśli się tak poczułeś

oj to nie moj problem tu opisany jest, mnie tylko mierzi takie uwielbienie dla tej marki jakby to bostwo jakies bylo ;)

w tym temacie to autorowi watku mysle ze nalezy wspolczuc, wesprzec duchowo, zalecic picie meliski albo duzej ilosci alkoholu a nie sie nasmiewac ;)

pozdrawiam serdecznie :)

Tomeqp
28-10-2009, 17:17
DLACZEGO nie zaufałem tradycji i nie kupiłem CANON-A :((((((((
Spotkałem się z wieloma opiniami, że serwis Canona jest o wiele gorszy niż Nikona, może właśnie dlatego nie kupiłeś Canona. ;) Taka jest prawda, że serwisy w Polsce najczęściej są beznadziejne, ale w dzisiejszych czasach wysyłka np. do Niemiec nie jest jakimś ogromnym problemem. Trzeba tylko ocenić czy się opłaci. Z tego co mi wiadomo to dostarczenie sprzętu osobiście do serwisu także wpływa pozytywnie na czas naprawy. Jeśli (odpukać) znów będę musiał oddać coś do serwisu, to pojadę do Warszawy i dam im do ręki, lub wyślę komuś z rodziny, żeby im zaniósł.

oj to nie moj problem tu opisany jest, mnie tylko mierzi takie uwielbienie dla tej marki jakby to bostwo jakies bylo ;)
Jak Cię razi uwielbienie do Nikona, to poczytaj sobie fora innych systemów, tam na pewno będą wielbić inną firmę. ;) Skoro ktoś wypowiada się na forum i kupił Nikona to raczej nie pała nienawiścią do tej firmy.

Ciekawi mnie tylko dlaczego wszyscy obrażają się na Nikona za serwis, mówią że więcej Nikona nie kupią, a Tamrony, Tokiny kupują, mimo że tam sytuacja z serwisem również jest beznadziejna.

Co do samej gwarancji na akumulatory: Ja byłem raczej zaskoczony tym, że na zamienniki jest gwarancja, niż tym, że Nikon gwarancji nie daje, bo spotkałem się z sytuacją, gdy ktoś kupował akumulatory, później katował je szybką ładowarką, a po tygodniu wymieniał w sklepie na gwarancji na nowe, bo te się zepsuły.

mori
28-10-2009, 17:34
Gwoli ścisłości jeżeli nie posiadasz gwarancji to nadal masz prawo pójść do sprzedawcy i domagać się zwrotu pieniędzy z tytułu rękojmi. Kodeks Cywilny daje ci rok gwarantowanej rękojmi i od ciebie tylko zależy z czego skorzystasz (z gwarancji czy rękojmi). Idź więc do sklepu który ci to sprzedał i każ sobie zwrócić równowartość ceny nowego akumulatorka. A jak odmówią to najkrótszą drogą do lokalnego rzecznika spraw konsumentów. I pamiętaj, cokolwiek by ci sprzedawca nie wciskał to każdy przepis sklepu ograniczający twoje prawa klienckie jest niezgodny z prawem i nie ma mocy. Więc tekst w stylu nie ma gwarancji na ten element mogą sobie ...

A tak przy okazji swoje wywody na temat TWOJEGO podejścia do marki NIKON zachowaj może dla siebie.
Na forum na pewno znajdziesz pomoc ale rozpoczynanie wątku w taki sposób raczej nie pomaga.
I mówię to z punktu widzenia osoby wkurzonej takim podejściem.

MOOSE
28-10-2009, 19:20
No macie rację jeśli chodzi o Markę -- ... fakt Aparat uwielbiam i pewnie pod wpływem rozmowy telefonicznej z serwisem nabluzgałem jak leci również marce. Nie zmienia to jednak faktu jak serwis działa i to, że Nikon Polska nic z tym nie robi.

Może dla kogoś to normalne, ale jak kupujesz urządzenie za 3k zł i po 2 miesiącach okazuje się, że musisz kupić nowy element, dla mnie nie jest.

Pan w serwisie stwierdził, że nawet jak bym przyszedł 2 godz po zakupie że bateria jest nie sprawna to N za to nie odpowiada - więc jak pisaliście trzeba egzekwować to od sprzedawcy. Tylko czy to dobrze z N się kojarzy... ?

Ktoś pisał, że jak się katuje baterie to padają: dla jasności baterie traktowałem jak najlepiej, oryginalną MH-23, zresztą druga kupiona EL9 bez a :) działa bez zarzutu.

Tomeqp
28-10-2009, 19:44
Ktoś pisał, że jak się katuje baterie to padają: dla jasności baterie traktowałem jak najlepiej, oryginalną MH-23, zresztą druga kupiona EL9 bez a :) działa bez zarzutu.
Nie no ja oczywiście nie posądzałem Cię, że tak robiłeś, tylko po prostu mówię, że spotkałem się z takim przypadkiem i dlatego nie dziwi mnie brak gwarancji na akumulatory. ;) A z rękojmi nigdy nie korzystałem, więc nie mam o tym pojęcia.

jackrabbit
28-10-2009, 19:48
Kodeks Cywilny daje ci rok gwarantowanej rękojmi

Od 1 stycznia 2003 obowiązuje ustawa z 27 lipca 2002 o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej i zmianie ustawy Kodeks cywilny, która, jeśli dotyczy to konsumentów (osób fizycznych), wyklucza stosowanie art. 556-581 Kodeksu cywilnego.

spongo
28-10-2009, 20:18
No macie rację jeśli chodzi o Markę -- ... fakt Aparat uwielbiam i pewnie pod wpływem rozmowy telefonicznej ....

W takim razie wycofuję "atak"

Całkiem niedawno bo w piątek 23.10.2009, rozmawiałem na stoisku NIKON na Fotopolis w W-wie z panem z Nikon Polska, zadałem mu pytanie dlaczego zasilacz sieciowy do nikona kosztuje więcej niż dwurdzeniowy procesor (nomen omen który posiada ponad 50 mln tranzystorów). Pan odpowiedział mi (fragment wyczerpującej odpowiedzi): "Procesorem nie zasili pan Nikona..." :)

Powodzenia na polu walki z serwisem

Pozdrawiam